III. rész: Eszközök és formák


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák

A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság

Biztonsági eszközök

• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben

Szappankészítés hideg eljárással,

62 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
  • Magdi szerint:
     
    2015. 05. 23. 10:23

    Kedves Biofeleség!
    Köszönöm a választ!!! Smile

  • Bogancs szerint:
     
    2015. 04. 19. 11:09

    Sziasztok!
    Lehet, hogy most butát kérdezek, de azt szeretném megtudni, hogy a kész szappanokat hogy a legideálisabb tárolni? Már készítettem 3-4 félét, 5-6 hete, tehát lassan “eltárolhatóak”, csak nem tudom hogyan és hol tároljam őket. Előre is köszi! Bogi

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 03. 30. 14:21

    Kedves Gil,
    Az állati zsíroknak bizony szaguk van, és a szappanban is érződik. Természetesen minél alacsonyabb a szappan állati zsír koncentrációja annál kevésbé üt ki, de még alacsony mennyiségben is enyhén szaglik ha a szír nem deodorált.
    Sokkal jobb tiszta bolti, deodorált zsírt használni, és csak részben, maximum más növényi olajokkal kombinálva.

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 03. 29. 23:53

    Kedves Magdi, a papírt méretre kell szabni és a sarkait előre behajtani, még mielőtt a ládába illesztenéd. Ez egy anfol nyelvű blog, a képeken egész jól látszik hogy hogyan is csinálja: http://thesoapbar.blogspot.it/2008/05/lining-your-soap-molds-with-silicone.html Wink Ha esetleg nem elég, keress a Google-ön a “How to line soap mold” mondatot, és találni fogsz egy csomó szappanos oldalt ahol a bélelést mutatják, vannak videók is a Youtube-on

  • gilberta szerint:
     
    2015. 03. 28. 12:46

    Sziasztok!SOS!! Segítségeteket szeretném kérni!Főztem már sok-sok mosószappant,rettentően el vagyok keseredve,mert irtó szaguk van!Nem mosószappan illatúak,hanem igazi,büdös zsírszaga van mindegyiknekFrown mindent rendesen kimértem,úgy csináltam mindent ahogy kell,átesett mindenféle fázison,formába tettem,és vártam az eredményt,jól tisztít,kemény is,de a szaga az valami rettentő!! Really Pissed Mitől van ez?Meg tudná mondani nekem valaki?Válaszokat előre is köszönöm.Gil

  • Magdi szerint:
     
    2015. 03. 28. 10:23

    Sziasztok Lányok!
    Azok segítségét szeretném kérni akik szappanöntő ládában készítik a szappant.
    Írjátok meg nekem, mivel bélelitek ki a ládát és főleg hogyan, hogy szép sima legyen az oldala?
    Én sütőpapírt teszek bele, de bármennyire is igyekszem szépen belesimítani, nem lesz szép az oldala és a 2 vége. Van, hogy a szappan a hajtások-gyűrődések közé is befolyik.
    Segítségeteket előre is köszönöm! Mindenkinek szép napot kívánok!

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 01. 27. 22:59

    Kedves Mukac,
    Az a botmixer szár (nem a gép, hanem a hozzá csatlakozó mixer szár) elég nehezen tisztítható, mert a kis hajlatjaiba beeszi magát a szappan, és ha műanyagból van akkor pegig a szappan illatát is magába veszi. Ha a szappankészítést komolyan gondolod és hosszú távra, akkor mindenképp megéri befektetni egy arra szántba. Nem kell drága, egy olcsóbb kategória is ugyanúgy megteszi.

  • mukac szerint:
     
    2014. 12. 30. 15:33

    Sziasztok!

    Kedves Lukrécia!

    Az érdekel, hogy azt a botmixert vagy turmixgépet, amivel keveritek a szappant, utána hogyan lehet másra is használni? Vagy azzal már soha többet nem lehet főzni?

  • gelus szerint:
     
    2014. 11. 16. 23:39

    Sziasztok!

    Köszönöm szépen ! Heart Elkeltek a szilikon formák. Big Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 11. 16. 15:45

    Kedves Renee29,
    A folpack nem kibélelésre való. A nyers szappan nagyon lúgos, ki tudja mit old ki belőle. A folpackal csal letakarni érdemes a szappant, azt is úgy hogy ne érje a felületét, különben beleolvadhat.
    A tetrapak dobozokat ki sem kell bélelni mert azok elválnak a szappantól, viszont ha valamit bélelni kell akkor jobb a sütőpapír.

