Szappankészítés

Segítséget szeretnék kérni a szappanöntés elsajátításához.

2,169 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 73 oldal1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73
  • Toth Renata szerint:
     
    2017. 10. 05. 15:43

    Sziasztok!

    Valaki meg tudja mondani, hogy az interneten látott videókban használt szappanok mitől olyan szalagosak hosszú időn át, hogy ennyi idejük van kevergetni és mintákat önteni? Nem NaOH-val készülne?
    Még valami: a hőmérséklet szabályozásával lehet befolyásolni, hogy a szalagosodási idő hosszabbodjon?
    Köszönöm a választ,
    Reni

  • Biobarbi szerint:
     
    2017. 03. 11. 05:37

    Sziasztok! Uj vagyok itt, ma regisztraltam, annak remenyeben, hogy valaki tud majd nekem segiteni megalkotni egy szamomra megfelelo szappit! Smile Szappan keszitessel nehany honappal ezelott ismerkedtem meg es azota fuggo vagyok.. Smile
    A kerdesem az lenne hogy van e valami gond az osszetevok aranyaval, mivel szaritja az arcom. Szeretnem tudni, hogy alakitsam at a mennyisegeket hogy kelloen hidrataljon. Segitsegeteket elore is nagyon megkoszonom! Smile

    A receptem a kovetkezo:

    100 g kokusz olaj
    375 g oliva olaj
    25 g szolomag olaj
    190 g kecsketej
    73.3 g NaOH
    1 teaskanal ghassoul agyag
    1 teaskanal bentonite agyag
    15 csepp levendula illoolaj

  • Alma szerint:
     
    2015. 10. 02. 17:36

    Szia Tökmaganyu!

    Bocs elírtam, erre gondoltam:

    50g Napraforgóolaj
    250g Kókuszolaj
    250g Olivaolaj
    100g Kakaóvaj
    50g Shea vaj
    100g Ricinus olaj
    42g Méhviasz

  • Alma szerint:
     
    2015. 10. 01. 22:12

    Szia Tökmaganyu!

    Ehhez mit szólsz? (az előbbinél lemaradtak a nullák… Wink )

    250g Napraforgóolaj
    250g Kókuszolaj
    250g Olivaolaj
    100g Kakaóvaj
    50g Shea vaj
    100g Ricinus olaj
    42g Méhviasz

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2015. 10. 01. 20:20

    Vagy jobb lenne a shea inkább, a ricinus nagyon puhít. Smile

  • Alma szerint:
     
    2015. 10. 01. 18:22

    Kedves Tökmaganyu!

    25g ricinus és 5g napraforgó?

    Köszönöm a segítséget Mean

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2015. 10. 01. 16:25

    Kedves Alma!

    Én sokallom a napraforgóolajat, cserélném talán a ricinusra. Ha krémesen habzót akarsz, ajánlom a földimogyoró olajat.

  • Alma szerint:
     
    2015. 09. 29. 15:58

    Sziasztok!
    Ajándékba kaptam egy shea vajas, kamillás szappant, ami a régi szappanjaimhoz képest jobbanl habzó, és krémesebb. Szeretnék én is egy ilyet készíteni.
    Van esetleg valakinek recept ötlete, vagy valamilyen javaslata?
    Erre a receptre gondoltam:
    25g Napraforgóolaj
    25g Kókuszolaj
    25g Olivaolaj
    10g Kakaóvaj
    5g Shea vaj
    5g Ricinus olaj
    A folyadék kecsketej lenne.
    Mit szóltok hozzá?

  • orsoly szerint:
     
    2015. 09. 04. 15:30

    Samponszappant szeretetnék készíteni, ebbe tenném a diólevél és csalán macerátumot. Sajnos tényleg nem tudom sokáig áztatni, úgyhogy marad a meleg eljárás. Remélem azért így is jó lesz! Köszönöm a válaszokat! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 09. 03. 10:23

    Kedves Orsoly, csatlakoznék Lukréciához: a szappanban semmi szükség gyógyhatásra, tisztítania kell és kész Smile
    A meleg eljárást akkor érdemes használni amikor kevés a rendelkezésre álló idő és fel szeretnénk gyorsítani a kivonást. De ha van idő rá mindenképp jobb a hideg eljárás, mert a gőzfürdő hőmérséklete valamennyire biztosan befolyásolja az olaj és a kivonat minőségét.

