Tejszínes kávé szappan (vagy jegeskávé szappan)


Házi vajRazziacon vett házi tejszínt addig keverünk elektromos habverővel míg a vaj szépen kiválik.
Ghí készítés:
http://csokilap.blogspot.hu/2009/11/ghee-ghi-keszitese-hazilag.html
A lehető legtökéletesebb Ghíre törekedjünk!
Védő felszerelés, gumikesztyű, szájmaszk, védő szemüveg. A helység jó szellőzöttségének biztosítása.

Az alap készítése:
Mindent alaposan kimérünk, kéz alá készítünk .A lúgot befőttes üvegben, hideg vízbe állítva feloldjuk a desztillált vízben. Hagyjuk hűlni.
Az Ghít és az olajokat50 fokosra melegítjük, majd mikor a lúg is 50 fokosra hűlt, lassan, óvatosan botmixerrel keverve az olajokhoz öntjük.
Lágy pudingosodásig mixeljük. Mikor ezt az állapotot elértük, hozzá adjuk az instant kávét, tejszínt, tejport és az illóolajat.
Formába öntjük. Lehet muffin formába is, én mégis jobban szeretem a szeletelőset Smile.
Betakargatjuk 24 órára pihenni hagyjuk. Másnap kiszedjük a formából és következik a hab rész.

Hozzávalók
 • Alap:
 • 500g házi készítésű vajból Ghí 25g olíva olaj
 • 100g kókuszvaj
 • 102g NaOH
 • 236g desztillált víz
 • 2 ek instant kávé
 • 1 ek tejpor
 • vagy bébi tápszer por
 • 2ek tejszín
 • 50 csepp vanília illó.(100%-os tisztaságú!)
 • Hab:
 • 200g Házi készítésű vajból Ghí 25g olíva olaj
 • 100g kókuszvaj
 • 54g NaOH
 • 124g desztillált víz
 • 1 ek tejszín
 • 30 csepp vanília illó
 • jegeskávé esetén menta illó.(100%-os tisztaságú!) Házi tejszínt elektromos habverővel addig verjünk míg a vaj külön válik az írótól.

Tejszínes kávé szappan (vagy jegeskávé szappan)

Elkészítés

Hab szappan: A zsíroknak 25 fokosnak kell lenniük. Érdemes, míg az alap szappant készítjük kis dobozban az olajokat és a Ghít behozni a szobába, hogy másnapra egyenletes szoba hőmérsékletűek legyenek. A lúgot is érdemes előző este bekeverni és jószágoktól védett, biztonságos helyen, az udvaron tárolni, hogy jó hideg legyen. Érdemes lefedni. Talán 1 órára reggel a hűtőbe is tehetjük, de nem fontos. Magas szélű tálban elektromos habverővel habosra keverjük a szoba hőmérsékletű olajokat a tejszínnel.Mikor habos, lassan hozzá adagoljuk a hideg lúgot és tovább habverőzzük. KÖTELEZŐ A VÉDŐ FELSZERELÉS, MERT EZ MÁR TUD FRÖCSKÖLNI. Addig dolgozunk vele míg tökéletesen tejszínes nem lesz. Nyomózsákba tesszük és díszítjük vele a szappanokat. Különleges lehet, ha a hab 1/3-át kivesszük és  2 ek holland kakaó porral felkavarjuk, ezt vissza öntjük a tálba (Óvatosan a fehér hab tetejére!), s mikor merőkanállal a nyomózsákba merjük szép cirmos lesz a hab. Érési ideje hosszabb a habszappan miatt, kb 6-8 hét, száraz, jól szellőző helyen érleljük. HAJMOSÁSRA IS TÖKÉLETESEK!! A habot vanília illó helyett menta illóval is illatosíthatjuk, így jegeskávé szappant kapunk.

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

25 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Fahej szerint:
   
  2013. 03. 24. 11:08

  Kedves Biofeleség!
  Gondolom egy könyvről beszélünk..Smile Te ki próbáltad már belőle valamelyik szappant? Én még csak az alapszappant készítettem belőle és az jó lett. A többi is jónak tűnik…de bevallom őszintén hogy innen sokkal jobb recepteket találtam már és készítettem elSmile
  A margarinnál teljesen igazad van a ghít viszont ki fogom próbálni. Köszi!

