Folyékony (kenő) szappan készítése kálilúggal


Ezt a receptet egyszer 5% super fat szerint készítettem és gőzfürdő fölött, 4 órán keresztül. Ez nem lett teljesen átlátszó és jóval keményebb állagú lett, mint a második variáció, amit 0 % super fat-tel készítettem, sütőben, 3 órán keresztül, 145 gr KOH-val. A víz mennyisége ugyanaz.
Mindkét variációt kipróbáltam és finom sampont, tusfürdőt, folyékony szappant, mosogató szert, fogkrémet csináltam belőlük.
Utólag olvastam egy másik forrásban, hogy a repce olajtól lesz nem átlátszó a folyékony szappan. Talán van valakinek kedve kipróbálni és csak kókusszal, napraforgó olajjal és ricinussal elkészíteni. (nekem, most egy időre van elég kenő szappanom) Kíváncsi lennék az eredményre. Persze ebben az esetben újra kell kalkulálni a receptet!

Hozzávalók
 • 250 gr. kókusz zsír
 • 250 gr. repce olaj
 • 150 gr. napraforgó olaj
 • 50 gr. ricinus
 • 266 gr. desztillált víz
 • 137.8 gr. KOH (kálilúg)

Folyékony (kenő) szappan készítése kálilúggal

Elkészítés

Kimérjük az olajokat, a kókusz zsírt és óvatosan megolvasztjuk a kimért kálilúgot óvatosan beleöntjük a desztillált vízbe. Vigyázat, mert sokkal maróbb, mint az NaOH A kálilúgos folyadékot beleöntjük az olajkeverékünkbe, itt nem fontos a lehűtés, mint a szappan öntésnél. A botmixerrel összekeverjük. Sokkal nehezebben áll össze a massza, mint a rendes szappannál, de keverjük szorgalmasan, közben kis szüneteket tartva, nehogy kilehelje a lelkét a botmixerünk. Amint pudingos állagot ért el, kezdjük el takarék lángon melegíteni. Ne ijedjünk meg, ha szétesik a massza és kiválik a zsír, (nálam is előfordult) keverjük megint egy kicsit a botmixerrel. Ne hevítsük túl a masszát. Amint kicsit keményebb lesz a massza tegyük be a sütőbe és 100 fokon 3 óráig hagyjuk bent, néha keverjük meg. kb. 3 óra után jól átgélesedett a szappan massza. Aki inkább gőzfürdőn szeretné elkészíteni, úgy is megteheti. Akkor is 4 óráig kell a szappanmasszát melegíteni. Amikor 4 óra után teljesen átlátszóvá válik, akkor kész a kenő szappan alap massza. Most már lehet hígítani. 200 gr szappanmassza 350 gr. forralt víz sokáig tart, amíg feloldódik a vízben a szappanmassza. A legegyszerűbb, ha hagyjuk egy éjszaka állni. Ezután illatosíthatjuk, ízlés szerint illóolajjal aki akarja egy pici ételfestéket is tehet bele (vagy természetes festéket, mint pl. céklaport, spirulina port stb.) a PH-t citromlével tudjuk beállítani, ezt mindenki saját ízlése szerint tegye. Aki sűríteni szeretné, megteheti xanthannal. A száraz bőrűek tehetnek bele olajat, és lecitint is. nem csak kitűnő kézmosó folyékony szappant kapunk, hanem sampont és mosogatószert is tudunk belőle előállítani. A megmaradt szappanmasszát műanyag, vagy üveg tartóba tegyük, sokáig eláll és bármikor újra használhatjuk

Forrás: tovább a linkre

Folyékony szappan, , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: molagi
Weboldal: http://feleloesseg.blogspot.com

Amikor a csernobil-tragédia történt, a nagyobbik gyerekem 7 hónapos volt. Sohasem felejtem el, amikor másnap, miután kint voltunk vele a játszótéren, bemondták, hogy rádióaktív szennyezett eső esett le előző nap München felett és ne menjünk ki kis gyerekekkel, ha nem muszáj. Evvel a sokkoló, rossz érzéssel indultam el a tudatosodás útján. Ettől kezdve áttértem a reform konyhára, amit tudtam biológiai termelésűt vettem. Persze akkor ez még nagyon drága volt és kevés boltban jutottam hozzá. És nem is volt valami friss. Aztán jött a saját kert periódus, ahol megtermeltem a bio zöldségeimet és gyógynövényeimet. Utána a saját készítésű kozmetika következett, azóta (20 éve) magam kevergetem a krémjeimet is. Közben visszatérvén Magyarországra, elvégeztem a természetgyógyász iskolát, fitoterápia és még két másik szakon. Tudásomat 8 éven át a saját központomban, az Arany Buddhában kamatoztattam. Változnak az idők, most falun élek, ahol megint megtermelem a bio zöldséget, gyógy és fűszernövényeimet. Járom az erdőt, mezőt, gyógynövényeket gyűjtök. A szappanöntés nemrég tört be az életembe, viszont annál nagyobb erővel. A szappan készítésben benne van minden, amit szeretek. Kotyvasztás, gyógynövények, színek, formák, kreativitás, fantázia, boszorkánykodás.

