Kecsketejes sampon szappan


Ez most egy másik samponszappan. Még nem tudok róla véleményt írni, mert szárad, nem érett meg. Az már látszik,hogy jobban habzik, mint az előző szappanom. Ebbe más olajakat tettem. A ricinustól jobban habzik, a szőlőmag nagyon jó a bőrnek és a hajnak is. Nagyon szeretem krémekben is használni. Ugyan így voltam a kecsketejjel is ami a bőrnek jó az a hajnak is, ezért tettem bele. Ezt illatosítottam is, és kellemes illata lett. A mézet és a méhviaszt is azért tettem bele, mert tápláló és nagyon szeretem az illatukat is, ezért sok szappanomba teszek.

Hozzávalók
 • 50 g szőlőmag olaj
 • 50 g olíva olaj
 • 150 g kókuszolaj
 • 200 ricinus olaj
 • 50 g mogyoró olaj
 • 50 g mandula olaj
 • 209 g kecsketej
 • 75.48 g NaOH
 • 2 e.k méz
 • kevés méhviasz
 • geránium; szantál és levendula illóolaj

Kecsketejes sampon szappan

Elkészítés

A kecsketejet fagyasztva kevertem össze lúggal. A mézet és a méhviaszt pudingosodásnál tettem bele.

Samponszappan, , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Viki59

16 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Bundika szerint:
   
  2013. 02. 07. 22:55

  Még egy kérdés: itt is 24 óra a dunsztolási idő és 4 hét az érési idő??

  Köszönöm válaszod!!!

  Bundika

 • Bundika szerint:
   
  2013. 02. 07. 22:41

  Kedves Viki 59!

  Elkészítettem ma délután ezt a szuper receptedet. Ezzel kapcsolatban felmerült pár kérdésem. Nekem pl. nem fehér lett, mint ezen a képen, hanem egészen terrakottás/narancsos színű. Mit ronthattam el?? Nem gondolom, hogy elégettem volna a tejet, mert azt akkor már a lúg oldásánál észrevettem volna. Arra gyanakszom, hogy a méz és a méhviasz (én most sárga színű pasztillát kaptam) színezhette el. Te mit gondolsz?? Nem volt itthon geránium illatom, helyette bergamottot tettem a levendula mellé (5-5 ml-t). Ja és a lúg és az olajok egyesítési hőmérséklete kb. 43 fok volt. Mi lehet a baj??

  Bundika

 • ErikaBerecz szerint:
   
  2012. 11. 14. 20:20

  Kedves Lukrécia! Nagyon köszönöm a válaszod . Egyelőre azon vagyok, hogy beszerezzem az alapanyagokat. A nadálytövet a kertünk végéből. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni a következőket:
  A nadálytő főzetét milyen arányban készítetted (víz-nadálytő)? Csak a gyökeréből vagy a növény más részét is használtad? Mennyi ideig kell főzni?

  Köszönöm válaszod: Bereczné Erika

 • batora szerint:
   
  2012. 11. 10. 11:00

  Szia Erika!

  Az attól függ, hogy mi mindent kell beszerezned és mekkora kiszerelésben Grin
  Nálam csak a netes rendelés jöhet szóba, így én azokat tudom.

  Egész jó áron van elég sok minden a humanity-ben, napról napra több dolgot árulnak. Az öko takarításhoz is van mindenük.
  Virágvizek és olajok széles spalettáját Naturkencénél találod (itt egyébként elég sok extra is van, pl. koffein por). Évánál már többször “belefutottam” olyanba, hogy a közeli lejáratú termékek pl. sheavaj hihetetlen jó áron van. Egyébként nekem ez a sheavaj jött be leginkább. Meg majdnem mindig valami van pluszban a csomagban: hol egy kupon, hol egy termékminta Smile Nála inkább a kencekeveréshez vannak alapanyagok.
  Ökokuckónál szinte minden van, ami a Cosmio-ban, kicsit ugyan drágább, de nekem szimpatikusabbak, rugalmasak és van náluk Zöld Hétfő Smile
  Illóolajok: én Golokát használok zömében, közvetlenül tőlük rendelem, náluk mindig van valami pluszban Smile Nem nagy dolgokra kell gondolni: pár szál füstölő, kicsi szappan…

  NaOH: körúti Azúr boltban 900 g 900 Ft a pikkelyes, Humanitynél a gyöngyös kerül ennyibe.

 • ErikaBerecz szerint:
   
  2012. 11. 09. 23:46

  Sziasztok!

  Érdeklődőként, de határozott szándékkal kérdezem, hogy hol tudjátok beszerezni az alapanyagokat a leggazdaságosabb módon. A NaOH érdekelne leginkább, mert az olajakat gondolom a bioboltokban be lehet szerezni. De van esetleg olcsóbb beszerzési forrásotok is? Pl. kakaóvaj, seavaj esetében?
  Köszönöm válaszotok!

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 06. 12. 20:36

  Szia Vili79!

  A Ricinus olaj gramban van(úgy látszik lemaradt róla).Köszi,hogy észrevetted. A méhviaszból 10g kell bele.

 • vili79 szerint:
   
  2012. 06. 09. 22:20

  szia viki 59!
  azt szeretném megkérdezni , hogy a 200 ricinusolaj az miiiiiiiiii??? ml, vagy gr?
  és még azt is , hogy a kevés méhviasz az mennyi??

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 04. 07. 21:42

  Kedves Gatoca!

  Köszönöm szépen részletes válaszod.
  Pontosan ezért kérdeztem, mert sejtettem, hogy ~42°C nem elegendő a méhviasz olvadásához.
  Nagyon hasznos az általános információ is, amit írtál!

