Mosószappan disznózsírból


Régi maradék disznózsír és némi napraforgóolaj hozzáadásával mosószappant készíthetünk. Őseink se dobtak ki semmi maradékot (faggyú, avas szalonna, régi zsír a bödön alján), én se teszem.
Mellékelt képen a nagyobbik tömb “túlmelegedett” (zsír maradt a közepén és a teteje száraz), lereszeltem, sütőben olvasztottam és újra kiöntöttem, így jó lett.

Hozzávalók
  • 800 g disznózsír
  • 200 g napraforgóolaj
  • 153.8 g NaOH
  • 380g d.víz

Mosószappan disznózsírból

Elkészítés

A zsírt és az olajat felmelegítjük,a lúgot a desztvízzel feloldjuk. Mindkettő egyforma meleg legyen. Hideg eljárással a meleg zsírhoz öntjük a lúgoldatot és botmixerrel kikeverjük, kétfelé szedve 2 tejesdobozba öntjük(fél-fél kiló) nehogy túlmelegedjenek ha egybe raknánk. 4 hét után használható. Másik mód (én így készítettem): a zsiradékot+lúgoldatot gázon kevergetve nem kis kitartással és kíváncsisággal addig keverem, míg besűrűsödik és az állaga nem változik. Eleinte láthatunk benne picike darabkákat, de tovább főzve lassan besűrűsödik. Kiöntés ugyanúgy mint fent írtam. Ez már 1 hét után szárad, de még az enyém nem kell így én még nem használom. Utólag hozzátenném a recepthez,hogy a lúgot 10% lúgfelesleggel adtam meg,mert ez egy mosószappan nem pedig enyhe pipereszappan.Itt a lúgos hatás fontos!

Mosószappan, , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Maja
Lakhely: Kecskemét

Híres kenekedő lévén szembesültem,hogy nem minden márkás termék"jó" és használ.Így találtam a neten hosszas nézelődés után erre a természetes termékekre,és szívesen is alkalmaztam párat.Tudásomat bővíteném és mélyíteném(szakmám se idegen a témától-laboránsként végeztem:-) )Minden érdekel ami nem MŰ.

135 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 5 oldal1 2 3 4 5
  • gilberta szerint:
     
    2013. 05. 01. 12:37

    Sziasztok!Mindenki főzi a szappant ezen az oldalonSmileSzeretnék én is nem kicsit,hanem nagyon,de nem kapok sehol sem (nátronlúgot)Esetleg tudna nekem valaki segítségemre lenni??Köszönöm válaszaitokat.
    Mónika

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 04. 26. 10:09

    Szia Biofeleség!

    Nem dobtam ki anyukámnak csináltam nála van a lötty de azt mondja felhasználja egyéb takarításhoz (van a házban 2 WC + 2 Fürdőszoba) Razz
    Sajnos nincs időm a mostanit kijavítani újraforralással mert nálunk megkezdődött a szezon (mezőgazdaság, vendéglátás) de még kikísérlezetem akkor a megfelelő mosógélt ebből a szappanból is.

    Köszönöm a hozzászólást! Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 25. 15:02

    Kedves Grétus76,
    De ugye nem dobtad ki? Pain Fel tudod forralni ismét, s talán akkor használható lesz Thinking

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 04. 25. 14:31

    Szia Biofeleség!

    Nem takartam le, mert nem tudtam hogy le kell. Nekem a kiindulópont a Zohori féle mosógél volt és akkor Caolás mosószappan kellett hozzá ahol nem volt ilyen kitét.
    Mivel itt nem találtam olyan mosógél receptet (vagy nem volt kedvem lehet több 100 kommentet végigolvasni) amihez házi mosószappan kell így az előző tapasztalataim alapján készítettem el a gélt de még melegen kettévált a víz és a többi összetevő. Nagyon elkeserített a dolog!

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 04. 25. 13:44

    Kedves Grétus,
    Bocs hogy kétségeim merülnek fel, de letakarva hagytad a géledet míg teljesen ki nem hűlt?
    A házi szappan nem olyan mint a caola: a vízzel való forralás után fedővel letakarva, lassan kell kihűlnie hogy zselésedjen –legalábbis ha jól tudom.

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 04. 25. 11:41

    Sziasztok!

    Rossz hírem van a tegnapi mosógélből amit készítettem ezzel a disznózsíros mosószappan recepttel abból kivált a víz így mosógélhez ez a szappan nem használható max koszos zoknik átdörzsölésére.
    Azért mondom ezt ilyen biztosan mert ha a caolás mosószappant használom azzal tökéletes az eredmény és már sokadszorra készítettem persze ilyen gélt.
    Most megmaradt 9db házi mosószappanom ami jó sokáig elég lesz.

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 04. 24. 16:17

    Sziasztok!

