A nagy szappanos kérdés: pH?!


Miután elkezdünk természetes szappant készíteni, egy bizonyos idő elteltével szinte mindannyian szembesülünk a szappan pH-értékével kapcsolatos, bizonyos források által kreált kétségekkel, miszerint a szappannak 5,5-ös pH-értékkel kellene rendelkeznie, vagyis “bőrsemlegesnek” kellene lennie. Csakhogy ezen állítás alapján a (kézműves és ipari) szappanoknak, amelyek pH 8,5-12 kémhatással rendelkeznek, irritálóaknak kellene bizonyulniuk. De a kételyek kiindulópontja talán nem is a pH-ban keresendő…

Sok mindent olvasunk interneten, sok “hasznos” tanácsot kapunk a bőrgyógyászunktól vagy a helyi gyógyszerésztől, de sajnos igen kevés a hiteles forrás. Én személy szerint eddig még nem találkoztam egyetlen bőrgyógyásszal vagy gyógyszerésszel sem aki természetes, házilag készített szappannal mosakodott volna. Ez természetesen nem jelenti hogy ilyen márpedig nem létezik, hiszen lehetséges. De arról sem hallottam eddig, hogy valaki természetes szappan felhasználó csalódott volna a szappanban és visszatért volna a bolti-gyógyszertári mosakodószerek használatára.

 

Mi is az a pH?

A pH megmutatja egy kémiai kompozíció hidrogénion-koncentrációját, tehát megméri az anyag kémhatását, savas-lúgos jellegét. A pH-érték szerint megkülönböztetünk savas, semleges vagy lúgos kémhatású anyagokat. A pH-skála 0-tól indul, amely érték a maximálisan savas kémhatást jelöli, és 14-ig tart, amely pedig a maximálisan lúgos anyag pH-ja. A pH 7 az abszolút semleges. A tiszta (desztillált) víz pH-értéke pH 7, tehát semleges kémhatású.

 

A bőrünk és a pH

A mi bőrünk enyhén savas kémhatású, a pH-értéke kb. 5,5-ös (az intim területeken savasabb). A bőr savasságának különféle feladatai vannak: megtartja a keratinpajzs szilárdságát, gátolja a gombák és patogén baktériumok elszaporodását, ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat.

 

Reklámok és “bőrsemleges pH”

A szintetikus mosakodószerek megjelenésével egyidejűleg jelentek meg a különféle teóriák a “bőrbarát pH-jú” (“semleges”, “neutro”) mosakodószerekről. Folyamatosan egyre több reklám akar meggyőzni bennünket, hogy a bőrünknek ideális “szappannak” 5,5-es pH-val kell rendelkeznie. Kár hogy ez az igen széles körben terjesztett információ teljességgel helytelen.

A kozmetikai és gyógyszeripar által készített és a bőrgyógyászok által is ajánlott bőrbarát pH-jú készítmények (folyékony szappanok, samponok, tusfürdők, arclemosók, stb) teljesen egészükben szintetikus kompozíciók, amelyek erősen irritáló és szárító hatású tenzioaktív (kosz- és zsíroldó) anyagok felhasználásával készülnek. Ezekben a termékekben magától értetődően alapvető szükség van a savakkal való pH-korrekcióra, ellensúlyozandó az erős irritáló és szárító hatást. De sajnos ez –mint tudjuk– nem mindig sikerül.

Az ideális természetesen az lenne, ha nem kellene beavatkoznunk bőrünk érzékeny életébe. Csakhogy ez szinte lehetetlen, hiszen a bőrünk folyamatosan piszkolódik a környezetben minket körülvevő káros anyagoktól, mint például a levegőszennyezés. Annak érdekében, hogy bőrünk kiegyensúlyozott tudjon maradni, igen fontos lenne minél kevesebb toxikus anyagot alkalmazni, s azokat inkább a természetes szintézisből nyert anyagokkal helyettesíteni. A kereskedelmi forgalomban léteznek ugyan szappanok, melyek pH-ja 5,5, de ezt a savas pH-t csak a teljesen szintetikus összetétellel érhetik el, így lesznek “semlegesek” –de távolról sem ártalmatlanok– a bőrünkre nézve.

