Mosogatógép tabletta


A Dívány.hu-n olvastam egy mosogatógép tabletta receptet. Az általa leírt arányokat (majdnem betartva) elkészítettem a saját mosogatógép tablettámat, a fürdőbomba készítésnél tanultakat, tapasztaltakat felhasználva.

A megadott mennyiségből 7 db tabletta lett és nagyjából 10 percet vett igénybe az összeállítása, de ebben az is benne van, hogy előbányásztam a hozzávalókat.

Kiszámoltam, mennyibe is kerül így a tabletta.

1 kg szódabikarbóna 390,- Ft 100 g 39,- Ft
0,5 kg citromsav 590,- Ft 15 g 18,- Ft
1 kg tengeri só 180,- Ft 50 g 9,- Ft
Összesen 66,- Ft

1 tabletta 9,4 Ft-ra jön ki. S ez teljesen öko. A múltkor a bioboltban a 20 db-os öko tabletta 1.500,- Ft-ba került (75 Ft/db). Akkor úgy gondolom, megéri otthon pepecselni vele egy kicsit. Természetesen a dupla, vagy tripla adag előállítása sem kerül sokkal több időbe.

A mosogatógép sótartályába én mindig konyhasót szoktam önteni és az öblítőtartályba pedig ecetet. A füstszínű jénai tányérok soha nem lesznek szépek így sem, de azokon a drága bolti mosogatótabletta sem segít.

Hozzávalók
 • 100 g szódabikarbóna
 • 15 g citromsav
 • 50 g tengeri só (jódozatlan)
 • annyi víz
 • amellyel elérhető a "vizeshomok" állag (spriccniből porlasztva apránként)
 • Pár csepp! teafa illó (fertőtlenít)

Mosogatógép tabletta

Elkészítés

A száraz anyagokat kimértem és összekevertem. Annyi vizet adagoltam hozzá, hogy bele tudjam tömöríteni a bonbonformába. Én jól teletömködtem, mint ahogy a fürdőbombánál is szoktam.

Forrás: tovább a linkre

Mosogatás, , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

22 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Gyorgyi63 szerint:
   
  2013. 07. 13. 15:25

  Az én tapasztalatom az, hogy kb. 4-5 napig csont nélkül működik a tabletta, de utána egyre jobban csökken a hatásfoka. Ha por formában beteszed egy üvegbe és adagolod, úgy pont úgy mosogat, mint a bolti. A sót is beleteheted nyugodtan, de én azt mindig szoktam tenni a sótartályba is (jódozatlan legyen, az a lényeg) az öblítőtartályban nálam mindig ecet van.

 • fodorne szerint:
   
  2013. 07. 13. 14:11

  Sziasztok! Egyre jobban kezd érdekelni a “készítsd magad házilag mindent” téma. Szeretnék csatlakozni és minél többet megtudni a házilag is készíthető és bio dolgokról. Jó lenne vegyszermentesen, kíméletesen, környezetkímélően mosni, mosogatni, szóval minden érdekel a témában. Most találtam Rátok, olvasgatok. Először a mosogatógép tablettát fogom kipróbálni. Kérdésem az lenne, hogy milyen sót használtok a tablettához és használtok külön sót a sótartályba is???? Most akkor kell víz, vagy nem szabad, mert akkor közömbösítik egymást és nem ér semmit? Bocs a sok kérdésért! Mosóporra is van jó recept az oldalon? Mármint ruhákhoz! Köszi előre is a válaszokat.

 • Krisko szerint:
   
  2013. 06. 11. 22:57

  Sziasztok! Ezekkel az alapanyagokkal készítem el én is a mosogatószeremet a gépembe. De a vizet teljesen el kell hagyni, hiszen akkor az egész nem ér semmit. Jól záródó dobozban remekül tárolható. Ha mindenképp ragaszkodtok a tabletta formához akkor is összeáll ha kinthagyjátok a konyhában a levegő nedvességtartalmától előbb utóbb összeáll. De szerintem felesleges. Öblítőbe ecet, nekem teljesen bevált. Beauty

 • Gyorgyi63 szerint:
   
  2013. 03. 31. 17:39

  Én is erre a következtetésre jutottam, de nem adtam fel a tablettás kísérletezést, már meg is van a fejemben, az ünnepek után indul a gyártás és tesztelés.

