V. rész: Hogyan írjunk saját szappan receptet?


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

V. Rész: Hogyan írjunk saját szappan receptet?

A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ.

Meg kell ismernünk a különféle összetevőket és meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint hogy milyen tulajdonságukat szeretnénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.

Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.

Kezdjetek egy már kipróbált recepttel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül hogy ismernétek és betartanátok a Biztonsági szabályokat.

A zsírok kiválasztása és kombinációja

Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: egy gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappan “ereje” az egymással jól kombinált zsírokban rejlik. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

A lúg mennyiségének számítása

A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dologtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.

A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében, 1 kg olajat 134 gramm nátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olívaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb. 900 gramm, ezért

900×0.134 = 120 gramm, tehát a 900gr olívaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.

Amikor a recept több zsírt kér, ki kell számítanunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

A lúg leszámítolása

Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-7% között határozunk meg.

*A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:

Az egyik amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.

A másik, ahogy én tanultam és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonunk a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.

*Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.

A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al (4-5% a testápolásra, 5-6% az arctisztításra), a samponszappanokba, illetve az érzékeny bőrre készítendő szappanoknál pedig 6-7%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.

Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), akkor a 900gr-nyi olajhoz  900×0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.

A folyadék mennyiségének számítása

A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.

A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:

http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

http://www.ilmiosapone.it/download.html

http://sapone.ilbello.com/convertitore.php

Szappankészítés hideg eljárással

63 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
 • gilberta szerint:
   
  2014. 11. 30. 17:29

  Sziasztok!Szeretnék megkérni valakit,bárkit,aki tudna nekem segíteni!szereztem már nátronlúgot,meleg eljárással szeretnék készíteni mosószappant!ezzel a kalkulátorral nem vagyok megelégedve,mert sehogy nem értek hozzá Pissed Off 1kg sertészsírból készíteném,és ehhez kellene nekem a lúg,és a víz aránya!köszönettel:Mónika

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 04. 11. 10:45

  Szia Tokmag anyu!

  Köszönöm a választ!
  Akkor a superfat-et állitsam 0-ra? Sajnos neem olajam nincs. És akkor ezeket az illóolajokat ajánlod inkább, mint a levendulát és a teafát? Vagy ezek mellé. Tartok tőle, hogy már eleve nem lesz kellemes illata, de nem is ez a cél igazán, csak működjön.
  Ha nincs neem olajam, akkor ezek az olajok ebben az arányban maradhatnak, vagy kéne rajta még változtatni?

  Üdv: Anita

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2014. 04. 09. 14:50

  Kedves Anita04!

  A samponszappanok 0%-os superfattel készülnek azért, hogy ne zsírozza vissza a hajat! Az általad leírt haj típusnál pláne fontos. Én még ajánlanám a neem olajat (igaz, nagyon büdi), és a rozmaring vagy a menta illóolajat. A kalkulátor pedig nem mérvadó, de azért fontos használni. Sok sikert! Yes

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 04. 09. 13:15

  Sziasztok!

  Egy hajmosó szappan elkészitéséhez szeretnék segitséget kérni. Összeállitottam egy meglévő recept alapján a “saját” receptemet, mivel ott nem volt megadva sem konkrét mennyiség, sem százalékos arány.
  Gyorsan zsirosodó, időnként korpás hajra keresek megoldást, ahol a hajvégek elég szárazak. Nem festett a haj.

  Összesen 2 db szappant szeretnék, 150 gramot. A mennyiségek az alábbiak:
  70 gr ricinus olaj
  40 gr kókuszolaj
  40 gr olivaolaj
  Folyadéktartalom 32%, 5% zsirfelesleg,
  20,46 gr lúg
  48 gr viz.
  Jönne még bele egy kis zöldagyag, levendula és egy kevés teafa illóolaj.

  Szeretném a véleményeteket kérni, hogy ez az arány megfelelő lenne-e?
  A recept hozzávalóit teljes egészében “loptam”, csak a mennyiségeket nem tudom.
  A bővitett szappanszámolóban nézve az eredményeket, életképes lehet, bár helyenként magasabb is, mint a határérték.

