Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 25. 15:28

    Kedves Sáfrányné!

    Ha nem csap be a memóriám, valami nagyon nem stimmelt a lúggal… nem vagyok benne biztos, hogy nem az a ludas… ugyanis én már készítettem avas zsírból is szappant és nincs büdös avas szaga (az is igaz, hogy enyhén túllúgoztam). Ha rendesen elszappanosodik, jó a lúg nem szabad hogy avas szaga legyen… persze a különböző olajokat nem tudom hogyan viselkednek, és ugye a superfat az megavasodhat. Jómagam nagyon bevállalós vagyok biztos lereszelném, és egy olcsó melegeljárásos szappanba beletenném… és ha másnak nem kézmosónak, vagy mosáshoz jó lenne Wink
    A mosógél is megoldás lehet, érdemes próbálkozni kis mennyiségben… az egyik ismerősöm szerzett valahonnan házi készítésű mosószappant, és az egy kicsit avaskás szagú volt, amikor felfőzte mosógélnek, hááát érződött rajta, de egy kis szódabikarbóna segített semlegesíteni a szagot, viszont a gél állagán változtat…
    Kíváncsian várom a fejleményeket Fingers Crossed

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 25. 14:53

    Kedves Sáfrányné,
    Nem tudom milyen zsírból/olajból készült a szappan Question, de nagyon valószínűnek tartom hogy ahogy Kincs írta neked, már lejárt vagy nagyon közel volt ahhoz hogy megavasodjon.
    Sajnos az avas szag semlegesítésére nem tudok semmilyen megoldást. Esetleg egy keveset meg lehetne próbálni felhigítani mosógélnek, hozzá adni mosószódát vagy szódabikarbónát (talán ebben az esetben ez utóbbi a jobb), jó sok illóolajat, és kipróbálni mint mosógélt.
    Kedves Törpiek, van esetleg valakinek más ötlete?

  • Dorka73 szerint:
     
    2013. 03. 25. 12:59

    Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

  • Safranyne szerint:
     
    2013. 03. 25. 12:18

    Segítségeteket szeretném kérni: pár hónappal ezelőtt román lúggal készítettem szappant. ( Később olvastam, hogy nem volt okos dolog) Most elővettem őket, és nagyon büdösek. Avas zsír szaguk van. Meg lehet még menteni őket, vagy megy a kukába a drága jó anyag?
    köszönöm előre is a jó tanácsokat
    üdv weep

  • Vicuska szerint:
     
    2013. 03. 25. 06:51

    Köszönöm szinekukac és Biofeleség! Akkor várok,ami tényleg nagyon nehéz, de muszáj. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 25. 00:38

    Kedves Dorka!
    Az általános gyakorlat az, hogy a felhasználandó zsírmennyiségének kb. a háromszorosa legyen a lábos térfogata, mert akkor biztosan elkerülhető a massza ide-oda spriccelése.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 25. 00:35

    Kedves Vicuska!
    Csatlakozom Szinekukachoz, és én is arra bíztatlak hogy várj.
    Az igaz hogy a sószappan hamarabb szárad, mert a só felgyorsítja a szabad víz kipárolgását. A lúgnak azonban időre van szüksége hogy elveszítse az erejét, s azt a só sem segíti elő.

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 03. 25. 00:20

    Vicuska!
    Én eddig csak hideg eljárással csináltam sószappant és kivártam a 4 hetet,ne sajnáld tőle te se az időt. .Az sose baj,ha van türelme az embernek-mondom én akinek ugyszintén nincs )))))))
    Az biztos egy szappan minél tovább érik annál jobb.Nekem már van egy éves szappanom is.Kezd jó lenni)))))))

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 25. 00:09

    Kedves Dorka73!

    Én úgy gondolom 2 l-est. Én kinőttem az 1 l-est.
    Hosszabb távon, ha fa tömb formába szeretnél szappant önteni akkor ez bőven elég lesz. Ha már van fa formád akkor számold ki, hogy abba mennyi szappanmassza kell. Annak 30-38 %-a víz, a többi olaj és ezt fogod a lábosban melegíteni.

    casale

  • Dorka73 szerint:
     
    2013. 03. 24. 23:39

    Sziasztok!

    Szeretnék itthon szappant készíteni és a Nyuszi hoz egy lábost erre a célra, de eltanácstalanodott hány literest érdemes venni. Tudna valai segíteni? Előre is köszönöm!

  • Vicuska szerint:
     
    2013. 03. 24. 18:41

    Sziasztok!
    Valahol olvastam,hogy a sószappanokat nem kell hagyni 4-6 hétig érni, elég nekik a 2 hét is. Ez minden esetben igaz, vagy csak akkor ha a sütőben ” le lettek kezelve”?
    Bocsi,hogy annyit kérdezek, de nem nagyon tudok máshol tájékozódni, csak ilyen profi oldalon, profiktól. Smile

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 24. 16:46

    Kedves casale!

