Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 05. 10:29

    Oh, köszönöm kedves „Csilag” Rose, akkor mostantól jobban odafigyelek Smile

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 05. 09:30

    Kedves Biofeleség!

    Csillag és csillag27 nem ugyanaz a személy!!!! /nagy lett a csillaghullás………/

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 04. 04. 22:13

    Természetesen már végig olvastam a cikksorozatot, köszönet érte!! Kiss

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 04. 04. 22:10

    Köszönöm a válaszokat!!
    Casale, igen így gondoltam a számolást, és tesómnak már említettem, hogy készítsen elválasztót nekem a formába, hogyha kevesebb szappant szeretnék önteni.
    Azt hogyan tudom kiszámolni, hogy hová kell illesszem az elválasztót? HOgy mekkora lesz a szappanom térfogata.

  • casale szerint:
     
    2013. 04. 04. 21:11

    Kedves csillag27!
    Számoljunk! A szappan receptben szereplő összetevők mennyiségét
    kell összeadni. Olajok/vajak+víz (a lúg nem, mert azt feloldottuk a vízben.
    Egyszerű példa a kedvenc kasztíliai szappanom receptjét:

    1000 g olívaolaj, 300 g deszt. víz, 1 g tengeri só, 128 g NaOH, 1 ek
    keményítő = cca. 1300 g (só és a lúg feloldódott a vízben)
    Ha gondolod mérd le az 1 ek keményítő súlyát 1,5 g körül lesz és akkor pontos lesz a számolás. Az illóolaj súlya elhanyagolható.

    Az 1300 g a formádban el fog férni és lesz még felül hely. A folpack nem fog a massza tetejével érintkezni.

    A formát nem látom, de ha a magassága a 8 cm akkor a szappanod kb 7 cm magas lesz , ha a 8 cm a szélesség akkor kb. 5 cm magas lesz a szappanod.
    Kezdetben szerintem nem kellene ilyen nagy mennyiségeket csinálnod. Kérj rövidítőt a formádba. Ez egy mobil oldalfal, a rövidebb fal belső mérete mondjuk 2 cm vastag és két 13 cm hosszú mobil hosszabb oldalfal, amely az elsőt megtámasztja szintén belülről.

    Mielőtt szappant készítenél olvasd el kérlek a Szappankészítés cikksorozatot. Abban Biofeleség sok hasznos és betartandó dolgot leírt.

    Remélem érthető voltam.
    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 04. 20:21

    Kedves Csillag!
    „Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-7% között határozunk meg.”
    Innen idéztem, ez pont olyan mint egy könyv: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 04. 04. 10:22

    Himalájai sószappan

    A sókristályok finoman lehántják a bőrről az elhalt hámsejteket, a faggyúmirigyek működését szabályozza (hónaljban is, pattanásos bőrt is), a száraz bőrt hidratálja.

    Hozzávalók
    •630g kókuszolaj
    •90g olíva olaj
    •90g ricinus olaj
    • 90 g földimogyoró olaj (én szőlőmagolajat szoktam)
    • 288g desztvíz
    •128g NaOH
    •900 g Himalájai só
    •Superfat-ként mehet bele akár 15-20%-nyi olaj a kókusz kivételével bármelyikből

    Mi az a superfat?? Értem a szót, de mit takar? MIre jó? Kell, vagy csok jó ha van? stb.
    Köszönöm előre is!

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 04. 04. 10:13

    Szia Doresz!
    1., habverővel soha nem éred el a szükséges pudingosodási fázist, botmixer használata szükséges.
    2., illatosítani csak illóolajjal lehet (vagy más, szintetikus illattal, de azt mi nem szeretjük, mindenki maga dönti el). A szappan illata az eltelt 6 hét érlelési folyamat végére egész más lesz.
    3., Hidegen sajtolt olaj csak az, amire az van írva.
    üdv

  • Doresz szerint:
     
    2013. 04. 04. 10:06

    Sziasztok!

    Kezdő szappankészítő vagyok, és lenne néhány kérdésem:
    1. Habverővel próbáltam keverni a szappant, de volt olyan adag, ami 80 perc kutyulás után sem szalagosodott rendesen. A botmixer hatékonyabb?
    2. Az olivaolajos szappanjaimnak nagyon erős az illata, gyakorlatilag minden mást elnyom, amit beletettem. Ez normális? Csak illóolajos illatosítással lehet ezt kiküszöbölni?
    3. Amire nincs ráírva, hogy hidegen sajtolt olaj, az nem az?

    Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Smile

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 04. 03. 22:56

    Sziasztok!
    Nagyon szupi a honlap, nagyban segítettetek eddig is, és remélem ezután is fogtok, hogy bele merjek vágni a szappankészítésbe.
    Hol tudom az alapvető dolgokat megtalálni? Úgy értem itt már olvastam, hogy hogyan készítsünk szappant lépésről lpésre, világos is, mint a nap, de egy könyv, vagy cikkek, amiket érdemes elolvasni, hogy mit mivel, minek milyen tulajdonsága van……
    Tesóm készített is nekem fából szappanöntő formát, és szeletelőt is. Hgyan tudom kiszámolni az űrtaltalmát. Illetve ezt tudom is a másik tesómtól, de honnan tudom, hogy egy-egy receptből mennyi szappan lesz??
    A formám 30*8*6mm.
    Ha meg van adva egy recept, akkor miket kell összeadjak ahhoz, hogy tudjam mennyi lesz a tömege.
    Nyílván nem öntehetek mindenféle mennyiséget ugyanabba a formába……….
    Az olcsó, nagy kiszerelésű kóksuszsír is megfelelő szappanöntéshez?

    Annyi kérdésem van, de nem akarok mindent egyszerre idezúdítani.
    Azt hiszem megtaláltam a legújabb hobbim. In Love

  • uj-aniko szerint:
      weboldal
    2013. 04. 03. 20:38

    Kedves Fahéj, Csillag!

    Őszintén? Pont a kamillásat szeretném megtartani magamnak, titkos. Cool
    Bocsika! Kiss
    Ráadásul még nem kész recept, még finomítgatom, pl.: szeretném kipróbálni mézzel készítve, ill. ha végre rendesen kitavaszodik, és megszületnek a kis kecskék, kecsketejjel is.

    Nekem a teával készítés nem jött be, amit át akarok vinni a szappanba pl.: illatot vagy színt, azt bele szoktam macerálni az alap olajba. Készítettem pl.: rózsavízzel is szappant, és alig-alig maradt meg az illata a szapiban, igaz a hatása még így is érződik, az a szappanom egyáltalán semennyire sem szárít, és nem csípi pl.: a szemet, ha belemegy, sokkal krémesebb habot képez.

    A gyógyszappanjaimnál mindig 6 hét az érési idő, értsd: levendulás, kamillás, rózsavizes (általában tapasztalatom szerint azoknál amiket extra szűz olivával készítek). Sosem bírom ki, és 4 hétnél mindig kipróbálom, de aztán mindig várni kell még 2 hetet, mert viszket a bőröm utána.

    Üdv: A

  • Fahej szerint:
     
    2013. 04. 03. 12:16

    Kedves uj-aniko!
    Csatlakozom az előttem szólóhoz!! Csodás…most két szappanom is van amit kukoricacsíra olajjal készítettem de még érnek a polcon így még én sem tudok bővebbet mondani róla. Még két hét aztán próbálható lesz..SmileAzt kérdezném még meg tőled hogy ezeket a szappanokat meddig érleled? Elég neki 4 hét? Még valami a kamillás szappanod hogy készült? Teából vagy száraz kamillát szórtál a szappanmasszába? (imádom a kamillás szappanokat)!!Előre is köszi! Üdv.!

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 03. 10:24

    Kedves uj-aniko!

    Gratulálok, gyönyörű a szappanos és mint mondod szuper is!!! Egy ilyen jó szappannak a receptjét esetleg nem osztanád meg velünk??? Smile

  • uj-aniko szerint:
      weboldal
    2013. 04. 03. 09:46

    15%.

  • uj-aniko szerint:
      weboldal
    2013. 04. 03. 09:45

    Kedves Exerteknős, Fahej!

    Nekem a kamillás szappanom 15 kuk.cs.o.-t tartalmaz, és jól habzó, és elég kemény is. Persze ez mindig attól függ, hogy mennyi, és milyen olajakat, zsírokat választasz +ban a kuk.cs.o. mellé. És az is igaz, hogy ezt a szappanomat még sosem tudtam kipróbálni, hogy meg tud-e romolni, mert mindig szétkapkodják…
    Smile

    http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/45700_4423534622100_456103308_n.jpg

    Üdv: Anikó

  • uj-aniko szerint:
      weboldal
    2013. 04. 03. 09:03

    Sziasztok, ismét!

