Citromos/narancsos krém-balzsam zsíros/normál-száraz hajra


Íme a tökéletes home-made hajbalzsam a vékonyszálú hajra, mindazoknak akiknek elegük van a bolti balzsamok hajelnehezítő hatásából.
Ez a balzsam tartást ad a hajnak, fényesíti, anélkül hogy elnehezítené. Antibakteriális és a bőr zsíregyensúlyát szabályozó hatása is van.

Hozzávalók
  • 2 narancs (normál/száraz hajra) vagy 2 citrom (zsíros hajra)
  • 200ml víz
  • 1 kiskanál kókuszolaj (száraz hajra tehetünk fele kókusz- fele lenmagolajat)

Citromos/narancsos krém-balzsam zsíros/normál-száraz hajra

Elkészítés

Facsarjuk ki a gyümölcsök levét és tegyük félre letakarva. Vágjuk apró darabokra a gyümölcsök héját. Forraljuk fel a vizet, s ha felforrt, dobjuk bele a feldarabolt gyümölcshéjat, takarjuk le és hagyjuk pihenni fél óráig. Fél óra elteltével öntsük a gyümölcshéjat a vizével együtt egy turmixgép poharába és turmixoljuk össze alaposan, majd hozzáadva a kifacsart citromlevet/narancslevet és az olajat turmixoljunk ismét, míg egy sima tejszerű állagot nem kapunk. 2-3 gézlapon keresztül szűrjük le a narancs/citrom tejet, s alaposan nyomjunk ki belőle minden kis maradékot. A kész balzsamot töltsük jégkocka-formába, takarjuk be folpackal, s tegyük fagyasztóba. Amikor a balzsam megfagyott, szedjük ki a jégkocka-formából, s a kockákat tartsuk egy nejlonzacskóban vagy egy dobozban a mélyhűtőben. Mélyhűtőben 5-6 hónapig is eltartható. Amikot tudjuk hogy használni szeternénk, vegyünk ki a zacskóból 2-4 kockát (a haj hossza szerint). Olvasszuk fel a kockákat, mossunk hajat a samponunkal szokás szerint, majd tegyük a felolvadt balzsamot a hajunkra egyenletesen eloszlatva a hajtőtől a hajvégekig. Hagyjuk hatni néhány percig, majd langyos vízzel öblítsük ki. Végül öblítsünk hajat hűvös vízzel, hogy a haj szép fényes legyen.

Forrás: tovább a linkre

Hajkondícionálók, , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Biofeleség
Lakhely: Venezia
Weboldal: https://www.facebook.com/Biofeles%C3%A9g-Tudatos-KozmEtika-523866861057083/

Olaszországba tévedt hazánk lánya vagyok, évekig csináltam itthon szappant és kozmetikumokat a családomnak, barátoknak, legnagyobb megelégedésükre. A “Biofeleség” nevet egy barátnőnk adta, amikor látván a kotyvasztásaimat egyszer közölte a férjemmel hogy “neked bio feleséged van” :-) Sajnos az elmúlt években a bőröm nagyon érzékennyé és ekcémássá vált, úgyhogy le kellett tennem a csináldmagadról és a begbízható késztermékeket használom. De a kedvenc receptjeimet szívesen hagyom a próbálkozó kedvűek örömére. Szeretettel kérlek hogy a kérdéseitekkel forduljatok a Lukrécia Kencéi szerkesztőihez.

3 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • monyik szerint:
     
    2013. 11. 13. 23:21

    Sziasztok ! Nagyon megörültem ennek a receptnek, ugyanis a gyerekeim, utálják az ecetes öblítést , a szappannal való hajmosás után. Gondoltam ezzel ki tudnám váltani. Lassan egy éve fűzök szappant, de ez kifogott rajtam Smile mindig darabos lett, vagy szétvált, de harmadszorra, főztem tovább a citrom héját, és HURRÁ siker. Nagyon szépen köszönöm Yes
    Móni

  • Biofeleség szerint:
     
    2013. 09. 14. 17:51

    Kedves Flammerv,
    Igen, a fagyasztás az eltarthatóság miatt kell, de az adagolás is könyebb így. Mivel savas anyagokat és sok vizet tartalmaz, szerintem hűtőben csak 1-2 napig maradna el, nem hiszem hogy a két hajmosás közti 3-4 napot kibírná, hamar színt és illatot változtatna. De ha gondolod próbáld ki.

  • flammerv szerint:
     
    2013. 09. 12. 20:25

    Szia!

    Nagyon jók a receptjeid, gratulálok!
    Az lenne a kérdésem, hogy muszáj fagyasztani? Vagy csak az eltarthatóság miatt kell? Anélkül meddig áll el vajon? Lehet, hogy én inkább fél adagot készítenék, és hűtőben tartanám.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.