  Előre is köszönöm a segitségeteket! Szép napot mindenkinek!

  Üdv: Anita

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 03. 29. 18:32

  Szia Tokmag anyu!

  Olyat is szoktam késziteni, csak most mindenképp valami hiper-szuper extra jó cuccot akartam összehozni Smile Remélem sikerült!
  Lehet, hogy hamarosan feltöltöm a kipróbált receptjeimet, fényképpel, hogy mások is kipróbálhassák, ha tetszik.

  Üdv: Anita

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2014. 03. 20. 14:16

  Kedves Anita04 !

  Örülök, hogy sikerült a szappan! Igen, a sok olíva olajat tartalmazó szappanok esetében elég sokat kell várni a formából való kivételre – ezt én is nehezen szoktam meg, mert régebben pálmaolajat használtam, ami ugye keményíti a szappant. Ezt a zsírt olívával váltottam ki, és hát nehéz megszokni, hogy később keményedik meg a szappan. Smile Én is mindenképp megvárnám a 6 hetet, ha lejár, próbáld ki, és ha még szárít, akkor hagyj még neki időt. Smile Ha nem bírod kivárni, esetleg készíts olyan szappant, ami 4 hét után jó. Grin Mire az elfogy, jó lesz ez is. Wink

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 03. 19. 16:34

  Szia Tokmag anyu!

  A szappan amit a recept alapjan keszitettem jol sikerult, legalabbis ranezesre. Smile
  Konnyen pudingosodott, viszont viszonylag lassan szilardult meg annyira, hogy ki lehessen szedni a formabol, ezert inkabb 3 napot vartam vele, utana mar konnyen kijott. Jelenleg varok, hogy elteljen a hat het, ami azert lett hat, mert eleg sok oliva olajat tartalmaz, vagy szerinted tobbet kellene varni? Meg ot van hatra, de alig birom kivarni azt is Smile Tobbet majd csak az elso hasznalat utan tudok mondani.

  Udv: Anita

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2014. 03. 11. 12:55

  Kedves Anita04!

  Szerintem ez jó lesz. Smile Majd jelezz, hogy sikerült! Smile

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 03. 10. 18:41

  Az utolsó két sor véletlen maradt ott Smile

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 03. 10. 18:08

  Szia Tokmag anyu!

  Köszönöm szépen a jótanácsot.
  És ehhez mit szólsz? 8% és 32% mellett:
  250 oliva
  150 kakaóvaj
  100 földimogyoró
  50 kókuszolaj
  50 ricinusolaj

  Ez elvileg tisztítani is fog és még habzani is kicsit, emellett krémes és tápláló. Jól gondolom? Smile

  50 ricinus
  100 shea

 • Tokmag anyu szerint:
   
  2014. 03. 10. 15:28

  Kedves Anita04!

  A tápláló szappan alapanyagok csak kis mennyiségben szerepelnek általában a szappanban. Ilyenek pl. a mandulaolaj, sheavaj, vagy a jojoba. Számomra a tápláló szappan minimum 50% tartalmazna olíva olajat, és csak igen csekély mértékben, vagy egyáltalán nem kókuszolajat. A superfat -et pedig 7 – 8% -ra emelném. Az én bőröm is nagyon kényes, ezért én sosem készítem 5%-kal, mert az szárítja a bőröm. Én inkább ezek az olajok közül válogatnék: olíva, barackmag, mandula, földimogyi, szója, méhviasz. A shea is nagyon jó, de az olívát én mindenképp ajánlom, mert az nagyon jól háziasítható kakaóvajjal és a ricinusolajjal. Smile

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 03. 10. 10:50

  Sziasztok!
  Egy tanácsért vagyok itt. Szeretnék egy nagyon tápláló szappant készíteni száraz bőrre. Ehhez a kalkulátorba beírtam az adagokat az elképzelésem szerint, és érdekelne a véleményetek, hogy ez mennyire felel meg a tápláló szappan fogalmának.
  Az arányok a következők lennének:
  100 gr. kókuszolaj
  250 gr. sheavaj
  250 gr. kakaóvaj
  100 gr. ricinusolaj
  92,24 gr. lúg
  224 gr. víz (32%-os folyadéktartalmo mellett)

  Illatnak édesnarancsot gondoltam, de gondolom ez sokat nem változtat.
  Mit gondoltok? Működhet tápláló szappanként? Vagy esetleg van valakinek ötlete, mit módosíthatnék?
  Előre is köszönöm!

