Karácsonyi kasztíliai szappanok


A kasztíliai szappan egy egyszerű, de nagyszerű szappan. Ezt variáltam át többféleképpen, hogy karácsonyra érdekes változatokat készíthessek ajándékba.

Mintázás

1. Angyal, hóember, hópehely mintás szappan

Spirulina algával ( 3 ek) sötétzöld szappanmasszát készítettem. A fa doboz forma aljára 2 cm vastag zöld réteget öntöttem, majd az angyal, hóember, hópehely formákat szorosan egymásután beleállítottam és az oldal részeket  is kiöntöttem. A felvágásnál a szappan vastagságát a benne lévő forma határozta meg, a behelyezett formák között vágtam szét a szappantömböt.

2. Világoszöld szappan

Spirulina algával (1 ek) világoszöld szappanmasszát készítettem. A szappant 2 cm magasan lapos, tálca szerű formába öntöttem. A szappanok lapját a kivágott mintával díszítettem.

3. Sárga agyagos szappan

Sárga agyaggal (20 g) okkersárga szappanmasszát készítettem. A szappant 2 cm magasan lapos, tálca szerű formába öntöttem. A szappanok lapját a kivágott mintával díszítettem.

Hozzávalók
 • 1000g olívaolaj
 • 300 g desztillált víz
 • 1 g tengeri só
 • 128 g NaOH
 • 1 ek keményítő
 • spirulina alga
 • sárga agyag
 • Illóolajok: fehér szappanrészeknél kubeba illóolaj
 • zöld szappanrészek tengeri fuvallat illatolaj

Karácsonyi kasztíliai szappanok

Elkészítés

Kimérem a vizet, feloldom a sót, majd a sós vízben a nátronlúgot. Míg a lúgoldat hűl, melegítem az olajat. Amikor az olajkeverék és a lúgoldat is elérte a 45°C-os hőmérsékletet, a lúgoldatot az olajba öntöm és szalagosodásig mixelem. A szalag-fázisban a masszába keverem a keményítővel elkevert illóolajat. A formában letakarva hagyom 48 órára, majd kiszedem és szeletelem. Érési idő 8 hét. A szappanok lapján/lapjában látható mintákat előző nap lapos tálcába cca. 1 cm vastagon öntött, majd másnap süteménykiszúróval kivágott szappanból csináltam. Színezésre a zöld színnél spirulina algát használtam. A zöld mintákat a feni recept feléből 1 ek spirulinából készült szappanból vágtam ki. A fehér mintákat szintén fél adagból készült szappanból vágtam ki. (A vágás után megmaradt szappanrészeket lereszeltem és ebből majd reszelt szappant készítek.)

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: casale

Egy shea vajas krém receptet keresve kerültem az oldalra. Én aki eleve utáltam a kencéket, mert ragadtak, mert volt belőlük éjszakai és nappali, mert begyulladt, vagy jojózott tőlük a szemem most mindenféle kencéket gyártok magamnak és használom is őket. A gyáriakkal ellentétben használnak! Jól megváltoztattatok.! A szappanos fórumot kezdetektől olvasom és néhány hónapja a szappankészítés tölti ki minden szabad időmet.

11 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • casale szerint:
   
  2013. 02. 24. 01:49

  Kedves gretus76!

  A recept az enyém, én válaszolok. Az angyal, a hóember és az összes többi motívumot, mint a leírásban is írtam sütemény kiszúróval vágtam ki egy kb. 1 cm vastag szappanlapból.

  Casale

 • gretus76 szerint:
   
  2013. 02. 22. 16:28

  Szia Viki!

  Kérdésem, hogy a kis angyalos, hóemberes…stb. motívumokhoz honnan vetted a kiöntő formát?

  Köszi

 • casale szerint:
   
  2013. 01. 02. 00:01

  Kedves Kreatívkönyvelő!
  Azt hiszem ilyen illatolajok vannak a cserépvárosban. Megnézzem?
  Casale

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 12. 31. 18:26

  Nálam is előfordúl, hogy illatolajat teszek egy egy szappanba, elég kevés mennyíséget, de szeretjük. A boltiaknál még így is sokkal egészségesebb. Az igaz, hogy csak mi használjuk másnak nem adnék belőle, bár nem hiszem, hogy kis mennyíségben bárkinek is problémája lenne belőle.

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 12. 31. 18:06

  Kedves Casale!
  Köszönöm az infot, tudom, hogy nem természetes, de a nagyobbik fiam akkor hajlandó elhagyni a tusfürdőket, ha az általa kedvelt illatokkal készül a szappan. Persze, olyanok, hogy kókusz, vanília, hát, mit tehetek, kompromisszumot kell kötni.
  Még egyszer köszi, és B.Ú.É.K.

 • casale szerint:
   
  2012. 12. 24. 00:03

  Kedves Kreativkönyvelő!

  Illatolajat lehet kapni a Mediline-ban is, de én újabban a Cserépvaros boltban veszek illóolajat és illatolajat is. Ugye tudod az illatolaj az nem természetes anyag. Én tudom, de használom is.
  Megnéztem a közeledben is van boltjuk.
  Casale

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 12. 23. 17:12

  Köszi!

 • casale szerint:
   
  2012. 12. 23. 02:32

  Sziasztok!
  Köszönöm az elismerést.
  A mester fokozat nálam ABC sorrendben Biofeleség, Judwil, Kismancs, Viki59. Én az Ő tanítványuk vagyok. Mindent tőlük tanultam. Nélkülük sehol sem lennék. A Zöldkrajcáros fesztiválon Judwil, Kismancs és Viki59 szappanjából vettem egyet-egyet. Lukrécia igen csodálkozott, hogy miért kell egy szappanosnak szappant venni, ja és csak egyről tud. Én így ismerkedtem meg Velük személyesen.
  És bár nem szoktunk ilyet ide írni, de most kell. Pontosan ma egy éve, hogy Mannáék szappancsomagját kipróbáltam. Az a karácsonyi ajándékcsomag hozott ide az oldalra és azok a szappanok indítottak el az úton. Azóta vidáman kergetem vén fejjel a szappanbuborékokat………
  Casale

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2012. 12. 22. 20:58

  Szia Casale!

  Én is Neked szavazom meg a szappankészítő mester fokozatot. Megint sikerült valami csodálatosat alkotni. Gratulálok.
  Az illatolajat honnan szerzed be?

 • Kincs szerint:
   
  2012. 12. 22. 11:08

  Smile Yes

 • Viki59 szerint:
   
  2012. 12. 21. 21:42

  Casale!

  Gratulálok, ezek már mesterművek, Én Neked szavazom meg a fórumozók között a szappankészítő mester fokozatot.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.