    Megcsináltam a szappant. Minden ok lett. Őzgerinc formába töltöttem és 10db újjnyi vastagságú szappant tudtam szeletelni ebből a receptből majd megértem őket és szűken ugyan de 20dkg-osak ami pont szuper lesz a mai mosógélemhez …. remélem!

  • Kincs szerint:
     
    2013. 02. 26. 12:55

    Szia Batora,köszi! Rose

  • batora szerint:
     
    2013. 02. 26. 11:31

    Szia Grétus!
    Én egy kicsit többet szoktam egyszerre csinálni, na meg nem is “szabvány” méretűre vágom, hiszen úgyis lereszelem. De ha azt nézzük, hogy 1000 g olajból készül, akkor kb. 12 db lesz belőle. Régi feljegyzéseimben az áll, hogy anyagköltségét tekintve kb. 70 Ft/db-ra jön ki.

    Kincs, kedves!
    Csak frisset használok, nem tudok neked ebben segíteni Frown

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 02. 26. 10:51

    Köszönöm Batora!
    Megpróbálom a borax-os változatot is és igen köszönöm megértettem hogy erre a receptre írtad, hogy jobb ezzel a mosószappannal Wink
    Akkor ezek szerint készítettél már disznózsírból mosószappant. Ebből a receptből hány db-ot ad ki a végén?Csak azért kérdezem mert sem a zsír sem pedig az olaj nem olyan olcsó dolog manapság bár ha belegondolok hogy a pipere szappanjaimat is darabonkénti áron 87Ft-ért hoztam ki és azokban tényleg luxus olajok voltak a receptben akkor ennek még olcsóbbra kell kijönniük, igaz?

    Szép napot! Smile

  • Kincs szerint:
     
    2013. 02. 25. 17:43

    Kedves Maja,Lányok!

    Fáradt napraforgó olajból is ugyan olyan jó lesz ?

    Köszi,üdv.:Kincs

  • batora szerint:
     
    2013. 02. 25. 15:17

    Szia Grétus!
    A félreértések elkerülése érdekében: Balagi receptjét próbáltam először Caolával majd ezzel a mosószappannal, erre írtam, hogy jobb.

    A bórax-ot Freya nagyon jól összeszedte, látom, olvastad. Itt van a kérdésedre a válasz: azért van Balagi receptjében, mert 1.) vízlágyító, 2.) kiváltható vele az ammóniatartalmú folttisztító. Bóraxot lehet venni háztartási boltokban, egyes bioboltokban, de kaptam már patikában is. Legutóbb (és ennél is maradok) Humanity-től rendeltem.
    Ha megnézed a két receptet, mások az arányok, majdnem a duplája Zohorié: mosószóda a duplája, a mosószappanból 1,5szeres kell bele, stb. Az 5 l abszolút jó, Balagival ellentétben én 1-1,5 dl-t szoktam használni egy mosáshoz – minden mosásban van átlag 5 előzetesen szappannal megsikált harisnya (a csemeték papucsundoritiszben szenvednek Smile ).

    Egy praktika bármelyik mosógélhez: csak akkor szabad flakonba tölteni, ha már kialakult a végleges állaga, ez másnapra várható. Amikor elkészül, jártamban-keltemben keverek rajta fakanállal (másnap-harmadnap flakonba töltöm) vagy még jobb ha magára hagyom, beleköt a lábasba és másnap átmegyek rajta botmixerrel.

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 02. 25. 13:58

    Szia Batora!

    Megnéztem a másik mosógél receptet, amit ajánlottál valóban egyszerűbbnek tűnik de borax-ot hol tudok venni?Mi az ami miatt a borax nélkülözhetetlen ebben a receptben?
    Ja és utolsó kérdés: a Balagi-s mosógél receptnél a szerző csak 5l vízzel készíti el a gélt, nem túl kevés ez? Én még a Zohori-s 7l-es vízarányt is kiegszítettem 9l-re mert tényleg teljesen bekocsonyásodott tőle bár a hatása az kiváló nem tagadás! Yes

  • batora szerint:
     
    2013. 02. 25. 11:25

    Szia Grétus!

    Én ezt a mosószappant használom a mosógélemhez (Balagi mosógél). Sokkal jobb, mint a Caolás verzióval.

  • gretus76 szerint:
     
    2013. 02. 25. 08:58

    Kedves Maja!

    Zohori receptje alapján készítettem már sokadszorra mosógélt és kérdeztem tőle, hogy a Caola márkától el lehetne e tárni és meg lehetne a receptet csinálni disznózsírből készült mosószappanból is.
    Te esetleg készítettél már mosógélt a szappanodból?
    Milyenek a tapasztalataid?

