Csalánleveles hajöblítés zsíros, korpás hajra


A csalán flavonoidokat, kávésavat, vitaminokat és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban évszázadok óta nagyon sokrétű a felhasználása, rengeteg betegségre, valamint ezek megelőzésre alkalmazzák, de a kozmetikai ipar is már jó ideje felfigyelt jótékony hatására.

A főzete fürdőként hatékony az aranyér kezelésére, borogatásként bőrelváltozások esetében használják. Az alábbi főzetet imádott Nagymamám alkalmazta zsírosodásra, korpásodása, hajlamos fejbőr- és haj kezelésére. Érdemes kúraszerűen alkalmazni.

A csalán bármikor gyűjthető, de levelének gyűjtési ideje inkább a tavaszi hónapokban ajánlott. Gyökérzetét tavasszal vagy ősszel javasolt begyűjteni. Mivel a hatóanyag szárazságfüggő válasszunk mindig száraz, nem közvetlen eső utáni szedésnapot. Mindig csak a friss hajtásokat szedjük.

Hozzávalók
  • 200 g friss vagy 10-15 g szárított csalánlevél
  • 1 liter víz a forrázat
  • 0
  • 5 liter víz a hidegvizes kivonás esetében
  • pár csepp a zsíros haj kezelésére alkalmas illóolajból: ciprus
  • levendula
  • bergemott
  • zsálya
  • cédrus
  • citrom
  • boróka.
Csalánleveles hajöblítés zsíros, korpás hajra

Elkészítés

Ha frissen szedett csalánt használunk, a leveleket vágjuk, fel apróbb darabokra majd gőz fölött félig lefödve egy órán keresztül forraljuk. Legalább a fele víz elpárolog. Hűtsük le a főzetet és adjuk hozzá az illóolajat. Ha teljesen kihűlt öntsük rá a hajunkra. Hagyjuk a hatóanyagot a hajon, ne öblítsük át a hajat. Hideg vizes kivonás esetében az áztatási idő 10-12 óra.

Hajkondícionálók, , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Freya
Lakhely: Halden

Üdvözöllek! Sokáig gondolkodtam hogyan sűríthetném össze egy mondatban mindazt ami az ÉN-t adja nálam. Édesanya, feleség és vegyészkutató igen erős kutyulási/kisérletezési késztetéssel megáldva – ez vagyok én :-). Szeretem természetes dolgokkal körülvenni magam, valamint a természet kincseit felhasználni a mindennapokban. Fontosnak tartom, hogy családom tagjai minél kevésbé legyenek kitéve ártó kemikáliáknak: ezért egy ideje a konyhámat is labornak képzelem ... Nagyon megtetszett ez az oldal mind tartalmát, mind pedig a stílusát nézve; úgy gondolom, igen hasznos ötleteket lehet itt találni és ezáltal sokat lehet tanulni is. Gratulálok mindenkinek!

6 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 17. 17:43

    Köszi Freya!Smile Üdv:Kincs

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 17. 16:54

    de még mennyire! Csak kisebb csokorba kösd, és lassan szárítsd ki jól átszellőző, árnyékos helyen. Utánna mehet papírtasakba, és hűvös, páramentes helyen tárolható.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 17. 16:41

    Freya drága! Ugye a csalán sokáig el áll szárítva?!

    Üdv:Kincs

  • Freya szerint:
     
    2012. 05. 17. 16:12

    Kincs Smile. A legjobb része amikor a csalánt szedi az ember Smile Smile Smile
    Én kesztyűbe, de drága jóapám annélkül; sőt még meg is hempereg a csalánrengetegben. Reuma kezelésére régi gyógymód, de van tudományos alapja is: a csalánszőrök 0,1% hisztamint és 1% acetilkolint tartalmaznak, melyek a bőrbe jutva hisztamint szabadítanak fel, ez tágítja a kis ereket és a hajszálereket és vérbőséget okoz. A vérbőség a mélyebb szövetekre is kiterjed. Így ez nem más mint a hisztaminkezelés népi formája.

  • Keku szerint:
     
    2012. 05. 17. 15:18

    Csalán leves hajöblíntő. Szerintem is nagyon jó, de lehet tenni hozzá csipős csalán gyökeret is, ezek a
    klaszikus hajmosó-ápolok. Nekem van jó alkholos kivonatom hajápolásra: ebbe
    van csalánlevél és gyökér is, csípős paprika, meg torma, meg buxux levél, lehet tenni
    nírfa levelet is.

  • Kincs szerint:
     
    2012. 05. 17. 14:54

    Ez jó lehetSmile

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.