Levendulás-mentás diószappan


Ezt a szappant igazából fériaknak készítettem, mert az illata alapján inkább nekik illik. Az illóolajok mellett a kakaóvaj és a diófalevél őrlemény illatát is remekül lehet érezni benne. Általában minden szappanomba rakok mézet, mert rendkívül szeretem, a száraz bőrt hidratálja és táplálja a rengeteg benne található ásványi anyagnak és vitaminnak köszönhetően. Egy rendkívül jól ápoló szappant készíthetünk az alábbi recept alapján.

Hozzávalók
  • 700gr extraszűz oliva olaj
  • 200gr kókuszolaj
  • 50 gr kakaóvaj
  • 25 gr mandulaolaj
  • 25 gr sheavaj
  • 300gr desztillált víz
  • 134gr nátronlúg
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 2 evőkanál akácméz
  • levendula és borsmenta illóolaj
  • diófalevél őrlemény
  • kakaó

Levendulás-mentás diószappan

Elkészítés

A vízben feloldottam a lúgot, s hagytam lehűlni 42°C-ra. Az olajakat is felmelegítettem 45°C-ra, majd a lúgoldatot belekevertem az olajba. A szalag-fázisban (pudingosodás) a masszába kevertem a zablisztet és az illóolajokat, majd először a sima szappanmasszát kanalaztam bele a formába, aztán meghintettem kakaóval, utána a diófalevél őrleménnyel színezett massza következett, ezt is meghintettem kakaóval, végül a mézzel elkevert szappanmassza következett. 48 óráig hagytam a formában, majd felvágtam a szappant, s hagytam érni 6 héten át.

Pipere szappan, , , , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: natureka
Lakhely: Békéscsaba

Kétgyermekes anyuka vagyok és a gyermekeim ekcémássága kényszerített arra, hogy a mosó- és öblítőszereket lecseréljem természetes szerekre. Később aztán elkezdtem lecserélni a bolti kozmetikumokat is, így kezdtem el kencéket és szappant készíteni. Amikor elkészítettem az első szappanomat éreztem, hogy valami elkezdődött nálam: a SZAPPANŐRÜLET :-) Azóta is minden szappant és krémet nagy izgalommal és sok-sok szeretettel készítek.

7 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • yzabella84 szerint:
     
    2012. 12. 18. 20:00

    Kedves Natureka!

    Szívesen,magam gondoltam ki,hogy hátha jó lesz így mert nem igazán szerettem volna erre pénzt áldozni(lehet por formában is kapni néhány webshopban)aztán vagy működik,vagy nem. Véleményem szerint ez a répával is ki lehet próbálni,mint por formájú festékanyag,úgy biztosan nem befolyásolja a szappan víz arányát mint a főtt/turmixolt répánál. Só-lisztnél szoktuk használni a menta,csalán,cékla színeit,de ha lesz “répaporom” kipróbáljuk azt is… Smile
    Dió: a darált dió talán nem szúrna úgy mint a mákszemek. De gondolom hamarabb avasodna a szappan. Olvastam egy másik dió szappannál,hogy a készítő beletette a macerátumba a zöld diót,a zöld levelet és a kopáncsot is,nagyon illatos szappan lett belőle és megfogta az olajat is/szép színt adott a szappannak.Majd kipróbálom,de nyárig várnom kell,akkor lesz újra zöld dió. Nem is tudtam,hogy gyógyszertárban van szárított diólevél… KÖSZI AZ INFÓT a könyvből,képzeld épp a “kosárba” van egy webáruházban,mert szeretném megvenni.Megéri? Jó könyv? Néztem neten,de a legolcsóbb 1870ft.
    Körömvirág szappan,én most csináltam 4hete körömvirágszappant,már kipróbáltam és nem hullanak belőle a virágok,bár én csak a szirmokat tettem bele,ami körül szép élénksárga lett,na meg a lúgot körömvirág teába tettem,jó színe lett. A levendula szappannál én sem szeretem a virágokat benne,mert piszkosul szúr…
    De a más és a darált kávé,ha nincs benne túl sok kifejezetten kellemesen masszíroz… Smile

  • natureka szerint:
     
    2012. 12. 18. 12:09

    Kedves Yzabella!

