VIII. rész: Egyéb természetes adalékok


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 VIII. rész: Egyéb természetes adalékok

 Növények és virágok

Körömvirág, kamilla, mályva, levendula, menta… rengetegféle más növényt is adhatunk a szappanunkhoz, frissen vagy szárazon. Általánosan ha friss növényt szeretnénk használni, legjobb főzetet csinálni belőle, míg a szárított növényeket porrá őrölve, az illóolajokkal (és egy kevés bázis-olajjal) elkeverve adhatjuk a masszához a szalag-fázisban, 1kg zsírhoz 1-2 evőkanálnyi mennyiségben.

A szárított növények a szappanban radírozó hatást is kifejtenek, és rusztikusabb külsőt kölcsönöznek a szappannak.

Emlékezzünk azonban hogy a növények a szappanban elveszítik eredeti színüket és illatukat.

 

Lisztek

A leggyakrabban alkalmazottak a zabliszt, a kukoricaliszt, de használhatunk búzakorpa lisztet, gesztenyelisztet vagy rizs- vagy lenmaglisztet is. A hideg eljárásban mindig a szalag-fázisban adjuk őket a masszához, miután elkevertük az illóolajokkal és egy kis bázisolajjal.

A lisztek, különösképpen a kukoricaliszt és a búzakorpa liszt egy kissé dörzsölő szappant eredményeznek, amely kifejezetten alkalmas a láb, a sarkak és a térd radírozására.

A lisztek nagyszerűen fixálják az illóolajak illatát. 1 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt, elkeverve az illóolajokkal, majd a szappanhoz adva, hosszú távon megőrzi a szappan finom illatát.

 

Algák

Mindenféle alga megfelel a szappanban való használatra, elég finomra darálni és a szalag-fázisban a masszába keverni.

Az algák egy kissé színezik és jótékony hatású ásványi anyagokkal töltik fel a szappant. Némely algának azonban intenzív „tenger”-aromája lehet ami a szappanban nem mindig bizonyul kellemesnek.

 

Magvak

Ha masszázs-szappant szeretnénk, amely tonizálja a bőrt és energiával tölt fel, akkor adhatunk a szappanmasszánkhoz magokat. A kicsi, sima magok (mint a mák vagy a tápióka) általában egyben kerülnek a masszába, míg a nagyobb, keményebb héjúakat (lenmag, mandula, kávé) érdemes darálva használni. A mennyiség a személyes ízléstől és az elérni kívánt kinézettől függ. A magokat – mind egyben mind darálva- elkeverhetjük a szappanmasszában, vagy szórhatjuk őket a már formába öntött massza tetejére.

 

Az aloe vera gél

Az aloe vera zseléje egy igen frissítő, bőrnyugtató és regeneráló hatású összetevő, amely alkalmazható a szappanban is, a víz egy részének helyettesítésével.

A hideg eljárásban a szalag-fázisban adjuk a masszához, az összes víz mennyiségéből levonva, nem nagyobb mennyiségben mint annak 10-20%-a.

 

Méhviasz

Legfőképp a hideg eljárásban használatos, a szappant keményebbé, hosszabb életűvé teszi.

Előnyben részesítendő a szűz, méhészektől vásárolható, finoman mézillatú viasz.

Olvasszuk fel, majd sütőpapíron késsel elkenve hagyjuk kihűlni, majd tépjük apró darabokra. Ez a forma nagyon jól jön amikor pontos mennyiséget kell kimérnünk.

Elkerülendő hogy a szappan „viaszos” és töredező legyen, ne használjuk a viaszt a szappanban 1-3%-nál nagyobb koncentrációban.

A méhviasz használatakor legyünk óvatosak az egyesítés hőmérsékletével, mert a viasz magasabb hőmérsékleten olvad.

 

Méz

Akác-, vegyes virág-, gesztenyeméz… bármilyen fajta mézet használtatunk a szappanban. Szokás szerint 15-30gr-nyit használnak 1kg zsírhoz, de a módszerek is különböznek: van aki a felét a zsírokba keveri és a másik felét a szalag-fázisnál keveri a masszába, van aki a víz egy részében feloldja a mézet s a szalag-fázisnál adja az egészet a masszához.

Annyi bizonyos, hogy a méz cukortartalma nagyban megnöveli a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért jó odafigyelni az egyesítés hőmérsékletére és a szigetelés módjára is. Valójában a friss, méztartalmú szappannak nincs is igazán szüksége takaróra az első 24 órában.

