III. rész: Eszközök és formák


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák

A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság

Biztonsági eszközök

• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben

Szappankészítés hideg eljárással,

44 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • angella szerint:
     
    2013. 11. 28. 08:29

    Folpack-al takartam be őket.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 27. 18:42

    Kedves Angella,
    Milyen „fóliával” takartad be? Mert a folpack ok, de az alufólia nem, vigyázat mert tartja a hőt és túlmelegíti a szappant!

  • angella szerint:
     
    2013. 11. 26. 10:28

    Kedves Biofeleség! Köszönöm válaszod. Egyenlő mennyiségű oliva, pálma, kókusz és napraforgó olajat használtam, megvártam a 48 órát. Csak egy nagyon kevés keményítőt tettem bele, arra öntöttem az illóolajat. Letakartam fóliával és vékonyan betakartam, igaz meleg van kb.24 fok. Lehet meleg volt…

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 25. 22:04

    Kedves Angela,
    Vagy a felhasznált zsírok többségükben telítetlen zsírok voltak, s így hosszabb ideig (minimum 48 óra) kell a formában maradjanak, vagy valamilyen olyan anyagot használtál ami ilyen hatású (pl. a méz), vagy a takarás nem volt megfelelő, esetleg túl takartad. Így látatlanban ezeket tartom lehetséges okoknak.

  • angella szerint:
     
    2013. 11. 25. 11:19

    Sziasztok!
    Szilikon formába öntött szappanjaim tapadósak lettek amikor kivettem a formából. Tettem a hütőbe is, de azok is olyanok lettek..Mitől lehet??
    Előre is köszönöm a válaszaitokat. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 11. 08. 12:58

    Kedves Andrea és SzIldi,
    Az egyetlen kritérium a hőmérővel kapcsolatban hogy ne üvegből legyen, illetve hogy a skálája minimum -10°C és +110°C között mozogjon. És ebbe a kategóriába tartoznak a konyhai hőmérők is, legyenek digitálisak vagy mutatós.

  • SzIldi szerint:
     
    2013. 11. 06. 22:45

    Kedves Andrea00000!
    Érdeklődtem én is ilyen után, azt mondták nincs a leírásban, hogy nem lehet lúgba tenni. Aztán -mivel olcsóbb is volt- vettem egy laborhőmérőt, az biztosan jó! Smile

  • Andrea00000 szerint:
     
    2013. 11. 06. 21:21

    Sziasztok!
    Eddigi szappankesziteseimnel szobai homerovel kinlodtam, de most ugy dontottem, hogy vegre veszek egy digitalisat, ami nem csak 50 fokig merSmile
    Szamit, hogy milyen anyagbol van az erzekelo resze (vagy egyforma az egesznek)? Nem oldodik belole ki karos anyag a luggal valo erintkezeskor? Etelek meresere meg lehet utana hasznalni? Ilyent szeretnek venni. Mi a velemenyetek?
    http://bolthely.hu/legszerx/id/S-CA-4021_BESZUROS_DIGITALIS_HOMERO_ETEL_ITAL_HUSHOMERO_-50+300%B0C_2ev_GARANCIA

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 09. 14. 18:27

    Kedves Lorelei,
    Persze, elég-e az 1g-os pontossággal mérő mérleg
    A szilikon formákkal kapcsolatban nincs semmilyen kritérium, teljesen jók a konyhai használatra alkalmas formák. Esetleg azt tartsd szem előtt hogy a fala ne legyen túl vékony, mert a szappanmassza igen sűrű és nehezebb mint a tészta, s a vékony falú forma elveszti a formáját, nem tartja meg a masszát a kívánt formában.
    De ez természetesen értendő a plumcake formákra, amelyekbe a szappanmassza egyben marad.

  • Lorelei szerint:
     
    2013. 09. 14. 17:03

    Sziasztok!
    Én is kacérkodom a szappanfőzés gondolatával, de nem akarok belerohanni megfelelő előkészületek nélkül, és lenne pár kérdésem:
    -egyrészt, nem világos hogy elég-e az 1g-os pontossággal mérő mérleg, vagy kell a 0,1g-os osztással rendelkező
    -formák tekintetében nekem a szilikon a legszimpatikusabb; van ezzel kapcsolatban valami egyéb kritérium, vagy bármilyen egyébként konyhai használatra szánt szilikon sütőforma megteszi?
    A választ előre is kösziSmile

  • szerint:
     
    2013. 06. 24. 22:36

    Kedves Biofeleség! Köszönöm a gyors választ és a segítséget! Minden jót! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 24. 18:58

    Kedves P_leedy,
    Az oldal nem az enyém, én is csak vendég vagyok Wink
    -A lábos legjobb ha 3-szor akkora mint a zsír mennyisége. Pl. az én 8x3x24-es formámba pontosan 1kg zsírból készült szappan fér, ahhoz egy 3 literes fazekat használok.
    -A mérésekhez konyhai mérleg megfelelő, de keress digitálisat, ami grammra pontosan mér.
    -Én személy szerint egy Braun MR 320-as botmixert használok, annak 450 W a teljesítménye. Gondolom teljesen megfelelnek az egyszerűbbek is, de hosszabb távon megéri befektetni: én már négy éve szappanozok vele és bírja a strapát.

