Fogfehérítő “foggél”


Géles állagánál fogva könnyen használható, és minden fogbajt elmulasztott, itthon csak fogtündérnek hívjuk! Smile

Mindennapos használatra jó az alap foggél, de szükség esetén (túl sok tea-kávé stb.) átavanzsálhatjuk “fehérítővé”, de mint mindig, itt is óvatosan veselkedjünk neki. Smile
Ez esetben a fehérítést nem a fogzománc polírozásával fogjuk elérni. A fehérítő hatásért a hidrogén-peroxid lesz a felelős. Senki se ijjedjen meg tőle, mert híg oldata nem ártalmas, de szép eredményt érhetünk el vele. Azonban gyerekeknél ezt a receptet ne alkalmazzuk, és mi se nyeljük le!

Semmiképpen NE készítsük a H2O2 oldatot töményebbre, mert lemarhatja az ínyt, de ennyi (eddigi tapasztalataim szerint) nem árt, csak fertőtlenít, és a fogzománcnak se árt. Smile

Mindenesetre CSAK addig alkalmazzuk, amíg el nem értük a kívánt hatást, ha bármilyen probléma merülne fel, hagyjuk abba az alkalmazását, vagy hagyjuk ki belőle a H2O2-t, enélkül is egy jó fogkrém!

Hozzávalók
 • 100ml víz
 • (3db hyperol tabletta vagy 3%-os hidrogén-peroxid oldat(ez utóbbinál nem szükséges vizet hozzáadni
 • ez fogja adni az oldat alapját))
 • szódabikarbóna
 • xilit/erithritol
 • 2g xanthan
 • 1g lecitin
 • 10g kókuszolaj
 • illóolajok

Fogfehérítő “foggél”

Elkészítés

Ezt a két bekezdést nyugodtan kihagyhatjuk, de akik szeretnék, megcsinálhatják: Gyógyszertárban kapható hyperol-tabletta és 3%-os hidrogén-peroxid oldat is. Ha Hyperolhoz jutottunk, akkor 3 db tablettát porrá törünk. Tudni kell róla, hogy tablettánként 1g karbamid-peroxid található benne, mely vízben válik H2O2-vé. Citromsavval stabilizálják, és mivel a sav nem túl jó a fogzománcnak, ezért szódabikarbónával közömbösítjük. A porrá zúzást érdemes kesztyűben csinálni, mert a kezünket is könnyen kifehérítheti, fájdalmas sérüléseket is okozhat, vigyázzunk, nehogy szembe jusson! A Hyperol-port beledobjuk az 1dl meleg vízbe, és nagyjából ugyanennyi szódabikarbónát szórunk mellé. Az edényünk lehűl, és széndioxid szabadul fel. Érdemes összerázni az egyveleget, és egy egész napot pihentetni, nyitott üvegben, nehogy a széndioxid miatt felrobbanjon az egyveleg (nekem már 3x is robbant fel fogkrémem... egyszer talán megtanulom, hogy a türelem jobb eredményt hoz... :) ). Tökéletes foggélhez juthatunk akkor is, ha a hidrogén-peroxidot kihagyjuk, ha már/még nincs szükség rá, nem kell használni! Ha már nincs pezsgő hangulatban az oldatunk, akkor adjunk hozzá sót (a fogunk örülni fog), avagy xilitet és erithritolt, aki az édesebb ízeket preferálja. Valamint, ha kókuszolajat is raknánk bele, ne felejtsük ki a lecitint se még idejében beleadni, hogy a granulátumok még fel tudjanak oldódni. Illóolajakkal "ízesíthetjük" tovább gélünket, valamint bármi száj/fogbajra is jók lehetnek az alábbi illók: ánizs-, bergamott-, borsosmenta-, citrom-, édeskömény-, fahéj-, fodormenta-, levendula-, zsálya-, kamilla-, teafa-, eukaliptusz illóolaj. Tetszőlegesen adagoljuk! Legvégül pedig a xanthánt adjuk hozzá. Az első napokban érdemes a tubust kicsi résnyire nyitva hagyni, hogyha netán maradt még benne széndioxid, akkor a magas nyomás miatt ne robbanjon fel a flakon. Nem szép látvány... :( Egy nap után már elnyeri általában a megfelelő állagot, úgy használhatjuk, mint a normál kinyomkodós fogkrémeket. :)

Fogkrémek, , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Jellow

8 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

 • Jellow szerint:
   
  2014. 01. 08. 19:53

  Kedves Biofeleség!
  Megnyugtattál, egy ideig azt hittem, hogy haragszol rám, de örülök hogy nem. Smile
  Kicsit szelídítem még a receptet, csak megfontolandó alternatívaként hagyom meg benne ezt a “cuccot”. Smile
  És az építőjellegű kritikákat meg mindig köszönöm! Smile

  Jellow

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 01. 08. 00:26

  Kedves Yellow,
  Nem akartam kötözködni, eszem ágában sincs. És természetesen a receptel is úgy variálsz ahogy akarsz, hiszen Lukrécia pubblikussá tette, s én azt felül nem bírálhatom. Sokkal inkább szántam reménybeli segítő észrevételnek, és nagyon örülök hogy úgy is vetted Rose
  Sajnos sok anyag van, ilyen a szódabikarbóna is, amit azután hogy egyszer valaki kipróbált sokan használják akkor is ha nem is tudják hogy és milyen mennyisében kellene hasznáni. én is beleestem ebbe a hibába, s én is úgy jártam ahogy te. Csak én attól kezdve ötvenszer gondolom meg hogy mit használok, sokkal inkáb olvasok Wink De annyira jó hogy össze tudjuk dugni a fejünket és „egyezkedni” Big Smile