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 09. 03. 10:20

    Kedves Laurka, a tiszta kókuszzsír szappan száríthat. Nem biztos hogy a te bőrödet szárítani fogja, és az sem biztos hogy most, lehet hogy fél-egy év elteltével. A te bőrödtől függ. Tehát lehet a szappan 100% kókuszzsírból is, miért ne, de láttam már olyat hogy valaki évekig azt használta és kitört rajta a pszoriázis.
    Ha 100% kókuszszappant csinálsz, akkor érdemes azt magas zsírfelesleggel készíteni, akár 8-10%-al is. Vigyázz mert a kókuszmassza hamar szalagosodik, túrósodhat. És az érési idő minimum 4 hét Smile

  • szerint:
     
    2015. 08. 29. 15:46

    Csillag,
    Nyugodtan használj vad gesztenye teát, de érdemes az olajban is macerálni némi gesztenyét, igy még jobb hatása lesz.
    L

  • szerint:
     
    2015. 08. 29. 15:44

    Orsoly,
    Szerintem szappanba jó mindkét macerátum. Nem vettem észre óriási különbséget, és a szappan még sem gyógyhatású krém, mást várnak tőle.
    L

  • orsoly szerint:
     
    2015. 08. 27. 18:21

    Sziasztok! Szeretnék a szappanomba macerátumot készíteni. Olvastam a meleg eljárásos macerátumról, és inkább ezt készíteném el, de azt írják, hogy kevésbé jó minőségű, nem vesz át az olaj annyi hatóanyagot, mintha hetekig benne ázna. Nektek mi a véleményetek a meleg eljárásról? A válaszokat előre is köszönöm! Smile

  • Csillag szerint:
     
    2015. 08. 24. 11:07

    Sziasztok!
    Tanácsot szeretnék kérni! Vadgesztenyéből szeretnék szappant készíteni és a kérdésem az lenne a gesztenyét mikor és milyen állapotban tegyem a szappanba és hogy az jó lesz ha a leveléből főzött teából is adok hozzá???Köszönöm a válaszokat!

  • Laurka szerint:
     
    2015. 08. 09. 23:39

    Sziasztok!
    Egy olyan Manna szappant használok, aminek az alapja csak kókuszolaj és víz. Én eddig úgy tudtam, hogy az olíva olaj az egyetlen amit egyedüliként lehet használni szappanban. Ezek szerint mégsem? Nekem ez a szappan nagyon tetszik, mert nagyon jól habzik és nem is szárít, ezért elkészíteném. Így hogy csak kókuszolajból van, ugyanúgy a kalkulátorral számoljak? A szappan érési ideje így mennyi?
    Előre is köszönöm a választ! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 07. 12. 09:35

    Kedves Zsoka78, a zsírfelesleget felemelheted 10%-ig is, de akkor jobb lenne a lúgoldó víz mennyiségét csökkenteni egy kicsit, hogy a víz jelenléte kevésbé oxidálja az elszappanosítatlan olajokat.
    Tehát a lúgot kevesebb vízben is oldhatod, lemehetsz vele egészen a lúg súlyának másfélszeresére (lúg súlya x 1,5), de nagyon óvatosan kell kezelni a lúgot, apánként adagolni és meggyőzősni hogy tökéletesen feloldódott.

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 07. 12. 09:18

    Kedves Laurka, egy olaj finomítàsa a szűrését és esetleg szagtalanítását jelenti, de ez nem befolyásolja a kémiai kompozícióját, nem úgy int a hidrogénezés. Tehát a finomított olajokkal semmi gond nincs, hiszen ugyanúgy tisztítanak, a szappant leöblítjük, és az érzékeny allergiára hajlamos bőrnek még jobb is hogy az olaj a lehetséges szennyeződésektől mentes. De a hidrogénezés az egy egész más tészta, ott már az olaj szerkezete is változik, tehát a bőrnek nem biztos hogy jót tesz.

  • zsoka78 szerint:
     
    2015. 07. 08. 16:15

    Sziasztok!

