Kecsketejes sószappan holt tengeri iszappal


Ezt a szappant még csak először készítettem el. Tapasztalatom még nincs róla,mert még érik. Már a szeletelésnél ahogy kezet mostam látszott, hogy jól habzik. Az iszapnak méregtelenítő hatása van azért is került bele. A kecsketej nagyon jó a bőrnek, nagyon puha lesz tőle.

Hozzávalók
  • 50 g ricinus olaj
  • 100 g sheavaj
  • 50 g kakaóvaj
  • 50 g olíva olaj
  • 150 g kókuszolaj
  • 152 g kecsketej
  • 56.67 g NaOH
  • 400 g holt tengeri só
  • 2 e.k. holt tengeri iszap
  • 5-5 csepp Menta és eukaliptusz illó

Kecsketejes sószappan holt tengeri iszappal

Elkészítés

A kecsketejet fagyasztott állapotban oldottam fel a lúggal. A sót és az iszapot pudingosodáskor kevertem bele a masszába. Ezt a szappant 50 fokon 1,5 órán keresztül szárítottam légkeveréses sütőben.

Gyógyszappan, , , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Viki59

25 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Eneh990 szerint:
     
    2013. 08. 17. 16:30

    Kedves Viki!
    Két dolgot szeretnék kérdezni:
    - Ugyanolyan jól működne a szappan, ha a sheavaj és az olíva olaj arányát megcserélném, 100g olívával és 50g sheavajjal készíteném?
    Ki szeretném próbálni a napokban, de szűkölködöm sheavajból.
    - A másik pedig az lenne, hogy mennyi superfat van a receptben? (ugye át kell, hogy számoljam)
    Köszönöm előre is Smile

  • Alma szerint:
     
    2013. 02. 22. 22:51

    Szia Viki59!

    Elkészítettem ezt a szappant, már 6 hetesek, kipróbáltam, de szárítja a bőrömet.
    Mi lehet az oka? Lehet, hogy a sót nem bírom? A tej helyett csalánteát raktam bele, a többi ua.

    Alma

  • szerint:
     
    2012. 11. 30. 19:40

    Kedves szinekukac ! Nagyon szépen köszönöm a választ és a bíztatást. Remélem úgy lesz ahogy írtad. Üdv

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 30. 15:38

    Ivett!
    Semmi sincs veszve.Elfigyelhet az a szappan a polcon még néhány hónapig.Nyugi.)))Lehet lesz még belőle szappan.))))Ne add fel,addig is csinálj másikat és örülj majd a sikernek.Drukkolok neked!

  • szerint:
     
    2012. 11. 30. 15:00

    Kedves VGYörgyi. Nem tudom mi volt a baj, de egy korábbi hozzászólásban olvastam , hogy a valaki egyeltalán nem is tette sütőbe. Ezért nem értem. Frown

  • szerint:
     
    2012. 11. 30. 14:57

    Szomorú vagyok Frown De azért köszönöm szépen a válaszokat!! Csodát már nem várok, hiszen 3 hetes és még mindíg nagyon puha.

  • szinekukac szerint:
     
    2012. 11. 30. 03:21

    Én ilyenkor ha reszelhető beleteszem egy sima alapszappanba és kész.Sajna az ichtyolos szappannak is az lett a vége.Most várom,hogy ebben a formában hajlandó -e vizzel elegyedni ))))

  • VGyorgyi szerint:
     
    2012. 11. 29. 22:30

    Kedves Ivett!
    A kályha nem tud olyan egyenletes hőt leadni mint egy sütő, legalábbis ha a mienk mellé tenném biztos nem lenne ugyanaz a hatás mintha a sütőbe tettem volna. Mondjuk ha ezáltal a meleg eljárás ugrott, akkor viszont marad a hosszabb érési idő, vagyis hagyj még időt a szappanodnak, és megtörténhet a csoda. Smile

  • gaboca szerint:
     
    2012. 11. 29. 21:58

    Szia Ivett!
    Szerintem ne dobd ki, tedd félre, hadd érjen még. Ha másra nem lessz jó, egy következő szappanba elhasználhatod dísznek.

  • szerint:
     
    2012. 11. 29. 21:45

    Halló csajok!! Mit csináljak?? Dobjam ki??