 

A szappan pH-ja

A természetes szappan –pontosan mert nincsenek kémiai szintézisből nyert összetevői– 8,5-10,5 közötti pH-értékkel rendelkezik, tehát lúgos. A szappan minősége

szükségszerűen kapcsolódik a magas pH-hoz. A szappan egyfajta alkáli só, tehát természeténél fogva lúgos, és ellentétben mindazzal amit egyes ipari szappanokkal kapcsolatban el akarnak velünk hitetni, természetes úton pH-semleges szappant kreálni egyszerűen lehetetlen. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból, pH-korrekcióval készült mosakodószer.

Az emberi bőr által elfogadható pH értékek 10,5-11-ig emelkednek – és ez a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok közepes pH-értéke. Ha a szappanmasszához pH-szabályozókat (savakat) adnánk, hogy semlegesre csökkentsék a szappan lúgosságát, a szappan-só reakció egyszerűen nem jönne létre!

A szappan pontosan ezzel a lúgos természetével tisztítja és fertőtleníti a bőrt. Valójában az a tény, hogy a szappan pH-ja ennyire lúgos biztosítja annak eltarthatóságát és megőrzi a baktériumok és gombák elszaporodásától. Ezzel szemben az 5,5-ös pH-jú mosdószerek elősegítik a baktériumok szaporodását, ezért a folyékonyaknak minden esetben tartalmazniuk kell antibakteriális illetve gombaellenes anyagokat.

 

A szappan lúgos – akkor hogy hogy nem árt a bőrünknek?!

A mosakodáskor a vizen kívül (amely csak a vízben oldódó szennyeződéseket képes eltávolítani, mint pl. az izzadság) elengedhetetlen a szappan használata, amely a vízzel formált habba “befogja” a koszrészecskéket, amelyeket az öblítéssel aztán lemosunk magunkról. A szappan lúgossága csak részben oldja a bőr zsírrétegét, pontosan azt a felületi réteget, amely a piszkot magában tartja. Tehát nyugodtan használhatjuk a szappanunkat.

A természetes szappanok azok, amelyek legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják a bőr lipid-rétegét, sőt azok a szappanok amelyekben zsírfelesleget hagyunk, a bőrünknek még nagyobb lipidvédelmet biztosítanak. Egy jól elszappanosított természetes szappan esetében lúgos pH-probléma nem létezik, mert a felhámon maradt lipid (szabad olaj) miatt az öblítés után azonnal helyreáll a bőr fiziológiai pH-ja.

Sokkal kényesebb a kérdés a bőrre kent, bőrbe beszívódó kozmetikumok (pl. a krémek) pH-értéke, amelyeknél fontos hogy ne befolyásolhassák a bőr természetes egyensúlyát.

A természetes szappanban a kémiai reakció során az olajok zsírsavaiból a lúg hatására alkáli só és glicerin jön létre. Amikor személyi higiénia céljából a szappanban bizonyos olajmennyiséget elszappanosítva hagyunk (zsírfelesleg, superfat), a létrejövő alkáli sók még inkább savas forma alatt maradnak.

 

Mi befolyásolja egy szappan pH-ját?

A szappan pH-ját befolyásolja a használt zsírok kompozíciója, kifejezetten az ún. “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja az egyes zsírokban. Tehát egyrészt akkor lesz alacsonyabb a szappanunk pH-ja ha bizonyos alkalmazott zsírokban az “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja magasabb.

Aztán a zsírfelesleg/superfat enyhe megemelése (nem több mint 6-7%) általában véve segít a szappan pH-ját 8-9 alá szorítani, de ez alá természetes módon nem lehetséges, hacsak nem savas anyagokkal, amelyek viszont erőteljesen befolyásolják, illetve gátolják a szappanosodást.

Ezen kívül a szappan pH-ja változhat az érlelés során is, különösen ha a szappan átment az ún. “zselé”-fázison (hideg eljárás). A legalapvetőbb izolálni a szappant miután a formába öntöttük. Csak azok a szappanok, amelyek átmennek az úgynevezett “zselé”-fázison alakulnak át optimális módon, és ezeknek a pH-ja valamivel kevesebb lesz mint azoknak a szappanoknak amelyek nem zselésednek.

 

Hogyan ellenőrizzük hogy a szappanunk megfelelő a bőrünkre való használatra?

A természetes szappan próbája a használat. Próbáljátok ki a szappant egy kézmosásra. Ha a szappan amit készítettetek szárítja a bőrt vagy nehéz leöblíteni a kezetekről, akkor valószínű hogy nem mértétek pontosan a mennyiségeket, vagy egyszerűen nem voltatok elég türelmesek a használatbavétellel.