  Üdv: Anita

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 11. 15. 21:12

  Kedves Life Rose,
  Az kisgyermek sem kezd azonnal főzni, hanem egy bizonyos idő elteltével a mama meg a nagyi receptjeit kezdi használni, nem? Smile
  A recept jó, de a víz nagyon sok, elegendő lett volna 150-160gr
  Ha szilárd, akkor minden ok, de mivel nagyon sok vizet használtál, én hagynám 6 hétig is, hogy teljesen kiszáradjanak.
  Ha pedig illóolajat használsz, akkor érdemes lisztbe vagy keményítőbe keverni (bármilyenbe) hogy ne pároogjon ki az érlelés során. Wink
  A következő szappanod előt olvasgasd a cikkeket, minden írva vagyon amit tudnod kell. És add tudtunkra hogy sikerült ez a szappan.
  Sok szep szappant! Big Smile

 • life szerint:
   
  2013. 11. 14. 21:31

  Kedves Biofeleség!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tegnap készítettem első szappanomat, de nem meglévő recept alapján, hanem saját fejem után mentem (lehet nem kellett volna kezdésnek) Az alábbi kalkulátor alapján számoltam ki az arányokat.
  http://hazikence.hu/szappanrecept-kalkulator
  kókuszzsír 130g, kakaóvaj 50g, shea 50g, olivaolaj 240g avokádóolaj 30g, deszt.víz 190g, NaOH 69g
  Most néztem, hogy zsírfelesleg 5%-ra van állítva (ez a superfat-et jelenti?), mert nem tettem bele szalagosodásnál kakaóporon kívül (ezt is csak a felébe) semmit (illót sem). Lehet, hogy így nem lett jó a NaOH mennyiségem? Picit bizonytalan vagyok. Gyönyörűek, már szilárdak is, de csak holnap veszem ki a formákból érlelni. Szerinted elég 4-5 hét?
  Segíts kérlek eloszlatni a kételyeimet !
  Még egy kérdés. Ha illóolajat teszek bele, muszáj a keményítő is (kukoricám van csak, nem tudom, hogy az jó lenne e)? Bocsánat a sok tudatlan kérdésért!

  Köszönöm előre is a segítséget!
  Üdv, É

 • csincsecske szerint:
   
  2013. 04. 07. 15:19

  Köszönöm!
  Megnyugodtam, kíváncsian várom a május 25-öt! Legközelebb jobban figyelek a receptekre és leszámítolok, már értem a számolást!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 04. 05. 21:38

  Kedves Csincsecske!
  A leszámitolatlan szappan a mosószappan. Ez azt jelenti, hogy elvileg nincsen benne elszappanosítatlan zsír ami ápoló hatással bírna. Az is igaz viszont, hogy a természetes szappanban csak alkáli só és glicerin van, s emiatt a régiek jogosan használták mosakodásra is.
  Teljesen változó hogy kinek hogyan reagál a bőre a szappanokra, de hallottam már olyat hogy egy egyszerű disznózsír-mosószappan teljesen helyrehozta valakinek a sömörös bőrét, egyszerűen mert természetes.
  Szerintem érleld meg alaposan a szappanodat, minimum 8 hétig, aztán minden lehetősége meg van hogy nagyon jó legyen kézmosóként is. Próba-szerencse.

  Pipereszappant nem jó csak disznózsírból csinálni, mert egyrészt teljesen zsírszagú lesz, másrészt csak telített zsír, de a bőrnek annyira fontos telítetlen zsírsavak teljesen hiányoznak belőle.
  A pipereszappanokba tehetünk max. 30% disznózsírt, más olajokkal kombinálva nagyon jó szilárdságot és krémes habot biztosít, 5-6% leszámitolással.

