Vadgesztenyés mosás


Gesztenyés recept keresése közben találtam erre az oldalra, ahol a vadgesztenyével való mosásról írnak. Nagyon megmozgatta a fantáziámat a dolog, így hát elindultam gesztenyét szedni. Már be is fogtam mosáshoz pár szemet, igaz van vele némi macera, de az eredmény számomra meggyőző. Találtam egy környezetbarát, könnyen hozzáférhető megoldást, amivel ki lehet váltani a mosódiót. Előre el lehet készíteni több adagnyit, kiszárítva egész évre ellát egy háztartást.
Szezonja van a gesztenyének, aki teheti próbálja ki!

Hozzávalók
  • 4 szem pucolt vadgesztenye
  • 1 liter forró víz

Vadgesztenyés mosás

Elkészítés

Gesztenyéket 20 percig forró vízben áztatjuk, majd négy darabra vágjuk. Belsejét kiszedjük, kis vászonzacskóba a ruhák közé tesszük, mint a mosódiót. Fehér ruhákhoz ajánlott mellé a mosószóda használata.

Forrás: tovább a linkre

Mosás, ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Farkas Ani
Lakhely: Fót

Nagyon örömömre szolgál, hogy rátaláltam erre az oldalra. Úgy 2 éve kezdtem el házilag készíteni néhány dolgot, és rájöttem micsoda örömöt adnak az embernek ezek, a saját két keze álltal gyártott készítmények. Egy házi készítésű oliva szappannak szinte lelke van:) Azóta alig költünk tisztítószerre, kozmetikumra. Ezen az oldalon leírt sok kiváló receptből szeretnék ötletet meríteni, és talán én is hozzá tudok majd tenni egy-két használható leírást.

47 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • A legolcsóbb mosószer: a vadgesztenye (2015.09.21.) - gilvanfa.hu szerint:
    weboldal
    2015. 09. 21. 13:29

    […] A vadgesztenyét áztatás után a mosódióhoz hasonlóan, vagy főzés után folyékony állapotban is lehet mosáshoz használni. […]

  • szerint:
     
    2013. 10. 20. 14:16

    Sziasztok! Kiprobaltam meglepett valoban milyen jol tisztit a gesztenye. Van meg itthon azt megpucolom es ugy probalom tarolni, itt olvastam hogy igy is lehet. Valakinek tapasztalata van mar hogy all el jobban?Mert szeretnek meg szedni de nem volna jo ha ramrohadna Smile

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 10. 14. 17:41

    Kedves Saxo!

    Kétszer biztosan. Fehérekhez kell fehérítőt adni, hogy szép legyen.

    Ani Smile

  • saxo szerint:
     
    2013. 10. 14. 13:35

    Szedtem gesztenyét, ma kipróbálom. 1 adag gesztenyét hányszor lehet használni?

  • szerint:
     
    2013. 10. 02. 09:52

    Sziasztok! Vissza-vissza térő vendég vagyok, nem hagy nyugodni ez a gesztenyés mosás. Eddig nem mertem kipróbálni mert a pici lányom valóban pici volt, de azt hiszem itt az ideje a váltásnak. Ki fogom próbálni!

  • Vadgesztenyéből mosószer | Egészség blog - Vitálvár Természetből jeles szerint:
    weboldal
    2013. 09. 22. 05:35

    […] vadgesztenyét áztatás után a mosódióhoz hasonlóan, vagy főzés után folyékony állapotban is lehet mosáshoz használni. […]

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 09. 11. 20:07

    Van de más mint a diónak. Próbáld ki.Smile

  • Zajec szerint:
     
    2013. 09. 11. 13:16

    Sziasztok!
    A mosódiót kell kiváltanom: egyszerűen nem bírjuk a szágát, amit a már mosott ruhákon hagy. Büdös, olajos szaga van….

    A gesztenyésnem nincsen semmi szaga?
    Köszi,
    Zajec

  • Trixi szerint:
     
    2013. 04. 15. 09:22

    Sziasztok!
    A kérdésem, hogy ezt is többször lehet felhasználni, mint a mosódiót?

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 02. 22. 09:39

    Kedves Tilda!

    Felaprítva, mosózacsiba a ruhák közé téve, mint a mosódiónál, vagy ki is főzheted, és a levét leszűrve mosáshoz, mosogatáshoz használhatod. Ekkor pici alkohollal, illóval nem árt tartósítani.

    Szeretettel: Ani

  • tilda szerint:
     
    2013. 02. 21. 21:29

    Kedves Ani!

    Most szedtem gesztenyét, és mivel a tél alatt szépen megszívta magát nedvességgel, könnyű volt megpucolni. Ezután is meg kell főzni? Vagy most már csak reszeljem le és használható? Köszi, üdv: tilda

  • Farkas Ani szerint:
     
    2013. 01. 02. 21:31

    Kedves Judit!

    Annyit tud mint a mosódió.

