Mosószappan készítése hidegen


Egy régi receptet szeretnék nyilvánosságra hozni. Könnyen, egyszerűen, olcsón el lehet készíteni, nem igényel szaktudást. Nem kell főzni egyáltalán, hidegen készül. Nem lesz semmi veszteség. Mosószappanként használatos.
Sok jó szappan receptet láttam itt a honlapon, de ahogy látom az elkészítésük szaktudást igényel, és sok drága nyersanyagra van szükség. Az önök sémája szerint az 5 liter vizbe lehet főzni csalánt, le kell szűrni, és hozzá kell keverni a folyadékhoz az egy kiló marószódát. Képem nincs róla.

Hozzávalók
 • 5 (2.5) liter víz
 • 1 (0.5) kg marószóda (NaOH)
 • 3 (1.5) kg zsiradék (tiszta disznózsír)
 • 1 (0.5) liter étolaj
 • 1 (0.5) kg fehér liszt

Elkészítés

Az öt liter vízben feloldjuk az egy kiló marószódát, állni hagyjuk egy napig az oldatot. Másnap állandó kevergetés közben hozzáadjuk a 3 kiló zsiradékot, az egy liter étolajat és az egy kiló fehérlisztet. Addig keverjük a készítményünket ameddig elszappanosodik, szép sárga színű szappan lesz. Elég hamar elkészül a szappan, nem lesz semmi plusz folyadék (mint amikor főzik a szappant kint a nagy üstben). Amikor elkészült, a szappan masszát kiöntjük egy asztalra, amire vizes rongyot tettünk, elnyújtsuk, tetszés szerinti vastagságra. Egy napig száradni hagyjuk, utána feldaraboljuk (kockákra vágjuk). Ezt nem kell főzni egyáltalán, hidegen készül. Ezt a hideg szappant mi mosószappan gyanánt használtuk. Én a szekrény tetejére tettem száradni (feldarabolás után). Azt hiszem lehet a kavarás közben egy kicsi konyhasót adni hozzá (kb. egy marékkal). Aki akar tehet hozzá illatosító szert is. Van amikor egy kicsi dérót tettek. A záró jelbe tett értékek után lehet készíteni kevesebb szappant (fele arányba). Én a teljes adagot készítettem (5 liter víz).

Forrás: tovább a linkre

Mosószappan, , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Keku
Lakhely: Románia, Nagyenyed

Márkus János a nevem, 44 éves fiatal ember va- gyok. Tudomány kedvelő, többek között fitoterápia. Jelentek meg receptjeim belföldi, de külföldi szaklapokban is (Elixir magazin 1998, július,Méhviasz és fenyőgyanta kenőcs, és Reuma kenőcs, ezt szaba dalmaztattam, mert találmányom). Könyvet is írtam: Gyógynövény készítmények: kenőcsök, tinktúrák, szi- rupok, pilulák, több mind 100 kenőcs recept van. Jelenleg a Hulda Clark zapper készülékét tanul- mányozom, meg a magnetront (a mikróhullámú sütőből). Többmyire könyvekből sajátitottam el a fitoterápiát. Sokat jártam az erdőt mezőt, Maros partját gyógynövényeket gyüjtve. Több mind 100 fajta gyógynövényt használtam a munkám során. Több mind 200 betegnek adtam kezelést. Inkább a készítményekre szakosodtam, mer kiadosak, a teákat mindig meg kell főzni, le kell szűrni. Nem vagyok megnősülve, a tudományoknak élek. Nem dohányzom nem fogyasztok alkoholt. Hívő vagyok. Pünkösdi gyülibe járok. A Facebook-on a János Márkus néven vagyok elérhető. e-mail: janosm3@gmail.com Nagyon szép az önök honlapja, nagyon bő, sok és pontos tájékoztatóval szolgál, ami könnyen meg értjető, sőt meg is valositjató. Fogadják munkájukért öszinte elismerésemet. Tisztelettel: Márkus János, Nagyenyedről (ro.Aiud) Erdélyből

60 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
 • Kiseva szerint:
   