 • csincsecske szerint:
   
  2013. 04. 05. 18:33

  Kedves Biofeleség!
  Mindent megpróbáltam áttanulmányozni, mielőtt belefogtam életem első szappanjába, s ki is néztem a te mosószappanodat (600gr zsír, 400 gr olíva). S gondoltam ez nagyon jó lesz kézmosónak is, mivel nagyanyám is mosószappant használt régen mosakodásra is állítólag , s tele vagyok disznózsírral, így esett a választásom erre a receptre. Annyit variáltam, hogy kamillateában oldottam a lúgot. Gyönyörű lett. Aztán jöttem rá, hogy nem csináltam leszámítolást… nem tudom hogy kerülte ez a figyelmemet. Most mit tegyek? csak mosószappannak használhatom? vagy kézmosásra is? szerinted szét fogja marni a kezem?

  Készíthetek pipereszappant csak disznózsírból, ha leszámítolok 5%-ot a lúgból?

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 03. 03. 13:10

  Kedves Biofeleség, köszönöm a kielégítő választ. Akkor inkább a kreativykit fogom használni,s ha nem találok benne vmit, utána nézek. Yes Smile

 • erika06 szerint:
   
  2013. 03. 02. 19:03

  Kedves Biofeleség!
  Nem is gondolkodtam eddig azokon a dolgokon amiket leírtál , de mindenesetre érdekesek és logikusak is Smile. Használom a kreativiky-s kalkulátort, a soap calk-ost inkább akkor, ha az előbbiben nincs meg az az olaj (vaj), ami szükséges. Az olaszt is használtam már. Van benne egy-két olyan olaj (vagy vaj?) amit hiába írtam be az online olasz-magyar fordítóba nem fordította le, bár a leggyakrabban használtak nevével nincs gond.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 02. 17:21

  Kedves Bujuli (és persze Erika06 is)!
  A különféle olajok SAP-ja nem egy biztos érték, hanem egy tartomány.
  A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja (s így azoknak az elszappanosíthatósága) nemcsak a zsír fajtájától (oliva, kókusz, állati zsírok, stb.) függ, hanem a növények esetében a termesztés helyétől, módjától, illetve az állatok tenyésztésének helyétől, élelmezésüktől is. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek.
  A SoapCalc ha jól tudom angol (vagy amerikai?) azokat az értékeket sorolja fel, amely az adott térségben termesztett/tenyésztett alapanyagokból a legjobb szappant hozza ki. Kincs viszont az általam is használt, a forrásban szereplő olasz könyv adataira hagyatkozott, amely az Olaszországban leggyakrabban használatos értékeket mutatja, és Creativiky táblázata is azért ad hasonló értékeket (kis külömbséggel) ehhez, mert Közép-Európában vagyunk.
  Ezért van, hogy amikor mi magyarok a SoapCalc-al számolt recept szerint készítünk szappant, akkor az eredmény sokszor szárít, mert az alapanyagok nem angolok hanem magyarok.

 • erika06 szerint:
   
  2013. 03. 02. 15:22

  Kedves Bujuli! Küldtem e.mail címet, ha megkapom a tied, akkor küldöm a soap calk képet arról, hogyan néz ki az én beírásom szerint, ami a Kincs eredményét hozza.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 03. 02. 14:27

  Köszönöm, Erika06, a mennyiséget biztos, nem írtam el. Most is újra beírtam, és ugyanaz jött ki, akkor az olajok szappanosodási indexében van a gond, szóval a creativiky nem tisztázza, hogy hidegen sajtolt-e vagy sem. Te mit írtál be a sopacalcnál?

 • erika06 szerint:
   
  2013. 03. 02. 12:24

  Kedves Bujuli!
  Igaz Biofeleségnek tetted fel a kérdésed, de kíváncsiságból átszámoltam mindkét kalkulátorral. A Kretiviky 1 g lúggal számolt kevesebbet mint a soap calk-os (az utóbbi annyi, amennyi Kincs receptjében található). Valamit lehet elírtál a kalkulátorban az olajok súlyánál szerintem, vagy más olajjal számoltál az is lehet……

