Kevesebb sheavajjal készülő, de nagyon jó szappan


Aki sajnál próbára túl sok shea vajat beletenni egy szappanba, akkor ez egy megfelelő recept lesz. A sheát érdemes egyébként beletenni a szappanba is, nagyon szépen ápol, táplál.

Hozzávalók
  • 600g oliva olaj
  • 240g kókuszolaj
  • 60g sheavaj
  • 40g jojoba olaj
  • 288g desztvíz/tea
  • 126.6g NaOH
  • illók
  • növényőrlemény (ez színez is)
  • színezékek (pl fűszerek; őrölt növényi részek pl. rózsaszirom)

Kevesebb sheavajjal készülő, de nagyon jó szappan

Elkészítés

A szokásos módon készítjük el ezt a szappant is (lásd Olivás szappan), kedvünk szerint színezzük, illatosítjuk, formába öntjük. Én a képen látható szappanhoz frissen facsart uborkalét használtam víz helyett 100%-ban, színezésre őrölt csalánt (felül), középen kevés masszában elkevert fahéjat tettem. Illót nem tettem bele.

Pipere szappan, , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Bogi
Lakhely: Rácalmás
Weboldal: http://www.boglart.blogspot.com

Évekkel ezelőtt bőröm megelégelte a mindennapos használatban lévő kozmetikumok szintetikus és méreganyagait-kőolajszármazékait. Akkor sírtam, ma már köszönöm Istennek, hogy így alakult. Akkor indultam el ezen az úton és ma már nem csak én és a családom, hanem sokan mások is az én általam készített dolgokat használja. A naturkozmetika mellett a szappankészítésbe is beleszerettem, vállalkozást kezdtem, s termékeimmel szeretnék segíteni az embereknek, gondolkodásukon változtatni és kezükbe adni egy olyan lehetőséget, amivel megóvhatják, visszakaphatják bőrük egészségét.

14 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Balagi szerint:
     
    2012. 06. 05. 09:56

    Kedves Bogi!
    Használatba vettük a szappant (nehéz volt kivárni. Nagyon szeretjük, köszi a receptet és csak ajánlani tudom mindenkinek. Üdv: Balagi

  • Balagi szerint:
     
    2012. 04. 17. 12:06

    Szia Bogi!
    Képzeld megszilárdult a szappanom, örülök, hogy nem dobtam ki. A kezdeti nehézségek után egy kis sikerélmény Big Smile)))) Most már tuti, hogy tovább kísérletezem Smile
    Köszi a segítséget, üdv: Balagi

  • Balagi szerint:
     
    2012. 04. 16. 13:37

    Szia Bogi!
    Nagyon köszönöm. Üdv: Balagi

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 04. 16. 09:17

    Kedevs Balagi! Szerintem nem kell hiper-szuper botmixer, max amiatt érdemes nem a leggagyibbat megvenni, hogy tuti ne menjen tönkre pár használat után, de se a fordulatszám, se bármilyen más paraméter nem fontos szappanozási szempontból. A pudingosodás ideje 1-2 perc, de ez azért függ attól, hogy mit teszel bele adalékként a masszádba. Vannak illók, amelyek gyorsítják a folyamatot, és más anyagok is (pl a sörös-boros szappanoknál ha marad bennük alkohol, az azonnal összerántja a masszát), vagy a méz, s fahéj, meg a hőmérséklet is befolyásolja. Ki kell tapasztalni, én 42-43 fok körül szoktam összeönteni és nem kell sok idő a kevergetéshez, fél perc alatt sűrű lesz, de még önthető. Remélem, segítettem!

  • Balagi szerint:
     
    2012. 04. 15. 22:09

    Szia Bogi!
    Félreérthető voltam, elektromos habverővel szenvedtem. Most már mindegy, kiöntöttem formába és várom a csodát. Majd beszámolok az eredményről. Csak még egy kérdés mennyi idő a pudingosodás botmixerrel, hogy legközelebb tudjak hozzá tartani. Kell egy új botmixer, szerinted bármilyen megfelel, lehet valamilyen olcsóbb is, vagy nagyon extra kell, hogy legyen. Köszönöm a gyors válaszodat, és minden segítséget,üdv: Balagi

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 04. 15. 17:58

    Szia Balagi! Én így még nem jártam, hála Istennek! Elektromos habverőd sincsen? Vagy ha volna, akkor biztosan avval csináltad volna, nem kézivel ugye? Hát nem tudom, talán nem lesz gond, így is össze fog állni, a lényeg, hogy keverted, és a lúg azért megtalálta a zsír részecskéket, és így el fogja tudni szappanosítani őket. Végülis vannak technikák, amik csak akkor kivitelezhetőek, ha nem pudingosítjuk el a masszánkat. Szerintem tedd az öntőformádba, jól bugyoláld be, aztán 24 óra múltán nézd meg, mi lett vele, szilárdul-e. Jobbat nem tudok, ne haragudj. Majd azért számloj be róla, jó? Kíváncsi vagyok én is.

