Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,171 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 30. 20:26

    Kedves Csillag,
    A zsírpapír nagyon vékony és érzékeny, sütőpapír szükséges.

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 30. 19:32

    Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni! A fa öntőformába zsírpapírt szoktam tenni, de majdnem mindig ráragad a szappanra és alig tudom leszedni róla! Mi lehet az oka és mit ajánlatok helyette?? Question Nagyon bosszantó tud lenni!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 30. 07:19

    Kedves Casale,
    Lehet hogy tévedek, de szerintem a kettő egy és ugyanaz, hiszen a rizsszemekből magukból nem lehet olajat sajtolni Thinking

  • casale szerint:
     
    2013. 04. 29. 21:49

    Sziasztok!
    Tudom ez a szappanos topik, de a a szappan készítéshez mindegy, hogy rizskorpa olajat vagy rizs olajat veszek? Tudja valaki?

    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 29. 14:48

    Kedves Eneh99,
    Ha ilyen sok zsírt használsz, a szappanod nagyon hamar meg fog avasodni.
    Ha rám hallgatsz, mennyiségeket cserélsz:
    60-70% olívaolaj
    20-30% disznózsír
    10% napraforgó

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 04. 29. 11:55

    Köszönöm szépen mindkettőtöknek Smile
    Körülbelül egy olyan szappanra gondoltam, hogy:
    70% disznózsír
    20% napraforgó
    10% olívaolaj
    leginkább kézmosásra használnánk.
    Szerintetek rendben van, így ránézésre? Smile

  • szerint:
     
    2013. 04. 29. 11:34

    Sziasztok,

    A szappanokhoz használt olajokhoz talán segíthet a következő táblázat:

    http://hazikence.hu/blogok/a-leggyakrabban-hasznalt-olajok-tulajdonsagai

  • kreativkonyvelo szerint:
     
    2013. 04. 29. 11:18

    Szia Eneh990!

    Disznózsír elszappanosodási száma: 0,1388 – ezzel kell számolni.

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 04. 29. 09:36

    Sziasztok!
    Meg tudná nekem mondani valaki, hogy van -e olyan olaj, aminek tulajdonságai, elszappanosodási száma leginkább megegyezik a disznózsíréval? Creativiky-s szappankalkulátorba szeretném behelyettesíteni, mert mint írtátok is, a disznózsír nem szerepel benne, az angol nyelvű kalkulátort pedig csak legvégső esetben szeretném használni…

  • Zsuzsuci szerint:
     
    2013. 04. 28. 06:01

    Köszönöm Biofeleség a gyors választ! Kiss

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 27. 21:49

    Kedves Zsuzsuci,
    A sárgarépalé lefagyasztott állapotban használva folyadékként nagyon szép színt ad a szappannak.
    A cink-oxid viszont sajnos semennyire sem fehéríti a szappant , tapasztalatból tudom. Ha fehér szappant szeretnél, akkor használj szansza (pomace) olivaolajat, kókuszolajat, mandulaolajat, tehát olyan olajokat amelyeknek nincs kifejezett színük, illetve a kombinációba tehetsz max. 25% disznózsírt, mert az is fehér szappant, s a szappannak szilárdságot ad.

  • Zsuzsuci szerint:
     
    2013. 04. 27. 20:57

    Sziasztok, segitene valaki, a sàrgarépával valò színezésben?
    Áztassam olajba és szalagosodáskor tegyem bele?és oldjam a lúgot is sárgarépa lében?köszöm! Olvastam,hogy szép fehér lesz a szappan cink oxiddal,mi a véleményetek róla? A titàn dioxid az nem túl kecsegtetõ Smile Kiss

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 24. 20:14

    Itt az orgonavirágzás ideje és nagyon finom illata van, érdeklődnék lehet belőle macerálással olajat készíteni és érdemes-e szappanba tenni?? Question

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 24. 20:11

    Köszönöm a mintázással kapcsolatos tanácsokat! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 23. 08:23

    Kedves Csillag27!
    1) Ugyebár azt mondtuk, hogy mixeljük a szalag-fázisig: ez azt jelenti, hogy „amikor a mixer a masszában egyszer csak elkezd (ismétlem ELKEZD!) szalagot húzni, amely 1-2 percig megmarad a massza felületén.” S ebben a pillanatban kell abbahagyni a mixelést.
    2) És ettől kezdve nem szabad mixelni, különösen nem ha illóolajokat használsz. Amikor eléred ezt az enyhe szalagot, akkor fakanállal (vagy a kikapcsolt mixerrel mint kanállal) kell belekeverned a masszába az egyéb anyagokat, s ha nem számitoltad le eredetileg, akkor a superfat-et is.
    3) Az porok, illóolajok mindig egy kis olajjal elkeverve mennek a masszába a szalag-fázisban. Tehát ha illóolajokat használsz meg superfatet is akarsz tenni, akkor keverd ki az illóolajokat lisztel vagy keményítővel, aztán elkeverve a superfattel add a masszához, és keved össze kézzel, de ne mixeld.

  • zohori szerint:
     
    2013. 04. 22. 23:52

    Csak felmerült a kérdés: Szappanba érdemes szárított, őrölt vörösáfonyát tenni, v. inkább a főzetét használhatjuk? Question

  • casale szerint:
     
    2013. 04. 22. 22:06

    Kedves Csillag!

