Bőrsimító testápoló száraz bőrre


Gazdag és krémes testápoló a napi bőrápoláshoz, mely intenzíven táplálja és hidratálja a bőrt. A shea vaj és kakaóvaj közismert bőrápoló tulajdonságait felerősítik és kiegészítik a krémben található olajok. Az avokádóolajban található fitoszterineknek köszönhetően a krém kiváló ápolója a kirepedezett, száraz vagy akár ekcémás bőrnek és elősegíti a bőr sejtjeinek megújulását. A repceolaj jelentős E-vitamin tartalmával lassítja a bőr ráncosodását, míg az olívaolaj táplál és hidratál. Az illóolajok itt illatanyagként viselkednek, ezért tetszés szerint választhatóak vagy elhagyhatóak.

A krém kézmelegre azonnal olvad, könnyen kenhető, láthatóan selymesebbé és puhábbá válik. Az illóolajoknak köszönhetően kellemes illattal rendelkezik és zöld színével is jelzi, hogy bio Smile.

Megjegyzés: Az olajok mind hidegen sajtolt, bio olajok.

Hozzávalók
  • 30 g avokadó olaj
  • 10 g repceolaj
  • 10 g olívaolaj
  • 10 g kakaóvaj
  • 40 g she vaj
  • 10 csepp rózsafaolaj
  • 10 csepp édesnarancs olaj
  • 2 kapszula (400 mg) E vitamin

Bőrsimító testápoló száraz bőrre

Elkészítés

Gőz fölött megolvasszuk a vajakat, majd hozzáadjuk az olajokat és homogenizáljuk az elegyet. Hagyjuk a keveréket szobahőmérsékletűre hűlni majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a választott illóolajokat és az E vitamint, majd további 10 percre hűtőszekrénybe tesszük. A krém habverővel habosítható, de ez a folyamat akár ki is hagyható.

Testápolók, , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Freya
Lakhely: Halden

Üdvözöllek! Sokáig gondolkodtam hogyan sűríthetném össze egy mondatban mindazt ami az ÉN-t adja nálam. Édesanya, feleség és vegyészkutató igen erős kutyulási/kisérletezési késztetéssel megáldva – ez vagyok én :-). Szeretem természetes dolgokkal körülvenni magam, valamint a természet kincseit felhasználni a mindennapokban. Fontosnak tartom, hogy családom tagjai minél kevésbé legyenek kitéve ártó kemikáliáknak: ezért egy ideje a konyhámat is labornak képzelem ... Nagyon megtetszett ez az oldal mind tartalmát, mind pedig a stílusát nézve; úgy gondolom, igen hasznos ötleteket lehet itt találni és ezáltal sokat lehet tanulni is. Gratulálok mindenkinek!

18 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • TigerWoman szerint:
     
    2012. 10. 12. 19:39

    Kedves Freya!

    Igazából popsikrémet, sikosítót, sima sheavaj+ olajos habos krémet már csináltam, most valami nehezebbre gondoltam Thinking Smile több fajta összetevővel, nem csak 2-3. Tavaly télre méhviaszos krémet csináltam, de nem volt könnyen kenhető. Elég hideg lesz a lakásban, szóval emiatt próbálkoznék valami könnyen kenhetővel. Ha ehhez kell bele víz is, hát legyen! Ha nem kell, akkor csak én örülök neki, könnyebb lesz elkészíteni.

    Természetesen ráér hétvége után, nagyon köszönöm a segítséget. Van még grape vitalom, a méhviasz is kimaradt, akár skype-on is megbeszélhetjük, ha van ötleted, és kérdezel, egy hozzávalót esetleg, ami nekem nem jutott eszembe mondjuk.

    Szép hétvégét kívánok!!!! Cool Big Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 10. 12. 09:57

    Kedves TigerWoman!

    Ha vizes reszt nem szeretnel hasznalni, akkor a sima vaj/olajokbol keszult krem nem lesz soha olyan, mint egy lotion … Ha gondolod, en nagyon szivesen osszeallitok egy receptet a fentihez hasonlot, a Te alapanyagaidbol, ha Neked mondjuk raerne ugy hetvege utan.

  • TigerWoman szerint:
     
    2012. 10. 11. 20:15

    A segítségeteket szeretném kérni, szeretnék összeállítani egy tápláló, téli időre száraz, szerintem vízhiányos bőrre, amit a gyerekekre is használhatok. Jelenleg ezek vannak itthon:
    sheavaj, kókuszvaj, olívaolaj, avokádóolaj, lenmagolaj, emulsan, több féle bio illóolaj, többek közt: levendula, pálmarózsa, narancs, jázmin, amiket krémbe bele tudnék keverni. Körömvirágolajat is csinálni akarok, szóval az is jó lenne. Vannak persze még más illók is, csak az nem éppen mindennapi használatra.
    Ezt a krémet néztem, de ehhez nincs mindenem. Ebből tudnátok egy könnyen kenhető (akár hidegebb lakásban is) krémet. A mennyiségek lennének nagyon fontosak, 200 ml-es a legnagyobb tégelyem.

    Előre is köszönöm a segítséget!

