Bodzás-citromos olivaszappan


Ezt a receptet párom kérésére készítettem, mivel kijelentette, hogy bodza illatú szappant szeretne. Sajnos túl sok citrom illót tettem bele, így a bodza nem érződik rajta, de talán kevesebb illóval lesz némi bodza illata. Minket a színe fogott meg igazán. Nincs benne semmilyen színező. Kisebb adagot készítettem, de már készül a nagy is, annyira szuper lett . A mennyiségek 4 darab szappanhoz elegendők.

Hozzávalók
  • 200 g olívaolaj
  • 25.71 g NaOH
  • 76 g bodzalé
  • 10-15 csepp illóolaj ( például citrom )

Bodzás-citromos olivaszappan

Elkészítés

Először is bodzalevet kell készíteni. Egy tál desztillált vízbe teszünk annyi bodzát, amennyit elbír. Ezt forrásig melegítjük, majd a levet, benne a virágokkal hagyjuk kihűlni. Ezután egy sima konyhai szűrővel leszűrjük. A többi lépés ugyan az, mint bármelyik másik szappannál. Kimérjük az olajat és a folyadékot, majd a lúgot is. Hőálló pohárban, vagy üvegben elvegyítjük a vizet a lúggal. ( Mindig a a folyadékhoz adjuk a lúgot! ) Hideg vízfürdőben 45-50°-ra hűtjük a lúgos oldatot, az olajat pedig erre a hőfokra hevítjük. Amikor azonos hőmérsékletűek, az olajhoz öntjük a lúgoldatot és botmixerrel elegyítjük. (Pudingosodásnál tettem még bele lecsipkedett bodzavirágot díszítésként, amit csak fakanállal kevertem a masszához.)

Pipere szappan, , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Nituka
Lakhely: Szeged

10 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Nituka szerint:
     
    2013. 05. 15. 18:15

    csillag27!

    Igen 6 hét az érési ideje Smile

  • csillag27 szerint:
     
    2013. 05. 15. 14:21

    Szia!!
    Elkészítettem tegnap ezt a szappant. Dupla adaggal dolgoztam, így pont kényelmesen belefért egy Rama-s dobozba. Citrom illó helyett tettem bele reszelt citrom héjat, hgy illata legyen és így picit radírozzon. Nem akartam illóval elnyomni az illaot, viszont valamit szerettem volna tenni bele.
    Mivel ez oliva szappan, így az érési ideje 6hét?

  • krisztina43 szerint:
     
    2012. 08. 01. 10:37

    Most csináltam meg a bodzás-citromos szappant.
    De, nem tudom, hogy sikerült-e, mert elég sokáig kevertem a botmixerrel, de csak habosodott, nem szalagosodott
    Formába öntöttem, holnap majd megnézem.
    Nektek mi a véleményetek, lesz belőlle valami?
    Előre is köszönöm a válaszotokat. Question

  • Nituka szerint:
     
    2012. 06. 05. 00:05

    Kedves Bogi!

    A pudingosodásnál tettem bele citrom illót. Smile
    Valóban, ezt elfelejtettem leírni…

  • Bogi szerint:
      weboldal
    2012. 06. 04. 11:17

    Jól hangzik ez a recept, de mitől citromos? Mikor és milyen módon kerül bele citrom, ez kimaradt…

  • Kincs szerint:
     
    2012. 06. 03. 17:18

    Köszönöm Adajka és Neked is Biofeleség!Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 06. 03. 13:58

    Bocsánat, de ellent kell mondanom annyiban, hogy a savanyú zöldségek és gyümölcsök savas anyagai valamilyen mértékben mindig semlegesítik a lúg hatását, ezért sem érdemes nagy mennyiségben alkalmazni őket a szappanban. Az ilyen anyagok ilyen módon befolyásolják a szappan élettartamát is, mert a szappan bizony hamarabb avasodik. Ha viszont a szappant aránylag kis mennyiségben készítjük, a savas anyagot kis mennyiségben alkalmazzuk benne és a kész szappant elhasználjuk, akkor nem lehet problémánk.

  • Adajka szerint:
     
    2012. 06. 03. 13:34

    Szia Kincs!
    Én nagyon sok szappanomba raktam ár friss zöldséget illetve gyümölcsöt és egyéb “zöldeket”. Teljesen el szappanosodnak, ezáltal nem lesznek romlandók!

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 31. 16:01

    Nekem is tetszik!
    Nem értek hozzá de az ilyen “kajás” szappanok nem romlanak meg hosszú távon?

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 31. 15:23

    Nagyon jol hangzik, muszaly lesz megcsinalni Smile, “kicsit” bodzamanias vagyok Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.