 

Tejpor

A legjobb a cukormentes változat, és a szalag-fázisban keverni a szappanmasszába. Elegendő 15-30gr egy kiló olajhoz, egy kis vízben feloldva.

 

Kávé

A kávé fantasztikusan dezodorál, eltörli a kézről a hagyma- vagy fokhagymaszagot, és enyhe bőrradírozó és vérkeringés serkentő hatása révén megújítja a bőrt.

Használhatjuk a kávét a szappanban mint folyadékot is, ekkor érdemes egy jó hosszú kávét használni vízzel hígítva, illetve adhatunk őrölt kávét a masszánkhoz a szalag-fázisban, maximum 2-3 evőkanálnyi egy kiló zsírhoz. Használhatunk instant kávét is egy kis vízzel elkeverve a szalag-fázisban az olajhoz keverve.

 

Tojás

A tojás fehérjékben és lecitinben gazdag, leginkább a sampon-szappanok készítésekor alkalmazott. Csak a sárgáját használjuk, 1-2 tojássárgáját 1kg olajhoz. Készítsünk egyfajta majonézt a tojássárgából és egy kis bázisolajból, majd a szalag-fázisban keverjük a masszába nagyon gyorsan keverve, hogy a tojás meg ne főljön a meleg masszában.

Azok a szappanok, melyek tojást tartalmaznak, gyorsabban avasodnak, nem lehet őket hosszú ideig tárolni.

 

Agyagok

Azon kívül hogy színezik a szappant, az agyagok nagyszerű borotvaszappan- adalékok, mert segítik a penge siklását a bőrön.

Mindenesetre érdemes aránylag kis mennyiségben alkalmazni őket, azért is hogy a szappan ne legyen „agyagos”, illetve elkerülendő hogy eltömítsék a lefolyót.

Szappankészítés hideg eljárással

60 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • Fahej szerint:
     
    2014. 02. 26. 09:05

    Szia ehajzer!
    Én is nézegettem már a kókusztejport. Rendes kókusztejjel már készítettem szappant nagyon krémes lesz a szappanhab tőle! Hidratáló…az egyik kedvencem…Smile Sokan kókuszreszelékből készítik, de nekem jobban bevált a 100%-os kókusztej Smile

  • ehajzer szerint:
     
    2014. 02. 24. 19:27

    Sziasztok!
    Érdeklődni szeretnék hogy valaki itt már foglalkozott kókusz tejporral mint adalékkal?
    Érdekelne hogy milyen hatása lehet mert “szakirodalomban” nem találtam semmilyen említést róla. Szerintem nem lehet annyira rossz.
    Köszönet.

  • Deszter szerint:
      weboldal
    2013. 10. 24. 11:53

    Kedves enierdelyi!
    Én is nemrég kérdeztem a kozmetikai pigmentek adagolásáról egy másik topikban.
    Azóta kipróbáltam éppen a zöld pigmentet 1 púpozott teáskanállal 1 kg olajhoz. Ez kb. 5 gr volt (nem tudom egészen pontosan, mert előtte már használtam belőle picit).
    Így egészen sötétzöld szappanok lettek.
    Szóval fél kg-hoz max. a fele, vagy kicsit kevesebb is elég, ha halványabb árnyalat is jó.
    A rendelés szempontjából én hozzávetőlegesen 5 gr-ot számítanék 1 kg olajhoz, és meglátod, milyen erős színű lesz, de semmiképp nem marad sok belőle.

  • enierdelyi szerint:
     
    2013. 10. 01. 17:38

    kedveseim, kerdesem az lenne hogy 5g kozmetikai pigment pl. zold kb. hany kg szappanhoz elegendo, pl. ha marvanyosat akarok vagy csak hogy fele adag legyen zold pl.? rendelni szeretnek es hogy legyen fogalmam h 5g mennyi adagnak lesz elegendo.koszi

  • szerint:
     
    2013. 09. 03. 20:29

    Kedves Biofeleség,
    A chilis szappan narancsbőrre lenne, mákkal a radírozás végett, merthogy a paprika vérkeringést serkent, ha jól tájékozódtam. Köszönöm a válaszod, mindenképp keveset használok. Nem, nem késő a válasz, ugyanis a nagy nyári melegben nem tudtam szappant készíteni a 40 C-os konyhámban, mert kettő adag túlmelegedett, így szüneteltem. Most kezdek neki óriási készletek felhalmozásának, mert kezdtünk kifogyni. Smile
    Szép estét!
    Chea

