Diószappan


Elég régóta foglalkoztatott a diószappan készítésének gondolatal. Az utolsó lökést az egyik ismerősöm adta, aki ilyen szappanra vadászott, problémás bőrére, hajára, samponjának kiváltására szerette volna használni. Mivel diófánk van, nekiláttam, és ez lett belőle.
Készítése elég hosszú ideig tart, mivel a diólevelet, és a zöld diókat 4 hétig áztatgatni kell olajban, (fele olíva, fele napraforgó), és már június elején bizony el kell kezdeni a macerátum készítését, mert akkor még darabolható a dió, és üde zöld a levele, de megéri a várakozást. Kicsit lágyabb szappan lesz az eredmény, ezért 6-8 hétig érdemes érlelni.

Hozzávalók
  • 450g diómacerátum
  • 25g méhviasz
  • 10g ricinus olaj
  • 10g kakaóvaj
  • 160g deszt. víz
  • 64g NaOH
  • 1 kávéskanál tengeri só a pudingosodásnál
  • Illónak muskotály zsálya olaj

Diószappan

Elkészítés

Az olajokat egybeolvasztjuk, majd ha mindkét fázis 50-55C-os összeöntjük a vízben oldott lúggal a zsírokat. Szalagfázisnál mehet bele a só és az illóolaj. 48 órát formában kell hagyni, érési ideje hosszabb, 6-8 hét.

Gyógyszappan, , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Farkas Ani
Lakhely: Fót

Nagyon örömömre szolgál, hogy rátaláltam erre az oldalra. Úgy 2 éve kezdtem el házilag készíteni néhány dolgot, és rájöttem micsoda örömöt adnak az embernek ezek, a saját két keze álltal gyártott készítmények. Egy házi készítésű oliva szappannak szinte lelke van:) Azóta alig költünk tisztítószerre, kozmetikumra. Ezen az oldalon leírt sok kiváló receptből szeretnék ötletet meríteni, és talán én is hozzá tudok majd tenni egy-két használható leírást.

68 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 3 oldal1 2 3
  • Alma szerint:
     
    2014. 08. 30. 17:18

    Köszönöm!!!!

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 08. 30. 15:27

    Szia Alma!
    Igen, zölden, semmi baja nem lesz.
    Ani

  • Alma szerint:
     
    2014. 08. 30. 10:57

    Kedves Farkas Ani!

    A dió levelet is zölden teszed a macerátumba?
    A víz tartalom miatt nem fog elromlani a szappan?

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 08. 20. 14:55

    Kedves Timi! Szép lett ügyes vagy Smile
    Ani

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 18. 08:21

    Szép napot!
    Első utam a szappanhoz vezetett, hogy megnézzem mi a helyzet vele. Most örülök, mert a szappan megkötött, szép kemény lett, megnyugodtam most már. Smile Smile Smile
    Tapasztalatszerzés meg volt. Nem kellett volna először sem kikaparnom a masszát a formából, de az már megtörtént. Végül is az eredmény azt hiszem jó lesz. Nagyon várom a holnapot, hogy felvághassam milyen is belülről.
    Zsálya illóolajam nem volt itthon, eukaliptusz olajjal helyettesítettem.
    Így néz ki ma reggel a szappanom.
    http://kepfeltoltes.hu/view/140818/DSCF0509_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/140818/DSCF0507_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Smile
    Jó sokat szóltam hozzá most, de lehet valakinek tanulságos lehet az esetem. Smile

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 17. 23:53

    Kezdek bizakodni. Már a színe is változik, nem olyan feketés.
    Jelenleg így néz ki-szerintem sokat változott.
    http://kepfeltoltes.hu/view/140817/DSCF0505_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/140817/DSCF0503_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Egyre biztosabb vagyok benne, hogy először is jó lett volna, de megijedtem, hogy nagy a baj, kár volt kivennem. Még nincs sok tapasztalatom szappankészítésben, de most tanultam saját hibámból.

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 17. 23:00

    Most néztem, eltelt kis idő és kezd megkötni. Smile Smile Smile Reménykedem…. Smile
    Először sem kellett volna valószínű kiszednem.

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 17. 22:36

    Lefotóztam, ilyen szörnyen néz most ki.
    http://kepfeltoltes.hu/view/140817/DSCF0497_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/view/140817/DSCF0498_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Először túl gyorsan olyan túrós szerű lett, de nem annyira túrós, nem volt olyan szép selymes, mint, amit eddig készítettem szappant. Majd ezt beleöntöttem a formába. Figyeltem, hogy kicsit fura. Majd kiszedtem és melegítettem, megint turmixoltam és beleöntöttem a formába, de most rosszabb lett, mint, amikor először beleöntöttem. Ami rajta maradt a papíron az előzőből az már rákötött, azt lehet látni az oldalán. Lehet úgy kellett volna hagynom és lehet úgy jó lett volna. Most tanácstalan vagyok, de nem adom fel. Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 08. 17. 22:27

    Timi várj egy kicsit még, 60 fok sok neki, hagyni kell hűlni.. Ha szétválik, akkor nincs más hátra, újra kell olvasztani.

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 17. 22:16

    Elkészítettem a szappant, de azt hiszem valami nincsen rendben-valamit elronthattam. Frown Túl gyorsan megkeményedett, kb. 60 fokon adtam hozzá a lúgot. Most jó néhány perc múlva sem tetszik az állaga-az oldalán kiül az olaj. Olyan jó lenne, ha lehetne valamit csinálni vele, nagyon sajnálnám a diómacerátumomat, ha ki kellene dobnom. Frown Frown Frown Mindjárt lefotózom, hogy néz ki.