    A bőröm nagyon könnyen kiszárad, ezért arra gondoltam, hogy a következő szappanomat 10% zsírfelesleggel készíteném. Valakinek van tapasztalata ezzel? Az első szappanom 5%-kal készült, az észrevehetően szárított. Az következőt 7 vagy 8 %-kal készítettem (már nem emlékszem pontosan), az nem szárított úgy, de szerintem elbírt volna a bőröm többet is. Olíva és kecsketejes szappan lenne (külön-külön kétféle).

  • Laurka szerint:
     
    2015. 07. 02. 21:24

    Sziasztok!
    Használtatok már finomított, nem hidrogénezett kókuszolajat szappanba? Rengeteg kókuszolajam fogy, és sok helyen látom, hogy szappanba finomítottat használnak, mert az olcsóbb. A sok-sok jó tulajdonságából megmarad valami a finomítás után? A többi olajam finomítatlan lenne..Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 06. 21. 08:45

    Kedves Ribizke,
    – Nem hosszú ujjú zárható köpenyről van szó, hanem egyszerűen hosszú ujjú ruháról és hosszú nadrágról, tehát olyan ruházatról ami rendesen befed és megvédi a bőrt az esetlegesen spriccelő lúgtól.
    – A szájmaszkot akármilyen barkácsboltban beszerezheted, külömböző típusok vannak.
    – A digitális mérleg grammra kell mérjen
    – A hőmérőt háztartási részen találod, én pl. a hússütéshez valót használom. De ha nem tévedek, az Ikeában is lehet kapni. 100 fokig kell mérnie
    – Az otthoni sima evőkanál azért nem igazán jó mert rövid lehet, és a lúg meleg, akár 80 fokig is felmelegedhet. Ezért nem jó a fakanál. Jobb egy külön erre a célra használt kanál amelynek a nyele egy kicsit hosszabb és az egész acél.
    – A szilikonformákból jó a muffinforma is, meg a plumcake forma is, de ha nincs használhatsz egy vastagabb falú műanyag fagylaltosdobozt is, mint pl. a Carte d’Or doboza.
    – A gyümölcsleves vagy tejes doboz is jó, igen, a tetejét levágva, és a belsejét ellenőrizve hogy ne legyen sérült. Ha fekve teszed akkor a doboz széttágul, jobb állítva

    – Így van: a lúg oldásakor apránként adagolod a lúgot és kevered el, meggyőződve hogy rendesen feloldódott-e. Így elkerülhetetd hogy a szappanban később feloldatlan lúgkristályok maradjanak amelyek irritálhatják a bőrt.
    – Nem kell az egész takarót a forma tetejére halmozni Grin Wink , annyira kell rátenni a takarót hogy érezd hogy megtartja a meleget.
    Természetesen a nagyobb melegben kevésbé kell takarni a szappant, elég lehet egy kettébehajtott konyharuha is Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 06. 21. 07:59

    Kedves Csillag,
    Egy nyolcezer fős Facebook csoport tapasztalatát osztom meg veled amikor azt mondom hogy az egyetlen növény amellyel nagyjából piros színt kapsz a szappanosodás után is az a Festőbuzér (Rubia tinctorum), amelynek a gyökere (és annak pora) tartalmazza a festékanyagot. Minden természetes festékanyag érzékeny a lúgra, bebarnul, ez talán a legkevésbé.

  • ribizke szerint:
     
    2015. 06. 13. 19:53

    Kedves gyakorlott Szappanosok!

    Nemsokara szeretném elkészíteni az első szappanomat, es egy új topicban próbáltam érdeklődni a részletekről, de ha jól látom, itt lehet inkabb tanácsot kérni, remélem, itt sikerrel járok.

    Végigolvastam a szappankészítés leírását itt az oldalon, és lenne pár kérdésem így mindjárt az elején.

    A felszerelésről:
    – hosszú ujjú zárható köpeny: esőköpeny jó-e? vagy Ti mit használtok?
    – szájmaszkot hol lehet beszerezni?
    – a digitális mérleg milyen pontosságú kell legyen?
    – a hőmérőt hol lehet beszerezni (pl. Media Markt?), és milyent vegyek pontosan
    – inox acél kanál a keverésre – honnan lehet tudni, hogy az otthoni sima evőkanál acél-e (vagy a sima evőkanálnál nagyobb kell?) és miért nem jó a fakanál?
    – szilikonforma – a sima muffinhoz kapható szilikonforma megfelel?
    – valahol olvastam, hogy a gyümölcsleves doboz is jó – akkor ennek gondolom, a tetejét levágom, de állva vagy fekve legyen a doboz? vagy ez mindegy?