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 03. 02. 11:18

  Kedves Biofeleség! Fél éve gyártok szappanokat, inkább több, mint kevesebb sikerrel, bár akadtak gondjaim is jócskán. Vannak nagyon szuperül sikerült szappankák és vannak rosszak is. Sok kalkulátort áttanulmányoztam, és vmi nem tiszta. Vegyük az alaphelyzetet, hogy tökhülye vagyok és csak kalkulátorokkal számolok receptet…. Smile És vegyük KINCS csodás 2in1 citromos szappan receptjét. Kíváncsiságból beütöttem kétféle kalkulátorba is, a creatyvikif-élébe és a soapcacl.net-esbe. És nagyon-nagyon eltérő lúgmennyiséget adott ki. Mindkettőnél 31%-os folyadékmennyiséget, 5%-os superfatet írtam be. Én többnyire a soapcalc-ossal dolgozom, mert ott többféle olaj van. Most akkor kinek higgyek? A creatyvikiben 140,19 /majdnem annyi, mint KINCS receptjében/ és a soapcalcnál pedig 155 g lúg jött ki. Okosíts ki légyszi, mert lehidaltam. Talán én vagyok tökhülye, pedig hidd el, hogy átolvastam ezerszer a hogyanírjunkszappanreceptet megminden egyéb más cikket is, és tudom, hogy az sem mindegy, hogy egy olaj hidegen sajtolt vagy nem. Szóval, hol az igazság? És el lehetne kerülni, hogy én számoljam ki mindig, mennyi az annyi? Smile Köszönöm előre is a válaszodat!!!

 • krukorica szerint:
   
  2012. 11. 22. 16:58

  Köszönöm szépen a kedves válaszokatBig Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 11. 22. 11:10

  Kedves Krukorica,
  Olvasd el a szappanos cikkeket: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites. Itt mindent megtalálsz.
  És mindenképpen kezdj az “első recept”-el, nagyon egyszerű és biztosan jó lesz az eredmény.
  A hagyományos sütőformát azért nem ajánlom, mert fémből lévén –akkor is ha kibéleled- túlmelegedhet benne a szappanmassza. Nyugodtan használhatsz viszont sütőpapírral kibélelt fadobozt, fagylaltos műanyag dobozt, vagy egy tejesdoboz (tetrapack) is ugyanúgy megteszi, elsőre nem kell olyan nagyban gondolkodni Wink

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 21. 23:01

  Kedves Lukrécia!
  Megpróbálom az embert rábeszélni,mert én sajna nagyon béna vagyok a számitógéphez.Ha sikerül akkor felteszem hozzá a szives fotot is.Fehér szappan barna szivvel a közepén.)))))

 • szinekukac szerint:
   
  2012. 11. 21. 22:52

  Kedves Krukorica!
  Ha hagyományos sütőformát választasz MINDIG béleld ki szilikonos sütöpapirral.Egyrészt könnyebb kivenni belőle,másrészt ha nem zománcos széjjel marja.Tapasztalat! ))))Mindenesetre olyat válassz amit nem sajnálnál egy esetleges balesetben.))))És még valami.Soha többé másra nem használhatod.))))

 • krukorica szerint:
   
  2012. 11. 21. 21:54

  Sziasztok, én még csak most kezdtem nézegetni a recepteket és megrendeltem a hozzávalókatSmile Egy kis segítségre lenne szükségem. Lenne pár kérdésem, amikre nem találom a válaszokatSmile Sajnos a superfat dolgot nem értem… Ez benne van a feltüntetett olaj/zsír mennyiségben, vagy nincs a receptekben? (ha jól értettem ezt is a szalagos fázisban kell majd a szappanhoz keverni ) Ha nincs, akkor hogyan kell kiszámolni, és mennyit érdemes hozzáadni a szappanokhoz? Az illóolajokból mennyi a javasolt, mekkora mennyiséghez? A formákkal kapcsolatban pedig az érdekelne, hogy hagyományos sütőformát is hasznáhatok, vagy csak a szilikonost?
  köszönöm
  krukorica

 • szerint:
   
  2012. 11. 21. 19:05

  Kedves szinekukac,
  gyönyörű lehet, nagyon ügyes vagy! Bárcsak láthatnánk fényképet is róla!
  L

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.