    Ani

  • judit79 szerint:
     
    2013. 01. 02. 19:56

    Erről a gesztenyeszezonról lemaradtam, de idénre észben tartom Smile
    Mindenki elégedett vele? Még van annyi mosódióm, ami kitart kb őszig, de akkor már lehet, hogy nem veszek újabb adagot, hanem kimegyünk az erdőbe? Smile

  • repasyanita szerint:
     
    2012. 11. 29. 19:28

    Hát a lánykáim nagyon szorgosak voltak, én meg lusta, és nem dobtam ki a gesztenyéket. 115 db-ot gyűjtöttek, csak úgy, míg vártak a parkban, így most ugyan már szárazak, de egy próbát teszek velük. Köszönöm Smile

  • Sutimuti szerint:
     
    2012. 10. 27. 08:15

    shen: nekem úgy tűnik a mosódió sincs megpucolva (csak a magja kivágva) ezért mertem megkérdezni. Nem tudom, miért probléma, ha az egyszerű dolgokat kedvelem, és ha egy lépés indokolatlan esetleg, akkor kihagyom…
    Végül maradt páron héj, 4 részre vágtam, úgy főzőcskéztem amíg meg nem puhultak (közbe gyerekkel foglalkoztam, mielőtt ez lenne a probléma), és gélt készítettem. Fehéreken teszteltem, jó lett. De legközelebb akkor teljesen megpucolom.

  • szuszi szerint:
     
    2012. 10. 26. 18:08

    Sziasztok!
    A kérdésem az lenne, hogy a már lereszelt gesztenyéhez keverhetek e valamilyen illó olajat ? Question

  • 2012. 10. 26. 07:08

    Leszedve szellős helyen el lehet tartani, de ki fog száradni. Akkor már nehezebb pucolni. De 20 percig langyos vízbe áztatva kissé felpuhul, ismét lehet pucolni.

    Vagy megpucolva tároljuk szellős helyen, vászonzsákban lógatva.

    Ha kiszáradt a pucolt gesztenye, akkor le is lehet darálni, és gesztenyelisztként tárolni, akár befőttes üvegben.

    A gesztenye gyógyszer is. Készítményekről, hatásukról:
    http://ordogszappan.blogspot.hu/2012/10/a-gesztenye.html

  • Kekliliom szerint:
     
    2012. 10. 25. 23:31

    Sziasztok,

    Köszönöm a választ. Én tulajdonképpen erre a mondatra reflektáltam: “Gesztenyéket 20 percig forró vízben áztatjuk, majd négy darabra vágjuk. Belsejét kiszedjük, kis vászonzacskóba a ruhák közé tesszük, mint a mosódiót.”

    Tehát a nyers gesztenyéből szedjem ki a belet, vagy előtte forrázzam le, és csak utána szedjem ki és szárítsam a beleket?

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 10. 25. 20:09

    Kedves Karolina!

    Picil alcoholt szoktam a mosódióhoz tenni, de a teafa is nagyon jó lehet. Eddig ez eszembe se jutott. Köszönöm a tippet! Smile

    Ani

  • Karolina szerint:
     
    2012. 10. 25. 19:31

    Sziasztok!
    A mosódió nagyon sok ideig eláll,ha kifőzitek,teafa illót kell belecsepegtetni Grin !
    A gesztenyét még nem próbáltam ki.
    Karolina

  • 2012. 10. 25. 13:23

    Sziasztok!

    A főzet pár napig fog elállni, lévén élő, tartósítómentes anyag.
    A mosódió főzet sem áll el sokáig.
    Pucolva-darabolva lehet kiszárítani, szellős vászonzsákban tartani. Netán ebben a kiszárított formában őrölni, és mint gesztenyelisztet tárolni. Ezt is ki lehet főzni, zokniban, zsákocskában a mosógépbe adagolni.

  • Kekliliom szerint:
     
    2012. 10. 25. 13:16

    Sziasztok!

    Számomra is új még ez a terület; még a minta mosódiót sem mertem kipróbálni. Lenne egy olyan kérdésem, hogy most, ugye, sok-sok gesztenyét lehet felhalmozni, de hogyan cél- és szakszerű tárolni a készletet? Natúr formájában hagyni levegőzni, vagy kifőzni és megpucolni az egészet, és a belet kiszárítani? Előre is köszönöm, ha tudtok ebben tanácsot adni!

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 10. 24. 21:12

    Kedves Shen!

    Gesztenyefőzet meddig áll el?

    Ani

  • 2012. 10. 24. 20:53

    Azért kell megpucolni, mert fog. Mert a főzetével barna lesz a víz.
    és persze a szaponin sem oldódik ki, reszelni is nehézkesebb.
    De ami érthetetlen, hogy mindig van valami, amit a “nehézsége” miatt ki akarnak hagyni a receptből, helyettesíteni akarnak, stb.
    Attól hogy a tojást utálom pucolni, nem fogom héjastól enni…

  • Farkas Ani szerint:
     
    2012. 10. 24. 20:30

    Kedve Sutimuti!

    Azért kell megpucolni, mert a szaponin a magjában van, és nem tud rendesen kioldódni belőle, ha rajta marad a barna bőre.

    Szeretettel: Ani

  • Sutimuti szerint:
     
    2012. 10. 24. 13:55

    Mi van, ha nem pucolom meg mondjuk mindet? Kifőzöm és szódával gélt készítek, van a héjában valami, ami miatt muszáj pucolni? (Pl. befogja a ruhákat ilyesmi?)
    Még viszonylag frissek, felvágtam őket, és 80% kifordult a héjából simán, a többit héjával együtt tettem a vízbe. Szerintetek?

  • Kincs szerint:
     
    2012. 10. 23. 20:48

    Nagyon várom a tapasztalatokat!!! ROTFL

  • Nagyanyo szerint:
     
    2012. 10. 23. 20:22

    Irány a gesztenyefa Smile

  • LucaSoma szerint:
     
    2012. 10. 20. 09:37

    De jó, köszönöm! Akkor délután én is megyek gesztenyézni! Smile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.