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 23. 20:10

  Mindent kijavítottam a receptben ghíre.Ghí soapjával:0.1619.

  Ghí készítés akik esetleg nem tudják:
  http://csokilap.blogspot.hu/2009/11/ghee-ghi-keszitese-hazilag.html
  Mostmár tökéletes lesz Smile.

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 23. 19:54

  Meg van a vajzsír (Ghí) soapja!Smile
  Vajzsírt, Cow 0,1619
  http://www.countryfarm-lifestyles.com/saponification-chart.html

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 23. 18:50

  Jaj és egyáltalán nincs elegem Smile kedves Biofeleség!Szépen néznénk ki,ha olyan rossz szájízű ember volnék Smile!

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 23. 18:48

  Kedves Biofeleség,valahogy ki kellene kutatni a Ghinek a szap.számát.Az volna a biztos.Mert a vaj-vaj,ha a vaj sap-ja akkor az a vízzel rendelkezőre vonatkozik.Én pont attól félek,ha ghivel kalkuláljuk a vaj soapját,marad fenn elszappanosítatlan zsíradék és akkor biztosan büdösödni fog.
  Kedves Szinekukac értem amit írsz Smile.Köszönöm.A tejszínnek magas a tejsír tartalma,így maradt a szappanban elszappanosítatlan zsírfelesleg,sajnos ezért büdösödött a szappan.Venni fogom a fáradtságot,nagyon remélem sikerrel,és utána kutatok a tejzsír sap.-jának.Akkor végre sikerül megtalálnunk a tökéletes megoldást Smile.
  Többé én sem nyúlok margarinhoz,borzalmas cikket találtam róla.
  http://2012.blogger.hu/2012/03/13/kiserlet-a-margarinnal
  További szép estét nektek Smile!

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 23. 11:07

  Kedves Anyucikaa,
  Lehet hogy már eleged van belőlem Question, akkor ne haragudj Rose.
  Csak még egyszer szerettem volna kihangsúlyozni, hogy nagyon fontos hogy tiszta, vízmentes (tisztított) vajat (ghee) használni, mert a SAP csak arra vonatkozik!
  A sima vaj viszont –abban a formában ahogy kapható vagy ahogy köpülöd- tartalmaz vizet, ezért ha nem szabadítod meg a vajat a vizétől a szappan lúgosabb lesz mint ahogy akartad.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 03. 23. 11:06

  Kedves Fahéj,
  Ha neked is az a könyv van meg mint nekem (s tudtommal eddig ez az egyetlen magyar könyv), akkor ne higyj el mindent ami abban írva van.
  A margarinnak NINCS SAP-ja! Nem lehet SAP-ja, mert nem tiszta zsír, és mert nem egyfajta zsír, hanem keverék.
  Az a szappan pedig amit margarinnal akarnál készíteni túl lesz lúgozva, mert a benne lévő víz nem szappanosodik el, hanem kiszárad. És ugye amikor a súlyára kiszámolod a lúgot, akkor ugye a vízre is számolod.

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 03. 23. 10:15

  Kedves Anyucika!
  Nem is rólad van szó,de ha visszaolvasol bizony vannak tévesztések. /a házi vaj nem azonos a liga margarinnal,sőt egyik margarinnal sem/
  A házivaj az valami csoda.Egy időben amikor volt lehetőségem házitejhez jutni én is készitettem,de inkább megettem.)))))))Margarint sok éve nem veszek a kezembe (sem)
  Egy alkalommal csináltam tejszines zabtejes,mézes szappant és olyan büdös lett egy idő után,hogy inkább nem irnám le,igy én azt gondoltam a tejszin fehérjetartalma romlott meg.
  Hogy a vajból mi megy ki amig ghi lesz?Hát minden……,martad a zsirtartalom,tehát neked is igazad van meg nekem is.Kimegy a viz és kimegy a fehérje.Főzni vele Isteni))))))))

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 22. 23:39

  Nagyon szívesen Fahéj Smile.Igaz ez kicsit babra szappan,de nagyon gusztusos leszSmile.

