Habszappan


Nagyon sok netes oldalt megnéztem, olvasgattam mikor el kezdtem foglalkozni a szappanozással és onnan jött az ötlet.
Nagyon sok receptet megnéztem, gondolkodtam rajta, de mindig volt olyan ami nem volt itthon. Így jött létre ez a recept is.
Állandóan a szappanokon jár az eszem. Mit hogy lehet kombinálni illetve milyen lehet a hatása. Sajnos mostanában elég ritkán tudok vele foglalkozni, illetve szappan készíteni. Mivel ugye ahhoz idő kell. Nap mint nap azért a fórumot zugolvasóként elolvasom.

Ha lesz időm lecserélem a képet, mert ez nem olyan jól sikerült.

Szappanok tetejét is lehet vele díszíteni.

Remélem nektek is tetszeni fog.

Hozzávalók
  • 400 g pálma olaj
  • 50 g olívaolaj
  • 200 g kókuszolaj
  • 95 g NaOH
  • 244 g deszt.víz

Habszappan

Elkészítés

Szoba-hőmérsékletű zsírok kellenek. Először a lúgot oldjuk fel, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni. Teljesen legyen hideg. Az olajokat kimérjük és szobahőmérsékeleten habverővel kis fokozaton keverni kezdjük. Mikor már kezd habosodni, lassan hozzáadjuk a lúgoldatot, óvatosan, nagyon fröcsög, itt tényleg nem árt a védőfelszerelés! Addig verjük, míg aránylag tejszínhab állagú nem lesz a keverék. Utána szét tudok osztani,ha több színűt és illatút szeretnénk, ekkor tesszük bele az illót, színezéket. Jól lehet vele dolgozni, mert kb. 30 percig nem keményedik meg, lehet azért vele pepecselni is.Simán nyomózsákba is lehet tölteni.

Pipere szappan, , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Adajka
Lakhely: Szigetvár

Nem olyan régóta foglalkozok a természetes kozmetikumokkal. Eddig a szappan készítéssel próbálkoztam, de egyre jobban érdekelnek a kencék is. Bár kencét még nem készítettem, de nagyon szeretnék.

13 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Adajka szerint:
     
    2013. 06. 19. 21:15

    Szia Andrea00000!
    Igen bármilyen recepttel működik, csak nagy arányban kell lennie a szilárd zsíroknak, mint ebben a receptben is. Én eddig csak papír muffin formába raktam, abból eddig még mindig kijött, valamint a szappanjaimat szoktam vele díszíteni. Bár egyszer raktam egy műanyag formába abból is szépen kijött ahogy emlékszem rá. Egy kicsit kiolajoztam a formát. Hagyd egy kicsit tovább, hátha úgy jobban kijön.

  • Andrea00000 szerint:
     
    2013. 06. 13. 20:52

    Kedves Adajka!
    En is megcsinaltam a habszappanjaimat, es ezzel kapcsolatban lenne 2 kerdesem. Ha jol ertettem, attol lesz egy szappan habszappan, ha hidegen keverjuk ossze a lugot az olajokkal, es nem botmixerrel, hanem a “tejszinhabos” reszevel. Ezek szerint barmilyen recept alapjan lehet habszappant csinalni? Nekem konnyebb lenne, mert a legtobb idom avval toltom, hogy mericskelem, hogy egyformak legyenek a homersekletek…
    Ebben a receptben nem irja, mennyit kell allni hagyni a formaban. En kb. 40 orat hagytam szilikonos formaban, de mikor kivettem, mintha beleragadt volna egy kicsit, nem lett szep fenyes, hanem matt, szemcses. Tettem egy muanyag dobozba is, abbol nme is tudtam kiszedni, tul puha volt. Meg kellett volna hagyjam allni? Honnan tudjam, hogy mikor lehet kivenni?
    Koszi Smile

  • Fahej szerint:
     
    2013. 02. 11. 13:00

    Kedves Adajka!
    Köszi a receptet kipróbáltam, egyszerűen fantasztikus!! Remek díszítéseket lehet vele készíteni csak ajánlani tudom mindenkinek!! Üdv.:Fahej

  • Zsuzska szerint:
     
    2012. 04. 16. 10:13

    Tindigo, tetszenek a cselek, amiket bevetsz! Smile Az én férjem is csak nevetgél rajtam, egyedül a deót kéri, hogy kutyuljam neki. Ill. felvetettem, hogy ha megcsinálom a borotvahabot, kipróbálja-e? Egy gyenge “hát megnézhetjük, mi lesz belőle” volt a válasz. Smile Én ezt jó jelnek veszem. Smile

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 15. 19:00

    Mindig megnézegeti , megszagolgatja, kíváncsiskodik, kritikát is mond ha kell. Csak nem akarja használni. Mondjuk annyira nem is erőltetem.

