Rózsaszín agyagos kecsketej szappan


Hozzávalók
  • 450g oliva olaj
  • 158g napraforgó olaj
  • 152g kókuszolaj
  • 288 g kecsketej (kb 60% lefagyasztva)
  • 104 g NaOH
  • 1 ek rózsaszín agyag
  • jázmin illóolaj
  • mák

Rózsaszín agyagos kecsketej szappan

Elkészítés

Az olajokat összeolvasztjuk, hogy kb 40 fokos legyen, a lúgot feloldjuk a kecsketejjel (fontos hogy legalább a fele fagyasztott állapotban legyen, mert különben a heves kémiai reakció során megég a tej, és így vízfürdőre sincs szükség), ha kb azonos az olajok és a lúg hőmérséklete, összeöntjük őket (lúgot az olajba), és jöhet a botmixer. Pudingosodásnál mehet bele az agyag majd az illóolaj. Van hogy megfelezem a masszát, és csak a felébe teszek agyagot, a másik felébe mákot, és márványozom. Így radírozós szappant kapunk :)

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: zsolnaim
Lakhely: Budapest

A kreatívkodás minden válfaját szeretem. A szappankészítéssel fél éve ismerkedtem meg, azóta lelkesen szappanozok, próbálok új/saját recepteket is.

13 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • radiviki szerint:
     
    2013. 03. 04. 10:12

    Kedves Batora!

    Köszönöm szépen a választ. Sajnos amiket leírtál szerintem mindet sikerült elkövetnem Frown , túl gyorsan raktam bele a lúgot, mert pár perccel utána már sárgás lett a tej. Az olajok is túl melegek lehettek, mert sietségemben elfelejtettem megmérni a hőmérsékletét és nagyon lassan akart szalagosodni. Többféle formába is tettem és be is takartam, a kisebb muffin formában lévőknek finom az illata, a faformában lévő lett csak fura szagú. Tudok vele vmit még kezdeni, mosáshoz használni mondjuk, ha nem lesz később szaga, vagy inkább dobjam ki?
    Kicsit azért örülök is, eddig egy szappant se rontottam el, és már vártam, hogy mikor fogok, mert szeretném hinni, hogy azért ez a szappankészítés sok tapasztalatot és szakértelmet kíván. Legalább most okosabb lettem. Smile Köszönöm!

  • batora szerint:
     
    2013. 03. 04. 08:03

    Kedves Radiviki!

    Én csak nagyon lehűtve szoktam használni a kecsketejet, nem lefagyasztva (nekem ez nem jött be). A lényeg azon van, hogy ne hagyd, hogy kb. 45 fok fölé menjen a tej hőmérséklete, ezt úgy tudod elérni, hogy nagyon-nagyon lassan, kis adagokban adod hozzá a lúgot, megvárod, míg teljesen felolvad, visszahűtöd (hideg vizes fürdőben) és utána adod a következő adag lúgot. Így egyáltalán nem színezi el a tejcsit.

    Normálisnak semmiképp nem mondanám. Frown

    Több helyen is elcsúszhatott a szappanod készítése:
    A lúgoldás során is barnább volt a tej? – túl gyorsan adagoltad a lúgot, magasra ment a hőmérséklete, megégett.
    Összeöntéskor barnult be? – melegebb volt az olaj, az égette meg.
    A formábaöntést követően barnult be? Milyen forma volt? Mennyire takartad be? A faformák nagyon jól tartják a hőt, épp ezért a tejes (és pl. a mézes) szappanokat fa formába nem szoktam vagy nagyon körültekintően öntöm. És egyébként is a tejes szappanokat alig kell betakarni, mert hajlamosak a túlmelegedésre, megégeti a tejet.

  • radiviki szerint:
     
    2013. 03. 03. 22:00

    A szappant félig lefagyasztott kecsketejből készítettem és eléggé bebarnult, egyáltalán nem rózsaszín a színe és két nap utána felvágáskor a közepét megszagolva kissé fura, büdös szaga van. Ez normális a tejes szappanoknál? Most először csináltam tejből, lehet, hogy a lefagyasztott tej romlott volt, vagy mégis megégett?