    Nagyon szépen köszönöm a házi céklapor készítésének leírását! Big Smile Yes Só-liszt gyurmát mi is készítünk rengeteget, de eddig még csak ételszínezékkel festettem… Eszembe sem jutott a céklaporom… Próbáltam úgy is, hogy először olajban oldottam fel a céklaport és úgy tettem bele a szappanba, de sajnos így sem lett szép színe. Aztán Anne Schaaf: Szappankészítés lépésről lépésre c. könyvében megtaláltam a választ, hogy miért nem működik: “A túl tömény lúgolda szétmarja néhány növény színanyagát. Jellegzetesen a nagy flavonoid- vagy antocianintartalmú növények tartoznak ebbe a csoportba. Ilyen például a bodza, a kökény, a szeder, a meggy, a CÉKLA, a lilahagyma és a lilakáposzta leve, valamint a rózsaszirom is.”
    A szappanomba pedig herbáriában vásárolt szárított diófalevelet tettem. Szedtem szép diófaleveleket, de mivel utánaolvastam, hogy a dió levelének akkor a legnagyobb a hatóanyagtartalma, ha tavasszal a friss leveleket szedjük le, így úgy dönötöttem, hogy a megfelelő időben leszedett és szakértelemmel szárított boltinál maradok.
    Darált diót te tennék-e bele? Nem is tudom. Alapvetően nekem nem tetszik, ha egy szappanban van pl. körömvirág vagy levendulavirág, mert az kioldódik és – szerintem- nem túl guszta, mikor fürdök vele. Vagy pl. ott úszkál a kád vizében. (Kipróbáltuk fürdőgolyóban, hát nem egy nagy élmény az úszkáló darabka…) De lehet, ha csajszis dörzsis szappant fogok készíteni, akkor megpróbálok valami ilyesmit. Big Smile Big Smile
    Szép napot! Smile

  • yzabella84 szerint:
     
    2012. 12. 18. 11:45

    Kedves Natureka!

    A céklaport házilag csináltam. Big Smile Egy kisebb céklát vékony szeletekre vágtam,mint a chips. Betettem a sütőbe,40-50fok körül pár órára száradni…légkeveréssel.Kiszáradt,ledaráltam,gyönyörű élénk pink színe lett…de a szappanba nem látszott valóban,talán halványan barnította. Most 1dl napraforgóolajban pihen pár hónapja egy kisebb adag…Remélem így már jobban megmarad. Én imádom a fűszereket kávédarálón ledarálni,mert annyira finom por lesz belőle… Yes Tényleg nagyon szépen fest. Spirulina aranyárban van,jól helyettesíti a csalán,vagy felesbe együtt használni is kiváló szép zöld színt ad. A dió szappanod nagyon tetszik!! Gratulálok hozzá!! Én is szerettem volna csinálni,de lemaradtam a zöld levelekről,csak szárított van…
    Darált diót te tennél bele? Smile Úgy mint a mákot,csak beleszórva…

    Céklapor,kiváló természetes színezés só-liszt gyurmába!! Wink

  • natureka szerint:
     
    2012. 12. 18. 01:03

    Kedves Yzabella!
    Én is próbálkoztam szárított céklaporral de egyáltalán nem festette meg a szappanomat. Házi készítésű szárított céklát használtál vagy vetted valahol? A kávédaráló valóban tökéletesen darál, sajnos az én aprítóm nem, ezért kellett még átszűrnőm a teaszűrőn, mert nem akartam “dörzsis” szappant.

  • yzabella84 szerint:
     
    2012. 12. 17. 22:20

    Én a csalánt és a borsmentát illetve a szárított céklát is kávédarálón finomra örültem,tökéletesen apró lett,gyönyörűen festi a szappant.

  • natureka szerint:
     
    2012. 12. 13. 16:41

    Kedves VGyörgyi!
    Én úgy csináltam, hogy (a csalánt is meg) a diófalevelet is egy aprítóban összeőröltem aztán pedig finom teaszűrőn átszitáltam, így tényleg csak a por kerülhetett a szappanba. Remekül fest mindkettő gyógynövény! Szép napot! Smile

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 12. 13. 13:28

    Kedves Natureka!
    Nagyon tetszik a recept! Egy buta kérdés: hogyan változtatod porrá a szárított leveleket? Én csalánnal próbálkoztam, nem sikerült csak pici darabokra szétmorzsolni és kapar a szappanban.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.