VII. rész: Zsírok viselkedése és ajánlott mennyisége a szappanban


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

VII. rész: Zsírok viselkedése és ajánlott mennyisége a szappanban

Bázis zsírok

Bázis zsíroknak azokat a zsírokat, olajokat nevezzük, melyeket nagyobb mennyiségben (az összes zsír 30-100%-a) használunk a szappanban:

 

Faggyú, disznózsír és egyéb állati zsír: Telített zsírok, nincsenek különösebb bőrápoló tulajdonságaik. Nagy mennyiségben alkalmazva a szappannak zsírszagot kölcsönöznek, de telítetlen zsírokkal megfelelő egyensúlyban használva nagyszerű tisztító hatást, gyönyörű fehérséget és finom krémes habot biztosítanak. Önmagukban alkalmazva ezeket a zsírokat, nagyszerű mosószappan készíthető.

Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea): Telítetlen zsír, E-vitaminban gazdag, bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású, valamennyi bőrtípusra használható olaj. A szappannak jó habot ad, az oliva olajat is jól helyettesíti, 30%-nál nagyobb koncentrációban használva azonban elpuhítja a szappant.

Kókuszolaj (Cocos nucifera): Telített zsír, a szappanok gyártásban leggyakrabban alkalmazott olajok egyike. Nagyon jó bőrápoló. A szappannak szilárdságot és fantasztikus habot biztosít, de 30%-nál nagyobb mennyiségben használva a szappanban száríthatja a bőrt. Érdekesség hogy a kókuszolaj az egyetlen olaj amely a tengervízzel is habot képez.

Kukoricaolaj (Zea mais): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, mely magas E, A, B1, B2 és C-vitamin tartalmú, nagyszerű bőrápoló és normalizáló hatású. 30%-nál nagyobb koncentrációban puha szappant eredményez. Egy kissé lassítja a pudingosodást, de más telített zsírokkal egyensúlyban javítja azok habzását.

Napraforgóolaj (Helianthus annuus): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű olaj, nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal. Magas E-vitamin tartalma hosszan megőrzi az avasodástól. Túl nagy (30%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva puha szappant eredményez, ami nehezen éri el a szalag-fázist (pudingosodás).

Olíva olaj (Olea europea): A szappan-alapanyagok királya, ezer-használatú olaj. Telítetlen és esszenciális zsírsavakban gazdag olaj, nagyszerű bőrápoló, -tápláló és -védő tulajdonságokkal. Világos színű, jól keményedik, úgyhogy nagyon jó állagú és gyengéd szappant eredményez, de az olíva olaj-szappannak aránylag hosszú érlelésre van szüksége: minimum 6-8 hétre, és kevés habot képez. A szappanban nagy mennyiségben, illetve önmagában is nagyszerűen alkalmazható.

Pálmaolaj (Elaeis guineensis): Telített zsír. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a tisztító hatásuk.

Repceolaj (Brassica napus, B. campestris, B. tournefortii): Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de nagyszerű “kitöltő” a szappanban. Nagy mennyiségben alkalmazva ez az olaj is puha szappant eredményez, ami hamar avasodik.

Rizsolaj (Oryza sativa): Telítetlen zsírsavakban gazdag, bőrápoló és bőrnyugtató hatású, kifejezetten ajánlott a száraz és érett bőrre, illetve sampon szappanokhoz. A rizsolaj-szappan könnyebben válik el a formától, de a zselé-fázisban nagyban megnövelheti a reakció hőmérsékletét, ezért a cukortartalmú anyagokat (tejet, mézet) alkalmazó receptekben a használata maximum 20%-os koncentrációban ajánlott.

Szójaolaj: Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen felszívódó olaj. Puha szappant és igen kevés habot eredményez, de nagyszerű “kitöltő”.

Margarinok: Csak azért említem meg, hogy ne használjátok a szappanokban! A margarin sokfajta növényi olaj és egyéb összetevők keveréke, amelynek lehetetlen meghatározni a SAP-ját.

Tápláló zsírok

Tápláló zsíroknak azokat az olajokat, vajakat nevezzük, melyeket –lévén sokkal értékesebbek és némely esetben a szappanosításra is érzékenyebbek – nem alkalmazunk 30%-nál nagyobb mennyiségben:

Argánolaj (Argania spinosa): Esszenciális zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó, ún. száraz olaj. Segít pótolni az elvesztett nedvességet, visszaadja a bőr és a haj egészséges fényét. Kiegyensúlyozó hatása a fejbőrre is jótékony hatású, csökkenti a viszketést és a kiszáradást.  Bőrnyugtató, regeneráló és tápláló hatását elsősorban a bőrbe szívódó készítményekben fejti ki, ezért a szappanban nem érdemes 5%-nál nagyobb koncentrációban használni.

Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana): Telítetlen zsírsavakban gazdag, nagyon tápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó olaj. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlott. Mivel el nem szappanosodó anyagokban gazdag, a szappanban ajánlott mennyiség maximum 5-10%.

Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő bőrtápláló, hidratáló olaj, használata a bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására ajánlott. A szappanban maximum 20% koncentrációban a szalag-fázisban alkalmazzuk, hogy bőrtápláló hatását megvédjük a lúggal való kontaktustól.

Borágóolaj (Borago officinalis): Esszenciális zsírsavakban és F-vitaminban gazdag, különösen alkalmas a száraz, irritált bőr ápolására. A szappanban a szalag-fázis után alkalmazzuk, hogy a lúg ne semlegesítse a bőrápoló tulajdonságait.

Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum): Kiváló bőrápoló, bőrtápláló, a sebek gyógyulását elősegítő hatású olaj. Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta bőrbetegségek (pl. ekcémás bőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, lassítja a bőr öregedési folyamatát. A szappanba maximum 5% koncentrációban érdemes használni. Ritka allergiákkal küzdőknek allergiás reakciót válthat ki.

Csipkebogyó-olaj (Rosa Rubiginosa, R. canina, R. moschata): Nagyon ritka és értékes olaj, nagyon regeneráló és csökkenti az öregedés jeleit. Intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, repedezett bőrnek, tonizáló, bőrnyugtató hatású. A bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik, viszont pont ezért sokkal alkalmasabb bőrtápláló krémek, olajok készítésére.

Dióolaj (Lungas regia): Telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, antiszeptikus, gombaölő, keratizáló hatású, serkenti a sejtek megújulási folyamatát. Alkalmazható napozószerekben is, mivel serkenti a melanin-képzést. A szappanban nagyobb mennyiségben alkalmazva, illetve érzékenyeknél irritációt okozhat.

Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis): Telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, általános bőrápolószerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható, de önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Nagyobb mennyiségben is nyugodtan alkalmazható a szappanban, de az arra érzékenyeknek irritációt okozhat.

Jojobaolaj (Simmondsia chinensis): A növényi olajok közt a leginkább szebo-hasonló összetételű, minden bőrtípusra jól használható. Gyorsan beszívódik a bőrbe, epidermisz-regeneráló, bőrvédő, hidratáló hatású. Nehezen avasodik, de 3%-nál nagyobb mennyiségben nagyon meggyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.

Kakaóvaj (Theobroma cacao): Telített zsírsavakban gazdag, nagyszerű bőrápoló. 10%-nál nagyobb mennyiségben alkalmazva a szappant omlékonnyá teszi. A nagyon érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat.

Kendermag-olaj (Cannabis sativa): Esszenciális zsírsavakban a leggazdagabb olaj. Bőrápoló, tápláló, erősíti az elgyengült bőrt, bőrszabályozó hatása is van. Hamar avasodik, ezért a felhasználásig jobb hűtőben tartani. A szappanban ajánlott mennyiség 3-30%.

Köménymag-olaj (Nigella sativa): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, puhítja és regenerálja a bőrt

Lanolin: Telített zsír, nagyon jó bőrpuhító hatással. A szappanban ajánlott mennyiség nem több mint 3%. Allergiás reakciót okozhat.

Lenmag-olaj (Linum usitatissimum): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj. Nagyszerű bőrápoló, nagyon gyengéd, különösen az kipirosodott, irritált, érzékeny bőrre. Hamar avasodik, ezért jobb hűtőben tartani, és a szappanban sem ajánlott 3-5%-nál nagyobb koncentrációban használni mert a szappant is megavasíthatja.

Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis): Esszenciális zsírsavakban gazdag. Nagyon jó bőrregeneráló hatású.

Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia): Nagyon jó bőrápoló, bőrtápláló hatású olaj, nehezen okoz allergiás reakciót én nehezen avasodik.

Mangóvaj (Magnifera indica): Nagyon hasonló a sheavajhoz, az ajánlott mennyiség a szappanban maximum 5-10%.