  • szerint:
     
    2012. 11. 28. 23:56

    Esetleg valaki kipróbálta még??

  • szerint:
     
    2012. 11. 28. 23:55

    Sziasztok! Sajnos nekem nem sikerült ez a szappan, pedig 2 x is megpróbáltam. Nem tudom , hol rontottam el. kecsketej helyett vizet használtam, a hozzávalókat pontosan mértem, sütőbe nem tettem ugyan, de kályha mellett volt egy éjszakát. Az állaga ragacsos, az első pár napban ( a formából is alig jött ki) késöbb morzsálodik és nagyon puha , még 3 hét után is. Fürdéskor pedig egyeltalán nem habzik, és olyan mintha disznózsirral kentem volna be magamFrown

  • szerint:
     
    2012. 11. 05. 14:42

    Köszi Viki59! Azt hiszem megpróbálom én is.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 11. 03. 12:33

    Kedves Ivett!

    Jó az Olíva olaj mennyísége, nincs elírás. Ha nem tudsz kecsketejhez hozzájutni, tehetsz bele desztilált vizet is, vagy valamilyen gyógynövényes teát.

  • szerint:
     
    2012. 11. 03. 08:20

    Kedves Viki59! Az 50g olivaolaj nem kevés? Az nem 500 g akart lenni. A másik : sehol nem kapok kecsketejet, mivel lehetne azt helyettesíteni. Előre is köszi.

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 26. 13:56

    Kedves Krisztina43!

    A szárítás után is 4 hétig hagytam megérni a szappant. Állítólag 2 hét is elég, de megvártam a 4 hetet a biztonság kedvéért.

  • krisztina43 szerint:
     
    2012. 08. 26. 09:05

    Kedves Viki!

    Ha a sütöbe rakod a sószappant 1,5 órára, utána mennyi száradás kell még a szappannak, hogy használható, azaz érett legyen?

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 03. 14:54

    Kedves Viki!
    Egy kicsit furcsállom a sütő-műveletet, különösen akkor ha a szappan fele só. Egy kevés só is nagyban meggyorsítja a szappan száradását, de ez a sómennyiség felülmúlta minden elképzelésemet.
    A szappan viszont gyönyörű. Elküldenéd priviben a recept forrását hogy tovább informálódhassak?
    Ja, és ha jól kalkulálok ez a szappan már megérett. Milyen let? Beszámolnál az eredményről?

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 03. 13:57

    Kedves Biofeleség!

    Mikor előszőr készítettem el a sószappant, utána náztem, hogy is készítik mások. Akkor találkoztam a szárításos módszerrel, így azt próbáltam ki, és mivel jól sikerűlt utána is elkészítettem ezzel a módszerrel, de már nem volt sikerem. Később már csak a szokásos módszerrel készítettem el, ezt is és a sima himalája sós szappant is.
    Csak ez a magyarázata.

  • Biofeleség szerint:
     
    2012. 08. 03. 13:13

    Kedves Viki59, miért tetted sütőbe?

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 08. 03. 13:06

    Szia Casale!

    Jó bele a himalája só is ,azzal is készítettem már. Volt olyan, hogy nem sütőbe tettem, hanem formába öntöttem és letakarva hagytam másnapig ,mint a többi szappanomat.

  • casale szerint:
     
    2012. 08. 03. 08:28

    Szia!

    A só lehet himalája?
    Nincs légkeveréses sütőm. Normál módon is lehet szárítani? Szilikon formába tenném, vágni nem fogom, cca. 8 óra után vegyem ki?
    Casale

  • IceCat szerint:
    2012. 02. 02. 16:06

    (Ennél is és az újabb receptednél is el vannak csúszva az NaOH arányok. Talán a vesszőt automatikusan felsorolásnak veszi a szövegszerkesztő és mentés után új sorba teszi ami utána jön?)

  • Viki59 szerint:
     
    2012. 02. 01. 20:35

    Maja! Már feltettem egyet,hamarosan publikus lesz.

  • Maja szerint:
     
    2012. 02. 01. 17:30

    Viki!
    Nem lehet megoldani tengeri só nélkül???Van esetleg más recepted iszappal?

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.