Bécsi kávé szappan


Amióta Tchibo boltok nyíltak a plázákban gyakran járok hozzájuk kávét inni. Kedvencem a bécsi kávé különösen úgy, ahogy Marcsi csinálja.

Hozzávalók
  • Kávés rész:
  • 350 g olívaolaj
  • 125 g pálmaolaj
  • 375 g kókuszolaj
  • 50 g ricinusolaj
  • 100 g shea vaj
  • 380 g deszt. Víz
  • 143.95 g NaOH
  • 1 kk só
  • 1 ek keményítő
  • 5 ml szegfűszeg illóolaj
  • 5 ml narancs illóolaj
  • 5 ml fahéj illóolaj
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek őrölt kávé
  • Hab rész:
  • 250 g olívaolaj
  • 75 g deszt. víz
  • 32 g NaOH

Bécsi kávé szappan

Elkészítés

Kimérem a vizet, melyből erős kávét főzök. Én Thibo Guatemala kávét használok. A kávét kihűtöm majd feloldom benne a lúgot. Míg a lúgoldat hűl, melegítem az olajat. Amikor az olajkeverék és a lúgoldat is elérte a 45°C-os hőmérsékletet, a lúgoldatot az olajba öntöm és szalagosodásig mixelem. A szalag-fázisban a masszába keverem a keményítővel elkevert illóolajat, az őrölt kávét, a kakaóport. A masszát a formába öntöm. Ezután elkészítem a hab részhez szükséges szappant és az előző rész tetejére öntöm. Ezt a rész tetszés szerint kakaóval vagy fahéjas cukorral meg lehet szórni, én az utóbbit használtam. A formában letakarva hagyom 48 órára, majd kiszedem és szeletelem. Érési idő minimum 4 hét.

Pipere szappan, , , , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: casale

Egy shea vajas krém receptet keresve kerültem az oldalra. Én aki eleve utáltam a kencéket, mert ragadtak, mert volt belőlük éjszakai és nappali, mert begyulladt, vagy jojózott tőlük a szemem most mindenféle kencéket gyártok magamnak és használom is őket. A gyáriakkal ellentétben használnak! Jól megváltoztattatok.! A szappanos fórumot kezdetektől olvasom és néhány hónapja a szappankészítés tölti ki minden szabad időmet.

17 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Szappankucko szerint:
     
    2013. 11. 27. 13:13

    Kedves Encsi 92!
    Valószínűleg későn jut el hozzád az info. Bocs.
    Ha biztos vagy benne, hogy mindent pontosan mértél és a fenti receptet követted, akkor úgy lehet megmenteni a szappant, ha 60-70 fokos sütőben addig sütöd, míg homogén nem lesz a massza. Ez fél órától, 1-2 óráig tarthat. 10 percenként próbáld megkeverni. Ha már jól keverhető, akkor öntsd formába és várj vele 1-2 napig, majd szeleteld.
    Ez tulajdonképpen a meleg eljárás alkalmazása mentésként.
    További jó szappanozást!

  • casale szerint:
     
    2013. 09. 15. 21:11

    Kedves Encii92!

    Nem, nem ment végbe rendesen a szappanosodás. Én nem csinálnék belőle semmi. Cry
    casale

  • encsii92 szerint:
     
    2013. 09. 15. 01:17

    Kedves Casale!

    És így nem lehet felhasználni,valamire pl.: mint folyékony szappant?

  • casale szerint:
     
    2013. 09. 15. 00:26

    Kedves Encsii92!
    Ha egy hete folyós a szappan és fel sem tudod szeletelni, akkor az már nem lesz jó. Nem értem mi történhetett. Ezt a szappant nem kell nagyon takargatni, nyáron melegben nem csinálom, mert könnyen túlmelegedik. Én még nem jártam így szappannal.
    casale

  • encsii92 szerint:
     
    2013. 09. 13. 21:21

    Kedves Casale!

    Egyáltalán nem tudtam felszeletelni mert még folyós, fa dobozba tettem és azt takartam le. Mit lehet tenni ilyenkor?

  • casale szerint:
     
    2013. 09. 13. 19:58

    Kedves Encsii92!
    Nem tudtad felszeletelni, vagy szeletelve zselés? Mibe öntötted?
    Nem melegedett túl? Nekem sokszor úgy kell a fehér részt ráerőszakolni, mert mire az elkészül (10 perc), addigra a kávés rész teljesen kemény. Így összehúzni mint a hozzászólásom melletti képen egy másik szappannál lehetelen.
    casale

  • encsii92 szerint:
     
    2013. 09. 13. 19:48

    Kedves Casale!

    Megcsináltam a szappant,már eltelt egy hét mióta elkészítettem ,de még mindig nem szilárdult meg, zselés állaga van , mit lehet ezzel tenni, mi okozhatja?

    Köszönöm a válaszokat! Smile

  • pupak szerint:
     
    2013. 08. 17. 22:16

    Kedves Casale!
    Kihasználtam, hogy lehűlt a hőmérséklet és elkészítettem (hab nélkül) a kávés szappanodat.Most vettem ki a formából(szilikonos) és szerintem jól sikerült Yes
    Teljesen jól megszilárdult, szépen tudtam szeletelni, isteni az illata csak kár, hogy
    4 hetet kell még rá várni Big Smile
    Köszönöm a segítséget!

  • casale szerint:
     
    2013. 08. 14. 21:12

    Kedves Pupak!

