Dupla kakaós szappan


Ez az első saját szappan receptem úgy született, hogy nem szerettem volna olívaolajat használni. Ne kérdezze senki, hogy miért, arra már nem emlékszem Smile Volt otthon kakaóvaj, így a napraforgó mellett ez lett a fő olaj, került még bele kókuszolaj és szezámmagolaj is. Ez utóbbi azért, hogy egy kicsit lágyítsa a szappant. 5% zsírfelesleggel és 30% víz-olaj aránnyal készült. Ebből a mennyiségből 4 db kb. 130 g-os szappan lett.
Eredetileg csak fürdésre szerettem volna használni. Aztán egyszer kipróbáltam borotválkozásra, csúcsszuper, csak úgy siklik a borotva. Még a mindent-gyanúsan-fogadok-mert-utálom-a-változást típusú férjemnek is tetszett borotválkozáshoz Smile
Paraméterei (bár itt megjegyzem, hogy ahhoz képest, hogy a habzó értéke alacsony, nagyon jól habzik. Ez talány marad a számomra.):
INS (136-170): 133
keménység (15-59): 40,1
tisztító hatás (12-22): 14,5
ápoló hatás (44-69): 56,1
habzás (14-46): 14,5
krémesség (16-48): 25,6
jódszám (41-70): 67,1

Hozzávalók
  • 200 g napraforgó olaj
  • 130 g kakaóvaj
  • 100 g kókuszvaj
  • 30 g szezámmagolaj
  • 63 g NaOH
  • 138 g deszt. víz
  • 2 ek kakaópor (lehet kevesebb is
  • mert ettől a mennyiségtől barna lesz a hab :))
  • kb 5 ml édesnarancs illóolaj

Dupla kakaós szappan

Elkészítés

A szappan hideg eljárással készül, pudingosodáskor kerül bele a kakaópor és az illóolaj. A formából 48 óra múlva kerül elő, 4-6 hét múlva próbálható.

Pipere szappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: batora

Három kis emberke, egy szkeptikus (de meggyőzhető) Férj, lelkes tesztalanyok... Ők vesznek körül. És ez nekem így jó. Mert fertőzőek vagytok :) Pár hónapja még elhűlve néztem a kézi készítésű szappanokat, dehogy akartam én belefolyni ebbe! Aztán jöttetek Ti, a jobbnál-jobb szappan receptekkel és most már én is készítgetek szappanokat. Is. Mert az új szerelem, nem nyomta el a régit: kence minden mennyiségben. :)

8 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • judwil szerint:
     
    2012. 09. 28. 16:06

    A Google fordítót ha letöltöd a gépre már működik is.Wink

  • silva47 szerint:
     
    2012. 09. 28. 15:38

    Kedves Batora !

    Hogyan lehet átállítani a böngészőt arra, hogy magyar nyelvű legyen az angol kalkulátor?

    Köszi előre is a választ!

    Üdv.:

    Silva

  • batora szerint:
     
    2012. 07. 06. 12:19

    Köszi, Biofeleség. Gyönyörű a szappantartód Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 04. 09:43

    Kedves Batora!
    A házi szappanokban nincsenek tartósító és állagjavító összetevők, éppezért minden házi szappant száraz, hűvös helyen kell érlelni és a használatok közt szárazon tartani.
    Ha tovább érleled, akor a szappanod keményebb lesz, jobban fog habzani, és tovább is fog tartan a használatban, de arra mindig figyelni kell hogy ne maradjon vizesen. Mindig nagyon jól ki kell szárítani, lehetőleg olyan szappantartóban tartani amiben le tud csöpögni, és forgatni hogy minden része alaposan megszáradjon.
    Ajánlom figyelmedbe: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=354124087969667&set=o.219017204777326&type=1&theater

  • batora szerint:
     
    2012. 07. 04. 08:07

    Freya, köszi.

    Kincs, köszi. Igen, sima kakaópor, nem cukrozott izé.

    Biofeleség, köszi. Pont ebbe futottam bele. Egy szappanom papíron már próbálható volt. Be is vittem a fürdőszobába, ám sikerült egy picit vizes helyre raknom, egy tégely kupakjába, amiben volt egy kis víz. Pár óra múlva jutottam el oda, hogy próbáljam, ám a szappanom jó része elzselésedett. Akkor ezt még érleljem egy kicsit? Az érleléssel nem fog ilyen előfordulni vagy erre lehet számítani, mert több, mint a felében olívaolajos?

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 07. 02. 14:04

    Kedves Batora!
    A kalkulátor csak az olajok típusából, pontosabban azpoknak az elszappanosítási tényezőjéből (SAP) tudja kikalkulálni hogy mennyire habozhat a szappan, de tapasztalatból mondhatom hogy sokkal többet vet a latba az érlelés, azt meg semmilyen kalkulátor ki nem számítja hogy te meddig és milyen körülmények közt érleled a szappanodat.
    Ha a szappan kevés ideig vagy nedvesebb helyen pihent, akkor zselésebb lesz és kevesebb habot fog képezni, míg ha hosszú ideig hagyjuk pihenni, illetve a helység levegője szárazabb, akkor jobban habzik.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 07. 02. 13:43

    Gratula Batora,szuper!

    A kakaópor az sima mezei fajtaQuestion

  • Freya szerint:
     
    2012. 07. 02. 12:36

    Yes

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.