  • szerint:
     
    2013. 06. 24. 11:02

    Kedves Biofeleség!

    Nagyszerű az oldal, gratulálok hozzá! Engem is érdekel a szappankészítés, most kezdem el beszerezni a szükséges eszközöket.
    Három kérdésem lenne:
    • Szerinted hány literes lábast célszerű vásárolni szappanfőzéshez, ha 8 cm széles, 6 cm magas és 30 cm hosszú formát szeretnék szappannal megtölteni?
    • A hagyományos konyhai mérleg megfelelő a mérésekhez, vagy szerezzek be laboratóriumi, mérleget?
    • Milyen teljesítményű botmixert célszerű venni?
    • Köszönöm a segítséget előre is!

  • bbercike szerint:
     
    2013. 06. 10. 19:28

    Kedves Kincs! Smile
    Bizony!! EZért is tetszett meg annyira Dance juhúúúúúúúú Clap

  • Kincs szerint:
     
    2013. 06. 10. 16:04

    Kedves bbercike!

    Ez nagyon jó szuper! Ez öntésre is szolgál és vágásra is. 2 in 1.
    A neve is jelzi: ” Szappanöntő és vágó láda” Yes Wink

  • bbercike szerint:
     
    2013. 06. 10. 14:07

    Kedves Biofeleség Smile
    KÖszönöm a tanácsaidat, válaszod! Igen, szilikonos sütőpapírral fogom kibélelni alaposan, úgy nem fog befolyni a massza. Ill. letakarom majd tálcával majd pléddel. A héten lesz alapanyagomemélhetőleg egy időben a kettő Yes és ki is próbálom! Köszönöm Rose

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 06. 09. 19:33

    Kedves Bbercike,
    Tényleg nagyon klassznak tűnik, pontosan ilyenek a szappanváók, de azokban eddig csak vágni láttam, de azokba nem öntenek. Csak el ne feledd kibélelni sütőpapírral, merthogy fából van.
    És te, ennek fedele is van? Mert ha nincs akkor folpack vagy valami hasonló is kell, meg jó kis takaró (mármint a felvágásig).

  • bbercike szerint:
     
    2013. 06. 09. 17:32

    Sziasztok!

    Szeretnék egy hasznos dolgot megosztani veletek, hátha nektek is segítségetekre lesz, mint nekem Smile
    Most találtam egy szuper szappanöntő ládát az expresszen Yes (http://www.expressz.hu/szappanonto-amp-vago-lada-46293488/) , rendeltem is egyet, már alig várom, hogy kipróbálhassam Clap Nagyon tetszik benne, hogy vágó is egyben! Ha megérkezett és kipróbáltam, megírom a véleményemet Nektek!
    Szép napot Rose

  • serika417 szerint:
     
    2013. 05. 16. 21:37

    Kedves Biofeleség! Köszönöm a gyors válaszodat. Nem is gondoltam arra, hogy valóban kioldódhatnak mindenféle ki-tudja-mik ezekből a műanyag dobozokból! Gratulálok a honlaphoz, nagyon tetszik!!!!!! Smile Hűséges olvasód lettem! Bye

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 05. 16. 14:00

    Kedves Serika417,
    Mindenki maga dönti el hogy „mit enged be az életébe”, hogy mit használ.
    Én személy szerint soha sem használnék krémtúrós vagy tejfölös poharat a szappanhoz. Ezek a műanyagok egyáltalán nem hőállóak, és azt sem lehet tudni hogy -ha meg nem is olvadnak- a lúg mit old ki belőlük.
    A meleg eljárású szappanok esetében a szappanosodás már lezajlott amikor a szappan a formába kerül, tehát ott megfelelnek ezek a formák is. A hideg eljárással készült szappanok készítéséhez viszont én mindenkit arra buzdítok hogy fektessen be egy szilikon- vagy fa formába, vagy egyszerűbben ki lehet szemelni egy mikrós dobozt, hiszen az is ellenállóbb.
    Az pedig hogy az ismerősödnek eddig nem volt gondja az ételfutáros műanyag tálcákkal, az szerintem kimondva igaznak tűnhet, de a kioldódó anyagok mindig lassan halmozódnak fel a szervezetben, s azoknak a hatása nem fog azonnal látszani.