  • Balagi szerint:
     
    2012. 04. 15. 15:18

    Kedves Bogi!
    Végre sikerült NaOh-t vennem és lázasan álltam neki a recepted elkészítésének. Nem kellett volna, ez nem az én napom. Egy perccel azután, hogy elegyítettem a lúgot a zsírokkal megadta magát a botmixerem. Lázasan folytattam a munkát kézi habverővel, de közel egy órai fröcskölés után sem kezdett pudingosodni. A hibát az elektromos habverő használata okozta, vagy egyébként hibázhattam.?Lehet még ezzel az eleggyel valamit kezdeni, nem öntöttem ki? Nem szeretném feladni, de elég drága dolog túl sokat hibázni. Szívesen venném a véleményedet, köszönettel: Balagi

  • Nita szerint:
    2012. 02. 11. 18:07

    Szia Bogi!
    Honnan tudom megállapítani, hogy mennyi alapanyagból mennyi szappan lesz? Nem szeretnék túl sokat egy fajtából, inkább több fajtát és kevesebbet. Tudnál nekem ebben segíteni?

  • Bogi szerint:
    2012. 02. 03. 22:04

    Timcsusz! Nem kell tartósítani, úgy, ahogy nem kell a kecsketejet, vagy avokádó pürét, sütőtököt vagy bármi más zöldséget se. A leveket simán lehet 100%-ban a víz helyett adni hozzá, a pürékkel meg csak óvatosan, nem szabad túlzásba vinni, 1-2 evőkanálnyit max egy adagba. A lúgos közeg megóvja, nem romlik meg. A gyümölcsleveknél úgy emlékszem annyiban más a dolog, hogy mivel cukortartalmuk magasabb, egyrészt karamellizálódnak, amikor a lúggal reakcióba lépnek, ez a színét sötétítheti, ill barnás, narancsos lesz, másrészt gyorsabban végbemehet a pudingosodás, tehát gyorsnak kell lenni, nem kell olyan sokáig keverni. Én gyümit még nem használtam, de így rémlik, ezt olvastam.

  • timcsusz szerint:
     
    2012. 02. 03. 21:29

    Szia Bogi!
    Az uborkalét nem kell tartósítani, vagy a lúg azt elintézi, nem rothad el a szappanban?
    Így akár más zöldség és gyümölcslét is lehet használni?

  • Bogi szerint:
    2012. 01. 30. 12:50

    Szia Dvaller! A csúcsokat akkor tudod a szappan tetejére varázsolni, amikor már nem annyira folyik, spatulával, vagy más eszközzel picit belenyúlsz és felfelé húzgálod. Úgy is lehet szép mintát készíteni, hogy kézi habverőt nyomkodsz bele kicsit szépen egymás mellé. Ilyenkor csillag mintát kapsz. Lehet próbálgatni, látni fogod, hogy mikor van olyan állapotban. amikor már nem simul vissza a massza.

  • dvaller szerint:
     
    2012. 01. 30. 08:48

    Szia Bogi!
    Én is főzögetek szappanokat. De arra még nem sikerült rájönnöm hogy csinálod, hogy a teteje olyan “hegycsúcsos”. Segítenél nekem ebben? A rózsaszínes sheavajas szappanodnál jobban látszik, de ennek is olyan a teteje ha jól látom. köszi

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 01. 28. 08:10

    Szia mm63! Nem 6 g, hanem az előző sorban kezdődik, és 126,6 g, csak valamiért külön sorba ugrottak a számok. Bocsánat érte, biztosan félreütöttem valamit. Javítom! Köszönöm az észrevételt.

  • mm63 szerint:
    2012. 01. 27. 22:03

    Szia Bogi! Nem kevés a 6 g NaOh?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.