  • kicsivica28 szerint:
     
    2014. 11. 05. 12:58

    Cipősdoboz sütőpapírral bélelve,vagy az én kedvencem Anyósomtól kunyerált boros fadoboz,szintén bélelve.Abban csinálom a legjobb szappanokat.

  • renee29 szerint:
     
    2014. 11. 04. 18:43

    Sziasztok!Szeretnék egy kis segítséget, új vagyok még a szappanfőzésben, tegnap készítettem hideg eljárással 2-féle szappant, jónak tűnnek mindkettőt tejesdobozba öntöttem,illetve a maradékot kisfiam homokozó formájába, előtte kibéleltem folpack.kal,de sajnos csak a folpack csíkjai rajzolódtak ki a minta nem .Szilikon formába nem szeretnék, vagyis már nem tudok invesztálni, ötleteket szeretnék olcsó, praktikus ,szép szappanformákhoz!Köszönöm ,és jó szappanozást mindenkinek!!!Szupi az oldal ,és köszönet érte!!!! Smile

  • gelus szerint:
     
    2014. 11. 02. 18:36

    Kedves Biofeleség !

    Nagyon szépen köszönöm! Smile

    Csak azt nem tudom, hogy fotót hova tudok feltenni, vagy mellékelni ?
    Csak, hogy lássák milyen szépségek vannak Smile

    Köszönöm még egyszer ! In Love

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 10. 29. 00:20

    Kedves Gelus, jó itt is, de ha megengeded felteszem a Lukrécia Kencéi facebook-oldalára, talán ott is lesznek érdeklődők, mit szósz?

  • gelus szerint:
     
    2014. 10. 27. 19:25

    Sziasztok !

    Nem tudom igazán hova írhatnék, ezért itt teszem Smile Remélem nem gond Smile

    Lenne egy jó pár szappannak való szilikon formám, amitől megválnék.
    Lenne olyan akit ez érdekelne ? Szeretné átvenni és használni ?
    Nagyon baráti áron válnék meg tőlük Smile

  • Niki0413 szerint:
     
    2014. 06. 01. 12:29

    Szia Biofeleseg!
    Koszonom a valaszt. Es igen, en nem irtam egyertelmuen Smile Szoval, a homero rudjara gondoltam, hogy sima fem vagy rozsdamentes acel, de kozben rajottem, hogy kajat sem merunk sima femmel… Smile
    Muanyagot a tarolo es kevero-kavaro edenyekre gondoltam, mert mintha azt olvastam volna…
    Koszonom a segitseget. Gondolom, lesz meg majd rengeteg kerdesem az ut folyaman, ugyhogy a turelmet is Grin

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 06. 01. 12:09

    Kedves Niki,
    Isten hozott, így van, jobb későn Smile
    Az a hőmérő amelynek skálája +110°C-ig felmegy az biztosan nem műanyag.
    Vagy te mire értetted hogy műanyag? Mert ha elolvasod a cikket, egyik eszköz sem műanyag.
    A rozsdamentes acélon kívül semmilyen más fém nem használható, mert a nátronlúg reagál a fémekkel! Tehát sem alumínium, sem réz, sem vas.
    Remélem segíteni tudtam, ha kérdésed van még, elő vele Rose

  • Niki0413 szerint:
     
    2014. 05. 31. 13:17

    Sziasztok! En is uj a natur kesziteses temaban es en is imadom es nekem is elso kerdesem a kovetkezo lenne: eddig hol voltam en vagy ez az oldal???! Smile Sebaj, jobb kesobb mint soha!
    Szoval, a homerozeshez is specko anyagu kell?
    A ho miatt nem rossz valasztas a muanyag?
    Elso megerzesre a keramia mellett voksolnek.
    Illetve ontott vas edeny?
    Nagyon koszonom elore is es udvozlet mindenkinek, Niki

  • angella szerint:
     
    2013. 11. 28. 08:29

    Folpack-al takartam be őket.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 27. 18:42

    Kedves Angella,
    Milyen „fóliával” takartad be? Mert a folpack ok, de az alufólia nem, vigyázat mert tartja a hőt és túlmelegíti a szappant!

