Tökmagolajos szappan csalánnal


Kellemes, jó habzású szappan, finom krémes habbal, natúr illattal.
Ez az első szappanom és nagyon megszerettem, olyan jó puha lesz a bőröm tőle!
Nagyon sokat olvasgattam itt is, máshol is, kipróbáltam a kalkulátort is. Elsőre oliva szappan volt betervezve, de elkapott a gépszíj…
Házi tehéntejjel (kecsketej híján) és házi méhviasszal készült.

folyadéktartalom: 34 %, superfat/ zsírfelesleg : 6%,zsiradék össztömege: 1000g

Hozzávalók
  • Kókuszzsír: 250g
  • Oliva olaj: 440g
  • Sertés zsír: 150g
  • Ricinus olaj: 50g
  • Tökmagolaj:30g
  • Méhviasz: 30g
  • NaOH: 137.3 g
  • Tej (teljes): 340g
  • Őrölt csalán: 2 ek

Tökmagolajos szappan csalánnal

Elkészítés

Hideg eljárással készült. A tejet lefagyasztottam, nagyon jól tolerálta lúgot, szép világos színe maradt. A csalán őrleményt a szalag fázisnál kevertem bele, amit elég gyorsan elértem, sőt kissé meg is lepődtem, mert formába öntésre esélyem sem volt, kanalazni kellett, meglehetősen masszív massza lett. Fél literes kakaós dobozba és egyéb kisebb formákba töltöttem. A méhviasz tömböt vízben felfőztem, szépen összeállt a alján a kosz, amit langyosan könnyű volt lekapargatni. Az itt olvasottak alapján újra olvasztottam, szűrtem és sütőpapírra öntöttem vékony rétegben, amit apróbb darabokra tépkedtem. Így majd másfél kiló tiszta viaszom lett, gyönyörű, mélysárga színben.

Pipere szappan, , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Malinko
Lakhely: Tápióbicske

A kecske és tehéntej, valamint a faggyú és a zsírok felhasználási lehetőségeit keresve bukkantam a szappankészítésre....valamint erre az oldalra is! Nagyon sok jó receptet, ötletet, magyarázatot találtam itt, bele is fogtam a szappan és kence készítésbe!

2 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Malinko szerint:
     
    2014. 08. 26. 07:33

    Kedves Viki!

    Azóta elkészítettem ezt a szappant kecsketejjel is, én nem éreztem különbséget, de persze ez semmit nem jelent. Túl kevés a rutinom, hogy véleményt mondjak.
    Nálam tapasztaltabbak szerint a méhviasz miatt ilyen “masszív” a massza… Smile

  • Illes_Viki szerint:
     
    2014. 08. 25. 11:53

    Kedves Malinko!

    Én már többször készítettem hideg eljárással kecsketejjel, és tehéntejjel is szappant. Személyesen az a tapasztalatom, hogy a tegéntejjel gyorsabban szalagosodik, és a később is zsírosabb lesz a szappan, mint a kecsketejjel. Ha meg illatolajat tettem illó olaj helyett, akkor pedig annyira gyorsan keményedett, hogy az illatot sem tudtam elkeverni rendesen. Elsőre, engem is nagyon meglepett a gyorsasága. Grin

    Nem tudom, a gyakorlottabbak hogy vannak vele, biztos tudnak jót írni, hogy miért oly meglepően gyors a tehéntej szalagosodása. Yes

    Köszönöm.
    Viki

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.