A szappanosodás szakaszai – Avagy amire leginkább oda kell figyelni


1. Az egyesítési hőmérséklet

Az első fontos lépés a szappankészítésben a lúgoldatnak a zsírokban való elkeverése.

Azt már tudjuk, hogy a lúgoldatot és a zsírokat ugyanazon a hőmérsékleten kell egyesítenünk, tehát mindkettő el kell jusson (a lúgoldat le kell hűljön, az zsír pedig fel kell melegedjen) kb. 45°C-ra.

Bizonyos anyagok jelenléte viszont megváltoztathatja a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért ezen anyagok jelenlétekor az egyesítéskor vagy egy kicsit magasabb vagy egy kicsit alacsonyabb hőfok szükséges.

Az egyesítés hőmérsékletét érdemes 38-40°C-ra csökkenteni minden alkalommal, amikor szeretnénk elkerülni a kémiai reakció hőmérsékletének túlzott emelkedését: Amikor például bármilyen cukor- vagy alkoholtartalmú anyagot használunk (tej, cukor, méz, bor, sör, stb.), mert később a formában a kémiai reakció hőmérséklete annyira megemelkedhet hogy “megéghetnek” az annyira értékes hozzávalók, így veszítve jótékony hatásaikból.

A lúgoldatot érdemes 40-45°C-on a zsírokba keverni minden alkalommal amikor a szappan sok telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz; amikor szeretnénk hogy a szappanunk homogénebb legyen vagy hogy könnyebben a formába tudjuk tölteni; illetve elkerülendő hogy a szappanmassza túl hamar sűrűsödjön olyan összetevők esetében amelyek esetleg “összekapnák” a masszát.

Amikor viszont magas olvadáspontú anyagokat alkalmazunk a szappanban, mint pl. a méhviasz, akkor érdemes a lúgoldatot és a zsírokat 45-50°C-on egyesíteni.

2. A szalag-fázis

…és nem “pudingosodás”!

Az angol ezt a fázist “trace”-nek, azaz nyomnak, rajzolatnak mondja.

Ez nem “pudingosodás”, mert ha a szappanmassza pudingosodik akkor már régen rossz! Nagyon sokan a pudingosodásig mixelik a szappant, s nem értik miért olyan nehezen kezelhető a masszájuk hogy már nem lehet a formába se tölteni.

A szalag-fázis nem egy folyamat, hanem az az állapot amikor a mixelés során a mixer a masszában egyszer csak elkezd (ismétlem ELKEZD!) szalagot húzni, amely 1-2 percig megmarad a massza felületén. Ez az a pont amikor a szappanmassza kész és a formába önthető.

Nagyon fontos hogy a szappant ne mixeljük tovább ennél a pontnál, különösen ha ki szeretnénk egészíteni egyéb összetevőkkel (lisztel, illóolajokkal, színezékkel, stb.)

3. A zselé-fázis

Amint a szappanmasszát a formába öntöttük, melegre van szüksége hogy a kémiai reakció kiteljesedhessen, s hogy az zsírok teljesen elszappanosodjanak.

Ez a fázis, az első kb. 24 óra a kulcsa a jó szappannak. Amennyiben a formát jól leszigeteltük, a szappan azelőtt hogy megszilárdulna átmegy egy zselé-állapoton: a melegben valóban fényessé és zselészerűvé válik. Ekkor a kémiai reakció melege felemelkedik, a szappanmassza belsejéből kifelé áramlik, s ez egészen addig tart, míg a szappan meg nem keményedik.

A jó szigetelés biztosítja hogy a meleg ne vesszen el s hogy a kémiai reakció a szappan minden részében egyformán kiteljesedjen. A zselé-fázis lezajlása után a szappan lassan elkezd szilárdulni. 48 óra elteltével amikor a takarót eltávolítjuk látni fogjuk, hogy a szappan megszilárdult, könnyedén eltávolítható a formából.

Ha jó szappant szeretnénk készíteni, legyünk figyelmesek a szigeteléssel is, a különféle környezeti hatásoknak megfelelően szabályozzuk: melegben kevesebb réteggel, könnyebb takaróval, hidegben több réteggel, vastagabb takaróval.

4. Az érlelés

Miután a szappant eltávolítottuk a formából és felvágtuk, tegyük egy száraz és hűvös helyre, minimum 4 hétre. Tegyük a szappanokat egy fehér papírra és néha-néha forgassuk meg.

