Mézes-propoliszos szappan kecsketejjel


Magam is megdöbbentem a végeredményen: egy csodálatosan habzó, ápoló, csodafinom szappan készült, melynek utolsó parányi darabkájával is tökéletesen lehetett fürdeni. Meleg eljárással készült.

Hozzávalók
  • Olíva olaj 350g
  • Kókuszzsír 200g
  • Házi disznózsír 200g
  • Kukoricaolaj 150g
  • Shea vaj 50g
  • Kakaóvaj 30g
  • Kecsketej 372g
  • NaOH 145g
  • egy kalán rizsliszt
  • 2 kanál méz
  • propolisz tinktúra

Mézes-propoliszos szappan kecsketejjel

Elkészítés

A kásásra hűtött kecsketejben feloldottam a lúgot, lehűtöttem 40-45 fokra, majd a hasonló hőmérsékletűre melegített olajakba csorgattam, kevergettem, botmixereltem. Mikor a massza elérte a pudingos állapotát, egy lassúfőző nevű szerkezetbe öntöttem, ott melegítettem míg a massza emelkedni kezdett. Megkevertem, hozzáadtam a superfatnek félretett olívaolajat, mézet, propolisz tinktúrát csepegtettem bele. Formába kanalaztam a masszát, és lassan hagytam kihűlni. Másfél nap után szeleteltem.

Pipere szappan, , , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: VGyorgyi
Lakhely: Pilisszentkereszt

Gyógynövényekkel és fűszernövényekkel kezdtem először foglalkozni, itthon próbáltam megtermelni és elkészíteni amit csak lehet. Aztán szappant készítettem, így vetődtem ide, de úgy megfertőzött a lelkesedésetek, hogy nincs megállás, egyre több dolgot próbálok ki, és biztos áldás van rajtam, mert nagyon jól sikerült eddig minden. A férjem furcsán méregetett az elején, de most már teljes csodálatát bírom.

15 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Voroske66 szerint:
     
    2014. 10. 08. 11:47

    Kedves Gyorgyi!
    Csodalatos ez a szappan.A propolisz tenyleg egy csoda a bornek.Mindenkinek ajanlom , hogy hasznalja. Smile Smile

  • Kincs szerint:
     
    2014. 07. 24. 15:35

    Köszi Yes Ezüsttesó! Kiss

  • ezustteso szerint:
     
    2014. 07. 24. 15:27

    Kedves Kincs,

    A meleg eljárásnál nem tudod önteni sem a szappant, mert inkább gyúrható az állaga. Nem kell takarni sem. Érdemes rákeresni a youtube-on, hogyan néz ki a szappanmassza. (soap making hot process). A sütőben is ugyanannyi idő kell elvileg. 70-80 fok és 3-3,5 óra. A meleg eljárásnál is át kell esnie minden fázison csak gyorsabban. Remélem segítettem. Üdv.: Nati

  • Kincs szerint:
     
    2014. 07. 23. 17:47

    Kedves VGyorgyi és Ezüsttesó!

    Meleg eljárásnál (gázon fent) is be kell takarni a szappanokat formába öntés után?
    (én azt gondolom,hogy nem mert már átesett a zselés fázison)

    Ha sütőbe teszem akkor kb. mennyi idő kell neki míg kész?

    Köszönöm! Üdv.Kincs

  • VGyorgyi szerint:
     
    2014. 07. 23. 15:16

    Kedves Evetke!
    A rizsliszthez hozzákeverem a superfatet, és az illóolajokat, a propoliszt és szalagfázisnál keverem a szappanba. Ha meleg eljárással készítem, akkor formábaöntés előtt keverem a szappanba. Propoliszból 20-50 cseppet tennék bele, embere válogatja, ki mennyire nagyvonalú vele. Méhviaszt is lehet bele tenni, ez esetben át kell számolni a receptet, a szappankalkulátorral. A soapcalcnál fellelhető a méhviasz is. Egy kg olajhoz max 50g méhviaszt használnék. Sok sikert!

  • Evetke szerint:
     
    2014. 07. 23. 09:59

    Kedves Györgyi! A rizslisztet mikor tetted hozzá? A propoliszból mennyit tettél bele?
    Esetleg csináltál már méhviaszos szappant is? A recepted tetszik, de én szeretnék beletenni méhviaszt is, de nem találtam még eddig arra vonatkozó infót, hogy ebből mennyit kell beletenni. Tudnál segíteni?

