Variációk az alapreceptre


A szappanos oldalakat bújva most már nemcsak hasznos dolgokat szerettem volna tanulni, de valami trükköt is szerettem volna kipróbálni. Először valami habos színes csodában gondolkodtam: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vR2iKMynIFI&feature=endscreen, de aztán mégis elvetettem az ötletet – ez annyira nem az én világom.

Már volt egy mákos/fahéjas szappanom, de kellett  valami sötétét kontraszt szappan is amivel ezt kombinálhatom. Így született meg a kávés/bíbor kasvirág szappan narancs illóolajjal, kedvenc csokim illatát idézve. Ez a szappan annyiban különbözik az alapszappantól, hogy ebben az esetben víz helyett egy erős bíbor kasvirágos kávéfőzetet használtam, valamint a vadrózsaolaj mellé még belekerült egy kiskanálnyi édesnarancs illóolaj.

A két szappan összedolgozásából egy nagyon bőrbarát, enyhén dörzshatású, serkentő hatással bíró kellemes állagú szappan lett, kávés-narancsos illatot árasztva. A bíbor kasvirág kivonat serkenti a sejtaktivitást, hidratálja és táplálja a bőrt. A vadrózsaolaj transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést és segít a bőr nedvességének megőrzésében. A kávénak és fahéjnak nemcsak méregtelenítő hatása van, hanem megelőzi a zsírmolekulák kialakulását, ezáltal csökkenti a narancsbőr tüneteit és feszesíti a bőrt. Az édesnarancs javítja a testfelszín vérellátását, ezért a narancsbőr (cellulitis) gyógyulását is előmozdítja miközben illatával kellemes, nyugtató környezetet teremt. A mákszemek dörzsanyagként szolgálnak.

Az értékeket a mérleg +/-1 g hibahatára miatt kerekítettem.

Hozzávalók
  • az alapszappan mákos változata és az új
  • 300 g olívaolaj
  • 100 g kókuszolaj
  • 35 g avokádó olaj
  • 75 g shea vaj
  • 1 kiskanál vadrózsaolaj
  • 1 kiskanál édes narancs illóolaj
  • 1/2 kiskanál apró szemű só
  • 70 g NaOH
  • 195 g erős bíbor kasvirágos kávéfőzet.

Variációk az alapreceptre

Elkészítés

Pudingosodás után 1 kiskanál vadrózsaolajat, egy kiskanál narancs illóolajat valamint egy ½ kiskanálnyi sót adtam a szappanhoz.

Pipere szappan, , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Freya
Lakhely: Halden

Üdvözöllek! Sokáig gondolkodtam hogyan sűríthetném össze egy mondatban mindazt ami az ÉN-t adja nálam. Édesanya, feleség és vegyészkutató igen erős kutyulási/kisérletezési késztetéssel megáldva – ez vagyok én :-). Szeretem természetes dolgokkal körülvenni magam, valamint a természet kincseit felhasználni a mindennapokban. Fontosnak tartom, hogy családom tagjai minél kevésbé legyenek kitéve ártó kemikáliáknak: ezért egy ideje a konyhámat is labornak képzelem ... Nagyon megtetszett ez az oldal mind tartalmát, mind pedig a stílusát nézve; úgy gondolom, igen hasznos ötleteket lehet itt találni és ezáltal sokat lehet tanulni is. Gratulálok mindenkinek!

8 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 26. 09:32

    Szia Krisztina43 – szorítok Neked Smile.

    Már az olajok, vajak összeolvasztása után hőforrásra nincs tovább szükséged, ! hacsak a lúg oldása alatt el nem hűlt közben az olajos keveréked és ezt nem kell újra felmelegítened, hogy azonos hőmérsékletre hozd a lúg vizes oldatával.

    A lúg/olajok (azonos hőmérsékletű) összemixelése már az asztalnál történik.

  • krisztina43 szerint:
     
    2012. 07. 26. 09:07

    Most fogok előszőr próbálkozni a szappan készítéssel.
    Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön.
    Egy valami még nem tiszta, mégpedig az hogy míg a szappant keverem pudingosodásig, végig a gázon végzem -e ezt a dolgot. Erre szeretnék Tőletek választ kapni.
    Előre is köszönöm
    Krisztina43
    Question

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 02. 07:18

    Szia Casale: köszi szépen, hétvégén megpróbálom (majd megírom) – nem vagyunk nagy kávézók, de ezt a fajtát nagyon szeretjük – na persze, amikor valaki lefőzi nekünk.

  • casale szerint:
     
    2012. 07. 01. 21:31

    Freya!
    Te is tudsz török kávét főzni csak még nem csináltad. Nézd: http://dejofozni.blogspot.hu/2010/10/torok-kave-ahogy-en-szeretem.html
    Na jó nekem van kis aranysárga edényem is. Big Smile
    Casale

    Fotó holnap megy

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 01. 13:41

    Szia Casale-köszönöm. A kávé mellé tettem még két kanál szárított kasvirágot és az egészet lefőztem úgy, hogy a víz még állt egy ideig a kávén-kasvirágon. Szerintem ahogy Te írtad az is nagyon jó (irigyellek, hogy tudsz török kévét főzni Smile ). Ami hab a tortán, hogy a kávés/kasvirág szappanom jobban habzik, mint az alaprecept szappankái.

  • casale szerint:
     
    2012. 07. 01. 12:30

    Freya!
    Nagyon ügyes vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yes
    Azt kicsit pontosítanád, hogy milyen a kasvirágos kávé főzet?
    Főzök török kávét és ebbe beleteszem a kasvirágot is? Így jó lesz?
    Casale

    P.S.: Holnap küldök fotókat.

  • Freya szerint:
     
    2012. 06. 29. 10:20

    Szia Kedves Zsolnaim: Egy ket napos szappanbol (zoldes ) kb. 2-3 mm vastag csikokat vagtam. Mivel az anyag meg lagy, ezert ovatosan, egy pezsgotabletta dobozkajaval formazhato. Ha keszen vannak a hurkocskak egymas melle helyezem a szappanos dobozkaba. Amint kesz a friss szappan, a dobozkat a hengerkekkel a mikroban 400 W korul 10 mp.-ig melegitem, hogy a ket anyag homerseklete ne terjen nagyon el egymastol. Ezt kovetoen a friss szappant ovatosan elobb a hurkon belul majd a hurkon kivul betoltom, es igy haladok hurokrol hurokra. Nagyon lenyeges, hogy a hurok magasabb legyen mint a szappan szintje a vegen, mert akkor szep, egyenletesen mintas marad a szappan a felesleg levagasa utan ( miutan kivettuk a takaro alol).

    Ha nincs friss szappan a hurkokra akkor “regi” szappannal is lehet, de elobb a szappankat nem art “felmelegiteni”, hogy vagasnal ne torjon.

  • zsolnaim szerint:
     
    2012. 06. 29. 09:29

    Kedves Freya,
    megkérdezhetem hogy a képen látható márványozás hogyan készült?
    Köszi előre is!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.