Narancsos csoki szappan


Remek illatú narancsvirág illóolajat kaptam Fannitól első szappanjának közös elkészítésekor.
Fel akartam használni valamilyen szép ajándék szappanhoz. A narancsos csokit nagyon szeretem, gondoltam szappanként is kipróbálom a párosítást.

Hozzávalók
  • 400 g olívaolaj
  • 100 g pálmaolaj
  • 200 g kókuszolaj
  • 50 g ricinusolaj
  • 100 g mogyoró olaj
  • 100 g napraforgó olaj
  • 361 g deszt. Víz
  • 131.05 g NaOH
  • 1 kk só
  • 1 ek keményítő
  • 50 g olvasztott 70 %-os étcsokoládé
  • 10 ml vanília aroma
  • 10 ml narancsvirág illóolaj

Narancsos csoki szappan

Elkészítés

Kimérem a vizet, majd belekeverem és feloldom a sót, majd a sós vízben a nátronlúgot. Míg a lúgoldat hűl, melegítem az olajat. Amikor az olajkeverék és a lúgoldat is elérte a 45°C-os hőmérsékletet, a lúgoldatot az olajba öntöm és szalagosodásig mixelem. A szalag-fázisban a masszába keverem a keményítővel elkevert illóolajat. A masszát két részre osztom az egyik részbe belekeverem az olvasztott csokoládét. A formában letakarva hagyom 48 órára, majd kiszedem és szeletelem. Érési idő minimum 4 hét. Mintázás A szappant világos masszát a formába öntöm. A csokis masszát középre öntöm a formába Az egyik változatnál a csokis részt fém dróttal kicsit elhúzom a világosabb masszába. A másik változatnál a két színt felváltva öntöm a formába majd kanál segítségével elkeverem őket egymásba. A szappanok tetejét csoki lapot és narancs gerezdet utánzó szappandarabokkal díszítettem. Ezekhez a díszekhez kakaóval, illetve kurkumával színezett kasztíliai szappant használtam.

Pipere szappan, , , , , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: casale

Egy shea vajas krém receptet keresve kerültem az oldalra. Én aki eleve utáltam a kencéket, mert ragadtak, mert volt belőlük éjszakai és nappali, mert begyulladt, vagy jojózott tőlük a szemem most mindenféle kencéket gyártok magamnak és használom is őket. A gyáriakkal ellentétben használnak! Jól megváltoztattatok.! A szappanos fórumot kezdetektől olvasom és néhány hónapja a szappankészítés tölti ki minden szabad időmet.

33 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • casale szerint:
     
    2014. 10. 08. 23:12

    Kedves mokusne!

    Nem.

    casale

  • mokusne szerint:
     
    2014. 10. 08. 08:11

    Kifelejtettem a sót, az baj? Big Frown

  • 2014. 04. 26. 19:46

    Szia

    Köszönöm a válaszodat,máskor jobb lesz Handshake

  • casale szerint:
     
    2014. 04. 26. 00:24

    Szia szappankészítő gyerek!

    Sajnos a leírásod alapján nem tudom megmondani mi történhetett. A vizes és az olajos rész azonos hőmérséklete a sikeres szappankészítéshez szükséges!
    casale

  • 2014. 04. 25. 22:21

    szia
    A szappan nagyon jól néz ki Yes
    Függetlenül ettől a recepttől,én is narancsos-csokis szappant álmodtam meg,csak hogy én kakaóport tettem bele,és kicsapta a kakaóvajat Really Pissed .Szerencsétlenségemre nem is tudtam hasznosítani,de tiszta mosogatószer illata volt egy illóolajtól,most nem jut eszembe a neve de valami g kezdő betűje volt….,na,mindegy a lényeg annyi hogy nem állt össze a szappanom,legalábbis nagyon puha és a kristályos kinézethez tudnám hasonlítani a “kakaóvajtól” vagy nem tudom mitől.Most egy újságpapíron szárad,hátha elszívja a “vajat”.De lehet ilyen effektus akkor is,ha nem egyenlő fokon keverem össze a lúgot a zsírral?
    Válaszotokat előre is köszönöm:szabi

  • casale szerint:
     
    2013. 11. 07. 22:15

    Kedves Minz!
    Egyszerűen túlmelegedett a szappan.
    A szilikon formákban nem megy teljesen jól végbe a zselésedés, egyszerűen nem tudod jól megtartani a hőt benne. Ugyanaz a massza a fa formában vagy 3 árnyalattal sötétebb lesz. Ez a jól lezajló zselésedés miatt van.
    casale

  • minz szerint:
     
    2013. 11. 06. 15:29

    Sziasztok!
    A recept alapján elkészítettem a szappant, de formába öntés után a szappan közepe berepedezett, és elkezdett kifutni a tartóból. Amint észrevettem, gyorsan beraktam a hűtőbe, megállt a reakció, és végül szeletelés után már nem látszódott semmi. Szerintetek mi lehetett a baj? Emelett még azt tapasztaltam, hogy a szilikon formába öntött szappan kifakul, a fa öntőformában pedig szépen megtartja a színét. Láttatok már ilyet?
    Egyébként a végeredmény nagyon jó lett, köszönöm a receptet! Smile

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 04. 10. 18:18

    köszönöm Smile

  • casale szerint:
     
    2013. 04. 09. 22:42

    Kedves Szajuri!
    Én nem azt használtam, de szerintem jó lesz az is.Megnéztem az összetevőit. Az enyémet nem érdemes megírnom, hogy mi volt, mert ajándékba kaptam és kereskedelmi forgalomban itthon nem elérhető.
    casale

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 04. 09. 22:26

    Kedves Casale!

    Vanília aromából jó a Dr. Otkeres?

