Értékes hajerősítő és növekedést serkentő diós vaj samponszappan


Szeretni való szappanok lesznek, fürdésre és hajmosásra egyaránt tökéletes! A Ghí   nagyon jó habzású és csodálatosan tisztító, nagyon tápláló és értékes.
Kényelmesen felakasztható a szivacsunk mellé és olyan dekoratív Smile.

A legjobb, ha piacon vett házi tejszínt elektromos habverővel addig mixeljük, míg kicsapódik a vaj. 1 l tejszínből kb 500g vaj lesz.
Ghí készítés:
http://csokilap.blogspot.hu/2009/11/ghee-ghi-keszitese-hazilag.html
A lehető leg tökéletesebb és tisztább Ghíre törekedjünk.

Diófalevél főzetnél még jobb, ha 1.5l-es befőttes üvegbe apróra vágott diófa levelet teszünk félig. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd botmixerrel turmixolunk rajta. A zöld diót húsklopfolóval jól összezúzzuk és még 1/4-ig pakoljuk az üvegbe. Ismét annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Összerázzuk és sötét helyen 1 hétig érleljük, alaposan kipréselve szűrjük. Ebből kimért 380g lében oldjuk majd a lúgot.

Hozzávalók
  • 1000g házi vajból készített Ghí
  • 162g NaOH
  • 380g sűrű diófalevél és zúzott zöld dió főzet kásásra fagyasztva
  • 3 ek darált dió
  • 1 ek vegyes virágméz
  • díszítésnek :egész dió és cukrozott fahéj
  • vagy a fahély helyett darált dió. 20 db 10cm-es csinos kis madzag pl. kenderből vagy bármi ami szimpatikus

Értékes hajerősítő és növekedést serkentő diós vaj samponszappan

Elkészítés

Előző este jégkocka készítése a jégkocka adagolóba,de 5db 0.5 dl-es műanyag pohárba is jó a hűtő fürdőhöz. Dió főzet behelyezése a fagyasztóba 30 percre. Kötelező védő felszerelés: gumikesztyű, szájmaszk, védő szemüveg!! Jó szellőzésű hely biztosítása és jószágoktól, gyerekektől mentes időszak a készítéskor!! Alaposan kimérjük és kéz alá készítjük a hozzávalókat. A dió főzetet befőttes üvegbe tesszük és ezt hideg, jégkockás vízbe állítjuk. A lúgot nagyon-nagyon lassan adagoljuk hozzá, mert könnyen kifut. Hagyjuk hűlni kb 50 fokra. Ezalatt a Ghít 50 fokosra melegítjük. Egyenlő hőmérsékleten a Ghíhez öntjük a lúg oldatot és laza pudingosodási mixeljük. Ekkor beletesszük a 3 ek darált diót, 1ek mézet és belemixeljük,tehetünk még hozzá 2 ek diófa levelet amit kávé darálón finom porrá őröltünk. Jöhet a formába öntés. Lehet ez akár muffin forma, sima kerek forma, de szeletelős is. Az előbbi kettőnél félig töltjük meg a formákat és a madzagokat félbehajtva beletesszük. Egész pontosan a középpontba kerüljön a madzag két vége és fektetve vezessük a madzag többi részét a forma széléig, s engedjük nyugodtan, hogy a hurok többi része a forma falával párhuzamosan haladjon fel,hisz mikor kész ezt szépen ki tudjuk pattintani a szappanból.Ott szépen megfogjuk és ráöntjük a szappan massza másik felét, a tetejébe nyomkodjuk a fél diókat, domború részükkel felfelé, majd meghintjük cukrozott fahéjjal,vagy darált dióval. Szeletelősnél ez egyszerűbb,hisz gondolatbeli szeletekre bontva csak bele szurkáljuk a madzagot. Gondosan takargassuk be a szappanokat és 24 órára pihentessük. 24-óra elteltével vegyük ki őket a formából. A szeletelőseket ekkor szeleteljük. Ezekbe ekkor nyomkodjuk a diókat és hintjük meg cukrozott fahéjjal. Ennél kicsit nehezebb, de megoldható, a fahéjat óvatosan a kés felszínével bele tudjuk lapítani, vagy simítgatni a szappanba. 6-8 hétig jó szellős,száraz helyen érleljük.A legjobb megvárni a 8 hetet :).

