Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Bundika szerint:
     
    2013. 03. 22. 14:55

    Kedves Profi szappanozók!

    A szappantorta készítésével kapcsolatban lennének kérdéseim. Tud nekem valaki ebben segíteni? egyik legkedvesebb barátnőmnek készíteném nászajándékba. Csak nem tudom, hogy igényel-e valamilyen speciális technikát, készítést, stb… Pl., ha 3 rétegű szappantortát csinálnék, akkor kell-e a rétegezéssel 1-2 napot várni vagy azonnal önthetem a rétegeket egymásra? Mikor kell szeletelni? Ugyanúgy, ahogy a dunsztból kiveszem vagy pedig akkor szeletelje az illető, amikor használni akarja?? Lassan 1 éve készítek itthon szappanokat, tehát van némi tapasztalatom, de hálás volnék, ha segítenétek, nehogy elszúrjam a nászajándékot! Grin

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 22. 10:53

    Kedves Casale,
    ne haragudj, értettem. Legközelebb óvatosabb leszek.

    Kedves Kisbagoly!
    Én egyrészt ugyanazt gondolom a pálmaerdőkről mint te, másrészt viszont igyekszem olyan zsírokat használni a szappanjaimban amelyekhez a hazámban könnyen hozzáférek, mert a pálmaolajat biztosan importálják és igyekszem –amennyire lehet- nem a rabszolgamunkát meg a külföldi gazdaságokat támgatni a pénzemmel, hanem a hazámat.
    Illetve a csomagban az is benne van, hogy a pálmaolajat –sajnos- már annyi termékben használjuk, esszük, hogy legalább a szappanjaimban nem szeretném viszont látni.

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 03. 22. 00:52

    Kedves Casale!
    Én-mert az van a legközelebbi boltban és nem drága és jó is-vödrös kiszerelésü,kék cimkéset szoktam venni.A márkáját ne kérdezd.Zöldségesben,bio élelmiszerben,gyógynövényesben szinte kivétel nélkül kapható.Külön imádom a vödröt.)))))

  • kisbagoly szerint:
     
    2013. 03. 22. 00:22

    Csatlakozom Biofeleséghez. Bár az indokait nem ismerem, de egyetértek a pálmaolaj ellenességgel. Azt gondolom mindenki tudja, hogy az ültetvények telepítéséhez esőerdőket vágnak ki. Az általános közfelfogással ellentétben nem csak a csimpánzoknak van szükségük ezekre az esőerdőkre, hanem mindenkinek. És mindannyian felelősek vagyunk a károkért, amit a környezetünkben teszünk. Lehet legyinteni, mert mi még megtehetjük, de vajon az unokáink megtehetik-e még?
    Szilárd olajokból a kókuszolaj, sheavaj, kakaóvaj sokkal kíméletesebb termesztéssel készülnek (habár azokat is szállítani kell, de így is sokkal kevésbé környezetterhelő). Akit nem zavar, használhat zsírt is. Emellett vannak vajas próbálkozások is, de a ghí (tisztított vaj) biztosan jól használható. Szilárdít a méhviasz és a lanolin is.
    Kedves Biofeleség, milyen szilárd olajok, zsírok vannak még?

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 21. 23:29

    Kedves Biofeleség!
    Köszönöm kedves válaszod.
    A kérdésem arra irányult, hogy megtudjam ki hol milyen márkájú pálmaolajat vesz és használ szappanjai készítéséhez.
    Aki nem vesz, nem használ az valószínűleg szintén pálmaolaj használat ellenes.
    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 21. 23:16

    Én személy szerint pálmaolaj-ellenes vagyok

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 21. 23:07

    Sziasztok!
    Tudom, hogy ez nem az alapanyagok beszerzése topik, de szeretném megkérdezni, hogy ki milyen pálmaolajat használ szappanba.
    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 20. 20:40

    Kedves Anikó,
    Én még nem használtam alkannát, de… mivel növényi szinezék, a lúggal való kontaktusban változhat (megéghet) a színe.
    Szeintem az a legjobb, ha amikor kiméred az olajokat a szappanhoz, akkor az alap olaj-keverékből kiveszel valamennyit (mondjuk 2-4ek 1kg olajból), s az alkannát vagy abban macerálod, vagy egy kicsit összemelegíted őket.
    És így amikor a szapanmassza szalagos, akkor belekevered az alkannás olajat is.

