Argán olajos kondicionáló sampon


Ez egy csodás, kényeztető, kondicionáló sampon, bármilyen hajtípusra. Ajándékba készült legjobb barátnőm szülinapjára sok szeretettel. Kevés rózsa illót kapott, de önmagában is megállja a helyét, kellemes natúr illata van. A tenzideket és emulgeálókat innen szerzem be: http://www.elemental.eu/

Hozzávalók
 • 140 ml lenmagzselé
 • 30 ml mosóalap /tenzid/
 • 10 ml habzó tenzid
 • 1 ek. glicerin
 • 1 ek. méz
 • 1 ek. lenmagolaj
 • 1 ek. argán olaj
 • 2 mk. Varisoft emulgeáló
 • 2 mk. cetil alkohol
 • 10 csepp tejsav
 • 20 csepp illóolaj
 • 25 csepp grapefruit mag csepp

Argán olajos kondicionáló sampon

Elkészítés

A lenmagzselét, glicerint felmelegítem gőzfürdőben, ezután elkeverem benne a mézet, majd a tenzideket,. Közben az olajokat felmelegítem a cetil-alkohollal és a Varisofttal, amíg el nem olvadnak. Nem kell felhevíteni túlságosan, épp csak olvadjon el a cetil-alkohol és a Varisoft. Ezután az olajat adom a folyadékhoz, és folyamatosan keverem kihűlésig. Ekkor jön bele a tejsav, aztán az illóolaj, végül a grapefruit mag csepp vagy más tartósítószer. Ebből mintegy 200 ml sampon lesz.

Samponok, , , , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Bujuli

Nagyjából 23 éve vannak bőrproblémáim, főleg téli időszakban. Tudom, hogy ennek belső okai is vannak, de már régóta szeretném ezeket külsőleg és belsőleg is együtt orvosolni. Rájöttem, hogy nem elég csak egyik oldalról megközelíteni egy problémát, ezért döntöttem úgy, hogy külső dolgaimban is változtatok. Szappankészítéssel kezdtem, és lassan haladok előre egyre többet és többet tanulva a különböző, teljesen természetes, vegyszermentes testápolószerek készítéséről. Nem utolsó sorban népes családomat is szeretném megóvni ezáltal minden allergizáló, káros anyagtól. Remélem, tartalmas lesz a jelenlétem az oldalon mind magam, mind mások számára.

16 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • zsuzstyina szerint:
   
  2015. 01. 30. 11:56

  Bujuli!
  Ha így írod be a keresőbe, hogy elemental.eu/hu akkor a magyar oldal jön be.
  A lap alján vannak receptek

 • Enci szerint:
   
  2013. 06. 21. 10:37

  Üdv mindenkinek ! Bevallom, én újonc vagyok a natúr készítmények sajátkezűleg készítésében. Ez a sampon recept nagyon megtetszett és meg is kerestem az ajánlott linket. http://www.elemental.eu/. Más okosabb (informatikus) ismerősöm adta az ötletet, hogy próbáljam ki a zászlócskát a fordításhoz és – igaz , nem minden esetben – de sok receptnél működött. Magyarul is olvasható egy csomó recept Smile . Sőt, mint láttam , a receptből többminden megtalálható náluk.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 23. 16:30

  De pont ezt mondom én is…Smile Mindig megnézem a receptnél a százalékot is. Az elemental receptjeinél fel van tüntetve és a kombinációkban is. Smile Sajnos a receptek csak románul érhetőek el…Frown

 • batora szerint:
   
  2013. 05. 23. 16:23

  Bujuli, kedves!

  Eszem ágában sem volt “dádázni”. Értem, hogy te mit mondasz, ugyanakkor szeretnék rávilágítani arra, hogy koránt sem veszélytelen az információhiány.
  Írod: ” Fel van tüntetve, hogy milyen százalékban használható, “. Ez így nem igaz! Egy nagy általánosságot ír, 15-50%, 5-35%, stb. De mindegyik készítményben másmilyen töménység ajánlott. Pláne hasznos információ a mosóaktív hányad, ha kombinálni szeretnéd a tenzideket.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 23. 15:44

  Kedves Batora! Én nem vagyok sem kémikus, sem vegyész. Abból “élek”, amit a natúrkencés oldalakon összeolvasgatok. Persze, ezért engem meg lehet “dádázni” Big Smile . De: még mindig inkább használom ezt a tenzidet, mint vásároljak a boltban sampont. Eddig nem volt olyan sampon, ami ne szárította volna a hajam, nem volt olyan tusfürdő, ami ne szárította volna a bőröm. Ha figyelembe vesszük, amit Freya ír a glicerinről, hogy ti. “gyári kencék vásárlásánál mindig nézzük meg, hogy az összetevők sorában a hányadik helyen fordul elő: kerüljük azokat a készítményeket, amelyekben a glicerin a víz után a második vagy harmadik helyen található”, akkor azt mondhatom: ez a mosóalap önmagában nem használható. Fel van tüntetve, hogy milyen százalékban használható, és akkor ki lehet számolni, hogy az összes összetevővel egyben alkalmazva hányadik helyre kerül a glicerin. Viszont így gondolkodva nem szükséges már külön glicerint adni hozzá…Smile A táblázatról: engem kielégít, ami ott szerepel, hgy ti. milyen a mosóereje, milyen százalékban használható, mennyi a ph-ja, stb. Mert az én kencés “szintemhez” elégségesnek tartom. Ha ebből a szintből pedig “megszületik” egy termék, aminek a ph-ja hatos, a hajam pedig csillog-villog-göndörödik és tartása lesz, akkor elégedett vagyok vele. Más tenzidet soha nem használok, Erdélyben élek, ehhez tudok hozzá jutni. A tenzideknél pedig egyenként átnéztem az összetevőket, a magam józan paraszti esze szerint és a receptek összetevőit és a véleményeket figyelembe véve készítem el a magam kencéit. Azért is kerül ide egyik-másik receptem, hogy megerősítést vagy tanácsokat kapjak. Smile Végül is csak 3-4 hónapja kezdtem a “szakmát”…Smile Nem tudom, hasznos volt-e ez a válasz…Smile De szívesen fogadok bármilyen segítő szándékú kritikát.