    Én sosem használok külön sf-et, én kalkulálom!
    Majd Biofeleség kijavít, de szerintem, ha Te szeretnél sf-et tedd bele a szalag fázisnál, egy nyomás a turmixon röviden (10 mp) és kész.
    Az illó és az agyag turmixolása azonnal besűrűsödő, önthetetlen masszát ad. Ez mintázhatatlan, túrós masszát ad.

    casale

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 04. 22. 21:59

    Kedves Casale!
    Akkor a masszát, ha beleteszem az illókat, agyagot, már nem kell turmixolni? Mi baja lehet, ha turmixolom? És a mi a helyzet az sf beletételével? Turmixolni, vagy nem turmixolni? Ez itt a kérdés(em)! ROTFL

  • casale szerint:
     
    2013. 04. 22. 21:54

    Kedves Csillag!

    A csurgatás és sok egyé egyéb mintázási technika – ha megnézel egy-két videót – egy nagyon híg, a szalag fázis kezdete állagú szappanmasszát kíván. A kezdeti szalag fázis, vagyis egy híg masszát pillanatok alatt besűríti, ha agyagot, illót teszel hozzá. Ugye tudod, hogy ezeket kanállal, vagy spatulával kell a masszához keverni? Big Smile Nekem az jött be eddig, hogy 33 – 35 – 38% vizet használtam.
    A receptet elküldheted magánban, megnézem, ha szeretnéd. Nem hiszem, hogy rossz.

    casale

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 21. 20:24

    Kedves Zohori!
    A válasz priviben megy Smile

  • Csillag szerint:
     
    2013. 04. 21. 20:21

    Sziasztok!

    Valaki tudna nekem ajánlani vagy készíteni egy olyan receptet, ami későn sűrűsödik be, mert most próbálgatom a mintázást, de sajnos nagyon hamar sűrű lesz és nem tudom csurgatni az általam készített receptekből! Nagyon szeretném!!! Confused

  • zohori szerint:
     
    2013. 04. 21. 20:02

    Kedves Biofeleség! Segítséget szeretnék kérni. Ezt a szappanreceptet megtennéd, hogy átnézed nekem, mert a kalkulátorban nem ghí volt, hanem margarin és nem tudom, az ugyanazt az értéket adja-e.
    Ezen a kalkulátoron számoltam:http://www.naturseife.com/Seifenrechner/default.htm
    A recept:
    olíva olaj 300 g
    ghí 106 g
    napraforgó olaj:102 g
    kókusz olaj 100 g.
    kakaóvaj 30 g
    dió olaj 22 g
    mandula olaj 16 g
    folyadék desztvíz 226 g
    7%-os zsírfelesleggel NaOh 89.22 g

  • Kincses Melinda szerint:
     
    2013. 04. 19. 10:33

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm azért,hogy megpróbáltál segíteni.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 18. 18:52

    Kedves Melinda, ne haragudj, félreértettem a helyzetet Confused
    Reméljük hogy a receptíró hamarosan jelentkezik Smile

  • Kincses Melinda szerint:
     
    2013. 04. 18. 14:42

    Kedves Biofeleség!

    Köszönöm a válaszod,de tusfürdőt szeretnék csinálni még hozzá a rózsaszín-levendulás krémtusfürdőt.Azért raktam ide fel a kérdést mert aki felrakta a receptet nem válaszolt a kérdésekre.De köszönöm a segítséged.Szép napot!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 18. 14:21

    Kedves Kincsem,
    A szappan lehet szappanporos akkor is ha nem maradt elég melegen, meg akkor is ha hamarabb éri levegő mint ahogy azt őkelme szeretné. A zselésedés hiánya csak az egyik lehetséges ok a sok közül.

    Kedves Melinda,
    A kálium-hidroxiddal a folyékony szappanok készülnek, s azok is egy teljesen más eljárással. Hideg vagy meleg eljárással szilárd szappant csak nátrium-hidroxiddal lehet csinálni.

  • Kincses Melinda szerint:
     
    2013. 04. 18. 13:50

    Sziasztok!Lenne egy kérdésem ha kalium-hidroxidot használok akkor van érési idő az előállított terméknek?A válaszokat előre is köszönöm.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 04. 18. 12:42

    Kedves Biofeleség!

    Enged meg,hogy megcáfoljam a szappanporos “állításod”! Wink
    Mert nekem minden eddig készült szappanom szappanporos lett.
    Nemtom,h mé mert mindent úgy csináltam ahogy kell és zselésedett is!
    Az utóbbi szappanjaim nem zselésedtek(igen csak úgy tűnt) és nem is lettek
    szappanporosak! Szóval Question Thinking Grin

    Üdv.:Kincs

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 18. 12:35

    Kedves Csillag27!
    A szappanban maradt szabad víz nem annyira számottevő hogy amiatt nagyobbra kellene vágni a szapant, csak az idő hosszú míg kiszárad a belsejéből. No meg a dolog attól is függ, hogy milyen formát használsz, hogy mekkora egy 100gr-os szappan. 1kg olajból 12db 90-95gr-os szappan jön ki, s ez a megérett szappanok súlya.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 18. 12:30

    Kedves Réka!
    A zselé fázist ellenőrizheted ha a formában pihenni tétel után néhány órával mekkukkolod. Ha a közepétől kiindulva a szappanon sötétebb zselészerű „elváltozást” látsz, az a zselé fázis.
    Egyébként ha a szalagosodás után még melegen a formába öntötted a szapant, majd pedig jól betakartad, akkor biztosan zselésedett, nyugi. Ha esetleg nem, azt a szappanpor fogja visszaigazolni, de szerintem ne izgasd magad miatta. Akkor is ha szappanporos egy szappan, attól meg használható, de szerintem nem lesz ilyen gondod Wink

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.