Házi mosószappan trisóval (ahogyan nagyanyáink készítették)


Ez  egy tényleg nagyon régi szappanrecept. Néhány összetevőjét a környezetvédők megkérdőjelezik, de tény, hogy nagymamáink ezt használták, és a jól bevált dolgoktól kevésbé érdemes félni, mint az újonnan jött ismeretlen csodaszerektől.

Hozzávalók
  • 1 kg trisó ( Ferenc-körúti vegyszerboltban a legolcsóbb beszerezni)
  • 2 l víz
  • 1 kg zsír vagy faggyú (én még csak zsírral készítettem)
  • 35 dkg mész

Házi mosószappan trisóval (ahogyan nagyanyáink készítették)

Elkészítés

Addig melegítjük a vízben a trisót, amíg fel nem olvad, beletesszük a meszet, 10-20 percig így főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, amikor lehűlt leszűrjük egy anyaggal kibélelt szűrőn, a visszamaradt mész 3/4-ét feltesszük főzni a zsírral, a maradék részt apránként hozzáadva elkeverjük benne. Kb. 2 órát kell még főzni. Ha kész, egy formát, faládát, dobozt stb.. kibélelünk egy anyaggal, és beleöntjük a masszát. Én amint kihűlt és megszilárdult fel szoktam szeletelni, de hagyom még egy napot állni. Rendes, gépi mosásnál is használjuk, ráreszeljük a ruhákra.

Forrás: tovább a linkre

Mosószappan, , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

22 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • mcmc szerint:
     
    2013. 05. 19. 11:05

    http://szappanozas.mfi.hu/viewtopic.php?f=6&t=3

    Induló fórum, kizárólag szappanozásról.

  • gilberta szerint:
     
    2013. 04. 25. 12:42

    Látom rosszul adtam meg a címem,vagyis,nem monikaka,csak simán monika37…
    bocsánat érte Big Smile

  • gilberta szerint:
     
    2013. 04. 25. 07:12

    Sziasztok!Igyekszem én is szappant főzni,mert nem vagyok rest,de ez a recept nekem nem vált be Frown Készítettem trisósat is,az sem jött be Frown most a kamrámban csücsülnek,és arra várnak,hogy kidobjam őket.Nem merek újra belevágni,itt felénk nem lehet Nátronlúgot kapni,és nem vagyok tisztában a rendeléssel,mert személyesen lehet átvenni,és én nem tudok mondjuk Budapestre fölutazni érte.Szeretnélek megkérni titeket,hogy segítsetek nekem legyetek szívesek!a következő E-mail címre várom válaszaitokat:monikaka37@gmail.hu.előre is köszönöm! Big Smile

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 23. 01:57

    Nos Trinit !
    Lenne ötletem a kérdéseddel kapcsolatban,jelesül,hogy a visszamaradt mésszel miért kell szórakozni.Szappan főzés közben ugyanis párolog a viz vagyis töményebb lesz az oldat,bármiből is készüljön.)))))Viszont ha tul töményre sikerül vissza kell higitani.Velem pont ez történt a mostani szappanfőzésemnél.És miután hozzáadott vizzel meghigitottam a tul tömény lugoldatot,szépen beállt a szappan is ugy ahogy elő vagyon irva.))))
    A mososzappan főzés nem hasonlitható a hideg eljárásos szappan készitéshez.Itt ugyanis hiába mérsz ki mindent centire az sem mindegy pl hány fok van a konyhában,ezért jo a visszatartott mész,mert szépen kicsi dózisban tudod adagolni ha szükség van rá. .Miután főzés közben nem mérhető az elpárolgott viz,igy itt a precizségnél nagyobb haszna van a megérzésnek és a gyakorlatnak.Aki ” szemre ” főz vagy süt ,idősebb asszonyok általában igy járnak el,az tudja miről beszélek.
    A szappant főzés közben amugy sem szabad magára hagyni-fel és kifut az edényben,edényből-folyamatosan keverni kell ,igy szépen követhető a zsir alakulása szappanná.Ha egyszer már csináltad tudni fogod mit és merre,mégha elrontod is,tudni fogod mit rontottál el .A negyedik szappant már csukott szemmel fogod főzni.)))))

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 23. 01:45

    Kedves Triniti !
    Csak és kizárólag lug azaz NaOh,zsir és viz amivel ez a szappan készült.Ha nem tévedek nagyanyáink igy készitették kivéve hogy nem “gyári” luggal,hanem hamuluggal dolgoztak,hiszen az is volt otthon,csak el kellett késziteni.
    Lehet az itt szereplő trisós,meszes receptet is kipróbálom egyszer.))))
    Kipróbálni csak akkor fogom majd ha kiszáradt,de akkor feltétlen megirom hogy jobb-e mint a disznózsirból készült.Mindenesetre nagy várakozással nézek elébe az első mosásnak.