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 03. 20. 08:53

    Köszönöm.

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 19. 22:16

    Bocsi Szajuri4
    Már el is küldtem.
    casale

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 19. 22:11

    Szia Szajuri!

    Lementettem, hogy hogyan számoltam. Ha írsz privát üzenetet, megtudom a mail címedet és elküldöm holnap
    casale

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 03. 19. 21:10

    Köszönöm. Írtad, hogy nézzem meg én is és arra írtam, hogy nem ismerem de megpróbálom. Beírtam mindent kihagyva a pálmavajat, 300 g kókuszolajjal de nekem 134,48 g lúgot ír Frown

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 19. 20:18

    Kedves Szajuri!

    Segítettem, csak nem vetted észre! A megemelt kókuszolaj, ha kihagyod a pálma olajat 300 g lesz és lúg mennyisége 138,5g lesz, ha a többi összetevőt nem változtatod.

    casale

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 03. 19. 15:28

    köszönöm. nem ismerem még a Soap Calc-ot de megpróbálom

  • casale szerint:
     
    2013. 03. 18. 23:03

    Kedves Szajuri!
    Lehet, de számold át a SoapCalc-al a víz 38%. 300 lesz a kókuszolaj 138,5g a lúg, de nézd meg Te is.
    casale

  • Szajuri szerint:
     
    2013. 03. 18. 22:11

    Kedves Casale!

    A pálmaolajat lehet helyettesíteni? mondjuk kókuszolajjal?
    köszönöm

  • casale szerint:
     
    2013. 02. 11. 23:24

    Kedves Mishakal!
    Nem pont erre gondoltam. Én olyan szilikon vagy fa dobozt szeretnék amelybe egyben lehet beönteni szappanmasszát majd egy műanyag rácsot egyben beletenni,majd a szappant nem kell szeletelni,mert azt megcsinálta a rács. A régi jégkocka készítő volt ilyen.
    Casale

  • casale szerint:
     
    2013. 02. 11. 23:07

    Kedves Nariam!
    Olvasztott csoki kell bele. vízgőz felett lehet felolvasztani legkönnyebben. A hőmérséklet nem számít.
    Casale

  • nairam szerint:
     
    2013. 02. 10. 12:42

    Nagyon klassz ez a szappan! Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy csokis szappant készítsek, de nincs túl sok tapasztalatom. Hogy érdemes a csokit a szappanhoz adni? Reszelt vagy olvasztott formában, esetleg kakaóporral készítsem? Ha olvasztott, figyelni kell a csoki hőmérsékletére?

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 02. 08. 22:28

    Kedves Casale
    Jól emlékszem hogy téged érdekelt a rácsos csoki szilikon forma? Itt találtam egyet:
    http://kreativdiszkont.hu/csoki_ontoforma_12_tabla
    ilyesmire gondoltál? Smile

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 29. 18:11

    48 óra után bizonyám Smile

  • casale szerint:
     
    2013. 01. 29. 00:12

    Kedves Miskahal!
    Örülök, hogy a probléma megoldódott. Remélem 2 pap után vetted ki a formából.
    Casale

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 28. 21:02

    Köszönöm szépen a válaszokat Smile
    Szerencsére időközben megoldódott a probléma. Nem zselés volt, hanem csak kicsapódott egy pici olaj a közepén, de másnapra nyom nélkül eltűnt. A szappan nagyon szépre sikerült Smile
    Kedves Biofeleség, mióta írtad hogy a türelem a királyok erénye, azóta mindig 48 óra múlva veszem ki a szappanokat a formából, és milyen jól tettem Big Smile Yes

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 01. 27. 23:07

    Kedves Mishakal,
    Casale jól sejti, a szappanod valószínűleg még zselés volt amikor kivetted a formából. Nem lehet hogy hamarabb vetted ki mint 48 óra?
    Nem gond, hagyd a szappanodat hosszú ideig érni, s minden rendben lesz.

  • casale szerint:
     
    2013. 01. 27. 20:02

    Mishakal!

    Nem vagyok nagy hiba javító/ismerő. Szerintem az a rész zselés maradt. Nem tudom, hogy az illó játszott-e veled. Nekem az inkább a szalag fázisból csinál pillanatok alatt pudingot.
    Szerintem érleld a szappant rendesen és akár el is múlhat a folt, vagy kérlek tedd fel a kérdést a szappanos fórumban is. Ott vannak nálam tapasztaltabb fórumozók is.
    Ne haragudj, hogy nem tudok jó választ adni.

    Casale

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 25. 15:27

    Kedves Casale
    Olvasztottam a csokit ahogy tanácsoltad, azzal minden oké is. Viszont valami mégis balul sült el mert nem úgy néz ki a szappan mint ahogyan szokott: amikor kibontottam a faládámat a takarók alól, akkor láttam hogy a forma közepe valahogy olyan fényes maradt. Biztos hogy jól mértem ki a vizet és a lúgot is. Valami más baja lehet. De mi? Túlmelegedett? Vagy a narancs illó viccelődött velem? Mit gondolsz?

  • Mishakal szerint:
     
    2013. 01. 11. 19:35

    Kedves Casale
    Mit gondolsz, ha nem olvasztom a csokit hanem csak belereszelem, persze nagyon apró lyukú reszelőn, az működhet?

  • casale szerint:
     
    2012. 12. 15. 01:27

    Sziasztok!
    Köszönöm az elismerést.
    Ezzel a recepttel ez az első szappan és tényleg jól habzik és ápol is.
    A narancsgerezdet is én csináltam. Biztosan őrültnek néztek, de a 32 db gerezd megcsinálása 2 estémet vette el. Hengerbe öntöttem, szeleteltem, faragtam,…
    Megérte.
    Casale

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.