  2015. 10. 30. 14:46

  Elkészítettem KEKU mosószappanát. Nagyon szépen összeállt a massza a folyamatos kavarás mellett. A zsírt én korábban felolvasztottam és lehűtöttem. Viszont hiányzott még hozzá 30 dkg, amit darabosan tettem bele. Sajnos a zsír egyáltalán nem olvadt fel az elegybe, így még turmixoltam is egy kicsit rásegítve.
  Egy napi várakozás után jól lehetett darabolni. Először tapintásra nagyon keménynek tűnt. Látszanak benne viszont foltosan a fel nem oldódott zsírcsomók.. Gondolom nem nagyon szappanosodott el, de nem vizes.
  Fotót nem tudok ide mellékelni róla.

 • cecilcsibi szerint:
   
  2015. 01. 22. 09:50

  Szomoru vagyok m.nem sikerult a szappan,zsiros es nem is szaradt meg,nem tudom mit kezdjek vele?!
  Ha valakinek van otlete megkoszonom a segitseget!

 • Gemoke szerint:
   
  2014. 05. 15. 22:38

  Kedves Kinga,
  A kicsapódó só csak a szappan szépségét befolyásolja, a minőségét nem, valami olyasmi történik, hogy a felületről elpárolog a víz, aminek a helyébe a szappan belselyében lévő folyadék kerül. Ez oldott sókat is hoz magával, amik aztán ottmaradnak a felületen, mikor elpárolog. Intenzívebb tud lenni, ha nem elég sűrű a massza vagy kicsit több a víz…Amúgy simán lemosható Smile

 • Kingu szerint:
   
  2014. 05. 15. 09:54

  Sziasztok!

  Elkészítettem a mosószappant, de nekem a külsejére a só kicsapódott is nyugodtan használható?

  Üdv.: K.

 • Farkas Ani szerint:
   
  2013. 01. 02. 21:25

  Kedves Kincs!

  Hamulúggal készítem, nem mosószódával. Talán ez a nyitja. Smile

  Ani

 • Kincs szerint:
   
  2013. 01. 02. 12:03

  Kedves Ani!

  Írtad (2012. 08. 23. 11:44),hogy használt olajból csináltál már többször is mosószappant.És folyékonyat is csináltál belőle és az úgy sikerült mint a bolti,géles állagú.
  Nos ha lehet én arra lennék kíváncsi,hogy ezt a jó géles állagot,hogy csináltad!?
  Mert Én is csináltam mosószappant igaz nem fáradt olajból hanem friss olajból és amikor megcsináltam gélnek akkor kettéváltFrown
  Mit csináltam rosszul?

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • Keku szerint:
   
  2013. 01. 01. 02:59

  Betty73
  Igen, 1 napig állni hagyjuk a marószóda oldatot, és másnap hozzá keverjük a
  többi összetevöt, de nem kell főzni-melegíteni egyáltalán, ahogy le van írva a
  receptbe, úgy kell eljárni, ennyi.

 • betti73 szerint:
   
  2012. 12. 31. 23:22

  A fenti recepthez egy kérdés: Az NaOH és a víz egy napig együtt pihen. Majd másnap hidegen teszem hozzá a zsiradékot vagy 40 fokra felmelegítve?

 • Kincs szerint:
   
  2012. 12. 01. 21:44

  Szia Zsuzska !

  Végül milyen lett a mosószappanod?
  Reszelve használod vagy folyékonynak megcsináltad?

  Köszi,üdv.:Kincs

 • Fanni szerint:
   
  2012. 10. 14. 22:50

  ja, és szoktam ecetet önteni szódabikarbónára takarításkor, tudom milyen Smile azt tényleg nem szeretném közelebbről átélni Cry

 • Fanni szerint:
   
  2012. 10. 14. 22:48

  sorry. szappanozásban még kezdő vagyok és nem is gondoltam végig. ezt az infót kaptam, hogy az kell, de majd utánajárok, hogy mégis miért ez jutott el hozzám.