    Egyáltalán nem bántottál meg és köszönöm a felvilágosítást és az ajánlást is!

    Üdv. Csillag

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 24. 13:54

    Kedves Fahéj,
    őszintén szólva nekem nem tetszik a könyv. Megvettem összehasonlítási alapnak, de messze meghaladta az elképzeléseimet –persze negatív irányban. Már az alap recept is túl sok féle olajat tartalmaz, ez mint első szappan rengeteg hibalehetőséget von magával. Neked sikerült, de nem hiszem hogy mindenki így járna.
    És a többi recept sem tűnik receptnek, sokal inkább szapandekoráció minták, de pl. az anyagok tulajdonságait meg a szappanok természetét nem lehet ezek alapján kitapasztalni. S ezek a dolgok szerintem sokkal fontosabbak egy kezdőnek mint az ilyen-olyan dekoráció.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 24. 13:54

    “Fahej szerint: 2013. 03. 24. 11:08
    Kedves Biofeleség!
    Gondolom egy könyvről beszélünk.. Te ki próbáltad már belőle valamelyik szappant? Én még csak az alapszappant készítettem belőle és az jó lett. A többi is jónak tűnik…de bevallom őszintén hogy innen sokkal jobb recepteket találtam már és készítettem el”

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 24. 12:46

    Szia Csillag!
    Nem akartalak megbántani. Amikor elolvastam a kérdésed azonnal a fekete-fehér szappan videó ugrott be és a két kiskanál. Na azt én is szeretném egyszer megcsinálni. Fél éve tervezem, de nem tudom eldönteni, milyen állagú legyen a massza kezdetbem, hogy a végére ne kössön bele az edénybe amiből kanalazok.

    A többi videót azért ajánlottam, mert az ír hölgy tényleg csodákat művel a kanalakkal. Imádom a kis mintákat a szappan tetején, melyeket kanállal csinál. Ilyet már én is próbáltam, illetve a színes rétegek is jól keverhetők egy nagyobb fa formában a kanállal.
    A szappanokat várom!

    casale

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 24. 11:41

    Kedves Casale!
    Köszönöm kedves vagy, én meg egy nagyon tapasztalatlan szappankészítő és bocsánat a buta kérdésemért! Shame Megnézem, amiket ajánltál és ha úgy érzem már olyanok a szappanjaim, hogy mutathatom lesz kép is!!! Wink

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 23. 23:24

    Kedves Csillag!
    Az elmúlt napok legjobb hozzászólása a Tied. Olyan aranyos a kérdés. Kiss
    A kanalazós technika biza azt is jelenti, hogy kanalanként öntjük a szappan a formába. Ezt itt nézheted meg:
    http://www.youtube.com/watch?v=D3R14Mdix8E
    Aztán persze minden mást is amit a youtube-on megnézhetsz, ha beírod a spon swirl soap szöveget.
    Érdemes ugyanott megnézni a Thesoaperstar’s videóit amit ő csinál a kanalaival az csoda.
    Jó nézelődést csillagom! Star
    Kérlek tegyél fel receptet és képet, ha bármelyiket kipróbálod.
    casale

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 23. 19:30

    Sziasztok!
    Ismét lenne egy kérdésem! Már több helyen olvastam, hogy “kanalazós” módszerrel készítette a szappanba a mintát, ez mit jelent??? Hogy kell kanalazni??? Gondolom nem azt jelenti, hogy kanállal belerakom a formába………… Question

  • Bundika szerint:
     
    2013. 03. 23. 14:56

    Köszönöm Casale! Szerintem már előbb meg fogom csinálni és előre felszeletelni, nehogy pofára essek, ha mégsem sikerül valami miatt. Smile Bár amit írtál, az is nagyon tuti ötlet, hogy a menyasszony vágja fel! Nekem ez eszembe sem jutott. Yes

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 23. 11:51

    Kedves Ezüsttesó,
    Teljesen igazad van, csak már elég nehéz annyi szappanos topikot meg helyet karban tartani. No meg az igazat megvallva –akkor is ha már rég gondolkodtam egy ilyen topikon- vártam, mert gondoltam hogy valaki másnak is eszébe jut, s reméltem hogy nem nekem kell kezdeményeznem megint.
    De íme, megszületett: http://lukreciakencei.hu/forum/elet-a-szappanon-tul

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 03. 23. 11:06

    Kedves Mindenki!