    Főzzél egy nagyon erők kávét cca. 4 személyre, bármilyen főzőben (50 ml deszt.víz+ 3 tk kávé/fő), majd ezt mérd le mennyi lesz a végeredmény és egészítsd ki 380 gr-ra a deszt.vízzel. Én nem használom el a kávézaccot, de mások igen (döntés a Tied), úgyhogy ezt is beleteheted a masszába. Én újabban teszek bele 1 ek nádcukrot is, így még gyorsabban szilárdul a massza. Mint máshol írtam fa formában könnyen túlmelegedik. Vigyázz a takarás vastagságával! Sok sikert. Számolj majd be hogy ment a dolog.

    casale

  • pupak szerint:
     
    2013. 08. 14. 20:29

    Kedves Casale!
    Az lenne a kérdésem, hogy a 380g vízből főzött kávéból mennyi kávé lesz, vagy már a lefőzött mennyiség a 380g?

  • uj-aniko szerint:
     
    2013. 03. 14. 19:34

    Szia Casale!
    A sok-sok illó mellet érezni lehet a kávé illatát is a szappanban?
    Üdv: Anikó

  • casale szerint:
     
    2012. 12. 30. 18:12

    Kedves Bundika!
    Kérdéseim nekem is vannak bőven. Big Smile
    Kecsketejes szappan eltarthatóságával kapcsolatosan nincs tapasztalatom.
    Az én is itt az oldalon olvastam, hogy a szappan minél régebben készült annál jobb minőségű lesz. Saját magam erről úgy fogok meggyőződni, hogy minden szappanomból eltettem 1-1 darabot és rajuk írtam, hogy mikor készültek. Jövőre, ha egy évesek lesznek kipróbálom őket.
    Casale

    P.S.: szappanos kérdéseidet a fórumokon belül a szappanos topikokban tedd fel nyugodtam. Mindenki szívesen segít!

  • Bundika szerint:
     
    2012. 12. 30. 12:54

    Kedves Casale!

    Köszönöm a gyors választ és a hasznos tanácsokat is! Sajnos tudom, hogy a desztvíz nem egyenlő a csapvízzel; hát remélem, nem romlik meg idő előtt a csapvíz miatt! Amúgy meddig állnak el ezek a szappanok? Valahol olvastam, hogy a kecsketej alapú szappanok 3 hónapig tartják a szavatosságukat. Ez igaz lenne?? Máshol pedig azt hallottam, hogy minél többet áll a szappan, annál jobb lesz. Húú, annyi kérdésem van még a szappangyártással kapcsolatban… Smile

    További szép napot!

    Bundika

  • casale szerint:
     
    2012. 12. 30. 00:11

    Kedves Bundika!
    Örülök, hogy már odáig jutottam, hogy valaki az én receptjeim alapján készít szappant!Fél év alatt ez egy nagy eredmény.
    Azért kérlek számolj be nekem, hogy Neked melyik szappan tetszik a legjobban, milyennek találod majd használat közben őket.
    Én még sosem használtam csapvizet. A deszt. víz az nem egyenlő a csapvízzel. Nem tudom milyen hatása lesz a csapvíznek. Frown
    A másik kérdésre azt tudom válaszolni, hogy én amiből lehet a finomítatlan verziót használom. Nincs külön finomított és finomítatlan alapanyagom, szappanhoz és kencéhez ugyanazokat a termékeket használom és itt az oldalon olvastam arról hogy a finomítatlan jobb mindenből használni, mert azok beltartalmi értéke jobb.
    A szappankészítésnél persze a lúg nem kíméli az alapanyagokat, de pld. a kisebb beltartalmi értékű finomított sheavajat szappanba sem használnám.
    Casale

  • Bundika szerint:
     
    2012. 12. 29. 21:38

    Kedves Casale!

    Fantasztikusak a receptjeid! Már nem is tudom megszámolni, hány félét készítettem el a repertoárodból. Smile Most egy kissé elszámoltam magam a desztillált vízzel kapcsolatban, ugyanis kimértem a szükséges mennyiséget, lefőztem a kávét, de nem kalkuláltam azzal, hogy a víz egy része benne marad a zaccban… nem volt nálam több deszt.víz, így sima csapvízzel pótoltam (300 gr desztvíz maradt és 80 gr-ot pótoltam). Nem lesz valami baja a szappannak? Gondolom, nem véletlen, hogy speciális vízzel kell készíteni a szappanokat.
    Még egy kérdést engedj meg nekem: alapvetően a szappanokba a finomítatlan vajakat/olajokat érdemes tenni, vagy a finomítottakat? Esetleg jobb az ápoló hatása a finomítatlan zsírokból készült szappanoknak? Vagy az olcsóbb, finomított zsírok/vajak/olajok is ugyanolyan minőséget és ápolóhatást nyújtanak??
    Válaszod előre is köszönöm!
    B.U.É.K.! Grin

    Bundika

  • casale szerint:
     
    2012. 12. 15. 01:28

    Kincs!

    Igen, határozottan. Lehet még ugyanennyi nádcukrot is bele tenni.

    Casale

  • Kincs szerint:
     
    2012. 12. 07. 14:06

    Kedves Casale!

    A 2 ek kávétól dörzsis(hámlasztó) lesz legalább egy kicsit ez a szappan?

    Nagyon szép,tetszik! Nekem úgy néz ki mint egy jó csésze szilárd habos kávé! Wink

    Üdv.:kincs

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.