Uborkás- petrezselymes szappan


Mindig 38% os víz tartalommal csinálom a szappanokat.
Ez az uborkás petrezselymes onnan jött, hogy mindkettőt nagyon szerettem volna csinálni. Időhiány miatt, a kettőt “összekevertem”, és megcsináltam. Mára már be is érett, és nagyon jó lett.

Hozzávalók
  • Olíva olaj 90 g
  • Pálma olaj 150 g
  • Napraforgó olaj 150 g
  • Mogyoró olaj 60 g
  • Deszt víz 172.5 g ( uborkalében oldottan a lúgot és csak annyi vizet raktam hozzá amennyi hiányzott a mennyiséghez.( 3/4 része uborka lé volt.)
  • NaOh 58.5 g
  • Borsmenta olaj 5 ml (illatosításként pudingnál)

Uborkás- petrezselymes szappan

Elkészítés

Az uborkát lereszelem.kis lyukú szűrőn átnyomkodtam. Az uborka lét lemértem és a annyi vízzel hígítottam, hogy meglegyen az adott mennyiség. Ebben az egyvelegben oldottam a lúgot. Még a lúgot hűtöttem addig a kimért mennyiségű olajokat összemelegítettem . Mikor már a lúg és az olaj is 42 fokos volt. Lassan elkezdtem turmixolni az olajat és lassan hozzáöntöttem a lúgot.pudingosodásig kevertem. Ekkor tettem bele a petrezselymet, egy jó csomaggal és az uborkából visszamaradt húsát ami a szűrés után keletkezett 2 evőkanállal. Illatosításnap pedig a mentát választottam. Ezeket beleturmixoltam, utána pedig formába öntöttem.

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Adajka
Lakhely: Szigetvár

Nem olyan régóta foglalkozok a természetes kozmetikumokkal. Eddig a szappan készítéssel próbálkoztam, de egyre jobban érdekelnek a kencék is. Bár kencét még nem készítettem, de nagyon szeretnék.

12 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Adajka szerint:
     
    2012. 05. 08. 18:13

    Szia Balagi!
    Sima napraforgó olaj! Nincs olyan nagyon nagy habja, inkább olyan kellemes vele fürdeni! Ez az egyik kedvenc szappanom!!

  • Balagi szerint:
     
    2012. 05. 07. 20:18

    Bocs, még valami, mennyire habzik?

  • Balagi szerint:
     
    2012. 05. 07. 20:17

    Szia Adajka!
    A napraforgó olaj hidegen sajtolt? Ha igen, Te hol szerzed be? Válaszod előre is köszönöm, üdv: Balagi

  • gmonika szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:50

    Biztos vagyok benne! Smile Alig várom a nyarat, hogy legyen sok friss zöldség meg gyümölcs, tuti mindent kipróbálok ami eszembe jut!
    Köszi mégegyszer az infot!

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:41

    Nagyon jó is, én nagyon szeretem!!! Remélem neked is annyira tetszeni fog mint nekem!!

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:40

    Én szoktam úgy is szappan csinálni, hogy lecsökkentem az adagot kipróbálás gyanánt ezáltal ha valami oknál fogva nem sikerül nem megy olyan sok kárba. Esetleg próbálj meg úgy gyümi ill. zöldséges szappant csinálni!

  • gmonika szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:37

    Köszönöm! Azt az uborkásat biztosan kipróbálom, nagyon tetszik! Smile

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:33

    Kb egy fél kígyó uborka. Csináltam még narancssal és csipkebogyóval. A csipkebogyónak a húsát raktam bele. A narancsnál meg a levét.

  • gmonika szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:21

    És ebben a receptben hány uborkából jött ki ez a mennyiség a lúghoz?

  • gmonika szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:20

    Én sem szeretném tartogatni, imádom az ilyen szappanokat csak még nem volt alkalmam rákérdezni! Smile Milyen gyümölccsel és zöldséggel próbáltad még?

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:16

    Szia gmonika!
    Nem buggyan meg az uborka a szappanban, mert az is teljesen elszappanosodik. Igy van az összes zöldségnél és gyümölcsnél. Csináltam már többfélét is, azok is jók lettek. A szavatossági ideje ugyan annyi mint a többinél. De nálam épphogy egy darab van még, az meg biztos hogy már nem fog megromlani. Grin

  • gmonika szerint:
     
    2012. 04. 12. 17:07

    Szia Adajka, azt szeretném kérdezni, hogy meddig áll el egy ilyen szuper szappan? Illetve nem buggyan meg az uborkapép a szappanban? Én is szeretném ezt elkészíteni, de még nem mertem próbálkozni zöldség illetve gyümölcspéppel.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.