 • Biofeleség szerint:
   
  2012. 10. 11. 20:32

  Kedvesek!
  A mi kedves Batoránknak teljes egészében igaza van mind a lenyeléssel, mind pedig a bőrre spricelődéssel kapcsolatban.

  Kedves Fanni!
  Próbálj szódabikarbónára citromlevet vagy ecetet önteni, s meglátod mi fog történni. A szódabikarbóna pedig mint tudjuk egy sokkal kevésbé lúgos anyag mint a nátronlúg, úgyhogy (szerencsére) elképzelni sem tudjuk milyen heves reakció tudna lejátszódni a bőrünkön.

  Kedves Vali!
  Csak meg szeretném erősíteni amit Batora írt: ne végy és ne fogadj el soha olyan vegyszert aminek az összetételét nem tudod elelnőrizni!
  Ahogy Keku is írta: az összetétele NaOH 70%, nátrium klorid (só, NaCl) 30%, mosószóda 7%. Ez biztosan nem alkalmas szappan készítésére házilag. Írja is: szappan gyártásra használják a VEGYIPARBAN, az olajiparban és a petróleum-szármzékok tisztítására.

  Sajnos abban is óvatosságra intelek hogyan dobod ki, mert másokban is kárt okozhat. Jó lenne erről Freyát kérdezni, ő biztosan tudna biztonságos megoldást.

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 11. 15:53

  Úgy látszik ez ma egy ilyen nap Smile

  Fanni, kedves! Nem tetszett olvasni a Biztonsági szabályokat???
  Vali által beírt román szöveg (amit egyébként Keku is megerősített) az itatásról beszélt, azt pedig szigorúan tilos. Ugyanis ha a lúgra/savra közvetlenül savat/lúgot töltünk, akkor olyan heves reakció játszódhat le, ami akár a nyelőcső (és egyéb szerveink) kilukadásához is vezethet. Ezt persze sokkal szebben fogalmazta meg Freya a “Bórax” címszó alatt.
  És ugyanez vonatkozik a bőrrel való érintkezéskor is: ha közvetlenül ráöntöd, akkor így járhatsz. Ezért kell előbb bőven sima vízzel lemosni, majd jöhet a gyenge savas lemosás. Biztonsági szabályok 10. pont.

  Keku, köszönjük szépen. Akkor itt a probléma. A receptek közel 100%-os NaOH-ra vannak kitalálva, és szerintem az összes lúgkalkulátor ilyen töménységű lúgra kalkulálja a mennyiségét.

 • Keku szerint:
   
  2012. 10. 11. 15:02

  Kedves Vali!
  Maró szóda románul sodă caustică mondják. Ezt írja románul a csomagoláson:
  SODĂ CAUSTICĂ PENTRU SĂPUN, magyarul: Marószóda (sodă caustică, NaOH)
  szappan készítésre, ez a cím szó. Kezdi: conține, magyarul tartalmay-összetétel:
  NaOH 70%, nátrium klorid (ro.clorură de sodiu, NaCl), 30%, mosószóda (ro.
  carbonat de sodiu) 7%. Ro. se folosește la fabricarea săpunului-magyarul:szappan
  gyártásra használják, a vegyiparba, az olaj gyártó iparba és a zsíradék gyártó
  iparba, petrol szármzékok tisztisára.
  Nagyon veszélyes,mérgező a bőrre és a szemre nézve.Gyerekektől el kell zárni,
  Vigyázat! hogy ne kerüljön a bőrre és a szembe! Ha mégis a bőrre jut akkor azonnal
  le kell mósni bő vízzel. Ha mégis valaki lenyeli akkor azonnal forduljon orvoshoz,
  vigye magával a csomagolást. Védő feleszerelés használata kötelező!, kesztyű.
  Ha valaki mégis lenyeli akkor itasanak vele: vízbe feloldott ecetet vagy citrom
  levet. Az eredeti csomagolásba kell tárolni, maximum 60 fok lehet a legnagyobb
  hőmérséklet. Minőségét (hatását) megőrzi 2 évig. 1 Kg csomagolás Râmnicu Văl-
  ceán gyártották. Itt 5,50 lej egy kiló, vagy 50 fointba jön egy kiló marószóda, de 70%-os. Én se tudtam, csak amikor meg vettem, akkor látom, hogy 70%-os.
  Lefotózóm, és elküldöm neked az imeledre, lássad ilyet vettél te is.
  Szerintem a vegyszer az mind vegyszer, nem számít, hogy milyen ország gyártsa.
  Én így tudtam le fordítani, ez írja a csomagoláson.Úgyhogy ez a marószóda éppen
  szappan készítésre való, de lehet mára is használni, lefolyót tisztítani stb. Én
  lombikot mostam ki vele, semmi nem akarta meg tisztítani, de a NaOH meg tisz-
  tította. Nem kell eldobni, jó lesz másra.