17 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Gemoke szerint:
   
  2016. 05. 03. 09:22

  Kedves Molagi, a xantan nem igazán működik folyékony szappannál. Konyhasóval, szódabikarbónával, boraxszal lehet sűríteni. Tartósítani mindenképp kell a hígítottat, pláne, ha gyógynövény főzet van benne. Sajnos a legtöbb tartósítószer savas közegben működik csak, így csak kis mennyiségeket hígítsatok, ha saját részre lesz, és azt hamar használjátok el!

 • Illes_Viki szerint:
   
  2014. 05. 07. 12:50

  Kedves Mind!

  Segítséget szeretnék kérni. Nagyon kezdő vagyok. Készítettem ilyesféle kenőszappant, de nem olajokkal, hanem sertészsírral. Gyönyörű áttetsző zselé lett belőle. viszont mikor hígítottam, akkor nem igazán habzott. Mit ronthattam el?igaz, nem felesbe kevertem a vízzel, hanem kb1:5 az alapmassza, víz arány. túl híg?

  Köszönöm segítő válaszaitokat.
  Áldást és Derűt kívánok
  Viki

 • katundy szerint:
   
  2013. 10. 20. 20:02

  Kedves Molagi!

  A már hígított szappan mennyi ideig áll el?
  Abban tudsz-e segíteni, ha a tegomuls helyett pl emulsant használok, ua mennyiség kell bele?
  Az kenő szappannál mind1 milyen alapot készítek, jó samponnak,és tusfürdőnek is?
  Kókusz,napraforgó, oliva van itthon. Samponhoz nem lesz túl zsíros?
  + olaj, gondolom samponhoz nem kell bele ( főleg,ha nem száraz a haj )
  Mosogatószernek mit teszel még hozzá?
  Pudingosodásnál még a gázra teszem, és utána sütő helyett vízfürdőbe?
  Azt hiszem, egyenlőre ennyi a kérdésem Grin
  Már nagyon szeretnék folyékony szappant készíteniSmile

  Köszönöm előre is a válaszodat Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 02. 05. 13:45

  Yes Smile

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 05. 02:38

  Kedves Kincs!

  Igen, ha az egész elkészült masszát vesszük, akkor kb. 1 liter vízzel lehet hígítani. Én nem szoktam az egészet rögtön felhasználni, hígítatlanul tovább, azaz nagyon sokáig eláll, részletekben hígítom, aszerint, hogy mikor, mire kell. Ajánlom a YouTube-on ezt a filmet: http://www.youtube.com/watch?v=bP5VN4CXivg Nekem sokat segített, hogy láttam is, ahogy készül a folyékony szappan. Örülnék, ha megosztanád utána velem a tapasztalatodat, hogy hogy sikerült Smile Clover
  üdv. molagi

 • Kincs szerint:
   
  2013. 02. 04. 15:07

  Kedves Molagi!

  Nagyon örülök annak ha Te egy kiváló folyékony szappant csinálsz e recept alapján!
  Biztosan,nem is kétlem! Yes

  Van ez a mondatod!:
  “Most már lehet hígítani. 200 gr szappanmassza 350 gr. forralt víz sokáig tart, amíg feloldódik a vízben a szappanmassza.” Hypnotized
  Ez arra utal,hogy a megadott recept mennyiséget kb.1 L vízzel hígítod?

  Köszönöm,üdv.:Kincs

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 03. 22:22

  Aha, így már világos Yes Igen, én is így csinálom Heh

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 03. 21:31

  kis vízben feloldom a masszát és abba merítem bele, te is így csinálod?

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 03. 21:17

  Azt értem, de a pH-mérőt a masszába merited, vagy egy kis szappant feloldasz vízben?

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 03. 20:15

  ph mérővel (pH-Meter) és indikátorral is, hogy egész biztos legyek a dolgomban.

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 03. 20:02

  Kedves Molagi, köszönöm. Rose
  Te hogy méred a pH-t?

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 03. 19:50

  Kedves Biofeleség!