  • Riki66 szerint:
     
    2013. 08. 24. 23:15

    Kedves Biofeleség!
    Nagyon köszönöm hasznos tanácsaidat! Ki fogom próbálni, mert az idén elég sok tinktúrát készítettem alkohollal és szeretném a szappanokban is hasznát venni a kivonatoknak.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 23. 10:46

    Kedves Riki66,
    Minden attól függ hogy milyen alapú a tinktúra. Ha alkoholos, akkor vigyázni kell vele, mert az alkohol nagyon megemeli a szappanmassza hőmérsékletét. A legjobb előbb elkeverni a tinktúrát egy kis alap olajban, majd hagyni hogy az alkohol kipárologjon teljesen, s így az olajos kivonatot keverni a masszába a szalagosodás után.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 23. 10:06

    Kedves Chea,
    Ne haragudj hogy csak most válaszolok, remélem nem késő.
    Milyen célra lenne a chilis szappan? A chili –ha jól tudom, mert sohasem használtam- egy erős fűszer, ugye olyan nagyjából mint az erős pirospaprika? Ha igen, akkor semmiképp sem használnék 1-2 kiskanálnyinál többet 1kg olajba, mert irritálhatja a bőrt.
    Az olajban is macerálhatod, vagy egy kis olajjal elkeverve a szalagosodáskor is belekeverheted a szappanba.

  • Riki66 szerint:
     
    2013. 08. 22. 21:53

    Üdv. mindenkinek!
    Kérdezni szeretném hogy tinktúrát lehet e szappanokban alkalmazni, ha igen hogyan, melyik fázisban? Előre is köszönöm a válaszokat!

  • szerint:
     
    2013. 07. 22. 13:45

    Kedves mindenki,
    Chilis szappant szeretnék készíteni. A chili emelni fogja a szappanmassza hőmérsékletét? Mire kell figyelni, tudnátok nekem segíteni? Köszönöm!
    Szép napokat!
    Chea

  • szerint:
     
    2013. 07. 07. 13:39

    Kedves Biofeleség,
    Nagyon-nagyon köszönöm!!
    Szép napokat!
    Chea

  • szerint:
     
    2013. 07. 07. 06:27

    Sziasztok!
    Segítenétek nekem abban, hogyan készítsek macerátumot levendulával? Száraz vagy friss virág kell hozzá? És csak bele kell tenni az olívaolajba és állni hagyni? Mennyit kell, hogy álljon?
    Köszönöm!
    Szép napot!
    Chea

  • vidamfuz szerint:
     
    2013. 04. 25. 13:41

    Köszönöm!!
    Igen, a hideg nálam hideg volt egy olyan helységben, ahol nincs fűtés. Elkezdtek tönkremenni, oxidálódtak, sárgultak, büdösödtek, meg még nem is tudo mi minden csináltak. Persze ez lehet a tanuló fázisnak is része, nem kell a hidegre fogni Smile

    Úgyhogy köszönöm szépen, van itthon rekesz! Már pakolom is át őket! Rose

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 25. 11:14

    Kedves Vidámfűz!
    A hűvös fogalma igen relatív, de nem jelenti hogy hideg. Az a fontos hogy száraz legyen a helység, azaz ne legyen nedvesség. A 22-24°C az egy kb-i érték, szerintem 20°C alatt nem annyira jó mert nedvesedhet a levegő, 25-26°C felett meg izzadhat a szappan. Ezért kérdeztem hogy mit jelent nálad a hűvös: hol tartottad őket, s mit jelent hogy nem tett jót a szappanoknak: milyen jeleit láttad?
    Én folyamatosan rekeszben tartom a szappanjaimat, dobozban sem foglalna több helyet, de mondjuk az is igaz hogy nekem egyszerre kb. 50 szappanom érik, úgyhogy van egy ilyen rekeszekből álló kisebb polcrendszerem (3-4 rekesz egymáson).
    Azt mondanám, hogy olyan 6-8 heti érlelés után (illetve amikor már jó kemények és szárazak a szappanok) el lehet tenni őket dobozba, csak az a fontos hogy abban is szellőzzenek, tehát ne legyenek szorosan, és ne tedd őket műanyagba bezárva. Egy vékonyabb papírdoboz teljesen jó, vagy a cipősbobozon csinálj egy-két szellőző rést.

