Boróka


A közönséges boróka bemutatásaboroka

A közönséges boróka (Juniperus communis) örökzöld növény, a ciprusfélék családjába tartozik. Előszeretettel ültetik a hazai kertekbe szoliter növényként, mivel szép formájú, és emellett jó szárazságtűrő képességű is. Kellemes illatot áraszt, hasznosítani kékesfekete termését, bogyóit lehet.

A közönséges boróka felhasználása

A közönséges boróka bogyóját fűszernövényként, gyógyászati célra, valamint borókapárlat készítésére, és alkoholos italok ízesítésére is használják. Kellemes illata miatt illatszerek valamint rovarriasztó szerek kedvelt alapanya is. Fűszerként szárított vagy friss bogyóját, őrölve vagy egészben is használhatjuk húsételek, vadhúsok ízesítésére, és füstölésére is.

A borókabogyó gyűjtése

A termés lassan fejlődik ki és válik éretté, ehhez két évnek kell eltelni, a második évben nyár végén lehet betakarítani, amit nehezít a boróka, szúrós ága. Bevált módszer a termés bottal való leverése, amit aztán a földről lehet összeszedni.

A közönséges boróka gyógyhatása

A közönséges boróka termése frissen sok C-vitamint tartalmaz, emellett illóolajat és flavonoidokat is. Légzőszervi megbetegedések kezelésére, elsősorban teakeverék formájában használják. Hatékonyan orvosolhatók vele az emésztési panaszok, húgyúti fertőzések. Étvágyjavító hatása szintén jelentős. Erős vizelethajtó, ezért mértékkel szabad csak használni, orvosi előírások szerint. Terhesség alatt szintén ajánlott óvatosan adagolni.

forrás: citygreen.hu

Gyógynövények, ,

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.