 • magicf szerint:
   
  2013. 03. 30. 09:39

  A probléma az, hogy a lúg (szódabikarbóna) és a sav közömbösítik egymás. Ez a házi tabletta nem jó megoldás. Már az első használatkor nagyságrendekkel kisebb a hatékonysága mindkét hozzávalónak, mintha külön-külön használnád. Por alakban nem lépnek reakcióba, de mihelyt víz éri, azonnal reagálnak egymásra és teljes mértékben közömbösítik egymást.
  Egy jó kisérlet. Ha csak ecettel fújod be a fördőszobát akkor egy napig nem lehet megmaradni benne. Ha viszont előtte szódabikarbónát (lúgot) szórsz a felületre, majd azt lespricceled ecettel (sav) akkor heves pezsgés és tisztaság lesz az eredmény és nem fogod érezni az ecet szagát! Miért? Mert a lúg 100%-ban közömbösítette.

 • Gyorgyi63 szerint:
   
  2013. 03. 09. 20:41

  Lányok! Nem tudom mi a tapasztalatotok, de így bő 2 hét távlatából én azt látom, hogy egyre kevésbé mosogat szépen a tabletta.
  Azt hiszem két megoldás van. Egyszerre max. egy heti adagot készíteni, vagy csak por alakban összekeverve az adagolóba tenni. Hosszútávon a víz szerintem nem tesz neki jót.
  Legyetek szívesek megírni, hogy ti mit tapasztaltatok! Question

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 02. 28. 17:19

  Szia Batora!
  A háztartásunk kémiája egy igen jó és hasznos olvasmány, nagyon szeretem.
  Én minden mosogatásnál újra töltöm, de nekem mosogatásonként el is fogy.

 • batora szerint:
   
  2013. 02. 28. 16:11

  Kreatívkönyvelő, kedves!

  Köszönöm Rose , tegnap már én is így csináltam – “Háztartásunk kémiája” Smile Kb hány mosogatásonként töltöd újra, vagy minden mosogatás előtt löttyintesz bele? Vagy én vagyok a vaksi vagy a mosogatógép “kukucskálója” nem az igazi, egyszerűen nem tudom megállapítani, hogy most hogyan állok öblítővel…

  Egyelőre még nem sikerült jól beállítanom a mosogatógépemet Frown Most épp zsíros érzetük maradt az edényeknek Big Frown

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 02. 28. 15:13

  Kedves Batora!

  Az arány a következő: 2,5dl 20%-os ecethez 3evőkanál 70%-os alkohol.
  DE! Ilyen sokat soha nem szoktam csinálni, megpróbálok kb.ilyen arányok betartása mellett egyenesen a gép öblítőjébe tölteni. Nem lehet előre elkészíteni ezt az öblítőt, mivel az ecet baktériumai egy idő után az alkoholt is ecetté változtatják, szóval csak frissen lehet. Én elégedett vagyok a hatással. Csak ecetet és alkoholt használok, nem higítom vízzel.

 • batora szerint:
   
  2013. 02. 27. 15:27

  Sziasztok!
  Végignéztem az összes feljegyzésemet, egyik home-made mosogatógép-szert sem szerette hosszútávon (értsd: legkésőbb az 5. alkalom után) a gépem Frown Sorban ez volt a 4. recept.
  Ezen jól fel is húztam magam, nem létezhet, hogy a mosógéphez egyből megtaláltam, a mosogatógéphez valóval meg itt szenvedek! Szóval előkotortam az interneten a használati utasítást és megdöbbentőt felfedezést tettem! Rosszul van beállítva az öblítő adagoló. És lehet, hogy a só adagoló is. Sőt valószínű, mert amikor beállítottam, akkor még nem volt víztisztítónk, most meg van.
  Szóval ha valakinek nem jön be a recept, akkor nézze át a használati utasítást, mert lehet, hogy csak beállítás kérdése az egész.
  Ma beállítom, a következő mosogatás után jelentkezem Bye