  A folyékony szappan recept teljes pontossággal le van írva, maga az elkészítés folyamata is. Nem értem a problémát. A káli lúg csak addig maró, amíg nem zajlik le a szappanosodás folyamata, ugyanúgy, mint a NaOH szappanoknál. Ugyanaz a folyamat zajlik le itt is, csak nem hidegen készült szappanról van szó, hanem az un. Hot Processed Soap, meleg eljárással készült. Háromszor készítettem el ezt a receptet és mind a háromszor teljesen jó, azonnal felhasználható, folyékony szappan alapot kaptam belőle. A semlegesítés nem a káli lúgra vonatkozik, hanem a ph érték beállítására, lehet, hogy itt nem szakszerűen fejeztem ki magam. Tehát a végeredmény a 4 órás főzés után, egy átlátszó, géles szappan massza, ami már egy használható 8 ph értékkel rendelkező un. kenő szappan és ezt dolgozzuk fel a továbbiakban.
  üdv. molagi

 • Biofeleség szerint:
   
  2013. 02. 03. 17:10

  Kedves Molagi,
  Ne haragudj, de Kincsnek annyiban igaza van, hogy mivel pontosan te írod hogy a kálilúg “sokkal maróbb, mint az NaOH”, a semlgesítés sem mindegy hogyan és milyen mennyiségekkel történik.
  A folyékony szappan esetében –ha jól tudom– nincsen érlelés amely során a lúg elveszti a maró hatását, s emiatt még fontosabb a pontos munka.
  Egyébként azt sem látom tisztán, hogy hogyan lehet ennek a szappannak “beállítani” a pH-ját, hiszen ahhoz fel kellene oldani vízben, s bizony nagyon nem mindegy hogy menyi szappant menyi vízben. Ezek a dolgok egyáltalán nem relatívak, és ezeket nem szabad (!) a kreativitásra hagyni.

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 03. 15:22

  Kedves Kincs! A hígításnál nem én számítom ki a folyadék mennyiségét, hanem recept szerint csinálom. Van amelyik 1:1 hígítást ajánl, van amelyik 200gr szappan masszához 350gr folyadékot ad meg. Ez aszerint, hogy mire fogod majd használni. Próbáld ki, hogy neked melyik a legmegfelelőbb. Én azért szeretem a kozmetikámat magam csinálni (amelett, hogy tudom, hogy mi van benne), mert egy ugyanolyan kreatív hobby, mint a főzés. Smile

 • molagi szerint:
   
  2013. 02. 03. 15:04

  Kedves Kincs!

  Gondoltam, hogy a tusfürdő és sampon receptet külön oldalra teszem fel, de akkor most inkább ide írom be:

  Tusfürdő és sampon recept:

  250 g kenő szappan alap
  250 g víz, gyógynövénytea vagy hidrolát

  50 ml víz
  2 teáskanál tegomuls (emulgeáló)
  kívánság szerint olaj (én 4 tk olíva olajat tettem bele, mert elég száraz a bőröm)
  1 tk illó olaj, ízlés szerint ( én 10 cseppet tettem bele, levendulát és citromfüvet)

  A kenő szappan alapot a gyógynövényteával együtt felmelegítjük 70-80 fokra, majd egy botmixerrel simára keverjük.

  Elkészítjük az emulgeáló folyadékot. A vízbe tesszük a tegomuls emulgálót és forrásig melegítjük. Hozzáöntjük a kenő szappanos folyadékunkhoz és jól összedolgozzuk.
  Beletesszük az illóolajat
  Én tettem még hozzá 1 tk citromlevet és egy késhegynyi E-vitamint

  Én a samponomat csalánból, bojtorjángyökérből, rozmaringból, levendulából főzött sűrű teából készítettem. A tusfürdőmbe zöld tea kivonatot tettem

  A lecitines kézmosó folyékony szappan receptemet még nem tudom ide írni, mert azt csak úgy érzésre kevertem, de megigérem, hogy ki fogom mérni és azt is leírom. Ahhoz lecitin granulátumot használtam és abba is citromlevet tettem.

  A kalkulátor, amelyiket én a szappanjaimhoz használok: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

  üdv. molagi Rose

 • Kincs szerint:
   
  2013. 02. 01. 14:55

  Kedves Molagi!

  Sorry az én számomra eléggé hiányos az elkészítésénél a leírás a mennyiségek terén! Frown
  Az ok,hogy a PH-t beállítod tehát semélegesíted az olajokat!
  De mennyit citromsavat mennyi vízel keversz ehez a mennyiséghez?
  És a lecitin és a plusz olaj? Ok de mennyi?
  Aki életében még nem csinált ilyet az nem fogja tudni ez alapján megcsinálni és csak úgy gondolatra tenni bele a cuccokat(citromsav,lecitin,olaj) főleg szappanoknál nonsense! Nem megfelelő mennyiégek alapján ki tudja milyen lesz !?
  És a semlegesítés is szerintem egy nagyon fontos/pontos művelet!!!
  Kérlek elmagyaráznád ezeket! Wink

  Köszönöm,üdv.Kincs

 • Kincs szerint:
   
  2013. 02. 01. 14:19

  Szia Molagi!

  Melyik kalkulátort használtad hozzá?
  A hígításnál,hogy/ mi aéapján számolod ki,hogy mennyi vízre van még szükség?

  Köszi,üdv.:Kincs

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.