  • bbercike szerint:
     
    2013. 01. 30. 20:02

    Köszönöm szépen Smile Yes

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 30. 19:54

    Kedves Viki!
    Folyadék témában az ilyen-olyan hozzászólások után arra következtetek, hogy a 38% víz nem biztos hogy árt HA az érlelés helyszíne megfelelően száraz levegőjű. Látsd, én a szappanjaimat 30% vízzel készítem, de mivel nálunk télen 70-80%, nyáron meg 90-100% a levegő páratartalma, sokszor így sem száradnak ki teljesen. Valószínűleg nálad csontszáraz a levegő, így a szappanjaid is könnyebben száradnak. Szerintem ez az 1/3 arány amolyan arany középút, amivel sokkal nehezebb csődöt mondani.

    Kedves Bbercike!
    Igen, szerintem olyan 230-250gr teljesen jó.

  • bbercike szerint:
     
    2013. 01. 30. 19:30

    Kedves Biofeleseg!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy akkor 228 gr tejjel készüljön inkább ez a szappan (ha jól számolom) Köszönöm Zsolnaim a receptet Smile

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 15. 10:54

    Kedves Biofeleség!

    Lehet, hogy szerencse kérdése az hogy 38% folyadékkal dolgozom, de mindig sikerűl. Mint írtam Nálam is van olyan,hogy lágyabb a szappan, de mindig szépen sikerűl a végén. Ideje és helye is van kiszáradni bőven. Meleg eljárással nem próbálkoztam és nem is tervezem elkezdeni, valahogy az a módszer nem vonz annyira. Ezt imádom csinálni, mindent szeretek benne a keverést a formázást az izgalmat, hogy milyen lesz másnap, egyszóval nagyon klassz. Gondolom mindenki így van vele aki belekezdett.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 15. 06:54

    Kedves Sarikriszti!
    Ki ne dobd a szappanodat, olvaszd fel mégegyszer és jó lesz. Fel a fejjel, nem minden sikerülhet. Ez volt az első próbálkozásod?

    Keves Viki!
    A 38% folyadék a meleg eljárásban használatos mennyiség: mivel jó ideig főzni kell a szappant, elpárolog. Viszont a hideg eljásásban ezt le kell csökkenteni 1/3 részre, mert a szappannak a szabad levegőn kell kiszáradnia.
    Sokszon elcsodálkozom hogy nagyon sokan 38%-al dolgoztok, s hogy sikerülnek a szappanjaitok. De szerintem ez “szerencse” kérdése is, mert a környezeti viszonyok (ahol készítjük a szappant) mindenkinél mások. Ha a ti recepteitekkel próbálkoznék, a nálunk lévő 80-90%-os páratartalomban biztosan Sarikriszti sikertelenségére jutnék.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 14. 16:35

    Szia Sarikriszti!

    Szappant soha sem dobunk ki, Nekem ezt tanították. próbáld mélyhűtőbe tenni és ha akkor sem tudod kivenni, reszeld le és olvazd újra. Legközelebb ne csak olyan olajat használj ami lágyítja a szappant, hanem ami keményíti is.

  • sarikriszti szerint:
     
    2012. 08. 14. 15:51

    Akkor most mit tegyek?Változtassam meg a receptet?Kevesebb tejet használjak?És ami már kész van de nem sikerült azzal mit tudok kezdeni?

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 14. 09:33

    Lányok!

    Én mindig 38% folyadékkal számolok. Ha úgy veszem észre, hogy puhább másnap a szappan bent hagyom még egy napot a formában és ha akkor sem jön ki mélyhűttőbe teszem fél órára és hipp hopp már kint is van. Gyönyörű fényes lesz a szappan.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 14. 07:08

    Kedves Sarikriszti (és Zsolnaim is)!
    Az egyetlen gond amit felfedezek a receptben az a rengeteg kecsketej.

    Zsolnaim, miért van benne ilyen sok, 37% a 30 helyett?

    Sarikriszti, ha biztosan pontosan mértél, akkor ez lehetett a gond.

  • sarikriszti szerint:
     
    2012. 08. 14. 06:02

    Elkészítettem ezt a szappant a recept alapján, de valami nem sikerült.
    1 hét elteltével sem tudom kivenni a szilikon formából.Ragacsos, puha, gumis.Mit ronthattam el?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.