 • Fanni szerint:
   
  2012. 10. 11. 14:18

  oké, hogy nem iszunk savra lúgot és fordítva, de ha pl bőrre megy a lúg (ugyan nem kéne védőfelszerelésben), de akkor sem ecetet teszünk rá? én így tudtam.
  ja, batora, pénteken elkészítettem életem első szappanját! Smile
  (ui. az e-mail megy neked már mindjárt…már összeszedtem, végiggondoltam hozzá a dolgokat)

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 11. 11:42

  Hát, nincs mit. Azért a tanulsága megvan a történetnek: pult alól nem vásárolunk vegyszert Wink

 • szerint:
   
  2012. 10. 11. 11:27

  Akkor megy a kukába…. Köszönöm a segítségetí!

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 11. 11:15

  Vali, kedves!

  Google fordító:
  “Ha ingerani termék mérgezést kap azonnal inni ecet vagy citromlé vízzel hígítjuk. Tárolja és megtartja az eredeti tartályban hőmérsékleten. max. 60 Celsius.”

  Magyarul, ha a szervezetedbe kerül, azonnal igyál vízzel hígított ecetet/citromlét. Na, erről Freya régebben kifejtette a nézőpontját: Nem iszunk lúgra savat és fordítva, max. kis kortyokban vizet/tejet és azonnal orvoshoz rohanunk!
  A második mondat: eredeti csomagolásában max. 60 fokon tárolható.

  Arra vonatkozóan viszont SEMMI információ nincs, hogy ez analitikai/technikai, töménységének %-a…. És az több, mint gyanús, hogy a víz nem melegedett, amikor beleraktad a cuccot! Még a mosószódától is felmelegszik, ami egy gyenge lúg a szappanfőzéshez használt NaOH-hoz képest. Nekem egyszer kellett melegítenem a lúgon, amikor fagyasztott vízzel oldottam fel a NaOH-t, de a jeget megolvasztotta!

  Ha eltekintünk ettől, akkor ha olaj maradt a tetején, akkor azt jelenti, hogy nem reagált el a lúg az összes olajjal, vagy fázisszétvált.

  Én biztos, hogy nem használnám el ezt.

 • szerint:
   
  2012. 10. 11. 10:55

  Biztos hogy az, mert caustica soda pentru sapun van ráírva ezt sikerült a google-ban lefordítani, ez naoh. Viszont a szöveget nem tudtam értelmesre lefordítani…. mivel használnak olyan betűt is amit mi nem. ( Pult alól adták)
  Beírom azért a szöveget (magyar betűkkel :S )hát ha valaki kiszed belőle vmi értelmeset…
  In cazul ingeráni produsului, intoxicatului i se va da imediat sá bea otet sau zeamá de lámáie diluate cu apá. Se depoziteazá si se pástrazá in ambalajul original, la temp. de max. 60 Celsius.
  Minden védőfelszerelés rajtam voltSmile
  Aki tud segíteni köszönöm! Hátha sikerülne vmit kihozni ebből vagy kuka lesz a vége…

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 11. 10:37

  Az már csak hab a tortán, hogy Magyarországon semmit nem lehet magyar leírás nélkül árulni… Hivatalosan…

 • batora szerint:
   