 • ezustteso szerint:
   
  2013. 02. 25. 15:10

  Nyugi Batora nincs gond. Csak működjön Yes

 • batora szerint:
   
  2013. 02. 25. 12:24

  Bocsánat, most vettem észre, hogy a plusz citromsav Ezüsttesó tollából származik. Természetesen neki köszönöm az ötletet Smile

 • batora szerint:
   
  2013. 02. 25. 12:21

  Györgyi63, kedves!
  Jó lesz így is, illetve én úgy gondolom, hogy a lúg+sav reakciója ne a formában, hanem a gépben legyen, igazából ezért nem vittem túlzásba a vizezést Wink

  Kreatívkönyvelő, kedves!
  Erről a receptről beszéltem: http://lukreciakencei.hu/recept/haztartas/mosogatas/mosogatogephez-mosopor
  Ott meg is tárgyaltuk ezt a fehér fátyolt, az öblítőben akkor citromsav+alkohol+vizet használtam (épp babát vártam, ecet-undoritiszem volt Smile ), de a plusz citromsavat nem próbáltam. Na, majd kipróbálom Smile Illetve még egy olyan kérdésem van Hozzád, hogy mennyi alkoholt mennyi ecethez (esetleg víz?) használsz? Köszi

 • ezustteso szerint:
   
  2013. 02. 24. 08:16

  Kedves Batora!
  Ha egy idő után a keveréked (gondolom bórax+citromsav) elkezdi mattítani az üvegeket, tegyél hozzá + 1 kanál citromsavat… úgy remekül működik. Valamiért szerintem a bórax víztartalma reakcióba lép a citromsavval- és így már pár nap után veszít a hatékonyságából. Nekem így működik az utolsó szemig Big Smile
  Ha elfogy ezt én is kipróbálom Yes

 • kreativkonyvelo szerint:
   
  2013. 02. 23. 23:57

  Sziasztok!
  Ha az öblítőtartályba az ecettel együtt alkoholt is (én gyógyszertári 75%-t szoktam) adtok, az sokat segít a fehér fátyol elkerülésében!

 • Kincs szerint:
   
  2013. 02. 23. 13:20

  Yes Grin

 • Gyorgyi63 szerint:
   
  2013. 02. 23. 10:40

  Batora! Nekem is az lett az igazán jó állagú, amibe bátran tettem vizet. Teljesen összeállt, mint mikor homokvárat építettem ezelőtt 1000 évvel. Az nem mállik semerre sem. …. és végre megtaláltam az ideális jégkockaformát is.

 • batora szerint:
   
  2013. 02. 23. 09:48

  Sziasztok!
  Tegnap gyorsan el is készítettem, a víz kevés lett, teljesen szétmállott, úgyhogy kanalas adagolás mellett döntöttem Smile
  Az eredeti recept 14 db-ot ír, de szerintem reálisabb az itteni 7 – nekem pralinéformába 10 lett, de ugye szétesett.
  Első próbára szuper: volt benne műanyag, üveg, fehér porcelán, zománcos tepsi. Kíváncsian várom a továbbiakat – az előző mosogatógép keverék úgy kb. az 5. mosogatásnál mattította be az üvegeket.
  Öblítőrekeszbe ecetet használok, a sótartályba pedig közönséges sót.

 • babineni szerint:
   
  2013. 02. 22. 19:39

  Köszi Györgyi! Akkor azt hiszem, sikerült a 10 percből még egy kicsit lefaragni. Smile Most is port használok a gépbe amúgy.

 • Gyorgyi63 szerint:
   
  2013. 02. 22. 18:50

  Babnéni! Igen Smile nekem is van egy adag az első körből, ami szétmállott (kevés volt a víz) és úgy is szuperál. Big Smile

 • timcsurka szerint:
   
  2013. 02. 22. 17:07

  Ezt én is kipróbálom majd. Kíváncsi vagyok mennyire hatékony.

 • babineni szerint:
   
  2013. 02. 22. 15:28

  Lusták nem tablettázva használhatják mosogatópornak? : Big Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.