  • vidamfuz szerint:
     
    2013. 04. 25. 09:23

    Köszönöm Biofeleség!
    Akkor nem tudom honnan vettem a hűvös helyet Razz És nem csoda, hogy a szoba jobb nekik, bár télen itt sem volt 22-24 fok.

    És egészen a felhasználásig a rekeszben tartod őket? vagy van amikor át lehet helyezni őket a valahova? ha igen: hova?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 25. 08:36

    Kedves Vidámfűz!
    Mit jelent az hogy „hűvös helyen voltak, ami nem tett jót nekik”?

    A zárt doboz meg a konyharuha biztosan nem jó, mert a szappanoknak lélegezniük kell minden oldalukról. Az optimális a 22-24°C-os, száraz levegő, s nekem pl. nagyon bejöttek a zöldséges rekeszek (a képet ld. itt: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/melytisztito-szappan-zoldagyaggal-es-aloe-veraval), mert ezekben minden oldalukról egyenletesen szellőznek, száradnak. Ha viszont papírra vagy valamilyen egyéb felületre teszed, akkor naponta forgatni kellene őket.

    „hogyan lehet úgy tárolni, hogy az illatát megőrizze és ne illanjon el?”- teljesen biztosan sehogy, pontosabban valamennyi illat biztosan ki fog száradni belőle. Az illóolajokat azért hívjuk illóolajoknak, mert elillannak. Ezért 1kg zsírhoz minimum 10ml illóolajat számítunk, de 15-20ml sem sok. Az illóolajokat a masszába keverés előtt minden esetben el kell keverni lisztel vagy keményítővel, mert ezek magukba szívják az illóolajat, s így valamennyire fixálják a szappanban az illatot. Aztán egy kis alap olajat hozzákeverve a masszába keverjük a szalagosodáskor.

  • vidamfuz szerint:
     
    2013. 04. 24. 12:45

    Sziasztok!
    Lehet, hogy volt már kérdés, de mégis megkérdezem:
    hogyn érdemes tárolni a szappanokat érés közben (és után, ha van ilyen Smile )? Nekem egy hűvös helyen voltak, ami nem tett jót nekik, felhoztam a szobába és egy cipősdobozban vannak, konyharuhában. Ez lényegesen jobbnak tűnik, de lehet, hogy van ennél sokkal jobb megoldás is.

    A másik pedig szintén ide tartozik,:
    hogyan lehet úgy tárolni, hogy az illatát megőrizze és ne illanjon el?

    köszönöm!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 04. 18:49

    Kedves Bbercike,
    Hány fokosak voltak a zsírok meg a lúgoldat? Mennyi mézet tettél mennyi zsírhoz?

  • bbercike szerint:
     
    2013. 03. 04. 18:40

    SziasztoK!

    Szeretném a segítségeteket kérni Sweat Cry
    Csináltam mézes szappant….méhviasz is volt benne recept szerint.
    Tejes dobozba töltöttem bele, nem mis takartam le, csak félretettem. Kb.10 perc múlva utat törtek magunknak ezek az adalékok és különvált a szappanosított résztől Cry
    Kidobhatom az egészet? Vagy lehet még ezzel csinálni vmit?? A méhviaszt az olajokkal együtt oldottam fel, a mézet a legvégén tettem bele. Mit ronthattam el? Help!

    Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

  • bbercike szerint:
     
    2013. 02. 08. 11:40

    Keves Biofeleseg Smile
    Koszonom szepen a segitseget!

  • vidamfuz szerint:
     
    2013. 02. 08. 10:02

    Köszönöm!
    Igen, érdekes és izgalmas reakciók zajlottak le! Tényleg, kihátráltam a konyhából Cool és persze újat kellett csinálni, de sikerült, meglett. Csak a bodza mennyiségét kellett csökkenteni és működött Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 02. 07. 10:40

    Kedves Bbercike, nem ajánlom.
    Az étkezési aromák kisebb részét növényi olajokban, nagyobb részét viszont sajnos kőolaj-származékokban (glycerol, propylene glycol) oldják ki. Szerintem ezekkel a dolgokkal jobb nem elrontani egy természetes szappant.
    Ha viszont vaníliát szeretnél használni, akkor valamilyen szagtalan olajat (rizsolaj, napraforgóolaj, stb.) érdemes érlelni néhány hosszában bevágott vaníliarúddal. 30-40 nap elteltével az olaj magába szívja a vanília aromáját, s akkor a szappanba az alap olaj SAP-jának megfelelően számítható.