 • Jellow szerint:
   
  2014. 01. 07. 20:21

  Kedves Biofeleség! Köszönöm, javítom a cikket, hogy ne legyenek félreértések.
  De szerintem a 3% még biztonságos. Előszedtem a dobozát, az utasításban napi használatra írja ezt a tájékoztató: “szájhigiéné fenntartására 4,5%-os oldatot”. És ezt nem napi egy borsónyi fogkrémmel alkalmazva. Mindenesetre felhívom a receptben rá a figyelmet.
  És nem szeretnék kötözködni, de a legtöbb fogkrém-recept alapja pedig a szódabikarbóna, ami azonban (nálam mindenesetre nagyon csúnyán) lemarta az ínyemet, napokig fájt tőle a fogam, pedig nem használtam barbár módra. Nem hiszem, hogy sokkal veszélyesebb lenne így ez a recept, de megfogadom tanácsod! Smile

  Jellow

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 01. 07. 19:49

  Kedves Yellow,
  Azt hiszem hogy a válasz abban rejlik ami te is írsz, csak talán nem gondoltad végig hogy mit is jelent: hogy „a hyperol gyógyszerészeti használati utasításnál ennek a koncentrációját ajánlják különböző szájbetegségek kezelésére, és mindennapi fertőtlenítésre”.
  Tehát ezt a koncentrációt szájbetegség esetén használjuk, nem folyamatosan hosszú távon, hanem csak egy ideig, orvos utasítására és ellenőrzése alatt. Tehát ez nem vonatkozik az ilyen keverékeknek az egészséges száj ápolására, kozmetikumként való mindennapos használatára.
  Ne haragudj hogy a te receptedbe így belekötök, de itt ugyebár mi kozmetikumokat készítünk, s ez a recept arra bizony nagyon erős. Vagy át kellene dolgozni, vagy legalábbis feltűntetni hogy csak szakember tanácsára és felügyelete mellett szabad alkalmazni, mert külöbnem az olvasóknak ez a különbség nem tiszta.

 • Jellow szerint:
   
  2014. 01. 07. 17:30

  Kedves Biofeleség! Nagyjából 3%-os oldat, de ezt lehet higitani. Én erről nem hallottam még, hogy ilyen problémát okozna, sőt, a hyperol gyógyszerészeti használati utasításnál ennek a koncentrációját ajánlják különböző szájbetegségek kezelésére, és mindennapi fertőtlenítésre. Természetesen ki lehet hagyni, aki ódzkodik a használatától, de nekem eddig semmi problémám nem volt vele, de köszönöm hogy felhivtad rá a figyelmem!

  Jellow

 • Biofeleség szerint:
   
  2014. 01. 07. 12:34

  Kedves Yellow,
  Mennyi ennek a gélnek a végső hidrogén-peroxid koncentrációja? És a szódabikarbónával nem lesz erősebb?
  Egy kicsit tartok az ilyen receptektő, mert pont most olvastam hogy az olasz fogyasztóvédelem betiltotta a boltokból azokat a fehérítő készítményeket amelyeknek a hidrogén-peroxid tartalma magasabb mint 0,1%. És azoknak a termékeknek az árusítását amelyek többet tartalmaznak klinikai vizsgálatokhoz és orvosi rendelkezéshez kötik, mert azoknál akik orvosi ellenőrzés nélkül hosszabb távon használták a hidrogén-peroxidos termékeket, ínygyulladást és ínysorvadást okozott.

 • Jellow szerint:
   
  2014. 01. 05. 21:26

  Kedves ezustteso!
  Nem, csak az egyiket használd. A hyperolban a citromsavat kell közömbösíteni, a patikában kapható hidrogén-peroxid oldatban úgy tudom nem stabilizálják savval, de igazság szerint ez utóbbit még nem próbáltam. Ha oldatod van, próbáld ki: Tegyél bele egy kevés szódabikarbónát, ha habzik, akkor annyit tegyél bele, amíg már nem fejlődik CO2. De egy fogkrém inkább legyen lúgos, tehát tedd csak bele!

  És ha már van 3%-os patikai H2O2 oldatod, nem kell külön hyperol tabletta. Az oldatnál nem szükséges plusz víz, az alapot az oldat adja, azonban ha hyperol tablettával csinálod, akkor a 100ml víz az alap, amibe 3-4db zúzott tablettát oldasz fel. Smile

  Remélem tudtam segíteni, tényleg elfelejtettem odaírni, hogy a H2O2 oldattal teljes egészében pótolhatjuk a víz+hyperolt.

 • ezustteso szerint:
   
  2014. 01. 05. 21:00

  Valószínű velem van a baj… akkor most a hyperol tabletta is és a 3% hidrogén peroxid is kell?… Vagy csak egyik… ha nem tablettával készítem, hanem oldattal akkor is kell a szódabikarbóna? Egyébként mennyi hidrogén peroxid kell bele?
  Köszi a választ… (és a receptet is bár még nem értem…)

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.