  • angella szerint:
     
    2013. 11. 26. 10:28

    Kedves Biofeleség! Köszönöm válaszod. Egyenlő mennyiségű oliva, pálma, kókusz és napraforgó olajat használtam, megvártam a 48 órát. Csak egy nagyon kevés keményítőt tettem bele, arra öntöttem az illóolajat. Letakartam fóliával és vékonyan betakartam, igaz meleg van kb.24 fok. Lehet meleg volt…

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 25. 22:04

    Kedves Angela,
    Vagy a felhasznált zsírok többségükben telítetlen zsírok voltak, s így hosszabb ideig (minimum 48 óra) kell a formában maradjanak, vagy valamilyen olyan anyagot használtál ami ilyen hatású (pl. a méz), vagy a takarás nem volt megfelelő, esetleg túl takartad. Így látatlanban ezeket tartom lehetséges okoknak.

  • angella szerint:
     
    2013. 11. 25. 11:19

    Sziasztok!
    Szilikon formába öntött szappanjaim tapadósak lettek amikor kivettem a formából. Tettem a hütőbe is, de azok is olyanok lettek..Mitől lehet??
    Előre is köszönöm a válaszaitokat. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 08. 12:58

    Kedves Andrea és SzIldi,
    Az egyetlen kritérium a hőmérővel kapcsolatban hogy ne üvegből legyen, illetve hogy a skálája minimum -10°C és +110°C között mozogjon. És ebbe a kategóriába tartoznak a konyhai hőmérők is, legyenek digitálisak vagy mutatós.

  • SzIldi szerint:
     
    2013. 11. 06. 22:45

    Kedves Andrea00000!
    Érdeklődtem én is ilyen után, azt mondták nincs a leírásban, hogy nem lehet lúgba tenni. Aztán -mivel olcsóbb is volt- vettem egy laborhőmérőt, az biztosan jó! Smile

  • Andrea00000 szerint:
     
    2013. 11. 06. 21:21

    Sziasztok!
    Eddigi szappankesziteseimnel szobai homerovel kinlodtam, de most ugy dontottem, hogy vegre veszek egy digitalisat, ami nem csak 50 fokig merSmile
    Szamit, hogy milyen anyagbol van az erzekelo resze (vagy egyforma az egesznek)? Nem oldodik belole ki karos anyag a luggal valo erintkezeskor? Etelek meresere meg lehet utana hasznalni? Ilyent szeretnek venni. Mi a velemenyetek?
    http://bolthely.hu/legszerx/id/S-CA-4021_BESZUROS_DIGITALIS_HOMERO_ETEL_ITAL_HUSHOMERO_-50+300%B0C_2ev_GARANCIA

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 09. 14. 18:27

    Kedves Lorelei,
    Persze, elég-e az 1g-os pontossággal mérő mérleg
    A szilikon formákkal kapcsolatban nincs semmilyen kritérium, teljesen jók a konyhai használatra alkalmas formák. Esetleg azt tartsd szem előtt hogy a fala ne legyen túl vékony, mert a szappanmassza igen sűrű és nehezebb mint a tészta, s a vékony falú forma elveszti a formáját, nem tartja meg a masszát a kívánt formában.
    De ez természetesen értendő a plumcake formákra, amelyekbe a szappanmassza egyben marad.

  • Lorelei szerint:
     
    2013. 09. 14. 17:03

    Sziasztok!
    Én is kacérkodom a szappanfőzés gondolatával, de nem akarok belerohanni megfelelő előkészületek nélkül, és lenne pár kérdésem:
    -egyrészt, nem világos hogy elég-e az 1g-os pontossággal mérő mérleg, vagy kell a 0,1g-os osztással rendelkező
    -formák tekintetében nekem a szilikon a legszimpatikusabb; van ezzel kapcsolatban valami egyéb kritérium, vagy bármilyen egyébként konyhai használatra szánt szilikon sütőforma megteszi?
    A választ előre is kösziSmile

  • p_leedy szerint:
     
    2013. 06. 24. 22:36

    Kedves Biofeleség! Köszönöm a gyors választ és a segítséget! Minden jót! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 24. 18:58

    Kedves P_leedy,
    Az oldal nem az enyém, én is csak vendég vagyok Wink
    -A lábos legjobb ha 3-szor akkora mint a zsír mennyisége. Pl. az én 8x3x24-es formámba pontosan 1kg zsírból készült szappan fér, ahhoz egy 3 literes fazekat használok.
    -A mérésekhez konyhai mérleg megfelelő, de keress digitálisat, ami grammra pontosan mér.
    -Én személy szerint egy Braun MR 320-as botmixert használok, annak 450 W a teljesítménye. Gondolom teljesen megfelelnek az egyszerűbbek is, de hosszabb távon megéri befektetni: én már négy éve szappanozok vele és bírja a strapát.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.