Az a szappan amelynek a pH-értéke 10-10,5 vagy ennél magasabb, száríthatja a bőrt. Ezért:

-kalkuláljatok a szappanotokba mindig minimum 3% zsírfelesleget,

-hagyjátok a szappanotokat érni minimum 1 hónapig, de inkább tovább, hogy a szappanosodás biztosan kiteljesedjék.

 

Természetesen ne használjuk a szappant a kisbabák (6-12 hónapos korig) bőrére (én nem használnám a gyógyszertári, kifejezetten nekik ajánlott mosakodószereket sem, teljesen elegendő a tiszta víz, esetleg egy kis rizskeményítő vagy zabliszt). Egy éves kor után viszont nyugodtan el lehet kezdeni egy nagyon enyhe szappan használatát, egyszerűen olívaolajból, mondjuk körömvirággal vagy kamillával, zabbal, mézzel, mindenképpen kókuszolaj vagy kakaóvaj nélkül (hiszen ezek száríthatnak), kb. 8%-os zsírtöbblettel, és érlelni minél tovább mielőtt használnánk.

 

Hogyan mérjük a szappanunk pH-ját?

Ha otthon készítünk szappant, és ellenőrizni szeretnénk a saját receptünk sikerét, használhatunk színes mérő skálával ellátott ún. pH indikátor papírt (lakmuszpapír).

Akkor is ha a házi pH-méréshez a pH indikátor papír teljesen elegendő, sajnos ki kell hangsúlyoznunk hogy az általunk hozzáférhető pH indikátor papírok csak behatárolnak egy bizonyos pH-tartományt, de nem precízen pontosak, hiszen tizedesjegyre pontos értéket nem mutatnak. Tehát az indikátor papírok használatakor nem kapunk olyan pontos értékeket mint pH 9,5 vagy 9,8,  hanem mindkét esetben ugyanazt a színt kapjuk (természetesen ez típustól függően változik, meg kell nézni az indikátorhoz mellékelt leírást).

 

Vannak szappankészítők akik azt mondják hogy minden probléma nélkül képesek 8-8,5-ös pH-jú szappant csinálni, míg más szappankészítők számára ez a pH nagyon alacsony, az ő szappanjaik pH-ja általában 9,5-10,00.

Míg a gyakorlott vegyész a szappan pH-jának méréséhez kivesz a szappanból 1gr-nyit és 10ml desztillált vízben feloldja, mások a színezett csíkokat úgy használják, hogy a szappant felületileg bevizezik egy kis csapvízzel, és az azzal képzett hab kémhatását mérik. Ebben a második esetben a mért pH-érték téves. Miért? A válasz elég egyszerű: a szappan pH-ját valóban hitelesen csak vízben való oldással tudjuk megmérni, és az sem mindegy hogy mennyi szappant mennyi vízben oldunk!

Egy bizonyos anyag pH értéke függ az adott anyag oldószerben jelenlévő ionkoncentrációjától. A szappanok –mivel nátriumsókból és zsírsavakból épülnek fel– nehezen oldódnak és ionizálódnak, és nem minden szappan –amit fel akartunk oldani– tud ionizálódni, azonkívül az ionok koncentrációja az oldatban jelentős mértékben függ a higítástól amit végzünk.

Éppen ezért ahhoz hogy megmérjük a szappanunk pH-ját, vennünk kell egy kis darab szappant, nagy türelemmel fel kell oldanunk egy bizonyos mennyiségű desztillált vízben, és minden alkalommal amikor pH-t mérünk, ugyanazzal a koncentrációval kell dolgoznunk (a legegyszerűbb és legbiztosabb a fent emített 1gr szappan 10ml desztillált vízben). A szappan vízben való higításának művelete igen bonyolult dolog, mert a szappan igen lassan oldódik, és amikor egyszer végre feloldódott, kialakul egy dinamikus egyensúly a teljesen feloldódott és így ionizálódott rész és az oldatnak opálos fény adó nem ionizálódott rész között, s ekkor lehet nyugodtan benedvesíteni a csíkunkat és mérni.

A papírcsíkkal való pH méréssel azokhoz a laboratóriumokéhoz hasonló biztonsággal tudunk mérni, ahol a szappanok pH-ját ellenőrzik. Az eredmények pH 9-9,5, ez a norma azoknak, akik figyelemmel kísérik a zselé-fázist.