  • Triniti szerint:
     
    2013. 01. 22. 21:34

    Nagyon ügyes vagy! Kérlek majd írd meg hogy tisztít, és azt is hogy a lúg alatt NaOH-t értesz, vagy e szerint a recept szerint trisóval és mésszel csináltad?

  • Kincs szerint:
     
    2013. 01. 22. 13:36

    Hát ez nagyon jó Színekukac! Yes

    Bye Kincs

  • szinekukac szerint:
     
    2013. 01. 22. 13:27

    Szép napot mindenkinek!
    Csak be akartam számolni mosószappan ügyben.))))Valahol olvastam,hogy marhafaggyuból milyen jó a mosószappan.Nem voltam rest és bejáratott hentesemnél kunyeráltam néhány kilo marhafaggyut.Mult kedden meg is kaptam,kb 4,5 kilot.Kisütöttem belőle a zsirt.Hát nem volt egyszerű.Egyrészt egész más mint a dfisznózsir,másrészt nekem itt Pesten nincsen ehhez megfelelő edényem,ezért 3 részletben kellett kisütnöm.Lemértem 3,10 kig szintiszta zsir lett belőle.Nekiálltam szappant csinálni belőúle.Azt hiszem eltuloztam a lugot,mert egy turos,darabos valami lett belőle,igy aztán adtam hozzá még 3 liter vizet.Az eredmény csodaszép hófehér,egynemü,mint a márvány,kemény de nem töredező szappan lett.
    Ugy néz ki a dolog a marhafaggyunál mások az arányok.Több lug kell bele és több viz,mint ugyanannyi disznózsirnál.
    A dolog igy néz ki:
    3,1 kg marhazsir
    7 liter viz
    80 dk lug
    A mennyiség valami eszméletlen sok .Azt hiszem néhány hónapig nem kell saját célra föznöm.))))Amint egy kicsit kiszáradt lemérem ,mert már én is kiváncsi vagyok rá kilora mennyi lehet.Ahogy a ládát megemletem amiben leöntöttem kb 6 kilóra becsülten,de ugye ebben benne van még a viz tartalomk is.Két hét mulva kiderül.))))

  • Triniti szerint:
     
    2012. 10. 30. 23:38

    Szia! A zsírt a vízzel együtt kell feltenni? És bele a 3/4-ed visszamaradt mészt?
    Ha már a 3/4-edét belerakjuk, akkor miért nem lehet az egészet beletenni. Miért kell azt az 1/4 részt elaprózni?
    Köszi előre is!

  • gelus szerint:
     
    2012. 09. 03. 23:02

    Szia Szappanoska !
    Gratulálok a Babádhoz és sok boldogságot, jó egészséget kívánok Nektek ! Rose

  • Szappanoska szerint:
     
    2012. 09. 02. 22:29

    Sziasztok!
    Elnézést, csak idő közben lebabáztam! Smile
    Igen, helga26 , olyan mész.

  • helga26 szerint:
     
    2012. 07. 01. 16:39

    mész allat a meszeléshez használt meszet érted????????

  • Szappanoska szerint:
     
    2012. 03. 25. 09:19

    Kedves Maja!
    Igen, a visszamaradt rész alatt azt értem, ami a szűrőben marad.
    Nagyon régen készítettem el utoljára, így nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon undi volt, és hogy azon gondolkodtam, ebből vajon mi lesz?!?! Amint lesz egy kis időm/energiám elkészítem újra, már lassan úgyis elfogy , és leírom nektek bővebben…..
    Arra még emlékszem, hogy reggelre kőkemény lett, amikor beleöntöttem talán folyékony volt….? húúú elnézést, de már arra nem emlékszem Smile Ahogy közeledik a szülés …egyre jobban kihagy az agyam Grin

  • Maja szerint:
     
    2012. 03. 25. 07:32

    Szappanoska!
    Mit jelent pontosan ez:a visszamaradt mész 3/4-ét feltesszük főzni a zsírral,
    Ha leszűröm a főzött lúgfélét mi a visszamaradt rész?Ami a szűrőben marad??
    2 óra főzés alatt milyen textúrát vesz fel a massza?Ugyan az mint az én NAOH-os mosószappanreceptemnél?Először szappanmorzsácskákat látunk benne,majd fokozatosan besűrűsödik…és kenőcsszerű lesz?

  • Cilkon szerint:
    2012. 03. 21. 13:18

    En is keszitettem mar folyekony mososzert, de bolti mososzappanbol. A receptet itt talalod: http://edes-oko-otthon.blogspot.com/2011/07/mososzer-hazilag.html Ez is eleg suru, de szerintem jol mos. En szinesekhez hasznalom 1 pupos evokanal mososzodaval.

  • Viki59 szerint:
    2012. 03. 21. 10:33

    Szappanoska!