Mogyoróolaj (Corylus avellana): Telítetlen zsírsavakban gazdag, gyengéd, könnyű olaj.

Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta): Antiszeptikus, bőrnyugtató hatású olaj, de nem érdemes a szappanban 5%-nál nagyobb koncentrációban használni, mert túlzottan felgyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.

Pisztácia-olaj (Pistacia vera): Nagyon szép zöld színű olaj, amely a szappannak is szép zöld színt kölcsönöz. Bőrtápláló, regeneráló és stimuláló hatású.

Ricinusolaj (Ricinus communis) Különösen alkalmas sampon- és borotvaszappanok készítésére Kókuszolajjal társítva nagyon puha, hoszan tartó, nagy buborékú habot képez.
Túl nagy (3-5%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva irritálhatja a nagyon érzékenyek bőrét.

Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius): Nagyszerű bőrápoló olaj. Hamar avasodik, ezért felhasználásig jobb hűtőben tartani, és a szappanban legfeljebb 4-5% koncentrációban használni.

Sheavaj (Butyrospermum parkii): Ideális a száraz bőrre, ránctalanító, tonizáló, bőrpuhító, bőrnyugtató hatású. El nem szappanosodó anyagokban gazdag, ezért 5-10%-nál nagyobb mennyiségben nem érdemes alkalmazni a szappanokban.

Szezámmag-olaj (Sesamum indicum): El nem szappanosodó anyagokban gazdag, bőrtápláló és normalizáló hatású olaj, főképp masszázsolajok, hajápolók és fényvédőkrémek alapanyaga. Erős, jellegzetes mandulaillata van, ami a szappanban is kellemetlen lehet ha nagy mennyiségben használjuk.

Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó olaj. Nagyon jól hidratálja a bőrt, de nem hagy olajos nyomot. Nagyobb mennyiségben is (30%) alkalmazható a szappanban.

Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, c. Pepo): A-, E-, C-, K-vitaminokban gazdag, sötét, majdnem fekete színű olaj erőteljes mandulaszerű illattal, amely a szappanban is érezhető. Kendermagolajhoz társítva nagyszerű alapanyaga az intim-szappanoknak. Ajánlott koncentrációja a szappanban 2-3%.

Szappankészítés hideg eljárással

54 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • wakisa szerint:
     
    2016. 01. 31. 20:01

    Köszönööm!! Smile

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2016. 01. 28. 20:56

    *bocsánat:NEM forr Smile

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2016. 01. 28. 20:56

    Kedves wakisa!

    Ha szeretnél vajat használni, akkor én ghí-ként ajánlom, azaz tisztított formában. Ez úgy működük, hogy 1 kg vajat felolvasztasz, és folyamatosan szeded a szennyeződéseket szűrővel belőle. Mikor már forr, és nincs benne több fekete “nem oda való” az lesz a tisztított vaj. Rendkívül jó bőrápoló és egészséges.

    Színezés: Sok megoldás van: Agyagok, ezeket bőrtípushoz is igazíthatod. Mica, ez tulajdonképpen egy pigment, ami szép csillogós színt ad a szappannak. Vagy van matt pigment is. Nekem az ételfestékek nem szimpatikusak, nem értem el velük szép eredményt. Zöldet pl. spirulinával is elérsz, de vigyázz, hogy az érés során ne érje fény mert elveszíti a színét. Piros szín eléréséhet használhatsz vas -oxid port is, nyilván kozmetikai minőségűt.

    Ha van facebookod, keresd meg a SZAPPANFŐZÉSno2 csoportot, ott sok segítséget találsz. Smile

  • wakisa szerint:
     
    2016. 01. 27. 23:14

    Sziasztok, lehet,érdemes rendes étkezési teavajat használni? Mivel színezitek a szappant? Ételfesték? Próbáltam már fűszereket, pl kurkuma, de megváltozik a színe, kiszámíthatatlannak tűnik nekem, hogy milyen lesz a végeredmény,ahhoz meg, hogy kísérletezgessek nem elég az, hogy csak magamnak,családomnak szappanozok. Zöld, sárga, piros, kék(lila) színek érdekelnének.Köszönöm!! Smile

  • Tápláló zsírok | szappanSZERtár szerint:
    weboldal
    2015. 08. 04. 12:17

    […] forrás: lukreciakencei.hu […]

  • Bázis zsírok | szappanSZERtár szerint:
    weboldal
    2015. 08. 04. 12:14

    […] forrás: lukreciakencei.hu […]

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 07. 05. 14:47

    Kedves Orsoly, a te elvárásaidtól függ, de az étolajból készült szappan is tisztít.
    Viszont a 100% napraforgóolaj-szappan nyúlik, nem habzik, és villámgyorsan fogy. Ha kezdő vagy mindenképpen az első receptet ajánlom, hogy azzal kezdj, ami a cikksorozatban le van írva, olivaolajból.