Szappankészítés hideg eljárással

11 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • agijuhas szerint:
   
  2015. 02. 18. 15:56

  Hello!!
  Tegnap keszitettem eloszor folyekony szappant KOH val,es nem igazan mondhatom sikeresnek… Frowna recept egy angol bligbol szarmazik,reszletes leirassal,es nem is azzal van a gond.szerintem. Smile minden eloirast es minden grammot betartottam.azt ajanlotta hogy lassu fozoben (slow cooker) erdemes csinalni,kenyelmesebb mint lernizni,ezzel is egyet ertek.le voltak irva a fazisok,hogy kb mikor mit kell(ett volna) latni es hogy a vegen attetszo vazelinszeru masszat kapok,csak legyek turelmes.mert sokszor 4-5 ora is kell hogy ez bekovetkezzen.hat en turelmes voltam,9 orat acsorogtam ott majd vegul feladtam mert semmit sem valtozott.sargas,csomos,csillogo massza lett a veteredmeny.kimertem a deszt. Vizet,felforraltam,es reggel hagytam oldodni,de ez sem ment tul jol.erre ma reggel nekiestem botmixerrel es igy vegzodott a dolog.ezutan borax+desztillalt vizzel semlegesitettem.ezutan mertem a PH-t.8at mutatott az indikator.Kerdes:1. Mikor kell merni a Ph-?tul koran mertem e? 2.az igy elkeszult nem sikeres folyekony szappanomat mire merjem hasznalni?hasznalhatom samponkent,vagy inkabb a mosogeppel etessem meg?? Smile
  Elore is koszonom a valaszotokat! Rainbow

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 13. 12:10

  Kedves Mananna, Wink Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 03. 13. 11:52

  Dehogymá még szép,hogy megsértődtem.Nem is értem,hogy mé ne Cool

 • mananna szerint:
   
  2013. 03. 13. 11:43

  Sziasztok!
  Kedves Kincs! Szerintem senki sem méregeti minden egyes alkalommal a pH-t, más kapcsán merült föl ez a dolog. Viszont érdekes lehet egy-egy alkalommal tényleg megmérni, csak úgy tájékozódásképpen, hogy minden rendben van-e. Ez különösen azok számára ajánlott, akik esetleg árulják is a szappanjaikat. Erre különféle pH papírokat lehet kapni, érzékenységtől függően akár 1-2 tizedes pontossággal is mérhető velük a pH. Nekem pl. volt már olyan esetem, hogy figyelmetlen voltam és nem vettem észre a mérleg beállítását (g helyett oz), így nagyon lúgos lett a szappan és a megszokott szappanosodási idő után, amikor megízleltem a szappant (csók teszt, nyelv teszt) utólag jobban örültem volna, ha inkább a pH papírt választom. Meg van olyan is, aki nem szereti nyalogatni a szappant Razz Ez a szappan még most is megvan, “gyönyörű” karbonátkristályok fejlődtek rajta és hamarosan a mosógép áldozata lesz, mert nincs kedvem kisózni.

  Kedves Biofeleség!
  Teljesen pontos mérést szerintem is csak akkor lehetne végezni, ha egyforma lenne a két szappan víztartalma, ez pedig csak akkor lehetséges, ha mindkettőt egy helyen tárolod és már egyiknek sem változik a tömege (már eltávozott a fölösleges vízmennyiség belőle, a szappanban lévő víz egyensúlyt tart a levegő páratartalmával).
  Viszont amit érdekes lehet elvégezni, az az, hogy egy friss szappan pH-ját megméred (mondjuk másnap), majd naponta méred. Így nagyjából látni lehet az elszappanosodás ütemét. Amikor eléri a 8.5-9 körüli értéket, az már szuper, akkor lehet használni. (Csak gyorsan elfogy, mert nagyon puha, sok benne a víz)
  Most kedvet csináltál hozzá, legközelebb, ha szappant készítek, meg fogom mérni Smile