    Nekem is elég sűrű olyan mint régen a bolti volt amit használtam, de nem zavaróan.

  • Szappanoska szerint:
    2012. 03. 21. 10:26

    Ha ebbe is beleszólhatok… Smile
    Én a napokban csináltam folyékony szappant…a saját szappanból, és egyáltalán nem jött be a recept, amit itt találtam.30 dkg szappanból lett 4 db 250-300 ml-es flakon, plusz egy befőttes üveg teli.Tehát írtó sok…. Viki, neked a szódabikarbónától nem sűrűsödött be még jobban?Én csak látszatnyit tettem bele, de utána fél liter vízzel még fel kellett kétszer öntenem a masszát, hogy flakonba lehessen tölteni Smile
    Én is gondolkodtam a folyékony mosószeres megoldáson reszelt mosószappanból, csk még nem volt időm elkészíteni, de amint megvan, nyilatkozom.
    Valaki tudna nekem ötleteket adni? A nagynénikémtől kaptunk nagyon sok babarucit, amik sokáig álltak padláson, és elég kellemtlen az illatuk.Szeretném mellőzni az öblítőt és a bolti cuccokat…mivel mossam ki, hogy a babára lehessen majd adni? Ecetes -hidegvizes áztatás? o.O

  • Viki59 szerint:
    2012. 03. 21. 09:58

    Szia Cilkon!
    Pontos mennyíséget nem tudok mondani, mert találomra készítettem el. Lereszeltem a háziszappant felöntöttem desztvízzel, kevergettem egy darabig, aztán tettem bele szódabikarbónát és levendula illó olajat, kevés bóraxot és kész. Minden alkalommal össze kell rázni mosás előtt. Ennyire egyszerű és nagyon szépen fehérít. Tarka ruhához nem használom ahhoz a mosódiónál maradtam.

  • Cilkon szerint:
    2012. 03. 20. 21:15

    Koszi a segitseget mindenkinek!
    Viki59! Hogy keszul az a mososzer?
    Szappanoska! Koszi, keresni foglak!

  • Szappanoska szerint:
    2012. 03. 20. 10:45

    Szia Cilkon!
    Persze, biztosan használható még, régen még semmiből sem készítettek silány minőségűt.Ráadásul a szappanról azt mondják, hogy minél tovább érik, annál jobb a minősége.Ezt “tapasztalom” én is, bár nem évtizedekről, csak egy évről tudok beszélni, amiket tavaly készítettem szappanokat nem hogy bajuk lenne, még sokkal jobbak, mint újkorukban! Smile
    Nekem az üknagymamám főzött szappant egyedül a faluban, elbeszélések szerint egy évig gyűjtötték a faggyút, zsírt, egy évben egyszer nekiállt, és annyi szappant főzött, hogy az egész falut ellátta vele, és még a környező városok piacait is bejárta velük Smile Ő is a padláson tartotta, bár nekünk nincs sajnos egy olyan régi sem, pedig szívesen kipróbálnám Smile
    Írj egy e-mailt a pal.angela.bobe’kukac’gmail címre, és szívesen segítek, hogy mit hol érdemes beszerezni, illetve recept ügyben is, ha még nem találtál.Én is egyedül kezdtem el járni a szappankészítés rögös útjait, és a saját bőrömön (és pénztárcám) kárára kellett kitapasztalnom, mit hol és mennyiért érdemes.A fb-on is megtalálsz mint Angus Gyógyíres Polca, ott talán könnyebb lenne értekezni.
    Kedves Lukrécia és Többiek, remélem nem gond, hogy kiírtam az elérhetőségeim!
    Szép napot Mindenkinek!

  • Viki59 szerint:
    2012. 03. 20. 10:10

    Cilkon!

    Én is ilyen szappanból készítetttem el a mosószeremet és azzal mosom a fehér ruhákat. Azon kívűl még nagyon jó foltisztításra, csak bedörzsölöm vele a ruhán a foltot és amikor nap van kiteszem had süsse. A nagyanyám is így mosott régen.

  • Cilkon szerint:
    2012. 03. 20. 07:02

    Sziasztok!
    En meg nagyon jaratlan vagyok a szappanok vilagaban, igy volna nehany kerdesem.
    Regi paraszthazat vettunk meg 1999-ben. A padlason talaltunk kb. 15 kg regi hazi mososzappant. Felenk ezt- ha jol emlekszem a nagymamam meseire- hamulugbol es disznozsirbol foztek. Hasznalhato ez meg valamire?
    Szivesen megprobalkoznek en is a szappankeszitessel. Hol tudom beszerezni hozza az alapanyagokat, felszerelest (lug, folyadekhomero stb.)? Ja, es kellene egy kezdoknek is konnyen elkeszitheto recept is! Elore is koszonom a segitseget!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.