Ezalatt a sok türelmet igénylő időszak alatt a szappanosodás kiteljesedik, a szappanban még jelenlévő szabad víz elpárolog, a szappan megkeményedik és egyre tömörebb és simább lesz.

Minél tovább érik a szappan, annál szilárdabb lesz, annál tovább fog tartani a használatban, és annál több és jobb habot fog képezni.

Az érlelés során megtörténhet hogy a szappan felületén fehér por jelenik meg, amit szappanpornak is neveznek. Ez a por a szappannak a levegővel való érintkezésének következménye. Nem mindig alakul ki, de ha megjelenik, akkor sem jelenti hogy a szappanunk rossz lenne. Ha zavaró, egy késsel eltávolíthatjuk.

Szappankészítés hideg eljárással

66 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
 • diófalevelek szerint:
  weboldal
  2015. 10. 29. 00:21

  […] Vagyis, ahogy keverünk egyet, egy pillanatra úgy marad a masszában a mozdulat. (olvassátok el Lukréciánál ő sokkal jobban megfogalmazza ezt és más hasznos dolgot is találhattok) Ne hagyjuk sűrűre […]

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 04. 13. 00:38

  Kedves Biofeleség!

  Köszönöm a válaszod! Smile Rose Sokat segítettél! Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 04. 12. 14:47

  Kedves Kissgne58,
  1 kg zsíradékhoz általában 20ml illóolajat számítunk, ez egy közepes mennyiség. Pontosabbat olvashatsz az “Illóolajok használata” cikkben.
  Az illóolaj nagyon könnyen kipárolog a szappanból ha nem fixálod, tehát a masszába keverés előtt el kell keverni kb. 1 ek lisztel vagy keményítővel (ez utóbbi jobb mert jobb a szívó ereje és finomabb por tehát nem zavarja a szappan állagát.
  A porokból (mica-k, oxidok, agyagok, liszt, stb.) általában 2 ek a maximális adag amitől a szappan még jól használható, nem lesz cementszerű.
  Lényegében színezéke válogatja mennyire színez. Utána kell nézni hogy milyen hordozóanyagban kell felolvasztani, temperálni. Főlg a növényi festékek közt vannak zsírban vagy vízben oldódóak, az oxidokat pedig egy kevés meleg olajban kell hosszan s gyorsan keverni (én egy tejhabosítót használok) hogy a szemcsék minél jobban szétessenek, és igen, akkor így vissza kell keverni a már szalagosodott masszába.

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 04. 09. 12:02

  Kedves Biofeleség!

  Köszi ismét a gyors választ! Teljesen világos így a leírásod, a következő szappanfőzésnél így csinálom! Wink

  Mivel látom teljesen jártas vagy a témában, engedd meg, hogy még egy kérdésem legyen hozzád.
  Sok olyan recepttel találkozom, amelyben színezik és illatosítják a szappanokat. Ugyanakkor azt is olvastam
  már, hogy az illat sok esetben elillan a kész szappanból.

  Tudom, hogy ez leginkább egyéni preferencia kérdése, de átlagosan 1 kg zsíradékhoz mennyi szín- és illatanyagot
  érdemes adni? Kell it valamire figyelni? (Főleg, ha azt akarom, hogy pl. ne eressze a szappan a színét.)
  Nekem sima kozmetikai pigmentjeim vannak itthon, pl. Mica, de akad szénpor is, vörösagyag, stb. Ezekkel mi a helyzet?
  Smile

  Jah, és mielőtt elfelejtem! Razz A színezékeket azt ugye a folyékony olajokból elvett kis mennyiséghez adod,
  diszpergálod majd a szalagfázisban a nyers szappanmasszához visszaadagolod, igaz?

  Nyugodtan javíts ki ha tévedek! Smile Már egy ideje foglalkoztat a téma, hogy lecseréljem a bolti vackokat, viszont
  ahhoz hogy ezt megtegyem, muszáj egy-két infót tudnom Smile

  Előre is köszönöm a választ! Szép napot!

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 04. 09. 10:13

  Kedves Kissgne58,
  Talán a gyors olvasás teszi hogy nem azt értetted amit írtam Wink
  Én 300gr vizet írtam 1kg, azaz 1000g zsírhoz.
  A te receptedben pedig 228g víz van 600g zsírra, ami 1 kiló zsírra számítva 380 gramm.