  • bbercike szerint:
     
    2013. 02. 06. 17:43

    Sziasztok!

    Azt szeretném megtudni, hogy pl. kicsi vanília (étel) aromát is lehet hozzáadni a szappanmasszához?
    Köszi szépen!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 02. 05. 14:35

    Kedves Vidámfűz!
    A cukornak bőrre semmilyen negatív hatása sincs, sőt felélénkíti és egészséges fényt ad neki, állítólag a brazil zöd cukrot kifejezeten alkalmazzák a kozmetikában az öregedésgátló hatása miatt.
    Ha viszont cukros folyadékot használsz a lúg oldására, az csak a szappanra jelenthet negative hatást, mert nagyon megemeli a kémiai reakció melegét, s a szappan összetevői megéghetnek. Ha ilyen folyadékot használsz, előtte mnindig jobb alaposan lehűteni azt, illetve a szappant nem kell betakarni az első órákban.

  • vidamfuz szerint:
     
    2013. 02. 05. 13:37

    Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy a cukor milyen hatással van a bőrre, ill ugye nem árt? Mert készítettem egy szappant, amiben bodzabogyólé van, itthon tettem el annó, viszont miután italnak készült, van benne cukor is – nem tudom mennyi. A szappan látványra normális, csak szeretnék megerősítést kapni, hogy egészséges is Smile

  • judwil szerint:
     
    2012. 09. 08. 21:15

    Zsuzska!
    Nincs valami hömeröd ami 70-80C-ot is mer? En azert azt a 1 es fel orät nem hagynäm ki… A legjobb a sima tengeri so, hidd el mär jo pärat kiprobältam!Wink

  • Zsuzska szerint:
     
    2012. 09. 08. 20:15

    Köszi lányok a sok segítséget!!A korlátozott olajkészletet azért írtam,mert ezek vannak otthon,ezek variálásával szoktam szappant csinálni,de itt az oldalon mindenféle extra olajokkal készült sószappan recepteket találtam.Nem akarok méregdrága alapanyagot használni szappanhoz(sem),ésszerű pénzügyi keretek közt boszorkánykodok!;-D Emiatt nem teszek bele himalájai sót.Régi,szabályozhatalan sütőnk van,nem merem beletenni,ezért marad a cp eljárás.Köszi Biofeleség a recepteket,bizti azok közül választok!Majd megírom,milyen lett!

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 09. 04. 11:38

    Sziasztok!
    Igen a topikot annó Én indítottam a Creativikyn.
    Már többször is készítettem sószappant és nagyon nagy sikere van. Én is szilikonba öntöttem és 1 1/2 órát szárítottam sütőben. Most nem tudom fejből a receptet, de úgy emlékszem, fele arányban tettem bele a sót és az olajakat. Elsőre nagyon jól sikerűlt aztán valószínű más sót tettem bele, és az kicsit gáz lett, újra kellett kezdenem. Azóta már nem szárítom, csak kiöntöm szilikonformába, letakarom és másnap kiveszem. Himalája sóval készítem és gyönyörű színe van, és a hatása is nagyon jó a száraz bőrünkre, de állítólag zsírosés ekcémás bőrre is kitűnő.

  • judwil szerint:
     
    2012. 09. 04. 11:22

    Freya megelöztel…Smile Az nem soszappan amiben 1-2 evökanäl so van. Ältaläban az össz.mennyiseg olajok, lug, folyadek mennyisegenek a 30%-val szämolunk. Figyelembe kell venni az olajok kivälasztäsänäl, hogy legyenek benne olyan olajok is, amik a habzäsert felelösek…kokusz,ricinus,pälmamag, babassu. Kezdetnek szilikon formät javasolok…nincs gond a szeletelessel.Wink A formäbahelyezes utän bekerül a sütöbe es kb.70C-on leakarva 1- 1 es fel orät szäritjuk. Ezutän hagyjuk meg a sütöben 8-12 orät,azutänkivehetö a formäbol. A szappant 6-8 het utän hasznälhatjuk.
    De pär hete mär utaltam erre a linkre http://creativiky.hu szappanos forum. Ket topik is foglalkozik a soszappannal, az egyiket Viki59 inditotta.Wink

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.