 • batora szerint:
   
  2013. 05. 23. 14:36

  Kedves Bujuli!

  Én is a tenzides samponokat részesítem előnyben, ezért is kérdeztem, hogy ez a recept mekkora mosóaktív hányadra (hogyan) jött ki. Élek a gyanúval, hogy a forgalmazó honlapján látható táblázatról beszélsz, ami semmire sem használható, ha a(z alap) információk nincsenek, nem pontosak, szubjektívek, mint mosóaktív hányad, pH érték, sűrűsítő erő Frown Persze, ha nem egy táblázatról beszélünk, akkor ezer bocs. Smile Távol áll tőlem a kötözködés, de szerinted egy mosóalapba minek glicerin? Ráadásul a második helyen? Question

  Ursula, kedves!
  A Rokonsal-ból elég a 20 csepp, de előtte a pH-ját be kell állítani max. 5,4-re plusz tejsav hozzáadásával.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 23. 13:07

  Kedves Batora! Köszönöm az észrevételt, a mosóalap és tenzidek tekintetében van egy táblázat, ami eligazít. A sampon ph-ja hatos, ez elsőre beállt, de, mint tudjuk tejsavval korrigálható és beállítható, ha nem felel meg az elvárásnak. Ehhez azonban szükséges a mérés. Én csíkkal mérek. Eddig nem volt gondom semmivel. Samponokat próbáltam készíteni reszelt házi szappanból is, de sajnos nem jött be. Ezért fordultam a tenzidekhez.

 • batora szerint:
   
  2013. 05. 23. 10:43

  Szia!

  Ezekkel a receptekkel nekem mindig az a problémám, hogy fogalmunk sincs, hogy a “mosóalap” és a “habzó tenzid” konkrétan milyen mosóaktív hányaddal rendelkezik.
  A forgalmazó honlapja szerint a “habzó tenzid”= decyl glukoside (azaz a mosóaktív hányada 52%), de a “mosóalap” egy ötvözet ezekből: Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl glucoside, Sodium Cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate.
  Az sem teljesen világos számomra, hogy a kész terméknek hogyan és mennyire állítottad be a pH-ját… Ez önmagában is fontos, de igazán Ursulának lenne hasznos, ha Rokonsalt szeretné használni.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 18. 20:52

  Sőt, teheted nyugodtan, mert a cetil akohol tudtommal csak társ-emulgeáló.

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 18. 20:50

  Ursula, én a Varisoftot kondicionáló tulajdonsága miatt tettem bele, itt most csak mellékes, hogy emulgeál is…Smile Ha úgy gondolod, hogy nem elég a cetil akholol, akkor sztem igen.

 • Ursula szerint:
   
  2013. 05. 18. 20:03

  Igen,köszönöm, én fejben már a tartósításnál jártamSmile
  Az Emulsant akartam kérdezni a Varisoft helyett,mert momentán csak az van nekem itthon…

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 18. 14:07

  Szia, Ursula! A Varisoft egy emulgeáló tulajdonságokkal rendelkező növényi kondicionáló szer. Lsd itt: http://www.elemental.eu/hu/623-varisoft-emulgealo-btms.html
  A Rokonsal pedig tartósítószer. Nem tudom, nem a grépfrútmagcsepp helyett gondoltad-e, mert én azt használom tartósításra. Amennyiben ez utóbbira gondoltad, természetesen ki lehet váltani, csak az adagolást nem tudom, mert nem dolgoztam még Rokonsallal, viszont akkor valaki biztos készségesen segít, aki ismeri…Smile A Varisoft egyébként elhagyható.

 • Ursula szerint:
   
  2013. 05. 18. 11:03

  Szia Bujuli!
  A Varisoftot ki lehet váltani rokonsallal?Ha igen,akkor ugyanaz a mennyiség?
  Köszönöm

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 18. 06:46

  Mert hogy magamnak is elkészítettem… Big Smile

 • Bujuli szerint:
   
  2013. 05. 18. 06:31

  Köszönöm, kipróbálás után is azt mondom, tényleg csodás és kényeztető. Az eddigi legjobb sampon az én hajtípusomra, ami száraz és vékony szálú. Big Smile

 • Hester szerint:
   
  2013. 05. 17. 22:50

  Yes Ez igazán jól hangzik. Ki fogom próbálni!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.