  • serika417 szerint:
     
    2013. 05. 16. 09:37

    Sziasztok! Én teljesen kezdő vagyok, most szeretném beszerezni a legalapvetőbb dolgokat. A kérdésem: szappankiöntő formának használhatok pl. krémtúró dobozt vagy akár tejfölöset is. Egy ismerősöm az ételfutáros műanyag tálcákat használja és eddig nem volt gond vele. Elég drágák a szilikonos kiöntők ill. a fa doboz. Frown Mi erről a véleményetek? Előre is köszönöm. Szép napot!

  • szerint:
     
    2013. 04. 20. 07:37

    Kedves Biofeleség,
    Köszönöm!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 19. 10:09

    Kedves Chea!
    A folpack az gyakorlatilag műanyag, s abból is a legvékonyabb fajta. Nem jó vele próbálkozni, mert lehet hogy beleolvad a szappanba, illetve 100% hogy a folpackból valami bele is oldódik a szappanba.

  • zohori szerint:
     
    2013. 04. 18. 23:07

    Kedves Chea! Köszönöm! Smile

  • szerint:
     
    2013. 04. 18. 22:31

    Szép estét mindenkinek!
    A fa formámat eddig sütőpapírral béleltem, szerintetek folpack-kal is lehet?
    Köszi! Sziasztok!
    Chea

  • szerint:
     
    2013. 04. 18. 07:11

    Kedves Zohori,
    Az én öntőformám belső mérete: 6x8x30 cm. 1000g olajból készült szappanmassza fér bele.
    Szia.
    Chea

  • zohori szerint:
     
    2013. 03. 26. 10:16

    Sziasztok! Akik fa dobozt használtok öntőformának, tudnátok méreteket mondani? Mekkora a dobozotok és mennyi olajat használtok hozzá? Smile

  • Andrea00000 szerint:
     
    2012. 12. 17. 21:33

    Kedves Biofeleség,
    köszönöm a segitséget, de valamit nagyon elrontottam. A masszát kevertem botmixerrel kb 2 percig, aztán az használhatatlan lett (nem a massza miatt), most varok egy új mixerre. Azután kevertem elektromos habverővel (a dagasztólapátjával is) és fakanállal kb 1,5 órát, de semmi…
    Most kezdek el gondolkodni, hogy lehet, hogy igen sok lúgot tettem bele, de nem vagyok biztos benne.
    Még menthető a helyzet? Holnap délutánig eláll a massza, ha ma este nem fog sikerülni elkésziteni a botmixerrel?
    Köszönöm a választ.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 12. 16. 14:30

    Kedves Andrea!
    A 100%-os NaOH a legjobb, csak nagyon vigyázz hogy pontosan mérd, illetve majd ha saját recepteket kezdesz alkotni, akkor számolj utána mindig a kalkulátornak, mert bizonyos kalkulátorok nem dolgoznak pontosan (pl. SoapCalk).
    Én sohasem használtam elektromos habverőt, illetve minden forrás a botmixert ajánlja. Szerintem érdemes befektetni egybe a legolcsóbbak közül, mert később nagyon meg fog térülni.
    “ha valamilyen karton-fedot keszitenek ra, mikor keverem…” akkor szerintem nem látnád a fedőtől hogy mit csinálsz Thinking
    A mikrós műanyagról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert nem használtam soha, s ahol használni láttam ott formaként alkalmazták, s nem a lúg oldására. Add hozzá hogy a lúg bizonyos anyagokban 90-100°C-ot is produkálhat.

    Hátha valaki más is hozzá adja a magáét hogy világosabban láss Wink

  • Andrea00000 szerint:
     
    2012. 12. 15. 22:20

    Kedves Biofeleseg!
    Nem gondoltam, hogy ilyen hamar kapok valaszt. Koszi. Big Smile
    Hat az a helyzet, hogy csak 100%-os NaOH-t kaptam, es feltem, hogy igen koncentralt.
    Igen, magyarul elektromos habverore gondoltam, mert abbol van habvero lapatom pluszba, uj botmixert most nem tudok megengedni magamnak. (Gondolom, ha egyszer szappankeszitesre hasznalom, etelt nem keszithetek tobbet vele.Ez ervenyes a formakra is?) Esetleg, ha valamilyen karton-fedot keszitenek ra, mikor keverem…(Valahol olvastam ilyesmit.) A kerdesem lenyege az volt, hogy a habvero is jol eldolgozza a masszat?
    Azt megertettem, hogy zomancozott edenyt nem szabad hasznalni, de mikroba valo muanyagot sem (persze, aminek jo magas a fala)? Azt olvastam, hogy a lugot fel lehet oldani ilyen edenyben, ezert gondoltam, hogy a masszat is ossze lehet ebben keverni.
    Koszonom

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.