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 20. 19:36

    Sziasztok!

    Biofeleség köszi a válszt!
    No a degree-t én is tudtam, hogy fokot jelent, de eszembe se jutott volna, hogy így adják meg az op.-t. Én Barco kókuszolajat használok, amire az van írva: “25 Celsius fok alatti hőmérsékleten zsírszerűvé szilárdul”. Azt ha átváltjuk: 77 Farenheit. Akkor nem követtem el túl nagy hibát, ha a coconut oil 76 deg.-t választottam.

    No most itt van a következő probléma:

    Alkannával szeretnék szappant színezni, van aki használt már?

    Rákerestem a használatára, és a neten össze-vissza írogatnak, mindenfélét, van aki csak állni hagyta az olajban, van aki felmelegíti, van aki csak a SF-be rakja, van aki az alap olajba is. SÔT! Olyan is van, aki a lúgban oldja fel!!!
    Tisztára elbizonytalanodtam… Thinking

    Ott ázik a lombikomban az alkanna olíva olajban. Végül is tudja valaki, hogy valójában hogyan kell használni? Question

    Üdv: Anikó

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 19. 10:46

    Kedves Anikó,
    A „deg” „degree”-t jelent, azaz „fok”-ot, azt a hőmérsékletet adja meg Fahrenheit-ben, amelyen az adott kókuszolaj oldvad. Ebből nehezen lehet iindulni, mert a kókuszolajunk információi közt kellene keresgélni ez után a szám után.
    Másrészt teljesen más értékeket adnak a különféle kalkulátorok: Creativiky és Házikencés 0.178, Soapcalc 0.183, az olasz táblázat pedig 0.184. Azért különböznek, mert a világ minden táján más kókuszolajat használnak.
    Az egyetlen megoldás az lenne, ha az olajok csomagolásán feltűntetnének egy kisebb technikai lapot, az olajok SAP értékével meg olvadási pontjával, dehát ugye ez túl szép lenne… Thinking

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 19. 09:52

    Ja… és én is nagyon kíváncsi vagyok a válaszokra Grin

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 19. 09:52

    Nem tudom, de az elszappanosítási száma ugyanaz, csak a jód- szám változik…
    A házikencés számláló 1000gr- ra 178gr lúgot ír (itt viszont kókuszvajat tudsz csak választani), a soapcalc pedig 183,244 gr.- persze 0% sf-el számolva.

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 18. 23:30

    Szia lányok!

    Mi a különbség a soapcalc-ban a coconut oil 76 deg. és 92 deg. között? Melyik felel meg az étkezési kókuszolajnak, és melyik a szűz?

    Köszi: Anikó

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 17. 21:33

    Kedves Eneh990!

    Megnéztem a glettvasad képét. Szerintem ez flexibilis, vagyis hajlani fog és a piros műanyag része nem elég vastag ahhoz, hogy jól tudj erőt kifejteni vele. Próbálj ilyet venni inkább a nyelesek közül válassz, melynek szélessége és hossza cc. 10 cm és nem flexibilis:
    http://elektroexpressz.hu/spl/266054/Spaklisimitoglettelopolisztirol_csiszolo

    Az OBI-ban vettem olyat, melynek olyan a fogója mint a Tiednek, csak vastag fából készült.

    Ja és a jó minőségű, nem olcsó glettvas rozsdamentes verzióban is van, vagyis az rozsdamentes acél mint a kés.