  A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.
  A lúgkalkulátor ahogy a neve is mutatja a lúg mennyiségének kiszámítására való, és annak a víz mennyiségéhez semmi köze. Tehát azt neked kell tudnod mennyi zsírhoz mennyi vizet használsz, függetlenül a zsírok fajtájától és SAP-jától.

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 04. 08. 21:25

  Köszi Biofeleség a válaszod! Smile Elnézést, hogy csak még most írok de most estem gép elé. De tudod, ami késik az nem múlik…

  Olvasom amit írsz, hogy túl sok vizet használtam Smile A 300 g az még több mint az eredeti receptemben.
  Véletlenül nem 200 g-ot akartál írni? Smile
  Egyébként van erre valami tuti módszer, hogy a kalkulátor által kidobott értéket magad is tudod ellenőrizni és javítani?
  Milyen mértékkel számolsz?
  Azért kérdezem mert akkor legközelebb úgy fogok! Big Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 03. 27. 17:23

  Kedves Kissgne58, megvan a kutyuska: túl sok vizet használtál, a folyadék mennyiségét nem írtad át a hideg eljárásnak megfelelően. Ezért nem szilárdult a szappanod.
  Ne félj, tökéletes szappan lesz, de legközelebb használj csak 300gr vizet egy kiló zsírhoz Wink

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 03. 27. 09:18

  Kedves Biofeleség!

  Először is köszönöm a gyors választ!
  A recept a következő:
  300 g olívaolaj
  130 g kókuszolaj
  50 g kakaóvaj
  100 g mandulaolaj
  20 g ricinusolaj

  82,42 g NaOH
  228 g víz

  Azóta egyébként a mélyhűtős verzió működött, teljesen szépen kijött a formából, épp a több hetes száradás alatt áll Smile A forma is ludas volt egyébként, mert szerintem a sarkai nem pont szappanbarátok, pedig kifejezetten erre a célra ajánlották Smile ha érted mire gondolok Smile
  Meg fogom próbálni a szappanöntést egy sima hosszú négyszögletes szilikonformában is, szerintem az a módszer százszor jobb lehet Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2015. 03. 26. 10:32

  Kedves Kissgne58,
  Elég hamar kezdted a kalkulátor használatát, talán jobb lett volna kész szappanrecept alapján dolgozni, mégjobb az “első recept”.
  Az hogy a szappan nehezen szilárdul és válik el a formától függ a felhasznált zsíroktól. valószínűnek tartom hogy túl sok telítetlen zsírt használtál és túl kevés telítettet.
  ha leíros a receptet többet tudok mondani.

 • kissgne58 szerint:
   
  2015. 03. 22. 12:07

  Sziasztok!

  Kérdeznék a témával kapcsolatban. Lehet hülyeséget fogok, de szeretnék biztosra menni.

  Pár nappal ezelőtt készítettem el az első szappanomat. Kalkulátort használtam az arányok kiszámolásához, minden a megadott érték között volt, kezdve a szappan keménységétől a krémességéig.. minden.
  Követtem a lépéseket és minden jól ment, egészen a mai napig.
  Több forrást is megnéztem, és mindenütt azt írják, hogy le kell törölközővel, pokróccal takarni a nyers szappant miután formába öntöttük, hogy melegen tartsuk.

  Nos, és formába öntöttem, zsírpapírral lefedtem, majd jól bebugyoláltam Smile 24 óra helyett 48 órát hagytam pihenni, viszont meglepetésemre a szappan alig akar kijönni a formából, úgyhogy mélyhűtőbe raktam hátha a kicsapódó kondenzvíz segít rajta.
  Mit rontottam el? A forma egy sima szilikonforma kifejezetten szappanöntéshez.
  Ez a melegen tartás pontosan mit takar? Elég a törülközős módszer? A konyhában nem ment a fűtés amikor szappant főztem, de minden mást betartottam. 40 fok-on öntöttem a lúgot és az olajakhoz, viszont szerintem 40 fokról nagyon hamar le tud hűlni a massza. Mi lehet a baj szerintetek?

