Kézmosó szappan disznózsírral


Havonta egy szappant kell minden gyerekemnek bevinnie az oviba, így mindenképpen szerettem volna egy olcsó de jó kézmosószappant összehozni. Meglepő módon ez sikerült is. Itthon is ezt használjuk, és mind a három gyerekem és mi is úgy tudunk vele rengetegszer kezet mosni, hogy nem olvad szét, nem tudják szétnyúzni mint az eddigi bolti összes szappant. Ráadásul még szépen habzik, jól tisztít, sőt a kilóárát is kiszámoltam, ezer alatt volt.

Hozzávalók
  • 300g disznózsír
  • 100g pálmavaj
  • 100g kókuszvaj
  • 100g ricinusolaj
  • 83g NaOH
  • 203g kamillás körömvirágtea
  • egy kanál méz
  • illóolaj

Kézmosó szappan disznózsírral

Elkészítés

Desztillált vízben erős főzetet készítettem kamillával és körömvirággal, majd alaposan lehűtöttem. Az szilárd olajokat felmelegítettem olvadásig, beletettem a folyékony olajakat. A teában feloldottam a lúgot, mikor mindkét anyagom 40 valamicske fokos volt, a lúgot beletöltöttem az olajakba, pudingosodásnál hozzáadtam a mézet, és az illóolajat. Citromos illó került bele.

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: VGyorgyi
Lakhely: Pilisszentkereszt

Gyógynövényekkel és fűszernövényekkel kezdtem először foglalkozni, itthon próbáltam megtermelni és elkészíteni amit csak lehet. Aztán szappant készítettem, így vetődtem ide, de úgy megfertőzött a lelkesedésetek, hogy nincs megállás, egyre több dolgot próbálok ki, és biztos áldás van rajtam, mert nagyon jól sikerült eddig minden. A férjem furcsán méregetett az elején, de most már teljes csodálatát bírom.

18 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • borzkucko szerint:
     
    2013. 11. 19. 19:55

    Ma vettem marószódát! Smile Nagyon kezdeném már a keverést-kavarást, de nincs itthon a disznózsíron és napraforgóolajon kívül más olaj/zsírféleség. Ennek függvényében milyen arányban használjam őket? Esetleg van itt valahol “egyszerű recept” csak ezzel a két zsiradékkal? Alig várom, hogy nekilássak!
    Big Smile

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 18. 15:17

    Szia Györgyi!

    A pálmavaj kihagyható belőle,mit mondasz!?

    Üdv.:Kincs

  • Mayuss szerint:
     
    2013. 01. 10. 17:37

    sziasztok!
    Nem találom most, de az oldalon található alap szappan recepttel próbálkoztam, olivaolaj és gyógytea alapú. Nekem nem pudingosodott be és formába öntést követő 2 hét múlva is elég puhák a szappankák. Mi lehet a hiba? Az összekevert anyagok hőfoka? Azt csak érzésre mértem, Ti mivel szoktátok a zsiradék, hígított lúg hőfokát mérni? Előre is nagyon köszi!

  • Balagi szerint:
     
    2012. 12. 28. 00:28

    … és még valami a családom és barátaim körében nem csak kézmosásra használjuk a disznózsírt tartalmazó szappant. Nem volt még panasz, próbáljátok bátran Yes

  • Balagi szerint:
     
    2012. 12. 28. 00:26

    Kedves Biofeleség és Györgyi!
    A zsírral kapcsolatos felvetésetekhez írnám le a saját tapasztalataimat. Én (majdnem) minden szappanomba teszek 20-25% disznózsírt. A szappankalkulátort faggatva figyeltem fel arra, hogy így krémesebbnek ígérkezik a szappan, így kipróbáltam. Kétféleképpen használom, a házi zsírt csak simán felmelegítve ill. körömvirág kenőcsnek elkészítve. Ez utóbbi esetben sötétebb,sárgább így ez hatással van a szappan színére is, de őrzi a körömvirág jótékony tulajdonságait is. A körömvirágról pedig köztudott, hogy zsírban macerálva vonhatók ki legeredményesebben a hatóanyagai. Egyébként a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként is szerepel a zsír, talán akkor a szappanjainkban sem lehet rossz. Hátha többen is próbálkoznak a használatával. Big Smile

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 30. 15:48

    Biófeleség kedves4
    Minden hozzászólást elolvasok.Már ugy is hogy van tapasztalatom a szappan készitésben,sokat tanultam itt.Sokszor csak rácsodálkozom dolgokra,hogy jé ez nekem eszembe se jutott.Örülök,hogy rátok találtam,mert itt tényleg azt látom tapasztalom,hogy mindenki segiteni akar a másiknak és teszi mindezt szeretettel,türelemmel.))))

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 30. 11:51

    Kedves Usci és Szinekukac!
    Méghogy a a meleg eljárásos szappanok érési idejéről nincsen szó…, én hideg eljárásról sem olvastam sehol (magyar fórumokon, honlapokon) annyit, mint amennyit megpróbálok itt összehozni Smile
    Ajánlom figyelmetekbe Ezüstteso hozzászólását 2012. 11. 29. 23:55-kor, ezen a linken: http://lukreciakencei.hu/forum/szappanfozes-ha-valami-megsem-ugy-sikerulne
    Ő nagyszerűen leírja a meleg eljárásos szappanok érési idejével kapcsolatos tapasztalatát, érdemes elraktározni! Yes

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 30. 03:43

    Ja és ott egy árva szó nincs a meleg eljárásos szappanok érési idejéről.

