VI. rész: Folyadékok viselkedése és használata a szappanban


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 VI. rész: Folyadékok viselkedése és használata a szappanban

A folyadékok

A szappanban a folyadékok szerepe valójában a nátronlúg oldása, segítve ezzel a lúg és az olaj kémiai reakcióját.

Víz

A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata, de a csapvíz is megfelel, ha nem túl kemény.

Tej

A hideg eljárásban helyettesítheti az összes vizet. Általában a teljes értékű (természetes) tehén- vagy kecsketej használatos, de növényi tejet is alkalmazhatunk (pl. kókusztej). Mivel cukortartalma miatt a tejet a nátronlúg megégeti, ajánlott a felhasználás előtt a 2/3 részét lefagyasztani. Vigyázzunk viszont, hogy a lefagyasztott tejjel készült lúgoldat hamar kihűl, úgyhogy érdemes először melegíteni az olajakat, s csak azután oldani fel a lúgot.

Főzetek

Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény edereti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

Sör

Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

Levek

Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.

Szappankészítés hideg eljárással

65 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
  • wircsi szerint:
     
    2014. 11. 14. 20:43

    Sziasztok! Na, végül is több havi morfondírozás után elkészítettem a szappant a friss csalánból préselt lével. Mivel sem búzafűprésem, sem gyümölcscentrfugám nincs, egy régi húsdarálóval daráltam le a csalánt, és egy nylonharisnyán átszűrve préseltem ki a levét. Egy közepes reklámszatyornyi csalánból kaptam 70 ml levet, szóval elég babra munka, de megéri! Grin
    Gyönyörű, sűrű zöld levet kaptam, amihez kásásra fagyasztott állapotban kevertem hozzá a nátronlúgot. Mivel kis mennyiségű volt a folyadék, csak 4 db szappanom lett, de valami csodálatosak! Csodás a színük, az állaguk! Kizárólag extraszűz olívaolajat használtam, magas superfattel. Smile
    Sajnos csak karácsony körül lehet majd csak kipróbálni, de ma (másnap), mikor mostam ki az edényt, már csodálatosan krémes hab képződött, remélem beváltja a reményeimet. Smile

  • Magdi szerint:
     
    2014. 11. 11. 09:49

    Kedves Fahéj!
    Köszönöm a választ. Én is háztól venném.

  • Fahej szerint:
     
    2014. 09. 16. 10:20

    Szia Magdi!
    Én háztól veszem a friss kecsketejet és csak azt használom szappanhoz. Mellesleg a bolti pasztőrözöttnél sokkal olcsóbb is.
    Nem tudom a bolti pasztőrözött tejnél esetleg még milyen plusz adalékanyagok lehetnek….de ha nincs más szerintem az is jó lesz. Smile

  • Magdi szerint:
     
    2014. 09. 16. 09:35

    Sziasztok!
    Valaki legyen szíves mondja meg gyorsan, hogy a kecsketej pasztőrözött vagy sem, amit a szappanba tesztek? Én (valószínűleg) csak pasztőrözötthöz jutok hozzá. Az jó vagy sem? Vagy csak az a jó? Eddig ez eszembe sem jutott. Question Azt gondoltam, hogy az natúr, ahogy a kecskéből kijön. (jó-jó, némi higiéniai eljárásnak alávetve….) Előre is köszi a választ! Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 07. 29. 15:23

    Kedves Gemoke,
    A friss zsályás macerátum szaga persze hogy más, hiszen a levelekben víz van. A víztartalmú friss leveleket pedig addig mindenképpen szárítani kellene amíg a súlyuknak minimum a felét el nem vesztik, s csak azután olajba tenni. Te így tettél?
    Rose

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 07. 29. 15:20

    Kedves Wircsi, nyugodtan használhatod a zöld növények levét, ugyanaz vonatkozik rájuk mint a gyümölcslevekre. De a fás részeket mindenképp kerüld ki, használd csak a leveleket Wink Ja, és írd majd meg hogy sikerült

  • Gemoke szerint:
     
    2014. 07. 28. 15:36

    Wircsi,
    csalánnál próbálkozhatsz valami spenótfőzelék szerű dologgal. Végül is ami egy kis forrázást nem él túl benne, az a lúgot sem fogja.