  Nagyon megköszönném a válaszokat! Smile

 • kisbubi94 szerint:
   
  2014. 11. 18. 01:30

  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!Smile

 • szerint:
   
  2014. 11. 17. 22:15

  Köszi, hogy annyi helyen segítesz! A szappankészítés nem az én asztalom, kb. ennyi volt az össz tudományom Big Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 11. 16. 16:27

  Ho-ho-hó, Lukrécia szappan-témába szól, éljeeen! Yes Cake

  Kedves kisbubi94, én is csak csatlakozni tudok Lukréciához: jobb kész és bevált receptekkel kezdeni.
  A szappanod szép lett, és nyudodj meg hogy jó is lesz. De sem a paprikából sem a kakaóból sok illatot nem fogsz érezni. Számolj vele hogy minden anyag illata a lúggal való kapcsolatban változik.
  Ha a jövőben kakaó illatú szappant szeretnél, akkor esetleg megpróbálhatod a kakaóvaj+kakaópor kombinációt, és esetleg reszelt csokoládét olvasztani egy kis olajban (superfat) és azt adni a masszához a szalagosodáskor.

  A szalagosodás az a pillanat amikor a massza még folyékony, de ahogy a fakanalat áthúzod benne egy csíkot húz ami néhány másodpercig meg is marad a massza felületén. -Így érthető? Remélem legközelebb jobban fog sikerülni, szurkolok Smile

 • szerint:
   
  2014. 11. 15. 18:10

  Szia,
  kinézetre szép szappan Smile
  Kezdőként érdemes kipróbált receptet követni, és nem kísérletezni, amíg nem tudsz mindent. A citrusos illóolajok nagyon könnyen elillannak. 30g kakaóvaj pedig nagyon kevés egy ekkora masszához. Gyanítom, hogy a profi szappankészítők illat olajakat (mesterséges illatot) használnak, pl. csokoládét, annak tényleg megmaradna az illata.
  Kezdőként érdemes kis mennyiségeket gyártani, hogy legközelebb javítani, változtatni tudjál.
  L

 • kisbubi94 szerint:
   
  2014. 11. 13. 23:01

  Na ilyen lett a szappan:
  http://kepfeltoltes.hu/view/141113/DSC02176_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Nem olyan szép, de legalább szappan kinézete van! Grin Sajnos a narancs illó egyáltalán nem érződik, a paprika annál inkább… a barátom meg is jegyezte, hogy nincs valami jó illata, de szerintem nem rossz. Nagyon örülök, hogy egyáltalán sikerült megcsinálnom és remélem jó lesz a bőrünkre is.

 • kisbubi94 szerint:
   
  2014. 11. 11. 23:16

  Elnézést, 50 helyett 30g shevajat tettem bele.

 • kisbubi94 szerint:
   
  2014. 11. 11. 23:11

  Sziasztok!
  Most csináltam először szappant, és persze nem az első receptet (az olívaolajos) hanem gondoltam, ha karácsonyra lesz legyen illatos és színes is.. Grin Viszont elkövettem azt a nagy hibát, hogy pudingosra mixeltem, mert nem tudtam hogy már szalagosodik-e vagy hogy is kéne kinéznie. Jó sűrű lett, elég nehéz volt belekanalazni a formába (egy üres jégkrémes dobozt választottam), olyan volt mint egy nagyon sűrű mogyorókrém, vagy egy pár perce kivett jégkrém a fagyasztóból, nem is tudom mihez hasonlítanám. Próbáltam teljesen egyenletesen elkenni, hogy ne legyen levegő se közte. Az lenne a kérdésem, hogy ettől a szappan még jó lesz, használható lesz vagy teljesen független, hogy milyen állagúan rakom a formába? És hogy tudnám elérni, hogy finom kakaó illata legyen? Tettem az egyik részébe kakaóport és egy kicsi kakaóvajat, ha meg fog érni akkor érezhető lesz minimálisan? Mert most még nem nagyon éreztem semmit belőle. A recept ez: 800g olívaolaj,350g kókuszolaj,50g sheavaj, 165g nátronlúg, 354g víz + a turmixolás után 30g kakaóvaj(csak ez volt finomítatlan) hogy legyen egy kis illata. Színeztem pirospaprikával ez ugye nem fog később érződni rajta? Valamint narancs illót és reszelt narancshéjat tettem bele. Remélem az arányokat nem nagyon rontottam el. Bocsi, hogy ilyen hosszú volt, kíváncsi vagyok és csak 2 nap múlva szeletelhetem. Előre is köszönöm!
  Dorina

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 09. 12. 22:52

  Szia Biofeleség!

  Küldtem privát üzenetet!