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 04. 07. 18:30

  Kedves jelenlegi és jövendőbeli Szappankészítők!
  Olvasva a hozzászólásokat eszembe jutott néhány dolog. Ha esetleg kritikának tűnnek, tudjátok hogy csak is jószándékból ered:
  1) Az olajokban nincs cukor. Az olajok nem a cukortól képeznek több vagy kevesebb habot, hanem attól hogy a lúg különböző mértékben szappanosítja el őket. Vannak olajok amelyek a lúggal való kémiai reakcióban teljesen elszapanosodnak, s vannak olyan olajok, melyek a tartalmazott zsírsavak mellett több vagy kevesebb un. elszappanosíthatatlan anyagot tartalmaznak.
  2) A tejjel készítendő szappanokhoz a tej minimum 2/3 részét le kell fagyasztani, s fagyasztott állapotban keverni el a nátronlúggal, mert különben megég (s a szappannak erősen barna színt ad.
  3) A méhviaszt egy kis olajban kell felolvasztani gőzfürdő felett, majd ezután adni az többi olajhoz.
  4) A különféle tápláló összetevők alkalmazásakor az olajokat/zsírokat és a lúgoldatot különféle hőmérsékleten kell összekevernünk, hogy a legjobb eredményt kapjuk:
  -Amikor tejet vagy mézet használunk, s a cukor jelenléte miatt a hőmérséklet magától is magasra szökik, s el szeretnénk kerülni hogy ezek “megégjenek, az ideális hőmérséklet a zsírok és lúgoldat egyesítésére: 38-40°C.
  -Amikor csak olajokat használunk, vagy vajakat (sheavaj, kakaóvaj) melyek alacsony hőmérsékleten is megolvadnak, akkor ez a hőmérséklet lehet 40-45°C.
  -Amikor viszont magas hőmérsékleten olvadó anyagot alkalmazunk, mint pl. a méhviasz, akkor az ideális hőmérséklet 45-50°C.
  5) Személyes tapasztalat, hogy a hideg eljárással készített szappanjaimba egy kis konyhasót adva a szappanjaim gyorsabban száradnak, keményebbek lesznek, mert a só meggyorsítja a víz elpárolgását. 1kg zsírhoz/olajhoz 1gr konyhasót oldok fel a folyadékban, mielőtt a nátronlúgot feloldanám benne.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 04. 07. 17:52

  Kedves Kékliliom!
  A méhviasz egy nagyon kemény anyag. Ahhoz hogy krémekben vagy szappanban használható legyen, fel kell olvasztani valamilyen olajban gőzfürdő felett, különben nem keveredik el. Ez igen egyszerű: veszel két lábaskát, egy kicsit kisebbet és egy kicsit nagyobbat. A nagyobba teszel vizet, s abba teszed a kisebbet. A kisebben dolgozol az olajjal és a viasszal, míg alul a nagyobban melegíted a vizet. Az olajok hőérzékenysége miatt jobb ha csak melegíted a vizet, de nem hagyod forrni.

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 04. 05. 21:49

  Szia Lukrécia! Köszönöm szépen! Az oldaladon eddig olvasottakból indultam ki a reszelést illetően.
  Nem tudtam, hogy megolvad-e a keverékben a méhviasz, vagy külön hevíteni kell. Illetve azt sem tudom, ha valamihez mégis olvasztani kellene méhviaszt, hány °C-ig szabad, hogy ne váljanak ki káros anyagok belőle/ne veszítsen jó tulajdonságaiból. Már, ha a méhviasz ugyanúgy vagy hasonlóan reagál hőre, mint a méz.

 • szerint:
    weboldal
  2012. 04. 05. 20:49

  Szia!
  Vagy reszelve, vagy lehet pasztillásat is kapni. Majd meglátod, nem lehet a méhviaszt enyhén olvasztani, azonnal hozzáköt a kanálhoz ha nem túl meleg. Smile

 • Kekliliom szerint:
   
  2012. 04. 05. 19:14

  Sziasztok!

  Mivel most regisztráltam és ez az első hozzászólásom, gondoltam, írok egy kis bevezetőt.
  Január vége, február eleje óta olvasom Lukrécia igen hasznos oldalát – aminek fejlődéséhez azóta rengeteg felhasználó is hozzájárult, ami szerintem szintén dicséretes.
  Lassan én is ki szeretnék próbálni pár receptet. Nem tervezem ezzel az összetett samponrecepttel kezdeni a kísérletezést Wink, viszont lenne egy kérdésem: A méhviaszt reszelve kell beletenni a keverékbe, vagy enyhén olvasztva? Előre is köszönöm szépen a választ!

 • IceCat szerint:
  2012. 02. 12. 22:59

  Kedves Ani!
  Értelek, köszönöm! Smile
  Ezek szerint a cukros dolgoktól jobban habzik a szappan? Ez az infó eddig elkerülte a figyelmem. Jó tudni Smile

 • Ani szerint:
  2012. 02. 12. 13:02

  Kedves IceCat!
  Talán attól, hogy jobban hazik mint egy átlagos szappan. Itt a kókusz, a ricinus, és a méz cukortartalma felelős a habért. Valaki még cukort is rak bele plusszba.
  Viki samponszappana tele van finomsággal, ápoló olajokkal. Kecsketej fehérje, és zsírtartalama is nagyon jó hatású.
  Szeretettel: Ani

 • IceCat szerint:
  2012. 02. 11. 23:15

  Mitől lesz samponszappan egy szappan?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.