Tápláló szappan, alaprecept


A sószappan legyártása után egyszerűen nem bírtam megállni, hogy ne készítsek több szappant. A lányomat és férjemet szemeltem most ki „áldozatnak” ezért mindenképpen valami kellemes, erősen tápláló, nem túl kemény szappant szerettem volna készíteni, amolyan alapszappant amit aztán a későbbikben különböző összetevőkkel variálhatok. Nem maradt más hátra mint a kalkulátorral ismételten számolgatni és tervezgetni.

Az eredmény egy nagyon bőrbarát, kellemes állagú szappan lett. Mivel a vadrózsaolaj transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést és segít a bőr nedvességének megőrzésében, ezért a pudingosodás után 1 kiskanál olajat adtam még a keverékhez.

Hozzávalók
 • 300 g olívaolaj
 • 100 g kókuszolaj
 • 35 g avokádóola
 • 75 g sheavaj
 • 1 kiskanál vadrózsaolaj
 • 1/2 kiskanál apró szemű só
 • 70 g NaOH
 • 195 g H2O.

Tápláló szappan, alaprecept

Elkészítés

A szappan hidegeljárással készült. Pudingosodás után 1 kiskanál vadrózsaolaj és egy fél kiskanálnyi nagyon aprószemű só került a szappanba.

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Freya
Lakhely: Halden

Üdvözöllek! Sokáig gondolkodtam hogyan sűríthetném össze egy mondatban mindazt ami az ÉN-t adja nálam. Édesanya, feleség és vegyészkutató igen erős kutyulási/kisérletezési késztetéssel megáldva – ez vagyok én :-). Szeretem természetes dolgokkal körülvenni magam, valamint a természet kincseit felhasználni a mindennapokban. Fontosnak tartom, hogy családom tagjai minél kevésbé legyenek kitéve ártó kemikáliáknak: ezért egy ideje a konyhámat is labornak képzelem ... Nagyon megtetszett ez az oldal mind tartalmát, mind pedig a stílusát nézve; úgy gondolom, igen hasznos ötleteket lehet itt találni és ezáltal sokat lehet tanulni is. Gratulálok mindenkinek!

11 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 28. 14:29

  Kedves Freya, nagyon sajnálom Frown, de tudtommal nincs feltöltött változat. Esetleg a Google könyvek közt lehet keresgélni… Wink

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 28. 12:18

  Szia Biofeleség! – az alábbi honlapra gondoltál : http://www.soap-naturally.com/ ?Nem lesz könnyű beszerezni, amint látom, de igen csábít a tartalma. Nem tudsz feltöltött pdf.-ről esetleg?

  Legközelebb feloldom, de ahogy én csináltam sem okozott semmi problémát, tekintve a kis mennyiséget: 0,25% volt a NaCl az össztömeghez.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 28. 12:07

  Szia Freya!
  A könyv címét és a szerzők honlapjait megtalálod a szappanos cikkek bevezetőjében.
  Ezt a só-műveletet viszont nem ők találták fel, hanem egy vegyész.
  Szerintem ha nem radírozó szappant akarsz csinálni, akkor jobb feloldani a sót. Akkor a szappan sokkal homogénebb lesz.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 06. 28. 12:02

  Kedves Biofeleség!

  Köszönöm az infót! Yes

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 28. 10:22

  Szia Biofeleség. Köszi az infóka Smile. A következőben akkor előbb oldom a sót, habár az általad említett pöttyös elszívást szemre én nem látom. A só mennyiségét én nem mértem, de ez a 1/2 kiskanál mennyiség jól működik. Nem írnád meg a könyv címét esetleg, biztos sok érdekes infó van még benne.

  Kiss

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 28. 08:43

  Kedves Kincsem!
  A sót még a lúg feloldása előtt a vízben kell feloldani, majd ebben az oldatban oldani fel a lúgot.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 06. 27. 23:13

  Kedves Biofeleség!

  Ezt az 1gr-nyi sót mikor és mihez lehet bele tenni!?

  Köszönöm, Bye Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 06. 27. 22:17

  Kedves Freya!
  Egy olasz kémikus szappankészítő (a szappanos mail-lista tagja) kiszámította hogy az általad említett katalizátorként a hideg eljárásban 1kg zsírhoz 1gr só szükséges, s ennyi pont elég ahoz hogy a szappan hamarabb száradjon, anélkül hogy a mennyiség befolyásolná a szappan minőségét.
  Én mostmár minden szappanomba teszek ennyi sót, és valóban sokat számít. Viszont ha katalizátorként alkalmazzuk a sót, akkor érdemes még a lúg feloldása előtt a vízben feloldani, majd ebben az oldatban oldani fel a lúgot.
  A sóval jobb óvatosan bánni, mert rossz irányban is befolyásolhatja a szapant. Ha a szalag-fázisban adjuk hozzá, a sószemek pöttyökben szívják el a szappanosodásban fontos szerepet játszó vizet. Ha pedig túl sokat használunk belőle, akkor törékennyé teszi a szappant.

 • Kincs szerint:
   
  2012. 06. 27. 18:12

  Yes

 • Freya szerint:
   
  2012. 06. 27. 18:11

  Szia Maja: mivel a szappan egy nagyobb szénatomszámú karbonsav nátrium sója, és mivel a sószappanom pikk-pakk szilárd lett, ezért én úgy gondoltam, hogy ez alapján kis NaCl hozzáadásával meggyorsítható a folyamat (mint katalizátor). Ha ezzel valaki nem ért egyet, szívesen veszem, ha kijavít.

 • Maja szerint:
   
  2012. 06. 27. 17:30

  Had kérdezzem már meg,a só tulajdonképpen miért kell,és mit csinál a szappanokban?????

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.