  Anita

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 09. 12. 09:27

  Kedves Anita,
  Igen, a sütős módszer a friss szappanmasszával működik, 2 hét elteltével már jobb ha hagyod a szappant maga útján. Esetleg legközelebb a lúgoldó vízbe a lúg oldása előtt oldj fel 1 csapott kiskanál (ne többet) sót. A só segít a szappannak kiszáradni.
  Viszont szerintem h nagyon égető az első darabot elkezdheted használni 4 hét érlelés után is, legfeljebb egy kicsit nyákos lesz, de samponnak lereszelve és felodva tökéletes lesz Wink
  A másik kérdésedet a superfatről nem igazán értem, azt hiszem jobb ha privát mailben átküldöd a cikket. Így elsőre azt tudom monmdani hogy a superfat szükséges a szappanban, egyszerűen azért hogy a szappant a bőrünk mosására használhassuk és ne a ruhákéra. De persze várom a cikket Smile

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 09. 02. 17:21

  Kedves Biofeleség!

  Ismét köszönöm a válaszod. Ha érdekel az elrontott szappanom receptje, szívesen elküldöm, de azt inkább majd privát üzenet formájában. (Második szappanom volt, és egyébként a zöld agyag mennyiségét is elrontottam, kicsit túlméreteztem, és szinte méregzöld lett, azóta tudom, hogy abból nagyon kevés is elég. Szóval volt szegénynek elég baja.)
  Most viszont megint egy másik kérdéssel zaklatnálak, ha nem bánod. Érdekelne, hogy hogyan tudom a szappanok érési idejét meggyorsítani? Azt olvastam valahol, hogy sütőbe kell tenni, de akkor nem nagyon foglalkoztatott a gondolat, most viszont szükségem lenne egy megoldásra, amivel nyerhetnék egy kis időt Smile A hajmosó szappanomra lenne szükségem, hogy megérjen, mielőtt az előző teljesen elfogy. Kicsit későn készítettem új adagot, és még van 6 hetem az újból. Vagy ezt ilyenkor, 2 hét után már nem lehet alkalmazni? Szóval arra gondoltam, ha valaki, akkor Te biztosan ismersz efféle praktikákat.
  A másik dolog pedig az lenne, amiről épp ma olvastam, (erről ha szeretnéd, később linket is tudok mellékelni egy ismert oldalról, de nem tudtam hogy szabad-e, így ezt most kihagynám) az a superfat kérdése. Az oldal szerint teljesen felesleges utólag “túlzsirozni” a szappant, ugyanis nincs értelme. Te mit gondolsz erről?
  Azt hiszem mára befejezem a kérdezősködést Smile
  Előre is köszönöm a válaszod, amennyiben még nem fárasztottalak le teljesen!
  Üdv: Anita

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 30. 21:50

  Kedves Anita04,
  Nagyon fontos hogy az olajok frissek legyenek, ez biztos.
  A kész szappan “szavatossága” viszont függ az olajok zsírsav-kompozíciójától: a telített zsírok később avasodnak, a telítetlenek hamarabb, és a többszörösen telítetlen zsírsavakban és elnemszappanosodó lipidekben gazdag olajok és vajak határozottan hamar romlanak; és ugyebár a környezeti hatásoktól: a nedvesség és a meleg segíti a romlást.
  A te megromlott szappanoddal kapcsolatban akkor tudnék mondani valamit ha ismerném a receptet és az érlelés körülményeit.

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 08. 30. 12:38

  Kedves Biofeleség,

  köszönöm szépen a gyors választ! És már értem is. Lényegében akkor mondjuk a 8 hét letelte után lehet próbálgatni, és ha még nyálkás, hagyni érni. Viszont akkor ahogy mondtad, az idővel csak egyre jobb lesz, ilyenkor érdemes figyelembe venni az olajok/zsirok lejárati dátumát? Vagyis azon időn belül felhasználni a szappant, az avasodást elkerülendő. Egyébként eddig egy szappanfajtánál figyeltem fel az avasodásra, ami elég hamar bekövetkezett, pedig az olaj nem volt a lejárathoz közel sem. Azt mi okozza egyébként? A többi szappanom, amit eddig készitettem, semmi erre utaló jelet nem mutat, és bár az illata halványult, a jótékony tulajdonságaiból semmit sem veszitett. Vagyis csak jobb lett a hónapok alatt Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 08. 29. 21:33