  • wircsi szerint:
     
    2014. 07. 28. 09:03

    Kedves Gemoke!
    Búzafű présem nincs, ez inkább elméleti kérdés volt. Smile
    De akkor összeszedem a bátorságomat – meg egy nagy kosár csalánt – s próbálkozom. Smile

  • Gemoke szerint:
     
    2014. 07. 27. 23:30

    Wircsi,
    a búzafű prés gondolom működik, ha kiiktatod a vastagabb fás részeket (én majdnem tönkretettem a turmixgépem). Macerátumot csináltam friss zsájával, ami fura, hogy a szárított növény olajos macerátuma valahogy jobb illatú lett, mint a friss növényből lészített. Leveket nem próbáltam, csak aloét, szerintem mindenképp fagyaszt le vagy a szalagfázisnál öntsd a masszához. Kíváncsi vagyok a végeredményre.

  • wircsi szerint:
     
    2014. 07. 27. 18:50

    Sziasztok!
    Nagyon tetszik a cikk, és mindenre választ kaptam, amit eddig nem értettem.
    Nagyon izgatnak a gyógynövényes szappanok. Az lenne a kérdésem, hogy valaki próbált-e már közületek közvetlenül a gyógynövényből kinyert levet felhasználni? Lehet gyümölcscentrifugával levet préselni a gyógynövényekből? (Pl. csalánból, abból ugye nagy mennyiség áll rendelkezésre Smile ) Próbálta már valaki? Esetleg búzafű préssel? Question
    Azt gondolom, így nagyobb koncentrációjú folyadékot nyernék, mint a főzetekkel, illetve, ha fagyasztva használnám fel, akkor nem károsodnának annyira a hatóanyagok.
    Nem nagyon találtam erre vonatkozó leírást, egy helyen olvastam, hogy körömvirágból préselt valaki gyümölcscentrifugával levet, de nem részletezte különösebben…
    Várom a tapasztalatokat, előre is köszönöm!

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 02. 26. 17:38

    Kedves Ehajzer,
    Én a helyedben semmi esetre sem használnék lenmagzselét. A lúgoldó folyadéknak folyadéknak kell lennie, nem zselének. A lenmagzseléből valószínűleg nem maradna semmi hasznos, de iszonyú büdös lehet (ugyan még nem próbáltam).
    Ha a szappanban használni szeretnéd, ahhoz először a folyadék menyiségét le kellene vonni a lúgoldó folyadékból, úgy hogy a lúg oldására is elegendő maradjon, majd pedig a levont mennyiséggel zselét készíteni és azt a szallagosodás után a masszába keverni. De ebben az esetben is megvan a rizikó hogy a zselé olajtartalma nem válik-e ki a zselésedés után Thinking

  • ehajzer szerint:
     
    2014. 02. 25. 23:44

    Sziasztok!
    A folyadék mint alkotórész lenmagzselével vajon helyettesíthető?? Vagy csak részlegesen? Tudom hogy inkább a krémekben használatos, de sose lehet tudni… biztosan sérül a lúg hatására valamennyi alkotó-hatóanyag, de attól még valamennyi kedvező hatása megmaradhat nem?
    Üdv.

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 02. 09. 18:58

    Kedves Kincsem, Yes Kiss Heart Rose

  • jubileum szerint:
     
    2014. 02. 06. 21:07

    Nagyon szépen köszönömSmile

  • Kincs szerint:
     
    2014. 02. 06. 19:48

    Szia Jubileum!

    http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/v-resz-hogyan-irjunk-sajat-szappan-receptet

    “A folyadék mennyiségének számítása

    A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.”

    Pl. A házikence tanoda kalkulátorában is megtalálod azt a kitöltendő részt,hogy folyadéktartalom az össz-zsiradéktömeg %-ban:…..%
    És oda szépen beírod,hogy 30% (de lehet 32%-is de nem több)
    Ez a folyadék mennyiség a hideg eljárásra vonatkozik! (és akkor ha “normális” egyszerű szappant készítesz!)
    Meleg eljárással készült szappanok 38%-al készülnek!

  • jubileum szerint:
     
    2014. 02. 06. 18:40

    Sziasztok!
    A fejemben egy hatalmas kérdőjel formálódott a szappankészítéssel, és egyenlőre hiába keresem a választ: Honnan tudom mennyi legyen a víz/folyadék???
    Lehet béna vagyok, de már keresem egy ideje…
    Big Frown

  • Anita04 szerint:
     
    2014. 01. 26. 22:50

    Szia life!

    Ismét csak nagyon köszönöm a válaszod, ez most megnyugtatott Smile
    A lúg teljesen feloldódott, ez biztos, mert volt elég időm kavargatni, míg az olaj is elhűlt.