    Nekem csak az a gondom, hogy ez a szappankészítés topik, és Casale azzal kapcsolatos kérdést tett fel. Az ideologizálásnak nyitni kell egy új topikot- és ott kell megbeszélni… mert annak is van helye
    Amikor sikerül vennem akkor Gold-Packos fritőzolajat használok, de most rendeltem valami mást Big Smile (még nem tudom, mert nem ért ide)
    Én pl. minden szappanomba rakok disznó, vagy baromfi zsírt (amihez pont hozzájutok)… mégpedig egyszerű az oka… jól habzó, és nehezebben kopó szappanok lesznek belőle, és meleg eljárással pedig nem érződik a zsírszag sem rajta Yes
    Mindenkinek gyönyörű stresszmentes szappanozós napot!
    Rainbow

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 23. 01:30

    Kedves Kisbagoly!
    Írtam egy hosszabb üzenetet, kitöröltem, értelmetlen lenne.
    Jelzem olvastam amit írtál és az is tudom nem vagyok egyszerű eset!
    Részemről befejeztem a pálmaolaj témát.
    Szeretettel:
    casale

  • kisbagoly szerint:
     
    2013. 03. 23. 00:08

    Kedves Casale! Nemrég erősítette meg a fél fórumtársaság, hogy itt a helyed, szeretik a receptjeidet és Téged is. Ne vedd magadra azokat a hozzászólásokat, amik más elvek mentén születnek, mint amit Te gondolsz. Viszont azt sem érdemes kérni, hogy ideológiák, gondolatok ne szerepeljenek a fórumban, hiszen így tanulunk egymástól. Engem személy szerint a fórumozók személyisége legalább annyira érdekel, mint a szappanjaik. Nyitott hozzáállással sokkal többet lehet tanulni, ráadásul itt senki sem személyeskedik, mindenki kedvesen áll a másikhoz.
    Biofeleségnek pedig minden hozzászólása csupa jóindulat, Róla egy percig sem feltételeznék rossz szándékot. És az ideológiáiból van mit tanulnunk mindannyiunknak, én szívesen olvasom a véleményét is, nem csak a tudását.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 22. 23:25

    Kedves Casale,
    Nem értem miért ne kérdezhetnél, és bocsánatot kérek az ideológizálásért. Hidd el nem volt szándékos.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 22. 19:13

    Kedves Kisbagoly!
    Milyen ötletes vagy! Ki kell próbálni, hogy működik-e? Bár igazából láttam egy videót, ahol a pecsétet belemártogatják valamilyen porba, vagy nem is tudom mibe, mert régen láttam már, és sajnos nem mentettem el. Cry

  • kisbagoly szerint:
     
    2013. 03. 22. 19:07

    Kedves Kreatívkönyvelő!
    Nagyon tetszik a pecsét, és habár én sem készítettem még ilyet, van egy ötletem. Úgy látom a képen, hogy nincs bemélyedés a szappanon. Szerintem a pecsételés után ki lehet tölteni a mélyedést friss szalagfázisban lévő szappannal. A pontosságot segítheti a süteményeknél is használt kinyomó, vagy pl az üvegfestékeknek is általában van vékony csőre, abba is lehetne tölteni a szappant.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 22. 19:00

    http://kepfeltoltes.hu/130322/FEKETE_PECS_TES_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Az előbb nem jól másoltam a linket, ez lesz a jó.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 22. 18:58

    Sziasztok!
    Pecsételte már valaki úgy a szappanját, hogy színes nyomatot készített? Ha igen, akkor mibe kell belemártani a pecsétet, hogy a szappanban maradjon a szín?
    Próbáltam mica porba, de nem igazán lett olyan, amilyennek elképzeltem.
    Pl. ilyenre gondolok:
    [url=http://kepfeltoltes.hu/view/130322/FEKETE_PECS_TES_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/130322/FEKETE_PECS_TES_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
    A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 22. 18:48

    Kedves Biofeleség!
    Nem haragszom. Egyszerű kérdést tettem fel, egyszerű ideológia mentes választ kértem.
    Ezt másoktól megkaptam itt és magánban is.
    Bocsi, ígérem nem fogok sokat kérdezni, azt gondoltam talán nekem is lehet.
    Köszi mindenkinek.
    casale

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 22. 18:42

    Szia Bundika!
    Nem vagyok profi, nem is leszek.
    A szappantorta, ha több réteget szeretnél egymásra különböző színekből önteni, úgy működik, mint a rétegelt szappan. A különböző rétegeket kanállal kell egymásra önteni.
    A tortát ugyanúgy kell felszeletelni, ha az a poén, hogy a menyasszony szeletelje fel akkor max. 2 nappal hamarabb készítsd el, viszont akkor mindenkinek el kell mondanod, hogy hány hét múlva lehet használni. Én személy szerint előre felszeletelném és krepp papír vagy celofán csíkokkal választanám el a szeleteket. Természetesen ragasztanék etikett címkét az összetevőkkel a papírra.
    casale

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.