  • orsoly szerint:
     
    2015. 06. 23. 14:37

    Sziasztok!
    Nagyon tetszik az oldal, sokat segített az első szappanom elkészítésében. Mivel még kezdő vagyok, szeretnék olcsóbb olajakkal kísérletezni, és szeretném megkérdezni, hogy a napraforgó olajat csak hidegen préselt “bio” formában lehet használni a szappanban, vagy a finomított, normál étolaj is megfelel erre a célra.
    Köszönöm a választ! Smile

  • Olajok, zsírok | VIMIZO natúr szappanok szerint:
    weboldal
    2015. 01. 04. 02:33

    […] forrás: lukreciakencei.hu […]

  • zohori szerint:
     
    2014. 10. 12. 09:58

    Igen, a keményített kókuszzsír az bizony hidrogénezett. Úgyhogy jobb a polcon hagyni. Se kívülről, se belülről nem barátunk. Frown

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 10. 11. 23:22

    Kedves Wircsi, én soha sem hallottam még “keményített” kókuszzsír-ról, de könnyen lehet hogy hidrogénezett. Esetleg nézd meg a cimkéjén az “összetétel”-t (ingredients).
    De ha nem találsz semmit róla akkor talán jobb is elfelejteni Wink

  • wircsi szerint:
     
    2014. 10. 11. 21:35

    Igazából én sem tudom, mit jelent a “keményített kókuszzsír” kifejezés, de ez állt a csomagoláson. Azért is kérdeztem meg itt, hátha valaki felvilágosít. Smile
    De nem hangzik valami jól, gondoltam talán hidrogénezett, vagy nem is tudom… talán melegebb hőfokon is szilárd marad? Úgyhogy inkább nem is vettem! Smile Biztos ami biztos…

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 10. 07. 20:16

    Kedves Wircsi, ne haragudj hogy csak most értem ide, egy kicsit el voltam havazva.
    Nem igazán értem mit értesz “keményített kókuszolaj” alatt, a kókuszolaj olvadáspontja 24°C, az alatt szilárd halmazállapotú.

  • wircsi szerint:
     
    2014. 09. 27. 12:11

    Sziasztok!
    Az egyik nagy áruházlánc boltjának polcán láttam olcsón (999 Ft) kókuszolajat. Pontosabban keményített kókuszolajat, főzéshez, sütéshez ajánlják. Ez miben különbözik a “sima” kókuszolajtól, illetve felhasználható szappanok készítéséhez? Nagyon megérné ezen az áron, de nem tudom, érdemes-e megvenni?

    Előre is köszönöm a választ!

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 07. 06. 23:27

    Kedves Tudatosmetropolita,
    -Az olivaolajat nem hiába “magasztaják föl” annyira: a mediterrán vidékeken a legjobb szappanok készülnek belőle, és hipoallergén amit viszont a többi megfelelően kemény szappanná szappanosodó olajokról (kókusz, pálma, stb) nem lehet elmondani.
    -Hogy melyik olaj mennyire “éli túl” a szappanosítást az az általuk különböző koncentrációban jelen lévő ún. “el nem szappanosodó” anyagok (terpének, szteroidok és prosztaciklinek) mennyiségétől függ. Erről interneten lehet egy kevés anyagot találni, de nagyon általánosítva úgy mondanám hogy azok az olajok amelyek a szappanosításban megkeményednek szinte mindig keveset tartalmaznak belőlük, és azok amelyektől pedig puha elpuhul a szappan többet.
    -A kókuszvajat/olajat azért lenne érdemes 30%-os koncentráció alatt tartani, mert szárítHATja a bőrt –de ez egyéni érzékenység kérdése. Én azért írtam az 50-50%-ot mert te azt írtad hogy csak kókuszt és napraforgót használnál, s mert a napraforgó egyébként nagyon elpuhítaná a szappanodat. Érted?
    Ha te foggal-körömmel ragaszkodsz ehhez a két olajhoz, akkor én azt gondolom hogy az 50-50% járható út. Ha viszont egy igazán jó szappant akarsz ami biztosan nem szárítaná a bőrödet és el sem puhulhat, akkor egyszerűen muszály túllépned a két olaj határain és egy harmadikat is beiktatnod. Te választasz.
    -“a kakaó tisztító hatása a kalkulátorban 0”- No comment.

