Egyszerű szappan mangalicazsírból


Én olajjal főzök, de 2 éve a disznóvágásból maradt közel 2 kiló mangalica zsír. Azon törtem a fejem, mit is kezdjek vele, mert kidobni nem volt szívem. Ekkor találtam erre a szappanreceptre, így belevágtam, újrahasznosítottam, és ez lett belőle. Augusztus óta érik, és egyre finomabb szappan lesz belőle, ahogy öregszik.

Geránium és citrom olajjal készült.

Mosószappannak szántam, de már sajnálom lereszelni, mert annyira jó vele mosakodni…

Hozzávalók
  • 500g zsír
  • 63g NaOh
  • 156g ioncserélt víz
  • 10ml illóolaj

Egyszerű szappan mangalicazsírból

Elkészítés

A NaOh-t feloldjuk a vízben, a zsírt langyosra melegítjük. Mikor mindtkettő kézmeleg (40-45 C) összeöntjük, adunk hozzá illatot, és botmixerrel pudingosodásig keverjük., Formába öntjük, amit előtte olajjal kikenünk. Másnap felvágjuk a kívánt nagyságra, és sütőpapírba csomagolva legalább 5 hétig hagyjuk érni.

Pipere szappan, , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Farkas Ani
Lakhely: Fót

Nagyon örömömre szolgál, hogy rátaláltam erre az oldalra. Úgy 2 éve kezdtem el házilag készíteni néhány dolgot, és rájöttem micsoda örömöt adnak az embernek ezek, a saját két keze álltal gyártott készítmények. Egy házi készítésű oliva szappannak szinte lelke van:) Azóta alig költünk tisztítószerre, kozmetikumra. Ezen az oldalon leírt sok kiváló receptből szeretnék ötletet meríteni, és talán én is hozzá tudok majd tenni egy-két használható leírást.

26 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • kety9 szerint:
     
    2014. 10. 22. 11:37

    Sziasztok!nagyon tetszik a recept! Smile
    Nekem sajnos ez az adag keves lett a formamba. Az lenne a kerdesem hogy ha csinalok még 1 adagot es raöntöm a mar formaban levöre azt ugy szabad? Vagy pedig varok 1 napot vagy egy par orat meg egy kicsit megszilárdul a formaban levo es ugy öntom ra az uj adagot es Szinezesképp keverhetek fahejat a recepthez? Akkor kell a recepten vmit modositani? Igy 2 szinü szappant kapnek. Nem tudom ez jo ötlet e? Kezdö szappankeszìtö vagyok Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 08. 24. 18:35

    Kedves Kata!

    Értem, a mi családunk felmenő férfi tagjai hentsek voltak, én ebben nőttem fel. Ha növényi zsiradékkal szeretnéd kiváltani az állati eredetűt, akkor a pálmazsírt, kókúszzsírt, kakakóvajat, shea vajat, méhviaszt használhatsz, de hallottam nemez szappanról is. Önmagában egyiket sem ajánlom., mert nagyon keménnye tesz a szappant. Kókusz pedig szárítja a bőrt bizonyos százalék felett. Biofeleség írt erről egy nagyon jó cikket szappankészítés menüben, onnan okosodtam ki én is. Ha van egy kis időd, olvasd át, megéri.

    Szeretettel Ani

  • kata szerint:
     
    2012. 08. 24. 17:12

    Kedves Ani!
    Nagyon tetszenek a zsírból készült szappanok,sokkal “autentikusabbak” a növényi olajokból készülteknél(és szerintem szebbek is)ám bármennyire is nem emiatt halott az az állat,engem ez mégis érzékenyen érint.A szűz kókuszolaj véletlenül sem tudja helyettesíteni a disznózsírt?Vagy valami egyéb,zsírszerű dolog?Köszönöm szépen!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 09. 21:18

    Szióóó Ani!Smile

    Ja igen!
    És ha ezt nem mosásra akarom akkor mi adja a tisztító hatást?
    Lehet hogy butácska a kérdés de még nem csináltam szappant de már az úton
    haladok feléSmile

    Köszönöm! Kincs

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 05. 09. 20:33

    Kedves Kincs!

    Igen, Majának igaza van. Lehet rászámolni 15% lúgot, de akkor csak mosására lehet használni a szappant.
    Szeretettel: Ani

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 09. 19:16

    Kedves Ani!

    Akkor 15% lúg rászámolása akkor itt is érvényes?
    Maja írta,hogy a mosószappanoknál úgy kell a zsírszag elkerülése végett.
    Valamint a lúgkalkulátor pipere szappanra számol.
    Mi a véleményed?

    Köszönöm,üdv:Kincs

  • zsuzstyina szerint:
     
    2012. 04. 21. 09:04

    Sziasztok!
    Sokan idegenkednek attól, hogy valami állati eredetű dolgot kenjenek magukra, pedig az természetes anyag-az a szegény állat meg egyébként is halálra volt ítélve, gondolok itt a mangalicára. A bolti dolgokban meg ki tudja milyen mérgek vannak amit pl.mondjuk még rá sem írnak!!

  • zsoka78 szerint:
     
    2012. 04. 21. 06:46

    Oké, köszi. Megpróbálom akkor melegen. Azt olvastam, hogy a melegen készült szappan jobb, mint a hidegen készült, ez szerintetek tényleg így van, vagy csak hamarabb használható?

  • Maja szerint:
     
    2012. 04. 20. 18:22

    Zsóka!
    Simán bele tudod keverni az illót,az enyém is illatosított.Figyeld a végén,amikor már felpuffad és fehéredik-morzsálódik a massza az már nem jó,mert nehezen tudod kiönteni formába.Kb elötte lehet illatosítani.De ha mégis túl szárazzá főzöd,akkor sincs gáz,keverj hozzá 1 dl vizet,attól visszakrémesedik,illatosíthatod.Remélem érthetően írtamSmileSzóval amikor már besűrüsödik a cucc akkor kész és mehet bele az illóolaj.