  2012. 10. 11. 10:32

  Vali, kedves!
  Egy “dorgálással” kezdeném, ha nem baj (ha igen, akkor is Wink ) SOHA nem szabad úgy vegyszert használni, hogy nem tudod, hogy mi az! Szerencséd van, hogy szinte nem történt semmi, nagy baj lehetett volna belőle. Ha NaOH (hangsúlyozom, HA) akkor nagyon-nagyon kicsi töménységű, a szappanfőzéshez közel 100%-os töménységű kell. Románul nem tudok, javaslom a google fordítót, a lényegét biztos, hogy meg fogod érteni. Aztán légy szíves számolj be róla, hogy mi volt az Smile

 • szerint:
   
  2012. 10. 11. 08:24

  Sziasztok!
  Én segítséget szeretnék kérni, mivel sikerült háti készítésű szappanhoz jutnom és nagyon megszerettem, gondoltam én is belevágok a szappankészítésbe. Nekem az eladó egy román NaOh-t adott, egy szó nincs rajta magyarul, már 2szer megpróbáltam vele szappan csinálni de nem akar a víz melegedni, mikor belerakom az naoh-t ( úgy hogy melegítettem)és nem is pudingosodik be rendesen és másnap reggelre áll a tetején az olaj. Nem hiszem hogy az arányokkal lenne gond, mert mindent kimértem mind a 2szer. (300gr oliva, 115g víz, 39g NaOh)
  Mit csinálhattam rosszul nem tudom, a lúg és az olaj is 40 fokos volt. Találkozott már valaki ilyennel? Van vmi a zacsira írva de én nem tudok románul, ha valaki tudna nekem segíteni lefordítani azt megköszönném! Szép napot!!!

 • Zsuzska szerint:
   
  2012. 08. 23. 16:19

  Én is remélem,h beválik!Köszi Ani!

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 08. 23. 14:18

  Kedves Zsuzska!

  Igen, a viasz keményít, a só segíti az érést. Első próbálkozásra tegyél bele mindkettőt. Nekem nagy sikerélmény volt ez a szappan. Kívánom, hogy Neked is az legyen!

  Szeretettel: Ani

 • Zsuzska szerint:
   
  2012. 08. 23. 14:02

  Nagyon köszi Ani!Szóval ha jól raktam össze:0,5 l olaj;75gNaOH;160g víz;1ek.méhviasz;1ek.só.Így is kipróbálom,meg méhviasz és só nélkül is.Kincs,elsősorban a használt napraf.olajat akarom felhasználni,és ha szilárd zsír nélkül is kemény lesz a szappan, az a legjobb! Köszi lányok!

 • Kincs szerint:
   
  2012. 08. 23. 13:42

  Ahogy gondolod,Én örülnék neki!
  Ha nem,akkor a pontos receptet várom privibe Wink Ne felejts el Rose

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 08. 23. 13:40

  Kedves Kincs!

  Annyi féfe mosószappan van már feltéve, nem biztos, hogy kell még egy fáradtolajos is. De holnap nekilátok az újabb adaghoz, ha az is kedvemre való lesz, akkor nagyon szívesen felrakom a “recipéjét”. Smile

  Szeretettel: Ani

 • Kincs szerint:
   
  2012. 08. 23. 13:26

  Ani Kiss ,köszi!

  Feltehetnéd az:egyszerűen fáradt olajból készült mosószappan pontos receptjét is! Wink

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 08. 23. 13:18

  Kedves Biofeleség!

  Napraforgó az olaj.

  Ani

 • Farkas Ani szerint:
   
  2012. 08. 23. 13:13

  Drága Kincs!

  Persze, érthető. Az elsőnél 0,5 l olajhoz 75 NaOH, 160g víz. Mivel aggódtam az állaga miatt, tettem bele viaszt, és sót. Illatnak citromhéjat. Jó lett.
  A második már dupla adagbol készült. Se só se viasz. Nem direkt, csak elfelejtettem beletenni. Így is jó. Mivel mosógépbe szánom, nem cifrázom túl. De minél tovább érik, annál jobb!

  Ani

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.