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 22. 23:35

  Kedves szinekukac !
  Senki nem keverte a vajat a margarinnal.Eddig házi készítésű vajból csináltam javarészt a szappanjaim,viszont legutóbb 2 hete Liga margarinnal ugyan ezt a szappant.Állagra tökéletes lett,és itt siklott ki minden,ahogy a receptbe írtam,hogy vagy margarin.Én voltam a bűnös,mikor elkészítettem a szappant meg sem fordult bennem miből is van a margarin.Itt rontottam el és zavart össze mindenkit,így ezekből a szappanjaimból nagyon jó mosószappan lesz fekete ruhákhoz.Örülök a hozzászólásoknak,és köszönöm.Ghi készítésekor nem a fehérjét választjuk ki a vajból,hanem a vizet párologtatjuk el,ez lesz a színtiszta tejzsír.Ghi-vel szintén nem jó ötlet eszerint a recept szerint dolgozni,mert ugyan ennyi gramm Ghi magasabb tejzsírtartalommal bír és a ghi elszappanosítási számát nem tudjuk.Legalábbis én nem tudom.
  Nem kell félni a házi vajtól, hisz a kecsketej szappanok sem romlanak,pedig a tejben bizony van fehérje.Nekem a házi készítésű vaj szappanjaimmal jó tapasztalataim vannak.Nem avasodtak,a lúg ügyesen dolgozik Smile.

 • Fahej szerint:
   
  2013. 03. 22. 16:42

  Köszi szinekukac a leírást én is vajat akartam írni…Smile

 • szinekukac szerint:
   
  2013. 03. 22. 15:42

  Bocsássatok meg nekem,de ahogy elnézem néhányan keverik a vaj és margarin fogalmát.A kettő nem ugyanaz.A vaj tejből készül-eredetileg)))) A margarin meg -legalábbis hivatalosan-növényi zsiradékokból.Házi margarin nem létezik-vagy nem tudok róla.Tudtommal-de vannak nálam kémiában jártasabbak is itt-a margarin elég bonyolult kémiai és fizikai eljárások során készül az isten tudja miből.))))Igen kevés köze van bármilyen természetes anyaghoz igy én nem ajánlanám a margharint még szappannak sem.A vajat pedig ghi formában csak,mivel a benne lévő fehérjét célszerü belőle kiválasztani szappankészités előtt.

 • Fahej szerint:
   
  2013. 03. 22. 12:23

  Szia Anyucikaa!
  Ha házi margarin az mindjárt más….biztos teszek vele egy próbát, köszi hogy megosztottad velünk a jobbnál jobb szappan receptjeidet!!!Smile

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 22. 11:39

  Kedves mindenki!A szappant légyszíves saját készítésű vajból készítsétek! Kb. 1 liter házi tejszínből tudjátok kinyerni az adott mennyiségű vajat.A recept lúgmennyisége ehhez mért.Többen írták,hogy a margarin teljesen más olajokból áll ,emellett a víztartalma is bezavar.Ha a szappan nagyon lúgos lesz,lereszelem és az előírtnál kétszer akkora adag mosószódával készítem el mosógélnek és csak fekete ruhákhoz használom majd, véletlenül se fogjon.Lesz belőle mosógél black ruhákhoz Smile.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 03. 21. 19:33

  Személy szerint én szívesen olvasnék a beszámolódról, a sima vajas (liga,margarin)
  szappanról is!!!

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 21. 18:22

  Igen.