Samponszappan, , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

20 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • jenori szerint:
     
    2014. 07. 10. 00:54

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni.
    Megcsináltam a szappant, de valamit elronthattam.
    Elkészítettem friss vajból a ghí-t a leírás szerint. Karamelles illata lett és szép aranybarna volt.. Az ebből készült szappan azonban büdös lett, savanyú, nagyon kellemetlen szagú. 5 hét érés után kipróbáltam, kicsit szárít, amúgy jónak tűnik, de a szaga lehetetlenné tesz a használatát
    Mi lehet a hiba? Kidobjam, vagy lehet még kezdeni vele valamit?
    Köszönöm

  • oevica szerint:
     
    2014. 02. 22. 08:00

    Sziasztok!
    Azt szeretném megtudni,hogy van esetleg olyan összetevő ami a samponszappanba keverve enyhít a a hajmosás közbeni sókiváláson?Tudom utána savas öblítés javasolt,de esetleg van e valami praktika,titkos hozzávaló…Felénk nagyon kemény a víz és még az ecetes öblítés sem 100%os!

  • Szappankucko szerint:
     
    2013. 11. 27. 12:57

    Kedves Anyucikaa!

    Egy kérdésem lenne:
    Hajmosásnál nem zavaró a szappanban a darált dió? Nem ragadnak a hajszálak közé?
    Az őrölt diófalevelet már én is kipróbáltam. Nagyon szépek lettek.

    Szappankuckó

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 04. 08. 18:50

    Kedves Scarlett!!Nemsokára fogok készíteni,mert jelenleg nincs belőle,talán a hónap végén,ha nem probléma neked otthon kivárni majd az érési időt.Ajándékba küldök egyet,ha neked is jó így,majd privátban egyeztetünk.

  • Scarlett szerint:
     
    2013. 03. 30. 23:50

    Kedves Anyucikaa,
    Nagyon szimpatikus kis recept, anno a hajhullásomat a diólevél főzet állitotta meg.
    Nem vagyok szappankeverő, egyenlőre…Ez már ki lett próbáva? Mert ha jól bevált én is jelentkezném vásárlásra… Grin

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 23. 20:09

    Mindent kijavítottam a receptben ghíre.Ghí soapjával:0.1619.

    Ghí készítés akik esetleg nem tudják:
    http://csokilap.blogspot.hu/2009/11/ghee-ghi-keszitese-hazilag.html
    Mostmár tökéletes lesz Smile.

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 23. 09:16

    Akkor lehet a tejszínes kávés szappannal lett összekeverve mert annál volt a Liga margarin,vagy talán a moderátor már segítettSmile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 22. 23:30

    Kedves Antyucikaa,
    Bizony lehet hogy összekeveredett a dolog, mert az én gépemen délután még azt láttam hogy Liga margarin vagy vaj. Most viszont nyoma sincs a margarinnak. Heh
    Éljen az internet csodálatos világa Big Smile

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 22. 23:05

    Az az érdekes,hogy ebben a receptben nem is találtam margarint ahogy javítani akartam,csak annyit,hogy vaj,de a legjobb a házi készítésű.Ezért is most nem értem,nem egy másik szappanommal lett-e össze keverve,amelyiknél csak a margarint írtam?
    Utána olvastam amiket írtál és köszönöm szépen! Míg 500g vajhoz 81g lúg szükséges,kiszámoltam,hogy 500g margarin 70% zsírtartalommal 350g növényi zsiradékot tartalmaz, ami a feltehető növényi zsiradékokból számolva is csak 47-50% lúg mennyiség között mozog.A Kávés szappanom volt margarinos,ki is javítom, mosószappant csinálok belőle fekete ruhákhoz,mert nagyon lúgos lesz.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 22. 12:21