  • zsoka78 szerint:
     
    2012. 04. 20. 07:40

    Elolvastam. De mennyire lehet keverni mielőtt kiöntöm, mert tennék hozzá főzés után illóolajat, bele fogom tudni keverni, ha megfőzöm, vagy akkor inkább csináljam hidegen?

  • Maja szerint:
     
    2012. 04. 19. 17:07

    Csajok!
    Ha faggyúból készítenétek a szappant,pudingosodás után rakjátok gázra,nyitott ablaknál kb fél óra alatt meg lehet főzni a szappant.Eljárás részletei lsd. mosószappan disznózsírból.

  • zsoka78 szerint:
     
    2012. 04. 19. 09:37

    Azt nem írtam, hogy én hidegen akarom elkészíteni, szerintem lehet, ha zsírból sikerült.

  • zsoka78 szerint:
     
    2012. 04. 19. 09:36

    A soapcalc-on lehet számolni faggyúhuz is lúgot, a marhafaggyú tallow beef-ként található benne. Én kecskefaggyúból akarok készíteni, mert anyukámnál az van elfekvőben. A fagyyú szappan állítólag jobban habzik és jobban tisztít, mint a zsírból készült, kíváncsi leszek rá.

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 04. 15. 19:36

    Kedve Datura!

    Húha, igazából nem tudom. Marha faggyúból szerintem főzéssel lehet csak szappant csinálni. Ennél a receptnél, a kész zsírból, hideg eljárással készítettem.
    NaOh patikából hoztam, ahol dolgozom.
    Megpróbálhatod innen rendelni:Cemolker Kft.
    2750 Nagykőrös Baracsi u. 3.
    Tel: 53/552-305. Tel/Fax:53/355-818

    Szeretettel: Ani

  • datura szerint:
     
    2012. 04. 15. 17:55

    Szia Ani,
    nagyon igéretesnek tünik a recepted… Én marha faggyúval szeretném megprobálni. Szerinted abból fog sikerülni?
    Még egy kérdés: NaOh-t hol szerzed be? Kecskemét környékén tudzs, tudtok valamilyen lelőhelyet ajánlani?
    Segítséget előre is köszönöm.

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 04. 12. 19:00

    Kedves Kameliasholgy!

    Ha jól elmlékszem a literes jégkrémes doboz úgy 3/4-ig lett. 6 vagy 7 darbra vágtam föl.
    Nagyon egyszerrű megcsinálni, talán egy kicsit gyorsabban pudingosodik mint az olivaszappan. Sok sikert a készítéséhez.
    Szeretettel: Ani

  • kameliasholgy szerint:
     
    2012. 04. 12. 16:27

    Kedves Ani!

    Ebből a mennyiségből kb mennyi szappan lett?
    Én most tervezem életem első szappan készítését és gondoltam ezzel a receptel kezdenékSmile

  • afonyaszorp szerint:
     
    2012. 03. 27. 08:56

    Kedves Ani!

    Mindenféleképp beszámolok majd az eredményről. Már csak 4 hét és 3 nap Smile Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 03. 26. 19:42

    Kedves Áfonyaszörp!

    Nálam is úgy indult, hogy mosószappan lesz belőle. Aztán annyira kellemes lett az eredmény, hogy sajnálom elmosni. Kicsit féllek attól, hogy a paprika megfesti a ruhákat. Kérlek írjál a végeredményről.
    Szeretettel: Ani

  • afonyaszorp szerint:
     
    2012. 03. 26. 09:57

    Kedves Ani!

    Kipróbáltuk a recepted, és fele zsiradéknak belecsempészük az ominózus paprikás zsírt, illóolajnak pedig citromot használtunk. Szép narancs színe lett, és az illata is jó. Még a sorsa kérdőjeles, legfeljebb mosószappanként végzi, ha nem annyira tökéletes a “szinezék” miatt Razz
    Várjuk kíváncsian az 5. hét végét Smile

    Napsütéses szép napot nektek!
    Áfonyaszörp

  • Ani szerint:
    2012. 03. 23. 21:15

    Kedves Áfonyszörp!

    Nem tudom, hogy azokból a zsírokból milyen lenne a szappan. Működni, működhet, de lehet, hogy érződik majd rajta a paprika.

    Ani

  • afonyaszorp szerint:
     
    2012. 03. 23. 11:40

    Sziasztok!
    Az lenne a kérdésem a recepthez, hogy működik-e pl avas v fűszeres zsírból (pl paprika színezte)? Nagyim szerint teljesen jók bele ezek is, de ő még kislány volt amikor szappant főzött, nem annyira meggyőző a válasza Smile
    Egyébként sima zsírból biztos kipróbáljuk, jónak ígérkezik…

  • Ani szerint:
    2012. 03. 22. 18:20

    Kedves Kincs!

    Igen, be kell takarni.

    Ani

  • Kincs szerint:
    2012. 03. 22. 13:51

    Kedves Ani!

    Formába öntés után ezt is be kell takargatni másnapig?

    Köszi :Kincs

  • Ani szerint:
    2012. 03. 20. 19:27

    Kedves Kincs!

    Köszönom szépen. Kicsit rusztikusra sikeredett, de nagyon szeretem. Big Smile

    Ani

  • Kincs szerint:
    2012. 03. 20. 19:23

    Szia Ani!

    Nagyon jó kis szappannak látszik!!!Smile Gratula!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.