  Kedves Anita,
  Az egyetlen “általános szabály” a szappanok érlelésével kapcsolatban hogy minél tovább érnek annál jobb. És ez nem csak egy mondás, hanem valóban igaz hogy a szappanok az időben előre haladva sokkal jobbak.
  Pl. a szír Aleppo-i szappanokat -amelyeket boltban kapni lehet- azt mondják hogy minimum 9 hónapig érlelik, de találni olyna szappanokat is -és ezek a legdrágábbak- amelyek 4-6 évesek. A szappan olyan mint a jó bor Wink
  Aztán persze ott van a házi készítők türelmetlensége, s emiatt szoktuk azt mondani hogy minimum 4 hét. Azok a szappanok amelyek nagyobb részben telített zsírsavakat tartalmaznak, valószínűleg mert hamarabb és teljesen szappanosodnak, hamarabb is érnek mint a telítetlen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag társaik (ilyen a tiszta oliva-szappan is). Tehát az idő nem az olivaolajtól függ hanem a szírsavak koncentrációjától és kombinációjától.
  Csak egy példa: a 80% oliva-20% szezámolaj szappanom, ami az első szappanom volt, 8 hét után még mindig igen hamar lágyult a víz alatt és nyákos volt a használatban. Aztán egy barátnőm a neki ajándékozott darabot nem használta, csak nézegette-szagolgatta és 2 év után bontotta ki: a szappan még a mosakodás után is keény maradt és a használatban fantasztikusan gazdag habot képzett Wink

 • Anita04 szerint:
   
  2014. 08. 29. 14:38

  Sziasztok!
  Nekem a szappanok érési idejével kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Január óta szappanozok, még mindig kivártam a megfelelő időt, de egy szintén szappanos ismerőssel folytatott beszélgetés folyamán felmerült a tiszta oliva olajos szappanok érési idejének kérdése. Rengeteg oldalon olvasgattam már, itt is, és úgy maradt meg bennem, hogy a “normál” (oliva olaj mentes) szappanok érési ideje minimum 4 hét, oliva szappan esetében ez 8 hét. Ha mondjuk vegyesen vannak az olajok, akkor 6-8 hét az oliva olaj mennyiségének függvényében. És eddig eszerint is jártam el. Azaz már nem egyszer készitettem olivás szappant, és mindig minimum a 8 hetet kivártam, most is türelmesen érik 2 adag. Na már most, az ismerősöm azt olvasta, hogy azoknak minimum fél év kell, ezért is nem kezdett még bele soha, mert az rengeteg idő. Mennyire igaz ez? Vagy elég nekik a 8 hét, esetenként kicsit több?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdv: Anita

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 11. 08. 14:06

  Kedves EniErdelyi,
  Mivel a nemezelt gyapjú nagyon szorosan összetapad, alatta a szappan nem lélegzik és nem szárad ki teljesen, vagy csak nagyon nehezen. Épp ezért ha meg akarod próbálni, mindenképpen az alaposan (minimum 7-8 hétig) megérlelt szapannal tedd.

 • enierdelyi szerint:
   
  2013. 11. 04. 19:17

  sziasztok
  van egy adag szapanom ami nemigazan sikerult nemtetszika szine, ugy 2 hete keszitettem fel van szelve es szeretnem Nemezelni, mikor lehet ezt miutan megerik 4hetmulva vagy akar most is es ugy szarad?koszi a valaszt

 • Bundika szerint:
   
  2013. 06. 06. 21:25

  Köszi Biofeleség! Heart

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 06. 05. 23:32

  Kedves Bundika,
  A tejet ne felejtsd el fagyasztani, az egyesítési hőmérséklet 40°C, és az elején ne takard, s aztán is csak nagyon enyhén.

 • Bundika szerint:
   
  2013. 06. 02. 21:49

  Kedves Mindent-tudók!
  Egy valamit nem értek: ha pl. kecsketej alapú a szappanom és méhviaszt is teszek bele, akkor mennyi az egyesítési hőmérséklet???

 • szerint:
   
  2013. 03. 26. 23:01

  Kedves Biofeleség,
  Köszönöm az infót és a biztatást is! Nagyon beleszerettem a szappankészítésbe! És annyira hálás vagyok azért a sok segítségért, amit itt kaptam, közvetlenül is és a sok-sok cikkből!!! Kb. 10-szer annyit tanultam ezekből, mint a tanfolyamon!
  Szép estét!
  Chea

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.