  • Gemoke szerint:
     
    2014. 07. 05. 08:19

    Kedves Tudatosmetropolita,
    Nyugodtan tehetsz fele olivaolajat ia akár, ez az olaj nemhiába van agyondicsérve szappanos körökben mert tényleg nagyon jó erre a célra. Ilyen arányban még nem okoz gondot az érlelésnél.
    A leendő szapid tulajdonságait elég jól megjósolja a bővített szapanreceptszámoló program.
    Csak úgy megjegyezném, hogy használható a tiszta olivaszappan is 4 hét után, csak habzani nem fog, bajt nem okoz, én imádom, mert nem szárít. Ha meg sietős, tedd be a formába öntött szappanodat 1 órára 50 fokra a sütőbe és hagyd ott másnapig hűlni. Akkor az elszappanosodás egy nap alatt teljesen lezajlik és már csak arra kell várni, hogy keményre száradjon. Ezzel a módszerrel általában hamarabb is használhatók a szappanok.

  • 2014. 07. 05. 02:44

    És köszönöm Biofeleség átolvastam, csak azért vagyok még gondban, hogy legyen 50%-a szilárd vaj a szappannak, ha kókuszból csak max 30%-ot használjak? Akkor nem marad más mert az állati zsiradék és a pálma nálam kilőve. És a cikkben pont olvastam, hogy kókuszt és kakaóvajat egybe ne, max 30%-ba, bár a kakaó tisztító hatása a kalkulátorban 0, így ezt a példát nem is értem. Mondjuk mindegy is mert a kakaó nem elég olcsó a nagy mennyiségben adagoláshoz, és láttam porlasztaná is a szappanom, de akkor még mindig nem értem mások, hogy hozzák össze az 50% szilárd vajat. Question

  • 2014. 07. 05. 02:27

    Jaj Lányok, nagyon köszönöm a választ. Rose Valójában, már nem akartam szappant venni, ha beruháztam ennyi mindenre a saját készítésűhöz (ezért tartottam szem előtt az érlelési időt), és ez a két olaj volt szimpi a bázisolajok közül. Az olívát valahogy élből nem bírom, mert annyira felmagasztalják, sztem értelmetlenül a konyhában is. De ma már beszereztem egy kukorica és egy extra szűz olíva olajat is. Rainbow Most bánkódom is, mert így minden olajam hidegen sajtolt a kókuszon kívül, aminek ezek szerint nincs is értelme. A tápláló zsírokat meg azért nem vettem számításba, mert őszintén szólva azokat inkább az arcomra kenem, mint, hogy elcsesszem szappanba, főleg hogy kezdő vagyok, bár ezeket szerintem később sem szappanba pazarlom majd. Vagy szerintetek rosszul gondolom, hogy magukba többre megyek velük? Nincs esetleg egy jó cikk valahol arról, hogy mi éli túl a lúg után a szappanban, mert ezek szerint a hidegen sajtolás semmit sem ér? Nagyon klassz ez az oldal, gratulálok minden szerkesztőjének. Smile

  • Gemoke szerint:
     
    2014. 07. 04. 21:38

    Kedves Tudatosmetropolita,
    azt jól tudod, hogy az olivaolaj szappannak hosszú az érési ideje, kicsit macerásabb is a készítése, DE ez csak 100% vagy nagyon magas ollivatartalmú szappanokra igaz. Ha keversz hozzá mást is rögtön változik a helyzet, ne aggódj, nyugodtan használd. Helyes viszont, hogy a pálmaolajat kihagyod, én sem használom környezetvédelmi okból (pedig jó amúgy és olcsó, na de kivágják érte az esőerdőket)