    Egy lényeges dolgot kihagytam: 200ml oliva olajban ázott 1,5 ek porított alkanna 2 hétig. De! Az elsô hét végén azt hittem lesz idôm elkészíteni a szappant, ezért felmelegítettem a olajat ~60-70 fokra, és ott tartottam 1-1,5 órán át. Majd mégsem készítettem el, és állt még 1 hetet az alkanna az olajban.

    Üdv: A

  • uj-aniko szerint:
      weboldal
    2013. 04. 02. 21:46

    Sziasztok!

    Az alkannával elért szín megtekinthető itt:

    http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/8604_4649051619884_1978211660_n.jpg

    http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/48084_4649051339877_1922222441_n.jpg

    Mondjuk nem egészen így képzeltem el, kicsit sötét lett. A szappan 1/3 része a lila, amit 400g olajból állítottam elő, ennek 1/3 része volt az alkannás olaj (egész pontosan 135 g.), melyet a végén öntöttem hozzá a superfattel együtt.

    Üdv: Anikó

  • Exerteknos szerint:
     
    2013. 04. 01. 16:15

    Kedves Fahej!
    Igen tudtál, pont ilyesmikre gondoltam! Köszi! Smile

  • Fahej szerint:
     
    2013. 04. 01. 16:07

    Kedves Ekszerteknos!
    A kukoricacsíra olajjal vigyázni kell mert lágyítja a szappant és nagyon gyorsan avasodik. Én 10%-nál többet nem szoktam tenni a szappanba. Remélem tudtam segíteni! Üdv.!

  • Exerteknos szerint:
     
    2013. 03. 31. 20:54

    Sziasztok!
    Valakinek van tapasztalata a kukoricacsíra-olajjal? Mennyit tegyek a szappanba és milyen irányban befolyásolja a szappant? ..vettem egy üveggel, és tennék a szappanba is.
    Köszi mindenkinek! Smile

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 31. 16:07

    Kedves Fórumozók!

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek Rose

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 31. 16:02

    Köszönöm a tanácsot! Én ehhez még elég kezdő vagyok, de utána nézek és talán képes leszek rá, hogy megcsináljam! Wink Ha valaki rátalál a készítésére, kérem ossza meg velem is!!

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 31. 15:43

    Mármint ami otthoni körülmények között is kivitelezhető.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 31. 15:38

    Kedves Biofeleség!
    Köszi az infót, a jobb idő beálltával akartam én is ibolyabegyűjtő kirándulásra menni, így fogok eljárni az ibolya esetében. Szerinted hol lehetne utánanézni a pontos eljárásnak?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 31. 14:37

    Kedves Kreatívkönyvelő, kedves Csillag!
    A gond csak az, hogy az ibolya illatanyaga nem zsírban oldódó, hanem alkoholban. Először alkoholba kellene áztatni a friss virágokat, aztán az alkoholt lefedni olajjal és hagyni hogy az alkohol kipárologjon. Egy kicsit hosszadalmas, és utána kellene nézni hogy hogy is kell csinálni pontosan, nehogy az egész munka kárba vesszék.

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 03. 31. 12:41

    Szia Csillag!
    Én a helyedben leszedném az összes virágot, kiszárítanám, majd oliva olajban macerálnám 6-8 hétig, majd ezt az olajat használnám szappankészítéshez.

  • Csillag szerint:
     
    2013. 03. 31. 12:21

    Sziasztok!
    Nagyon lassan jön a tavasz! A kertem tele van ibolyával, gyönyörű színben pompázik, gondoltam jó lenne szappanba tenni belőle! Question Valaki készített már ilyet, ha igen hogyan kellene csinálnom??? Kérlek Titeket segítsetek nekem ebben, adjatok tanácsot vagy képtelenség, amit kigondoltam! Confused

  • Fahej szerint:
     
    2013. 03. 29. 15:29

    Szia kedves Kincs!
    A szóban forgó szappanom már lassan 3 hónapos…szóval már elég rendesen megért szerintem! Smile
    Kedves Biofeleség!
    Biztosra nem tudhatjuk a zselatin összetételét de valószínűleg állati csontból készítik..nem annyira guszta..Smile

  • Bundika szerint:
     
    2013. 03. 28. 23:54

    Köszönöm Mesu és Biofeleség! Valóban érdekes! Még egy kicsit gyakorlom a bor mentes szappankészítést, de aztán kipróbálom ezt is! Wink

  • Dorka73 szerint:
     
    2013. 03. 28. 21:49

    Kedves Kincs és Biofeleség! Köszönöm mindkettőtöknek!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.