    Köszönöm mégegyszer!
    Üdv: Anita

  • life szerint:
     
    2014. 01. 26. 14:28

    Szia Anita!

    A kecsketej bizony besűrűsödig egy picit, és enyhén sárgássá válik, de ez így normális ( szagok is ). Arra nagyon figyelj, hogy rendesen feloldódjon benne a NaOH.
    A botmixerezés után nem kell puding állagúnak lenni (ezt sokan rosszul fogalmazzák, és kezdőket megzavarja), hanem inkább szalagosnak. Enyhén “rajzolni” lehet a tetején .

    Üdv,
    Life Wink

  • Anita04 szerint:
     
    2014. 01. 26. 11:33

    Sziasztok!
    Csak lenne még egy kérdésem. Eddig két szappant készítettem el. A levendulás alapszappant (csak olíva olaj és víz), meg egy kecsketejes, sheavajas, kakaóvajas (a nevére hirtelen nem emlékszem, de innen van a recept). Mindkét szappanban volt olíva olaj, igaz a másodikban csak 300gr. Amikor már botmixerrel kevertem, vártam, hogy pudingosodjon, de hiába kevertem már úgy öt perce, gyakorlatilag sűrűbb lett, de nem puding szerű. Kiöntöttem formába, igazság szerint meg is keményedett, szépen szeletelhető is, de az érdekelne, hogy lehetséges, hogy az olíva olaj miatt nem lesz sűrű puding állaga? Extra szűz olíva olajat használtam.
    Ja, és hirtelen eszembe jutott még egy dolog.
    A második szappan kecsketejes volt. Szépen lefagyasztottam, hozzáadtam a lúgot, fel is olvadt, minden ahogy kell, de ahogy hűlt, kissé be is sűrűsödött. Ez normális, ha az ember kecsketejjel dolgozik? És emellett volt egy kis ammónia szerű szaga. Nem erősen, és nem is biztosan ammónia, de olyasmi. Ez normális? Vagy esetleg valamit nem jól csináltam?
    Előre is köszönöm szépen!
    Üdv: Anita

  • life szerint:
     
    2014. 01. 20. 10:42

    Kedves Biofeleség!

    Örülök, hogy jól írtam mindent, és segíthettem Smile . Remélem az egészségi problémák megoldódtak!
    Minden jót Smile !
    Life

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 01. 18. 21:52

    Kedves Life Heart,
    Először is elnézéseteket kérem hogy ilyen soká sikerült „iderepülnöm, sajnos bizonyos egészségi problémák miatt hosszabb ideig el kellett tűnnöm.
    Aztán meg nagyon megköszönöm hogy „helyettesítettél”, olyan jó tudni hogy vannak ilyen jótét lelkű „be-tolakodók” akik ki-segítenek Big Smile
    Nagyon jól írtál mindent Yes

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 01. 18. 21:42

    Kedves Enierdelyi,
    A szappan-használatnak elvileg elég 4 hét, aztán pedig te látod hogy a szappanod mennyire száraz, mennyire szilárd. Az bitos hogy idővel csak jobb lesz.
    A sörrel kapcsolatban sajnos nem tudok segíteni, allergiás lévén még sohasem próbálkoztam vele

  • Anita04 szerint:
     
    2014. 01. 18. 01:11

    Kedves life!
    Nagyon szepen köszönöm a gyors választ! Sokat segítettél és most már végre értem. Remélem ez majd a gyakorlatban is megmutatozik Smile
    Egyébként az imént lettem kész az első szappanommal, a levendulással. De nem egy liter olajbol készítettem hanem csak 600 grammbol, és ehhez a többi hozzávalót is természetesen átszámítottam. Viszont a lúg és az olaj összekeverése után még azért elég híg volt a massza, de nem mertem tovább keverni a botmixerrel nehogy valami baja legyen. Beleöntöttem a formaba, betakartam és most kíváncsian várok. Ahogy kiveszem a formából keresem a következő receptet Smile

  • life szerint:
     
    2014. 01. 17. 21:16

    Kedves Anita04!

