Kecsketejes-mézes szappan


Azt olvastam, hogy a tejes-mézes szappanok készítése nehezebb, mint társaiké. Muszáj volt megpróbálnom! Lehet csak a kezdők szerencséje, de annyira jó lett, hogy máskor is ilyet csinálok. A tejet és a lúgos edényt annyira lehűtöttem, hogy melegítenem kellett az olajhoz Smile Ennyire figyeltem a “biztonsági előírásokra”! A méz miatt nem is takargattam be nagyon, azt is sikerült eltalálni. A fiam csinált fakeretet a szappantömbnek- direkt kicsit, mert csak fél kilós lett tervezve. Sáfránnyal szerettem volna mintát, erezetet, tenni bele, sajna ez még nem lett az igazi, de a tetejére jutott bőven.
A receptet nem tudom már honnan “szereztem”, aki a magáéra ismer, annak ezúton is köszönöm!

Hozzávalók
  • 200 gr olívaolaj
  • 150 gr kókuszolaj
  • 100 gr napraforgóolaj
  • 25 gr kakaóvaj
  • 25 gr ricinusolaj
  • 160 gr kecsketej
  • 70 gr NaOH
  • 2 evőkanál méz
  • kb 1 evőkanál sáfrány

Kecsketejes-mézes szappan

Elkészítés

A tejet (túlságosan is) lehűtöttem és hozzákevertem a lúgot. Összemelegítettem az olajokat (melegítettem a lúgot is, mert a jeges tejtől nagyon hideg volt) kb. 42 fokon összekevertem, mixeltem. Szalagosodásnál beletettem a mézet és papírral bélelt fakeretbe öntöttem; két részletben-az első után megszórtam sáfránnyal a minta miatt. A tetejére is sáfrányt szórtam, dekoráció gyanánt. Vékonyan takartam és másnap kivettem, felvágtam. Jelenleg pihen a szekrény tetején.

Pipere szappan, , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: SzIldi
Lakhely: Tiszakürt

Most kezdek leszokni a "mű" dolgokról. A mosásnál már nagyon megy. Egyenlőre nagyon lelkes vagyok :) remélem így is marad. Egy év szünet után megint szeretném elkezdeni a szappankészítést :)

8 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Laurka szerint:
     
    2015. 07. 13. 15:39

    Ez volt az első szappan, amit elkészítettem. Jól habzik, nem szárít, nagyon jó használni. Ezt választom kedvenc receptemnek! Smile

  • Laurka szerint:
     
    2015. 02. 23. 15:19

    Köszönöm a választ! Hány hét után lesz használható? Big Smile

  • SzIldi szerint:
     
    2015. 02. 22. 19:36

    Nagyon örülök, hogy ez lesz az első szappanod Grin Persze lehet tej helyett víz, csak szerintem a kecsketej a “lelke”. Kb. 6-8 szelet, attól függ mennyire vágod vastagra.

  • Laurka szerint:
     
    2015. 02. 20. 18:14

    Nagyon tetszik ez a recept! Big Smile Ez lesz az első szappan, amit megcsinálok. Blush
    Kecsketej helyett használhatok desztillált vizet is? Mennyi szappan lesz ebbőlQuestion

  • brigitto szerint:
     
    2014. 05. 11. 17:44

    Elkészítettem én is ezt a szappant és már használatban van.Nagyon jó habzó,jó illatú és hidratáló,nem szárít egy csöppet sem az arcom nem húzódik mosakodás után.Illata bár nem olyan intenzív ,süti illathoz hasonlít.A sáfrány helyett kurkumát használtam,így méz sárga színű lett. Big Smile

  • SzIldi szerint:
     
    2013. 11. 30. 18:33

    Kipróbáltam: puha, jól habzó szappan, illata szinte semmi (legalábbis én nem érzem) nem szárít. A sáfrány hamar lejön róla. Legfőbb egzotikuma számomra, hogy én csináltam Smile Hosszabb távon bizonyára több jó tulajdonsága is “kézre” kerül! Grin

  • Tokmag anyu szerint:
     
    2013. 11. 22. 22:37

    Ma én is hasonlót készítettem, csak ricinus olaj nélkül és egy evőkanál mézzel – bár kettőt is elbírt volna, de féltem, hogy a faforma miatt túlságosan felszökik a hőmérséklete és megég. Én nem szeretem (legalábbis nem akarok kockáztatni) a szokásos hőmérsékleten összedolgozni a lúgot az olajokkal ha tej a folyadék. Pláne, ha méz is van benne. Én 39 – 40 fokon dolgozom össze, és nem is takargattam be. Majd meglátjuk, holnap milyen lesz. A tetejét én is sáfránnyal szórtam meg, egy ismerőstől kaptunk Egyiptomból.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.