I. rész: A biztonsági szabályok


A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 I. Rész: A Biztonsági szabályok

Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!

  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.
  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.
  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.
  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.
  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.
  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.
  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.
  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.
Szappankészítés hideg eljárással,

16 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Biofeleség szerint:
     
    2015. 03. 26. 10:27

    Kedves Timi, ez kémia.
    A nátronlúg a szappanosodásban teljesen átalakul, és a kész szappanban már nincs jelen. Tehát nem is tud ártani a bőrnek Wink

  • csoktimi szerint:
     
    2015. 03. 20. 10:17

    Sziasztok! Ha egyszer ilyen veszélyes a bőrre, akkor miért ebből készítünk szappant? Attól, hogy a nátron lúg a szappanban van, ugyan olyan veszélyes a bőrre? Vagy rosszul gondolom? Sarcasm

  • Biofeleség szerint:
     
    2014. 11. 16. 16:29

    Kedves Icikepicikepunk, Laugh

  • icikepicikepunk szerint:
     
    2014. 11. 13. 01:46

    Nekem úgy tanították ezt meg álltalánosban (!!!) hogy mindig a vízbe savalunk, nem pedig a savba vizelünk Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 06. 02. 10:29

    Így van, az alábbi mondatot illetve a biztonsági szabályokat tapasztaltak írták (akik nem két napja, de több mint 10 éve kezdték), és nem ok nélkül!!!

  • Vera szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:53

    A biztonság nagyon fontos. Nem vitatkozom. Visszavonulok.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:47

    Szerencsés voltál, hidd el és valószínűleg nagyon kis mennyiségű NaOH-val dolgozhattál, fagyasztott vagy lehűtött vízzel, az oldatod nem tudott túlmelegedni. De akkor sem helyes a kijelentés, sőt veszélyes! Az egyetemen ezzel kezdjük az okítást, de a gimmnáziumokban sem hiszem, hogy a tanár ezt kihagyná a kémia órán. Komoly égési sérülés léphet fel, nem beszélve ha a szembe kerül a folyadék. A reakció heves, exoterm (negatív oldáshő), az oldat túlmelegedhet és akkor jön a “spriccelés”.

  • Vera szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:32

    Szappankészítés Wink

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:28

    “Az elmúlt 2 évben még még sose láttam olyan lúgot, ami spriccelt volna attól, hogy folyadékkal érintkezett.” – megkérdezhetem, hogy milyen tapasztalat alapján írtad?

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:21

    Vera, én már rohantam figyelmetlen diákkal ügyeletre, sajnos; pedig az ember elvárná, hogy 18 évesen figyeljen, ha már tanárnak készül ő is.

  • Vera szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:17

    Freya, szerintem is fontos a védőszemüveg és a hűtés. Az elmúlt 2 évben még még sose láttam olyan lúgot, ami spriccelt volna attól, hogy folyadékkal érintkezett. Akkor tudok ilyesmit elképzelni, ha savas folyadékba próbálunk lúgot tenni…
    De nem ellenkezem a laborórán elhangzottakkal Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:17

    “Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem fordítva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.”

    vegyész szemmel nézve a leírás korrekt! bár én más szavakat használnék néhány helyen, de ez már csak formai kérdés. A ph-t viszont írjátok át pH-ra, kérlek Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:11

    A reakció exoterm, ezért az elővigyázatosság mellett a HŰTÉS egyaránt fontos.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:10

    VERA – Ez igy nem igaz.
    Az első laborórán az első mondatok között hangzik el az alábbi: “Minden sav és lúg hígitásánál mindig a savat (vagy lúgot) kell óvatosan a vízbe önteni. (Kénsavas hígításnál különösen legyünk elővigyázatosak.) Szilárd KOH vagy NaOH oldásáná viseljünk védőszemüveget. …”

  • Vera szerint:
     
    2012. 05. 20. 12:04

    Kis kiegészítés: a lúg sose spriccel, forr vagy robban oldáskor. Teljesen mindegy, hogy a folyadékot öntöd a lúghoz vagy fordítva. Smile
    Az oldáskor keletkező hő csökkenthető azzal, ha a folyadék nagyon hideg, esetleg fagyott.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 17. 18:09

    Köszi Gatoca nagyon hasznos!Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.