    Azért merészelek neked válaszolni, mert én ugyanígy félreértettem a superfat kérdést, és a végére totál belekavarodtam. Fahéj segített privát levelezésben, amiért azóta is hálás vagyok!
    Ha kalkulátort használsz ott be tudod állítani (alapból 5%-ot ír ki, de át tudod 6-7re is írni) a superfat-et. Én mindig 6-7 %ra rakom, a folyadékot meg (mivel hideg eljárással készítem a szappant) attól függően, hogy milyen mintát készítek (ha aprólékos inkább 36-38%) állítom be, de általában 30-34%ra. A kalkulátor kiszámitja a beállított superfat és választot olajok/zsírok alapján mennyi NaOH-ra lesz szükséged. Nem kell kivenned a kimért olajokból/zsírokból mert a kikalkulált NaOH-val a megadott superfat nem fog elszappanosodni, hanem megmarad ápoló hatása. Ettől függetlenül sokszor teszek bele még plusszba szalagosodásnál egy kis sheát, vagy kakaóvajat (pl. össz. fél kg zsiradéknál
    5-10g-mot).
    Remélem a “nagy szappanosok” is megerősítenek benne, hogy nagy butaságot nem mondtam Question .
    Ha a fórumba írsz gyorsabban jön a segítség, a tapasztalatom alapján Razz !

    Remélem érthetően tudtam segíteni, de ha nem kérdezz nyugodtan, átfogalmazom máshogy Laugh !
    Sok sikert!
    Üdv,
    Life

  • Anita04 szerint:
     
    2014. 01. 17. 18:54

    Sziasztok!
    Most vagyok itt először. Nagyon sok érdekes dolgot olvastam és szinte már mindent sikerült is. Nagy izgalommal várom, hogy elkészíthessem az első szappanomat, ami az itt leírt első recept, a levendulás szappan lesz. Valószínűnek tartom, hogy az idők folyamán, ahogy haladok előre a témában még lesznek kérdéseim, amit nem leszek rest itt feltenni Smile Remélem nem baj.
    És már meg is fogalmazódott bennem az első kérdés, ami nem annyira tiszta még. Bár nem kapcsolódik az első szappanomhoz. A Superfat. Azt olvastam hogy van, aki az összes olajmennyiség egy részét (gondolom 5 %-át) veszi ki, és teszi vissza a szalag-fázisnál. Viszont ha ennél táplálóbb szappant szeretnénk, akkor lehet akár a 7%-át is. Jól értettem? Előre is köszönöm a választ!
    A levendulás szappannak még ma nekikezdek, így is nehéz lesz azt a 6-8 hetet kivárni, míg megérik Smile

  • enierdelyi szerint:
     
    2013. 10. 24. 15:28

    Soros szappant keszitettem, vagy 45 orat volt formaban jolletakarva ma szeleteltem fel, de olyan nyalkasnak, vizesnek tunt,mintha kiutott volna rajta sor? ez elmulik megszarad, normalis ez a sorrel?
    masik h kb. 5 het elgendo egy szppannak h szaradjon? honnan tudom h telyesen kiszaradt vagy hasznalhato biztonsaggal.koszi

  • evian szerint:
     
    2013. 07. 27. 08:56

    Nagyon szépen köszönöm gyors válaszodat! Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 07. 27. 08:23

    Kedves Evian,
    Nem, a tejet nem kell felforralni, hanem lefagyasztani.
    És igen, a keményítő vagy liszt az illat fixálására kerül a szappanba, de vannak lisztek és keményítők (pl. rizs, zab) amelyeknek kifejezett bőrnyugtató hatása is van.

  • evian szerint:
     
    2013. 07. 27. 06:10

    Sziasztok!
    Semelyik receptkészítésnél nem említitek, s ezért megkérdezném Tőletek…..ha tejet rakok víz helyett, felforralom elötte?-lehetőségem van jó zsíros házi tehéntejet vásárolni, s dilemmába vagyok, mert én megiszom forralaltanul, de gyermekeimnek nem merem úgy adni. Smile
    Még egy kérdés….a keményítő az illat fixálására kerül a szappanba?
    Előre is köszönöm válaszotokat!
    evian

  • szerint:
     
    2013. 04. 30. 21:17

    Kedves Biofeleség,
    Köszönöm, megnyugtattál! Örülök nagyon, hogy nem rontottam el semmit. Alig bírtam kivárni a 48 órát Smile , de megérte, mert nem volt puha a közepe, mint az előtte készítettnek. Ha nem lehet hűteni a szappant, akkor mi a teendő, ha túlmelegedne? Illetve honnan tudom, hogy mikor van az, amikor már túlmelegedett?
    Szép estét mindenkinek!
    Chea

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.