    Szép napot! Smile

  • nagymamis szerint:
     
    2013. 01. 07. 13:34

    Kedves Maja!
    Bocs, hogy az előző hozzászólásomban kicsit átírtam a neved…..hiába……..a figyelmetlenség!
    Szép napot!
    Erika

  • nagymamis szerint:
     
    2013. 01. 05. 09:41

    Kedves Maya!
    Valóban rusztikus kinézete van a szappannak. Amit még furcsának tartok, az a szappan gyöngyözése…..még három nap után is cseppekben jön ki a nedvesség belőle. Amikor szeleteltem, vágás közben kettévált több darab is…..közte is nedvesség volt…..nem zsiradék. Kíváncsiságból ezeket lereszeltem és sütőbe tettem ahogy Ezustteso írta. A másik felével várok még. A sütőzés után hamar visszakeményedett, szép rusztikus kockákat tudtam vágni….igazi “tisztaság” szaga van! A visszamaradt szappan még ma reggel is gyöngyözik, de már sokkal kevesebbet enged ki magából. Remélem ez is jó lesz! Köszönöm a válaszod!
    Erika

  • nagymamis szerint:
     
    2013. 01. 05. 09:30

    Kedves Ezustteso! Nagyon örülök, hogy leírtad a neked bevált meleg eljárásos módszert. Nem tudtam, hogy így is lehet…..igaz már próbálkoztam a pudingos állapot elérése után sütőbe tenni a pipere szappant……de sajnos melléfogtam, mert kecsketejes, mézes szappan volt……..én mindent bepakoltam a sütőzés előtt…….hát mit mondjak….érdekes lett a színe….az illat már nem illat volt….olyan lett mint az odakozmált pörkölt! Hiába a tudatlanság….a körültekintés hiánya ezt eredményezi. Okultam belőle! Pedig általában körültekintő vagyok.

  • Maja szerint:
     
    2013. 01. 03. 12:24

    Nagymamis!
    Amit leírtál az szerintem passzol Yes
    A mosószappanod szerintem a rusztikus kinézetű lett,szeleteld,ha nincs semmi elváltozás a belsejébe(folyékony zsír)-de szerintem nem lesz,szárítsd jól ki!Én azt mondanám,minél tovább érik annál jobb!!Ha kissé puha a vágási felülete,ne ijedj meg,még friss szegényke!
    Ezüsteső! Az általad leírt melegeljárással pipere szappant készítek,főzni csak a mosószappant főztem,mert ott nem számít ha a magas hőfoktól roncsolódik minden jó és egyebek az olajokban-zsírokban.
    A teljes videóban előadott változatot megkereshetitek az M1 archívumában,egy szakállas bácsika főzi a szappant.
    További jó kotyvasztást!

  • ezustteso szerint:
     
    2013. 01. 02. 23:51

    Kedves Nagymamis!
    Remélem nem baj, hogy én válaszolok… a meleg eljárás első fele megegyezik a hideg eljárással, egészen addig, hogy 41-2-3 fokosan elegyíted az olajokat az NaOH oldattal. Ezután a botmixerrel addig “kevered” amíg szalagosodni nem kezd… híg puding állagú. Ezután tedd a sütőbe (lefedve), max. 70 fokra. Vannak oldalak, amelyek azt mondják hogy 15 percenként keverd át, van olyan is amelyik nem keveri, de akad olyan is aki csak fázisonként kever rá… ahogy változik a szappan. Kb. 3 órán át kell így főzni… Én már készítettem mindenféleképpen. Nem vettem észre különbséget. Ha sűrűbben kevered, akkor alacsonyabban tudod tartani a szappanmassza hőmérsékletét. Ezután egy viszonylag sűrű masszát kapsz, amit formába rakhatsz, majd kihűlése után szeletelhetsz. Érési idő kb. 4 hét. Ha pipere szappant készítesz akkor a superfat-et (többlet olajat) a szinezéket, szárított növényeket, növényeket és az illóolajat mindig a főzés után add hozzá, és tartsd szem előtt, hogy minimum 37-38% vízzel kell készíteni. Remélem érthető voltam Big Smile

  • nagymamis szerint:
     
    2013. 01. 02. 19:47

    Kedves Maja!
    Ma én is elkészítettem a mosószappant….meleg eljárással. Ilyet még nem csináltam……de a hideg eljárású szappanok készítésében is van még mit tanulnom! Szóval…….kimértem a hozzávalókat……használt napraforgó olaj, kevés használt disznózsír……a maradék mennyiség házi disznózsír. …..vízben feloldottam a NaOH-t…..majd jól beöltözve kivonultam a hideg garázsba főzőcskézni. Tíz perc után olyan hab lett a tetején, mint a húslevesen szokott, de alatta a zsiradék gyönyörű áttetsző volt….később a hab mennyisége csökkent……a zsiradék pedig olyan volt mint amikor a zselatint meleg vízben feloldom, de még nem teljesen áttetsző. fél óra múlva már sűrűsödött….egy teljes órát főztem,akkor puding állagú volt….gondoltam már biztos elég. Visszamentem vele a lakásba, ott még egy kevéskét szerettem volna főzni, de teljesen összeállt, alig tudtam betuszmákolni a formába. Gyönyörű fehér színe lett…..de én kissé zsírosnak találom. Holnap próbálom szeletelni…..aztán majd meglátom. Ha esetleg be kell tennem a sütőbe, a reszelt massza alá teszek vizet? És milyen hőfokon sütőzöm és meddig? Köszönöm előre is a válaszod! Big Smile