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 30. 03:40

    Kedves Uschi!
    Ne vedd meg a könyvet nem ér annyit mint az ára.Én megvettem tudom mit beszélek.))))Itt az oldalon többet tanulsz hidd el.)))

  • Uschi szerint:
     
    2012. 11. 14. 00:07

    Nah, el is készültem a szappannal, valami eszméletlen, hogy milyen szép színe van Laugh már csak ki kell várni a 4 HETET.!!!!! Suspense Jajjjj de nem szeretek várni Wink

    Most látom, hogy az előző hsz-em eltűnt az éterben…. Confused

    Biofeleség: köszönöm a segítséget, én a neten kutakodtam a meleg eljárás után és úgy értelmeztem hogy lecsökkenthető az érési idő 1-2 hétre, de volt olyan oldal ahol azt olvastam, hogy akár már másnap használható a szappan…. no eltérőek a vélemények.. úgyhogy lehet, hogy megveszem a CSER kiadós Szappanos könyvet, hátha ott lapul az igazság Razz

    Nagyon durva dolog ez a szappankészítés…. 5.-én csináltam először és már azóta túl vagyok az 5. adag szappanon… Grin gyakorlatilag 2 naponta csinálok szappant…. áááááááááááá Razz Cool

  • Uschi szerint:
     
    2012. 11. 13. 21:45

    Hát köszönöm a tájékoztatást.. Smile Akkor marad a türelem és már készítem is a szappant. Már a harmadik típusú szappant készítem, és már olyan kíváncsi vagyok a végeredményre Razz

    Biofeleség: Erről a meleg eljárásól nagyon kevés infot találtam a neten, de amiket olvastam abból az derült ki számomra (valószínű akkor, hogy helytelenül), hogy a meleg eljárással nem kell 4 hétig várni, hanem talán 1-2 hét is elég, de olvastam olyat is hogy akár másnap használható a szappan……
    Megoszlanak a vélemények… azt hiszem be fogom szerezni a CSER kiadós Szappanos könyvet, hátha ott van a tuti Wink

    Akkor szappanra fel…. Yes

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 12. 12:59

    Köszönöm, megint okosabb lettem. Az külön jólesik, hogy Te dícsérted meg első saját receptemet Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 12. 12:40

    Kedves Györgyi!
    Megkerestem a disznózsírral kapcsolatban valamikor kapott maileket: van aki minden szappanjában használ 25% zsírt. Ami általános szabály lehet: maximum 30-40% koncentráció a szappanban, és 5-6%-os zsírtöbblet.
    A bolti zsír elvileg nyers, és már volt itt is olyan szappankészítő aki írta nekem hogy felforrósítva a zsírt (nem kell füstölésig és hosszu ideig forralni hosszan, csak felforrósítani) “lágyabb, habosabb, finomabb lesz”.

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 12. 12:01

    Kedves Biofeleség!
    Köszönöm hogy figyelmeztettél a ricinusolaj hőérzékenységére, már tartozom magamnak az alapanyagokba való belemélyedésbe, mármint olvasmányilag Smile .
    Az első adagokhoz vásároltam disznózsírt, és csak felolvasztottam. A mostanihoz hájat vásároltam, és abból olvasztottam a zsírt, az biztos hogy magasabb hőmérsékletre felfutott. De azt hiszem hogy a vásároltat is forralta valamikor valaki. Disznózsírral is van praktika?

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 12. 11:39

    Kedves Györgyi!
    Már írni akartam hogy ez a recept valami fantörpikus! Big Smile Yes
    Kérdésem: a disznózsírt nyersen vagy átforralva használod?

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 11. 12. 11:37

    Kedves Uschi (és Györgyi)!
    Bocsánat hogy a más receptjébe kontárkodom, de egyrészt én bizony úgy tudom, hogy a melegen készült szappanoknak is ugyanúgy szükségük van 4 hét érlelésre, másrészt a ricinusolaj az egyik az ún. termolabilis, azaz hőérzékeny olajok közül, ami miatt ezt a szappant nem ajánlatos melegen készíteni.

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 11. 20:56

    Szia Orsi!
    Elvileg mennie kell meleg eljárással is. Nem hinném hogy a ricinus olaj fogja meghatározni a szappan illatát, de ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor tegyél bele pudingosodásnál szárított növényt és ugyanannak a növénynek az illóját, az elvileg segíti egymást. pl. kamilla és kamilla illó.

  • Uschi szerint:
     
    2012. 11. 11. 10:50

    Kedves Györgyi!

    Nagyon tetszik a recept Big Smile már alig várom, hogy elkészítsem. Vajon meleg eljárással is lehet, hogy mielőbb használatba tudjuk venni?
    A patikában amikor vettem a ricinus olajat azt mondta a patikus, hogy vigyázzak vele, mert büdös lesz a szappan, de ilyen mennyiségű olajok/zsírok között és illóval csak nem??? Neked mi a tapasztalatod?

    Köszönöm: Orsi

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.