  • VGyorgyi szerint:
     
    2014. 07. 10. 12:15

    igen, hidegen is működik

  • jenori szerint:
     
    2014. 07. 10. 00:43

    Kedves Györgyi!

    Elkészíthető ez a szappan hideg eljárással is?
    Köszönöm

  • VGyorgyi szerint:
     
    2014. 02. 04. 23:13

    Nem tudom mennyi ideig volt a massza a főzőben, utána használható volt, nem csípett. Később olvastam a megemelkedési fázist egy angol szappanos lapon, de azt az időt jócskán túlléptem ezzel a szappannal. Ebbe a témába (főzési idő) nem tudok hitelesen belemenni.

  • ezustteso szerint:
     
    2014. 02. 04. 23:13

    Bocsi… még egy észrevétel. Amikor kevesebb ideig főztem, akkor szükség volt 7-14 napra amíg teljesen eltűnt belőle a “lúgszag” és teljes mértékben az illóolaj dominált. Ebből állapítottam meg, hogy a teljes vízmennyiség elpárolgott belőle, és már használható. Amióta 3- órát meghaladóan főzöm, azóta nincs “lúgszaga”.
    Mivel 3 különböző edényem van mind a háromban különbözik a főzés ideje. Amelyik jobban zár, abban később lesz kész- mert később párolog el belőle a felesleges vízmennyiség…szóval- remélem segítettem Big Smile

  • ezustteso szerint:
     
    2014. 02. 04. 23:05

    Ne haragudj, hogy egy kicsit belekotyogok… a meleg eljárásnál nem elég, hogy csak megemelkedjen a szappanmassza. Keressetek rá youtubon videokra: soap making hot process. Ott látni fogjátok, hogy amikor megemelkedik, az még csak éppenhogy átesik a zselé fázison. A low fokozatban kb 3.5 óra vagy inkább 4 kell 38% víztartalomnál. Több mint 200kg. szappant készítettem már ezzel az eljárással… még mindegyik jól sikerült, miután kész, frissen 8.7-8.9 -es ph-s szappanok lesznek. Szinte kihülés után azonnal használhatók, de ha nem “fől” meg rendesen még több hétig kell érlelni a használat előtt majdnem mint a hideg eljárással készült szappanokat. A barátnőm is csak addig főzte amíg át nem esett a zselé fázison, és nem is tudták használn 3-4 hétig a szappant… még “csípett”. Igazából érdemes a videokat többször és több félét megnézni. Akkor áll össze a kép… Remélem jó kis szappanokat hoztok össze… Sok-sikert Yes

  • VGyorgyi szerint:
     
    2014. 02. 04. 16:24

    Kedves Rozi!
    Low fokozaton használtam a lassúfőzőt. Úgy gondolom minden meleg eljárásos szappan készíthető benne ily módon, sőt a folyékony szappan is KOH-dal. Nem tudom megmondani mennyi idő után emelkedik meg a massza, számolhatsz rá min. egy órát, nem kell mellette lenni, sem keverni, sem lesni, és nem tudod túlmelegíteni.

  • Kotyvasz Rozi szerint:
     
    2014. 02. 04. 16:16

    Kedves Györgyi!
    Szeretném megkérdezni,hogy a lassúfőzőt milyen fokozaton használtad?És kb mennyi idő múlva “emelkedett” meg a massza?Bármilyen melegeljárásos szappan készíthető ebben az edényben ily módon?Régóta szeretném kipróbálni a meleg eljárást,de túl macerásnak tűnik.Ebben a formában sokkal egyszerűbb lenne Sweat

  • VGyorgyi szerint:
     
    2014. 01. 23. 15:30

    Kedves Kinga!
    Ez most minden szappanra, egyébre érvényes: add össze a receptben szereplő mennyiségeket, ez a fenti esetben kb. 1500g.
    A meleg eljárás során valamennyi víz elpárolog, de nem számottevő. Egy szappan, ha tömbformával dolgozol, kb. 85-100g-os, nagyjából ekkora darabokra lesznek felvágva. A fenti mennyiség mondjuk 14-15 szappan.
    Mivel meleg eljárással csináltam, a szellőzési ideje a 0-7 napos, de 14 naposat is láttam már. Én felvágás után 2 nappal már használtam, nem szárított.
    Hideg eljárással készítve 4-6 hétig kell érlelni a szappant.
    Remélem segítettem.
    Györgyi

  • kkinga78 szerint:
     
    2014. 01. 23. 15:20

    Egy ekkora adagbol, hany db. szappan jonn ki? Es mennyit kell hagyni szaradni, hasznalat elott?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.