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 21. 18:19

  2 hete viszont eszerint a recept szerint, pont Ligával először készítettem,ilyen szappant,ezért mertem a ligát feltüntetni.Eddig házi vajból készültek.Állagra csodásak.Ha azok után,hogy a bolti margarin nem természetes,mégis kíváncsiak volnátok milyen szappan kerekedett belőle érés után,szívesen beszámolok.Velem nem fordult elő savanyodás,romlás vagy bármi vajszappanoknál.Valamiért kifejezetten szeretem és kötődök a vajhoz, mint a tiszta napraforgó olaj szappan sem akadály számomra, fantasztikusan habzanak, bárki bármit is írt róluk . Ahol csak olvastam azt írták rossz szappan lesz belőle.Egyáltalán nem igaz!Mint írtam kecske tejszínből köpüllt vajjal, teljesen más kecsketejes szappant is készíteniSmile.

  Itt is van vajjal számoló kalkulátor .A legutolsó összetevő.
  http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php

  A legjobb mégisis a házi készítésű vaj,hisz ez az igazi vaj.Ghivel nem próbáltam,mert a ghinek nem tudom az elszappanosítási számát.Teljesen más,mert kevesebb vizet tartalmaz így nem érvényes rá a vaj szappanosítási száma.

 • Kincs szerint:
   
  2013. 03. 21. 18:02

  Anyucikaa,de most ennél a receptnél margarint használtál nem !?

 • Anyucikaa szerint:
   
  2013. 03. 21. 16:59

  Elnézést kérek a figyelmetlenségért!Nemrég találtam erre az oldalra.Nem mertem házi készítésű vajjal traktálni, nem gondoltam,hogy más is ennyire természetesség parti.Néhány következő receptemben,már a házi készítésű vajat is feltüntettem.Így a recept sem állja meg helyét a margarinnal,mert vaj szappanosodással számoltam.Nem tudom,hogy lehetne kijavítani.Nem akartam figyelmetlen lenni elnézést kérek!Írni kellene a honlap vezetőnek,hogy a margarint javítsa ki házi készítésű vaj-ra.
  Akkor biztosan mindenki tudja,hogy kell vajat készíteni is.Piacon vett házi tejszínt addig turmixolunk elektromos habverővel,míg különválik a vaj az írótól.Egyik leg különlegesebb a kecsketej színe.Viszonylag hamar meg van.

 • zohori szerint:
   
  2013. 03. 21. 00:42

  A margarint nem lehet lecserélni pálma olajra ill. ghíre?

 • Fahej szerint:
   
  2013. 03. 19. 17:16

  Szia batora!
  Mivel vitaminokkal dúsítják egyesek bőrápoló hatást tulajdonítanak neki. Csak ennyit ír a könyvem és a számot de egy szappan receptben sem szerepel…mindenesetre érdekes

 • batora szerint:
   
  2013. 03. 19. 17:01

  Szia Fahéj!

  Azért kérdeztem rá, mert az összes általam olvasott szakember azt mondja, hogy margarint még csak eszünkbe se jusson belerakni a szappanba, pont azért, amit Szajuri is elkezdett feszegetni. És gondolom, minden gyártó margarinja más és más összetevőket tartalmaz. Jut eszembe összetevők:
  RAMA margarin:
  Összetétel: növényi zsír, növényi olajok (28%), ivóvíz, emulgeálószerek (lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), tejsavópor, étkezési só (0,15%), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), színezék (béta-karotin), aroma, vitaminok (A, D).
  Biztos, hogy ez szappanba való???

  Mielőtt bárki félreértene: nem kötekedni szeretnék, hanem eszmét-cserélni.

  Az a könyv ír is róla valamit, vagy csak a SAP-ja van feltüntetve?

 • Fahej szerint:
   
  2013. 03. 19. 16:48

  Szia Anyucikaa!
  Nagyon klassz szappanok! Olvastam már a margarinról de még nem mertem kipróbálni.

  Szia batora!
  A margarin szappanosodási száma 0,1345 van egy könyvem abban benne van.
  Mivel nem természetes anyag így én még nem próbálkoztam vele.

 • Szajuri szerint:
   
  2013. 03. 19. 15:29

  A margarin miért került bele? tudtommal finomított növényi olaj hidrogénezve. nem kötekedni akarok csak nem értem.

 • batora szerint:
   
  2013. 03. 19. 14:10

  Szia!
  A margarinnak honnan veszed a SAP-ját?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.