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 18. 13:56

    Kedves Maja!
    Halmozott malőr volt, még nem pudingosodott a szappan, mikor ki kellett lépnem a gyerekekért, mese nem volt, ez volt az egyik malőr. Nem mertem úgy kiönteni otthagyni, ezért betoltam a sütőbe 60 fokra, de ott meg kifutott és belepte a környéket Smile ez volt a második malőr. Aztán hazajöttem és a tűzhelyen folytattam a melegítést, de akkor meg nem tudtam mikor is kellene levennem. Végül találtam egy videót és annak alapján eldöntöttem hogy mikor kell levennem. Az állaga rendben van de a teteje hát nem sima. Jövő héten kipróbálom. Smile

  • Maja szerint:
     
    2012. 11. 12. 21:05

    VGyörgyi!
    Mi volt a malőr Question
    Egyébként elrontani nem lehet ha idő előtt veszed le,max könnyebben tudod kiönteni formába.Na,azért nagyon ne idő előtt legyen a dolog,mert akkor nem reagál el az összes zsír a lúggal,de észre fogod venni ha másnap szeleteled:inkább zsíros érzetű mintsem keményxszappanféle amit vágsz,de ekkor sincs baj,felreszeled és visszadugod a sütőbe átforrósodni,majd újraöntöd.
    Ha túlfőzöd,akkor nagyon darabosan tudod sok nehézség árán beletuszkolni a formába-tepsibe kiöntéskor.Szeleteléskor se lesz szép sima az anyag,hanem igen rusztikusSmileEttől függetlenül használható.
    Én mindkét variációt végigéltem,de javítottam és mindegyik mosószappanom elfogyott Grin Hidd el senki nem születik egyből kosárnyi tapasztalattal a világra,egy mosószappan meg tökéletes a kísérletezéshez!

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 12. 18:28

    Kedves Maja!
    Ott melegszik a tűzhelyen a szappan, kis malőr történt, ezért folyamodtam a meleg eljáráshoz, és nem tudom mikor kell levennem!!! Már sűrű, de nagyon, mondhatnám szilárd, egynemű. A fazék aljáról pedig egészen fehér borítást kell felkavarni. El tudom rontani nagyon ha esetleg idő előtt leveszem?

  • gaboca szerint:
     
    2012. 11. 07. 21:58

    Szia Kincs!
    Mosőgélt csináltam belőle, meg kézimosáshoz használom, de ki fogom próbálni reszelve is.Még nem tudom, hogy mennyit teszek a mosógépbe, talán 1-2 kanálnyit. Ha kipróbáltam megírom a tapasztalataimat.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 11. 07. 18:25

    Szia Gaboca!

    Hogyan használod ? Reszelve vagy gélt csinálsz belőle?
    Mennyit reszeléket teszel ha reszeled?

    Köszönöm,üdv.:Kincs

  • gaboca szerint:
     
    2012. 11. 07. 17:26

    Én is megcsináltam. Már használatban van. Nagyon Jó. Smile Nemsokára készül a következő adag. Smile

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 07. 16:54

    Kedves Maja!
    Elkészítettem a mosószappant, gyönyörű fehér lett! 1 kg zsírból készítettem, nem tudom meddig lesz elég, nálunk a mosógép családtag, folyton dolgozik mint mi. Smile Köszönöm a receptet! Szinekukac, Neked pedig a hentes-ötletet köszönöm, én ugyan nem ingyen jutottam hozzá a hájhoz, de még így is olcsóbban jöttem ki, és én csináltam a zsírt is frissen!

  • hamyka szerint:
     
    2012. 11. 01. 14:11

    huh, nekem ez a mennyiség baromi sok Grin

    Én arra gondoltam hogy kevesebbet csínálni….

    mondjuk annyit hogy összesen 100 gramos szappanka legyen, tudnátok segíteni hogy míből mennyit? Grin előre is köszyke Smile

  • hamyka szerint:
     
    2012. 11. 01. 12:58

    ssziasztok újra Smile

    Szinekukac: Nagyon jó ötlet, elmosolyodtam rajta Grin

    És ezzel lehet főzni-sütni is? Grin vagy nem érdemes??

    szappanba biztos nagyonjó, meg próbálok én is szerezni Grin

    üdv Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.