  • Anonymus szerint:
     
    2012. 04. 15. 18:42

    Adajka, az én párom is ódzkodott az elején az én krémjeimet használni. Úgy oldottam meg, hogy a kedvenc illóját, teafát tettem próbaként egy-egy krémbe, aminek imádja az illatát. Smile Vagy neveket is adtam neki, pl. csináltam kubeborssal illatosított kézkrémet, és ráírtam, hogy Fűszeres-borsos étcsokoládé kézkrém Férfiaknak, és természetesen véletlenül sem használtam, hiszen az FÉRFI kézkrém. Wink Sokat segítettek az ilyen kis cimkék is a tégelyeken. Smile
    Mostanra hozzászokott, megismerkedett velük, használt neki, és már akármilyen illatú krémemet magára keni már, ha azt mondom, hogy az jó lesz neki. Most egy mandarinos kedvence is van. Azóta készítettem már neki aftershavet, deot, testápolót, és mindet nagy örömmel használja, sőt, elhasználja a magamnak készített krémeket is, úgyhogy már nem kell külön csinálnom neki, meg magamnak. Sőt, Valentin-napra vettem neki boros-szőlős olasz testápolót, tusfürdőt, és közölte, hogy hát örül neki, meg minden, de miért nem csináltam inkább valami károsanyag-mentes krémet, mert most már tudja, hogy a boltiak tele vannak minden rosszal. Szóval jó nagy pálfordulás történt a kis trükkjeim által. A lényeg, hogy véletlenül se érezze csajosnak, ami adsz, hanem férfiasnak tűnjön. Smile

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 15. 18:35

    Én mindegyik szappanomból hagytam egy-egy darabot, amit nem fogok elhasználni!! Azok a darabok a fürdőszoba díszei lesznek!!!! Már alig várom!!! Amúgy nem sajnálom a szappanjaimat elhasználni, mivel nagyon jó hatással vannak a bőrömre… Grin Élmény velük fürödni Grin Grin Már csak a férjemet kellene rávenni valahogy, hogy ő is használja őket..

  • Anonymus szerint:
     
    2012. 04. 15. 18:06

    Bogi, én biztos elhasználnám. Ha ételt főzök, akkor is figyelek a tálalásra (már ha párom hagy időt rá), mintha étteremben lennék, szeretek illusztris szendvicseket csinálni, és krémeknél is szeretem, ha nem csak jó a hatásuk, de szép az állaguk, illatosak stb. Smile Szóval pl. én ilyen szappannak nagyon-nagyon örülnék, és biztos el is használnám. Smile

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 04. 15. 18:03

    Nagyon szépek a kis szappankák, gratulálok hozzájuk! Megmondom őszintén, én is gondoltam már rá, hogy készítek ilyet, de eddig az tartott vissza, hogy az emberek többsége azt, ami nagyon szép, azt nem használják, hanem kiteszik a polcra dísznek. Sajnálják elhasználni… Én meg szeretném, ha használnák, azért készítem őket. De azért szerintem ki fogom próbálni, most kedvet kaptam…

  • Zsuzska szerint:
     
    2012. 04. 12. 16:36

    Adajka!
    Úgy értettem, hogy a pálmaolajat helyettesíteném napraforgóval. A többi maradna! Smile Megírom, ha sikerül kipróbálni! Köszi!

  • Adajka szerint:
     
    2012. 04. 12. 16:32

    Sziasztok!
    Zsuzska! Próbáltam úgy is, hogy az olíva olaj helyett mogyoró olajat raktam és a kókusz olaj helyett napraforgót. De simán csak napraforgó olajból még nem próbáltam. Nem tudom, hogy milyen lesz. próba szerencse. Ha kipróbálod írd majd meg. ( Próbáld meg először habosítani, és ha elkezd habosodni akkor tuti jó lesz.. )
    Sőt formába is próbáltam önteni úgy is jó lett és szépen ki is jött a formából. Kb az érési ideje annyi mint a hidegeljárásosnál.

    Tindigo! A barátnőim az összesre azt mondják, hogy sütik Grin

  • Zsuzska szerint:
     
    2012. 04. 12. 09:16

    Adajka,
    nagyon klasszak! Én még nem is találkoztam ilyen technikával! Tuti kipróbálom! Mennyi ideig kell “érniük” így a szappanoknak? Mint a hidegeljárásosoknak? Te csak ezzel a recepttel próbáltad? Mert nekem nincs pálmaolajom. Vajon napraforgóval működik?

  • Anonymus szerint:
     
    2012. 04. 12. 08:32

    Nagyon szépek lettek! Mint a kicsi sütik, biztos süti-szappannak nevezném el! Smile Cuki, ilyennel biztos jókedvűen fürdőzne mindenki. Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.