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 07. 04. 21:25

    Kedves Tudatosmetropolita,
    Hogy finomított vagy finomítatlan olajat használsz édesmindegy.
    Csak kókuszvajból és napraforgóolajból nem nagyon hallottam még szappant készíteni, valószínűleg mert a kókuszolaj nagyon össze tudja kapni a szappant, a napraforgó pedig ellágyítani, tehát két szélsőségről beszélünk. De miért is ne? Minden szabályt felülmúlhat az egyéni ízlés és fantázia Big Smile
    Ha meg akarod próbálni, én akár fele-fele arányban is keverném őket, de persze tőled függ milyen a bőröd, mit szeret.
    Viszont ha elfogadsz egy észrevételt, engem az ötlet nagyon emlékeztet a szintetikus tenzidekkel készült mosakodószerekre, amelyekben erősen irritáló tenzideket használnk, majd hogy ellensúlyozzák a szárító és irritáló erejüket, savakat adnak hozzájuk. Merthogy a kókusz nagyon szárító, ezért napraforgóval ellensúlyozzuk. Bocsáss meg, nem mondom hogy nem lehet, csak nekem egy kicsit furi.
    Olvasd át a “Hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?” cikket, hátha segít megvilágítani valamit.
    UI: tudod hogy a szappan minél tovább érik annál jobb lesz? Én valamikor egy olivaolaj-szezámolaj szappanomat véletlenül (elfeledtem) 2 évig száradni hagytam érni, s amikor előkerült a szappan amiről mindig is azt hallottam hogy nem habzik, bőségesen és naaagyon finoman habzott. Érdemes türelmesnek lenni ?-)

  • 2014. 07. 04. 03:34

    Sziasztok! Tudna nekem Valaki olyan receptet küldeni ami kókuszvajból és napraforgóolajból(finomítatlan) áll? Eddig ez a kettő szimpatikus számomra, de nem tudom lehet e belőlük így szappant főzni és milyen arányban? Persze adhatok még hozzá mást is ha kell. Két szempontnak szeretném, ha megfelelne: semmiképp ne szárítson és ne essen szét (tehát ne legyen túl puha). Olivát (túl hosszú érlelési idő), pálmazsírt és méhviaszt nem szívesen használnék. Ha valaki tud receptet segítsen. Smile Előre is köszönöm. Big Smile

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 10. 09. 20:43

    Kedves Biofeleség köszönöm a választ. Jól gondolom hogy te nem használsz pálmazsírt?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 10. 08. 21:27

    Kedves Mishakal,
    A Wikipédia azt írja hogy a pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma húsos gyümölcshéjából vagy magvaiból (pálmamagolaj) sajtolt zsiradék. Nedves sajtolással nyerik áramló gőzzel melegített sterilezőben; aztán fizikailag finomítják, nagy vákuumban, 235 °C feletti hőmérsékleten, gőzzel kezelik, derítik -általában derítőfölddel (természetes vagy aktivált) vagy szénnel (aktivált vagy nem-aktivált) vákuumban, 30 percen át 90 °C-on melegítve; és szagtalanítják -száraz gőzt injektálnak a magas hőmérsékleten vákuum alatt tartott olajba.
    Nem hiszem hogy hidegen sajtoltat vagy finomítatlant találni lehet…

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 10. 07. 17:52

    sziasztok
    a kérdésem a pálmazsírral kapcsolatos: ez a zsír hidegen sajtolt, vagy finomított? vagy van ilyen is és olyan is?

  • enierdelyi szerint:
     
    2013. 10. 03. 13:39

    koszonom szepen akkor batran fogom hasznalni a rendes rizsolajat.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 10. 02. 14:49

    Kedves Enierdelyi,
    én azt hiszem hogy igen. A rizsolajat mind a csírából mind pedig a szemeket befedő korpából nyerik, gondolo hogy a SAP-juk ugyanaz.

  • enierdelyi szerint:
     
    2013. 09. 30. 18:08

    kedveseim van egy receptem hozzavaloknal aztirja h rizscsira olaj, ez ugyanaz mint a rizsolaj? sehol nemtalok nalunk csak rizsolajat, ugyanaz az erteke a szappanosodasnal?

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 09. 28. 19:28
  • Nikozia szerint:
     
    2013. 09. 28. 12:35

    Sziasztok!
    Nagyon jó kis cikk!!! Sok hasznos, jó információ van benne! Megmondanád nekem, hogy mennyi a kakaóvaj szappanosodási száma? Égre-földre keresem, de nem találom! IDK
    Magamnak szoktam kísérletezni különbfélébb össszetevőkkel és már nagyon szeretnék egy kakaóvajasat is Heh
    köszönöm Niki

  • P.Gabi szerint:
     
    2013. 09. 26. 08:33

    Köszönöm!Igen,biztos,hogy csak tapasztalás útján lehet haladni előre,de azért az alapokat másoktól érdemes elsajátítani,hogy legyen mire építeni.Mint az iskolában. Wink

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.