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 10. 18:10

    Szia Biofeleség! A színváltozás még nem jelenti azt, hogy baj van a krémmel. Fény hatására is változhat az árnyalata – nálam hütő. A kókuszolaj nehezen avasodik, de a mandula akár másfél hónap alatt is. Mi a problémás krémed pontos összetétele?-lehet van “táptalaj” közöttük. Van egy téma: “alapanyagok minősége” – az én drága (itt konkrétan az árra értem) sheám egyszerüen KOSZOS volt.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 10. 17:52

    Kedves Freya,
    Te mint vegyész biztosan jobban tudod, és nagyon megköszönöm hogyha kijavítasz.
    Sosem mondtam hogy mindent tudok, valószínűleg csak nem próbáltam eleget.
    Annyi viszont igaz, hogy azokkal a vajas-olajos (csak vajak és olajak) keverékeimmel amikhez csak felmelegítettem a vajakat és úgy kevertem össze az olajokkal, nem volt semi gondom akkor sem ha kézzel nyúltam bele, míg azok amiket felvertem habbá aránylag hamar megsárgultak. Lehet hogy nem voltam elég óvatos, vagy valóban az olajok a hibásak, mert az előzőt kókuszolajjal csináltam, míg az utóbbit mandula-, argnán- és olive keverékével.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 10. 17:29

    Kedves Biofeleség. A habosítással kapcsolatosan amit írtál azt enyhén szólva túlzás. A krém elsősorban attól romlik meg ha nem vagyunk elég körültekintőek a készítésénél: ha az edény/eszköz nem steril, ha a későbbiekben kézzel belenyúlunk, ha az alapanyagok nem tiszták (pl. desztillált víz). Az is növeli a kockázatot ha olyan összetevője van a krémnek ami egyben jó baktérium táptalaj is (pl. agar-agar) VAGY avasodás szempontjából az olyan zsírok/olajok amelyek könnyebben szappanosíthatók el (mandulaolaj).

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 10. 12:03

    Szia Gatóca!

    Én mindig dagasztókart használok és nekem is nagyon jó eddig!
    Csak kíváncsi voltam,a véleményedre erről! Próbáld ki!

    Üdv.:KincsSmile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 10. 11:46

    Bocsánat, én habverőt használtam, tényleg nem dagasztókart. Köszönöm hogy felvilágosítottál, Hédi! Kincsem, próbáld meg, lehet hogy nem lesz olyan rossz mint ahogy én gondoltam.

  • Hedi szerint:
     
    2012. 05. 09. 20:34

    Érdekes én ezt még nem tapasztaltam. Pedig van olyan vízmentes krémem, amit több, mint 2 hónapja kevertem dagasztókarral és sem minőségi sem szagbéli változást nem látok rajta.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 09. 16:26

    Ja,értem köszönöm Gaboca!

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 09. 14:07

    Igen, Kincsem. Már többször kevertem ki vajakat olajokkal, pont mint ebben a receptben, de kb. egy hét múlva a keverék el kezdett sárgulni, és egy hónap múlva az illata sem volt a már a régi. Az olajak és vajak együtt jól elmaradnak, tartósítószer nélkül is ha alaposan lezárjuk. Viszont ha kikeverjük mint a rendes vajat a cukorral, akkor levegő kerül bele, ami serkenti az avasodást meg a bacilusok kikelését. Ha hamar elhasználod a krémet, keverd ki nyugodtan, de ha nagy mennyiségben, hosszabb távra készítjük, akkor jobb csak összekeverni, majd amikor kihült de még folyékony, illatosítani, a hagyni megdermedni keverés nélkül. A használatkor így is felolvad a kézmelegtől, úgyhogy nagyszerűen kenhető.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 09. 12:46

    Kedves Biofeleség!

    Amit itt írtál:2012. 05. 09. 07:10 az a dagasztókarra is érvényes szerinted?

    Köszönöm,üdv:KincsSmile

  • Hedi szerint:
     
    2012. 05. 09. 12:23

    Nem vagyok az a megrémülős típus, ha kencekotyvasztásról van szóSmile Nagyon jó kis recept, köszi!Smile

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 09. 08:05

    Heidi – nem kell megrémülni, ha a krém nem akar összeállni elsőre. Ezért írtam, h nem kell itt habosítás feltétlenül, mivel hosszabb ideig folyékony marad, olyan, mintha egy sötétebb oliva lenne; viszont idővel összeáll és lágyabb vaj keménységű lesz. A színét befolyásolja az oliva-és repceolaj árnyalata.

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 09. 07:52

    Biofeleség -lehet játszani a she és kakaóvaj mennyiségével, ha a fenti mennyiség 70-80%-at használod csak erre a két anyagra, akkor a krém lágy marad- viszont várhatóan később is áll össze (akár 1-2 óra).

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 09. 07:48

    Biofeleség – a fotó igen, eredeti. Ha nem a fagyasztóba teszed, és még a teljes szilárdulás előtt beveted a habverőt akkor ilyen lágy/habos lesz – de csak egy ideig Frown. Ez a krém hosszabb idő alatt köt meg. Mivel a krémeimet hütőben, nagytisztaságú dobozokban tárolom és ez most már közel 3 hetes, sikerült vajkeménységű masszára szert tennem -de a kézben azonnal olvad. A színét nem teljesen hozta vissza a blicc és a makro, az nem ennyire világos.

  • Hedi szerint:
     
    2012. 05. 09. 07:21

    Tényleg nagyon szép!Smile Első ránézésre azt gondoltam, hogy vizes krémSmile
    Ezt meg is csinálomSmile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 05. 09. 07:10

    A fotó eredeti? Csak mert olyan szép!
    Egy személyes tapasztalat: ha habverőt használunk, akkor habosabb, tetszetősebb, könnyebben kenhető krémet kapunk, de mivel sok levegő kerül bele, sokkal hamarabb romlik. Ha habverő nélkül, csak úgy magában hagyjuk kihülni, akkor tovább eltartható.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.