    A készítésről:
    – amikor a folyadékhoz hozzáöntöm kis adagokban a lúgot, akkor minden kis adag után el is kevergetem őket egymással?
    – amikor a végén letakarom folpackkal és takaróval, hogyan tudom elérni, hogy a takaró súlya miatt az egész ne csússzon bele a szappanba? és ebben a mostani kánikulában is kell a takaró?

    Bocsánat a sok kérdésért…
    És köszönöm a segítséget!

    ribizke

  • Csillag szerint:
     
    2015. 06. 12. 18:30

    Sziasztok!

    Eperszappant szeretnék készíteni és nem tudom mivel lehetne egy kicsit megszínezni, de csak természetes színezőre gondoltam! Hallottam vagy olvastam valahol, hogy a bodzafa kérgéből főzött teából rózsaszínes- pirosas szappan készíthető! Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata vagy bármilyen infója, kérem ossza meg velem!!

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 03. 26. 10:35

    Kedves Almafa, hát igen, nem megy azonnal. De mindig jobb lesz Smile
    A lisztet/keményítőt jobb egy kis olajjal is elkeverni, és használni egy kapuccsínó-habosítót hogy tökéletesen szétessen, aztán keverni a masszába Wink
    Sok sikert, veled vagyunk Yes

  • Almafa szerint:
     
    2015. 03. 20. 12:30

    Kedves Biofeleség!
    Megcsináltam az alapreceptet fél kg-ból, és lehet hogy rájöttem a nem zselésedés okára Smile A szappanfőzés elején minden lehetséges ablakot kinyitottam, hogy jól szellőzzön a konyha, ne lélegezzek be még maszkon keresztül se semmit amit nem kéne. Kint hideg volt, alaposan lehűlt a konyha is, és valószínűleg mire a formába öntöttem a szappanokat, már annyira hideg volt mind, hogy nem tudott beindulni a zselésedés.
    Az alapreceptes szappanok szépen zselésedtek, viszont a liszttel kevert illóolaj a masszába öntve becsomósodott. Először csak kanállal kevertem el, ennél a kész szappanban most 2-3 mm átmérőjű pöttyök vannak. Mikor öntéskor láttam a csomókat, a maradék részt még egyszer átkevertem géppel, azon nincsenek pöttyök, viszont túlmixeltem, majdnem szilárd lett. Még sok gyakorlás vár rám Smile .

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 03. 16. 23:11

    Kedves Almafa, fél kilónál kevesebb zsírból nem érdemes szappant készíteni mert mire összemixeled a lúgoldattal teljesen elveszíti minden a zselkésedéshez szükséges erejét.
    De nyugodj meg, a a nem zselésedett szappan is használható lesz, csak tovább kell érlelni. De ha jó hosszan m,egérleled nem lesz semmi baja, ugyanolyan jó lesz Wink Yes

  • krisztina43 szerint:
     
    2015. 03. 14. 09:30

    Sziasztok!
    Az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki avokádó szappant készíteni, úgy, hogy szép zöld legyen. Persze szinező nélkül, gondoltam.

  • Almafa szerint:
     
    2015. 02. 25. 18:56

    Szia!
    2 kis adag recept volt:
    120g olívaolaj, 30g disznózsír, 19g NaOH, 30g alovera (a növény belsejéből szedtem ki, csak a gél), 10 csepp teafa illóolaj.
    100g olívaolaj, 25g disznózsír, 25g kókuszzsír, 20g NaOH, 30g friss céklalé, 30 csepp ylangylang illóolaj.
    Azóta még jobban betakartam, 27 fokos szobában volt egy napig de nem zselésedett. Már a formából is kiszedhető.
    Használható a nem zselésedett szappan? Nem fogja bántani a bőrt?
    Üdv:
    Almafa

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2015. 02. 25. 11:55

    Szia Almafa! Milyen recept volt? Nagy arányban voltak az olajok?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.