    Kedves Anyucikaa, Smile Yes
    Remélem nem tűntem kioktatónak. S ha egyet értesz, talán jobb lenne a receptben is javítani, nehogy valaki kipróbálja margarinnal, s kellemetlen meglepetés érje Wink

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 22. 11:33

    Köszönöm a válaszod kedves Biofeleség Smile.Maradjunk receptnél akkor a házi,tejszínből készítet vajnál!A recept lúgmennyisége ehhez mértSmile.

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 21. 23:05

    Kedves Anyucikaa,
    Margarinnal nem érdemes szappant készíteni egyrészt mert behatárolhatatlan hogy milyen olajokból készült, s így a SAP is (nem beszélve arról hogy a margarinok szinte kivétel nélkül hidrogénezett olajokkal készülnek), de sokkal inkább mert míg 1kg vajat kb. 162gr nátronlúg szappanosít el, addig 1kg napraforgóolajhoz csak 134gr szükséges, tehát a szappan ugyanazzal a nátronlúg-mennyiséggel sokkal lúgosabb lesz a margarin használatakor.
    Azon kívül a vaj is –amennyiben nem tisztított, tehát nem tiszta zsír- tartalmaz vizet, ami nem szapanosodik, hanem kiszárad, s ugyanúgy lúgosabb szappant kapunk.
    Nagyon fontos a szapanban tiszta (vízmentes) zsírokat alkalmazni, mert a SAP értékek tiszta, vízmentes zsírokra vonatkoznak, és csak így tudjuk biztosítani a szappan bőrkompatibilitását.

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 21. 22:52

    Szia Smile.Legalább egy liter kell kell hozzá.1dl tejszínből kb.40g vaj lesz.

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 21. 19:44

    Kedves Anyucikaa!

    Mennyi tejszínt kell venni mondjuk pl. 500g vaj kinyeréséhez?

    Köszi,üdv.:Kincs

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 21. 18:31

    A margarin elszappanosodását a vaj szappanosodásával számoltam.Itt egy kalkulátor,utolsó összetevője a vaj :
    http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php

    Akinek csak ajánlhatom házilag készítsen vajat!Nem nagy ördöngősség, piacon vett házi tejszínt,elektromos habverővel addig verünk,míg különválik a vaj az írótól. Velem nem fordult elő szappan avasodás, a lúg ügyesen dolgozik.

  • Anyucikaa szerint:
     
    2013. 03. 21. 17:16

    http://mek.niif.hu/01700/01747/01747.pdf
    186. oldalon részletesen

  • Bundika szerint:
     
    2013. 03. 19. 23:26

    Kedves Anyucikaa!

    Nekem is az lenne a kérdésem, hogy nem avasodik/romlik-e hamar ez a szappan a vaj miatt? Nem kell belőle ghí-t csinálni?

  • Kincs szerint:
     
    2013. 03. 19. 23:23

    Teccik,jó markáns! Yes
    A kérdéseimet Biofeleség már feltette! Wink

  • Balagi szerint:
     
    2013. 03. 19. 21:48

    Nagyon tetszik a recept, alig várom a júniust a zöld dióhoz és diólevélhez ( a dió pálinkához is az kell,a barátaim azt is szeretik, szerintem ennek is sikere lenne Smile )

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 03. 19. 21:20

    Kedves Anyucikaa,
    Nagyon tetszik ez a szappan, csudaszép! Smile

    Kérdéseim lennének:
    1) hol találtad a margarin SAP-ját?
    2) ha csak vajat használsz nem csinál a szappannak furcsa szagot?
    3) a csak vaj szappan nem savanyodik hamar?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.