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 12. 17:28

  Kedves Kincsem,
  Nehogymá megsértődj! Pain Hát hóóógyne szólhatná belé, sőrt! Smile
  Csak azér’ írtam, mer’ tegnap ez a szappanoldás-pHmérés dolog nagyon beindított, s az meg amit felfedeztem nagyon tetszett, és hát naaagyon szeretném „hallani” mit mond pl. Mananna (nomeg a törpiek is, te is).
  Igazából én sem tartom fontosnak a pH-mérést, mert eddig minden szappanom hiper-szuper gyengédre sikeredett, de tudod olyan jó amikor pl. egy gyógyszerész dokinő felteszi nekem a kérdést hogy hogy lehet egy lúgos szappannal ekcémás arcot mosni, s én az orra alá dörgölhetem amit a kémikus-gyógyszerész-szappankészítőkkel felfedezek Wink Yes

 • Kincs szerint:
   
  2013. 03. 12. 16:46

  Nyugodtan drága Biofeleség! Rajtam aztán nem múlik felőlem…
  De azt gondoltam mivel ide írtok ország világ elé akkor hozzá lehet szólni(és nem bele)
  mert megbocsáss én is a véleményem mertem leírni mit ahogy Te is,és más is (szeretné).
  De ha nem lehet akkor…meghagyom az eszmecserét az „elvetemült szagembereknek”
  ahogy írtad! Laugh

  Üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 12. 15:14

  Kedves Kincsem!
  Abban az értelemben teljesen igazad van, hogy ha a szappant már megcsináltuk és alaposan megérett akkor nem sokat vet a latba a pH-ja,illetve hogy pontos pH-t csak pH-mérővel lehet mérni.
  Viszont „A lakmuszpapír arra jó …, hogy mégis egy képet kapjunk arról, hogy … melyik irányba ment végbe a folyamat.” Hát pontosan erről van itt most szó.
  Lehet hogy neked nem annyira fontos, de kérlek hagyd meg nekünk „elvetemült szagembereknek” az eszmecsere lehetőségét! Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 03. 12. 13:12

  Kedves Biofeleség és Mananna!

  Szerény véleményem szerint teljesen fölösleges méregetni a szappanok pH-ját!
  Még pedig azért mert úgy vettem észre,hogy “több elrontott” szappan készült és nem landolt a kukában mert előbb utóbb hosszabb érlelés után felhasználódik. Szóval kíváncsi lennék én ezeknek az szappanoknak a pH-ra is, meg különben az el nem rontottéra is.
  Ezt nem lehet csak úgy lakmuszpapírral meghatározni.Pontos pH mérés csak is drága pH mérő műszerrel lehet!
  A lakmuszpapír arra jó szerintem,hogy mégis egy képet kapjunk arról,hogy legalább melyik irányba ment végbe a folyamat.
  Szóval pH ide zselésedés oda ami épp ki sem teljesedett vagy nem játszódott le,pöttyös,poros,megbarnult,levet engedett,stb….. úgyis mindenki felhasználja szépen élvezettel a kis szappanját előbb utóbb(ha nem dobta ki)! Wink

  Üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 11. 18:05

  Kedves Mananna,
  Igencsak beleültetted a bogarat a fülembe, ígyhát nekiláttam Big Smile
  A szappan n°1 tiszta olivaolaj-szappan, kb. 4 hónapos
  A szappan n°2 tiszta olivaolaj-szappan, kb. 3 hetes
  Nekem csak olyan pH-indikátorom van, amelyik 1-14-ig mér, de csak egész értékeket mutat. Ezzel mérve mindkét szappan pH-ja kb. 8.5-ös, viszont(!) azt tapasztaltam hogy:
  -a régi szappanból kétszer annyi (!) kellett 1gr-ra mint az újból, tehát a 3 hetes szappanban még mindig sok szabad víz van aminek ki kell száradnia, ami miatt a pH-mérés nem lehet pontos.
  -n°1 vize a feloldás után is szép áttetsző maradt, míg n°2 vize átlátszatlan, opálos. Ez pedig azt mutatja, hogy n°1, azaz a 4 hónapos szappan nagyon jól feloldódik a vízben, míg n°2 nem teljesen. És akkor ugyebár ez is befolyásolja a pH-t, illetve a szappan bőrről való leöblíthetőségét.

 • Exerteknos szerint:
   
  2012. 12. 30. 15:10

  Pont mostanában fogalmazódott meg bennem ez a PH-s kérdés (a következő szappanomon gondolkodván) Hasznos volt! Smile

 • Kincs szerint:
   
  2012. 12. 19. 12:25

  Köszi Biofeleség nagyon hasznos ez a cikk is,és várom a többit is! Wink Rose

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.