  • Farkas Ani szerint:
     
    2014. 08. 17. 22:08

    Kedves Timi!
    Biztos jól fog sikerülni, majd írd meg a tapasztalataidat.
    Ani
    Smile

  • Timi74 szerint:
     
    2014. 08. 17. 00:15

    Kedves Ani!

    Nagyon megtetszett a recept. Smile A hétvégére elkészült a diómacerátumom is, amibe zöld diókat és diófalevelet tettem. Vasárnap el is készítem a szappant. nagyon kíváncsi vagyok. Kezdő szappankészítő vagyok.

  • macsek13 szerint:
     
    2014. 03. 16. 21:08

    Sziasztok! Diómacerátumot hol tudnék szerezni/venni. Az most nekem így tavasz elején házilag kivitelezhetetlennek tűnik. Frown
    Köszi

  • kicsivica28 szerint:
     
    2013. 12. 29. 00:22

    Kedves Fahéj!

    Hálásan köszönöm a segítséget.Szerencsére nincs kellemetlen szaga,hamar fel is használom Smile

  • Fahej szerint:
     
    2013. 12. 28. 14:11

    Szia kicsivica!
    Szerintem semmi baja de azért szagold meg nehogy avas legyen! Én kb. 2 hónapig érleltem de lehet kicsit tovább is és remek szappan lett belőle!
    Üdv. :Fahéj

  • kicsivica28 szerint:
     
    2013. 12. 27. 23:43

    Sziasztok!

    Ha a feledékeny fejemmel 4 hét helyett majd’ 4 hónapig maceráltam a diót,az használható,vagy kuka?

  • Alma szerint:
     
    2013. 10. 08. 22:27

    Kedves Ani!

    Köszönöm a gyors választ!
    Kifogom próbálni Smile

    Alma

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 10. 08. 17:46

    Kedves Alma!

    A méhviasz keményíti a szappant. Kevésbé “kopik”,

    Ani

  • Alma szerint:
     
    2013. 10. 07. 22:43

    Kedves Ani!

    A méhviasz milyen tulajdonságait lehet érezni a szappanban?

    Köszi:Alma

  • P.Gabi szerint:
     
    2013. 09. 28. 09:25

    Kedves Ani!Nagyon tetszik a recepted,de én is inkább kókuszvajjal és kecsketejjel szeretném elkészíteni.Esetleg nem tennéd ki a receptjét annak is?Én még nagyon kezdő vagyok és egyenlőre mások bevált receptjeit próbálgatom,nagy segítség lenne,ha nem bánod. Smile

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 08. 15. 20:46

    Kedves Kata,
    Mivel a kérdésed nem kapcsolódik ehhez a recepthez, kélek hogy tedd fel a fórumban. Rose Van „Szappankészítés” vagy van “Szappanfőzés: ha valami mégsem úgy sikerülne” topik is, akármelyikben szívesen segítünk Wink

  • Kata szerint:
     
    2013. 08. 15. 16:07

    Sziasztok!
    Ma megcsináltam életem első szappanját! Smile Egy aprócska bibi történt, mégpedig, hogy kipróbálásként, fél adagot csináltam, minden rendben volt ameddig a NaOH oldat teljes mennyiségét egy laza mozdulattal bele nem löttyintettem. Szerintetek felhasználhatom, a szappant? vagy kuka. Köszönöm a választ.

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 06. 15. 19:33

    Kedve Do90!

    Napon, mert melegben oldódnak ki legjobban a hatóanyagok.

    Ani

  • do90 szerint:
     
    2013. 06. 15. 13:42

    Szia Ani!

    Egy olyan kérdésem van, hogy a macerátumot hol tárolod, amíg érik? Árnyékos, hűvös helyen, vagy napon, mint a leendő diópálinkátQuestion

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 06. 11. 22:14

    Kedves Sakti66!

    A macerátumot nem szoktam kevergetni, időnként egy kicsit megrázogatom.

    Se levelet, se diót nem teszek a szappanba, de meg lehet próbálni, szerintem rontani nem fog rajta.

    Muskotályzsálya illót nem tudod elkészíteni, de lehet maceráni úgy mint a diót. Én biztos megpróbálnám, de sajna nincs zsályám.

    Ha van egy kis kerted, sok csodát lehet ott termeszteni, kívánom lelj sok örömöt ezekben a dolgokban.

    Remélem tudtam segíteni Smile

    Szeretettel: Ani

  • sakti66 szerint:
     
    2013. 06. 11. 21:43

    Kedves Ani!

    A macerátum készítésekor kevergetni kell, vagy áznak az olajokban és 4 hét után leszűröm.

    A levelet, illetve a zöld diót beleteszed e a szappanba?

    Olyat lehet e csinálni, hogy frissen felaprítod a zöld diót és azzal készíted el a szappant?

    A muskotály zsálya olajat el lehet készíteni házilag, ha igen, hogyan?
    Nekem van a fűszernövény kertemben zsálya, az is jó?

    Nagyon tetszenek a munkáid, én is törekszem hasonló módon a természet adta lehetőségekkel élni. Smile

    Szép napokat Neked: Ildikó

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 06. 03. 10:34

    Kedves Csillag!

    Nagyon szívesen máskor is. Smile

    Ani

  • Csillag szerint:
     
    2013. 06. 03. 10:06

    Kedves Ani!

    Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Big Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 06. 02. 15:20

    Kedves Csillag!

    Víz helyett kecsketej, 150 g kókuszvaj, 300 g dió macerátum, a ricinust a szalagfázisnál tettem bele. Viaszt ki is hagyhatod. Diófőzet nélkül készült.

    Ani

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.