    Hosszabb távon vagy egy jó minőségű egyenes kés, ez nálunk Mo-on min. 3000-5000 Ft, vagy szappan szeletelő, melyhez van egyenes kés. Az ár a szeletelőt és a fa teknőt is tartalmazza.Én ezt használom: http://humanity.aruhaz.info/termek/szappanszeletelo.html
    A fa részét első használat előtt valamilyen módon le kell kezelni, hogy vizes ruhával letörölhető legyen.
    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 17. 19:49

    Kedves Eneh990,
    Én személy szerint a legjobban egy sima konyhai acélkéssel vágok, ilyennel: http://www.coltelleriebeltrame.it/it/product/14/coltello_da_salato__sala.html
    Tavaly az Unokabátyusom csinált egy a tiedhez hasonló lemezkést horganyzott lemezből, de azzal még szappanvágóban sem tudtam vágni a szappanokat, mert nagyon hajlott, a szappanok szép hullámosak lettek. Azon kívül a friss lúgos szappan biztosan kémiailag is érintkezik a vassal, s az nem annyira ellenálló, illetve nem tudni mit old ki belőle.
    Egyszóval immár 3-4 éve éljen a konyhakés!

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 03. 17. 19:31

    Sziasztok!
    Ti mivel szeletelitek a szappanokat?
    Valahol olvastam, hogy valaki glettvasból készített szeletelőt, hogy ne legyen csíkos a szappan.
    Én meg vettem egy ilyet, nálunk a festék boltba 480ft, (biztos máshol se lehet sokkal drágább) és 4 db van a csomagban. Nekem szimpatikus Smile

    http://www.fetis.hu/custom/fetiskft/image/cache/w500h500m00/product/format/081668.jpg

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 17. 09:04

    Kedves Anikó,
    Először érleld meg alaposan a szappanodat, aztán próbáld ki. Tudod, minden SAP relatív, lehet hogy a szappanod így is tökéletes lesz, főleg ha hosszú ideig érleled. Aztán a próba után majd meglátod kell-e reszelni vagy sem.

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 17. 08:34

    Biofeleség!

    Köszönöm! Big Smile

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 17. 00:11

    No sziasztok! Mi a teendő ha kihagytátok a superfat-et? Csak a lereszelés, újraöntés segít? A Pain

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 15. 21:13

    Kedves Csillag,
    Én még nem hallottam erről, de el tudom képzelni.
    Mindenképp főzetet vagy tinktúrát javasolnék, levonva a lúgoldó folyadék mennyiségéből és a szalagosodáskor keverve a masszába.
    Viszont mivel ez egy erős fűszer, nagyon óvatosan kell bánni vele mert irritációt okozhat.

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 15. 17:28

    Sziasztok!
    Érdeklődöm, hogy használt valaki már színezéknek CAYANNE borsot! Azt olvastam róla, rózsaszínre festi a szappant!!!! A végén kellene a masszához keverni vagy főzetet készíteni vele??? Mit gondoltok??? Question

  • Dalara szerint:
     
    2013. 03. 15. 00:12

    Köszönöm Marika, felrakom, amint lesz időm.
    Még egy kérdésem lenne. Szerintetek, ha sikerül egy szappannak megőrizni az illatát, akkor az meddig marad meg körülbelül? Fél évig illatos maradhat? Vagy otvább is? Van valakinek erről tapasztalata?
    Köszönöm a választ előre is Smile

  • vagvolgyi marika szerint:
     
    2013. 03. 07. 08:51

    Dalarának:
    Örülök hogy sikerültek a szappanjaid. Én még kecsketejeset vagy joghurtosat nem csináltam, de érdekelne. Ide mindenki letölthet recepteket , és lelke rajta.Kérnélek hogy oszd meg a recepted biztos többeket érdekelne nemcsak engem.Aki akar mindig tanulhat a másiktól.Én ezt tartom. Üdv: Marika
    Szép napot! Sun Rose

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 06. 23:50

    Szia Nati itt is!

    Csatoljál majd a cikkhez képeket is, oly szépek a szappankái, hogy csuda! Smile

    Yes

    Köszi a segedelmet, asszem hétvégén belevágok, úgyis most akartam készíteni egy olcsóbb fajta kézmosó szappant. Majd beszámolok. Smile

    Angéla! Ügyi vagy! Csak így tovább! Big Smile

    Anikó

  • Dalara szerint:
     
    2013. 03. 06. 22:52

    Köszönöm kedves Vagvolgyi Marika, másfél hetesek a szappanok, eddig még illatoznak, akár egy nyári rét. Citromos eukaliptuszt és mézeskalácsosat készitettem, mindkettőt keményitőbe raktam bele, mármint az illóolajat. A szappan még tartalmaz kecskejoghurtot is. Kecsketejet akartam vennei, de a bioboltban elcimkézték és igy lett belőle joghurt. Ez is nagoyn ápoló lesz, végülis az eredeti recept, ami alapján csináltam, az is sima joghurtot tartalmaz. Azt már csináltam szeptemberben, meg is kartam kérdezni, hogy fel lehet-e a receptet tenni ide. Nem tőlem származik, hanem egy külföldi weboldalról, de kipróbáltam és nagyon krémes és ápoló. Köszönöm

  • holybaangi szerint:
     
    2013. 03. 06. 22:11

    Összeszedtem minden bátorságomat, sokat olvastam és nekikezdtem. Hihetetlen élmény volt vasárnap. Party Főztem holt tengeri iszapos szappant, és készítettem sokféle kenceficét, amiket innen szedtem. Extra kímélö sampont, dezodor stiftet, börsimító testápolót száraz börre, Aloe-jojoba hajkondícionálót, mentolos fogkrémet, és amit már nem először csinálok az a haj és fejbőrmaszk korpás szeborreás fejbőrre. Készítettem egy táblázatot, miből mennyit akarok venni, vízszintesen, és föggőlegesen melyik boltban mit-mennyiért lehet megvenni. Sokmindent vettem, de figyelembe vettem, hova tudok elmenni személyesen, és ami útbaesik, a szállítás így nem kerül pénzbe. így tudtam a legolcsóbban megvenni minden alapanyagot. Mivel sokmindenből 1-2 evőkanál, vagy 10-20 csepp kellett mindenből többet kellett venni, mert pont annyit nem lehet. Ezért már most azon agyalok most hétvégén mit készítek. Lányok asszem elkapott a gépszíj……. Köszi Lukrécia és Kismaccs, hogy a fülembe tettétek a bogarat decemberben, hogy én is képes vagyok rá.
    Angéla Clover

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 06. 16:48

    Kedveseim!

    Készülök a cikkel, de fél munkát se szeretnék… a jövő hét után több időm lesz, akkor jelentkezem Grin

  • batora szerint:
     
    2013. 03. 06. 16:43

    Ezüsttesó, kedves!

    Ha már leírod a tapasztalataidat, légy szíves tedd meg, hogy beküldöd cikknek is. LÉGYSZI-LÉGYSZI Smile

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 06. 12:49

    Nem a mosószódától, hanem a szódabikarbónától változott meg, hígabb lett és darabosabb. Nehezebben áll össze.
    Nem vettem észre hogy roncsolná a ruhát, sőt kézi mosáshoz is használom.
    Minden szappant meleg eljárással készítek… van már egy kikísérletezett módszerem Yes
    Még minden szappanom sikerült, még a mézesek is…
    Igazság szerint 38% vízzel dolgozok, de volt már receptem 27% víztartalommal is. Most 35% dolgoztam… talán nehezebben kezelhető a massza- viszont hamarabb eltűnik belőle a víz… ha érdekel privát üzenetben leírom a tapasztalataim Big Smile
    Üdv.:
    Nati

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 06. 09:02

    Szia Nati!

    Köszi a tippeket! Igaziból ott állt a mosószappankám egy ideje, és ezért találtam ki, hogy elkészítem ezt a mosógélt, így elfogy a szappan. No majd a következô adagot úgy készítem. Nem roncsolja a ruhát az megmaradó NaOH? Mondjuk a mosó gélben igen kevés lesz gondolom a szabad, reagálatlan NaOH. A + mosószódától hogy változott meg az állaga?

    Figyi! Bármilyen szappan receptet el lehet készíteni meleg eljárással is, csak több folyadék kell bele (a 38 %)?

    Üdv: A

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.