Aromavizek házilag


Az aromavizek köztudottan nagyon jó hatásúak és a kozmetikumokban is sokszor használjuk. Sok helyen igen drágán adják, vagy a forrásuk nem éppen megbízható. Sokat próbálkoztam házi készítésével, és eddig az erős teának való főzés tetszett a legjobban, de csak eddig. Nemrégiben kaptam három könyvet a Gold Book kiadótól az Aromaterápia kézikönyve, A Wellness otthon és a Hajápolás természetes anyagokkal. Mindhárom könyv házi recepteket tartalmaz, és általános leírásokat a házi kozmetikumok készítéséről, az illóolajok keletkezéséről, fajtáiról stb. A mostani recept a Wellness otthon című könyvből származik.

Hozzávalók
  • egy nagy (10-12 l-es ) fazék
  • 1 tiszta tégla vagy kő
  • egy csokor friss illatos gyógynövény (körülbelül 2l vagy 1 kg)
  • egy üvegtál ami illeszkedik az edény aljába és legalább 2
  • 5 cm távolság van az edény fala között
  • rozsdamentes acéltál ami elég nagy ahhoz hogy a fazék tetejére ráültessük
  • 1 nagy darab jég

Aromavizek házilag

Elkészítés

1. A nagy fazekat tegyük fel a tűzre. 2. A téglát rakjuk a fazékba a tűz fölé, annak közepére. 3. A friss növényeket helyezzük el a tégla körül. 4. Annyit vizet öntsünk az edénybe, hogy ellepje a téglát és így épp a gyógynövényeket is fedni fogja. 5. Az üvegtálat helyezzük a téglára, ebben fog összegyűlni a desztillált virágvíz. 6. A rozsdamentes acéltálat helyezzük az edény tetejére és tegyük bele a jeget. A legjobb ha egy nagy jégtömböt használunk kisebb jégkockák helyett, mert így lassabban olvad el a jég. 7.Lassú lángon melegítsük a fazekat, lehetőleg a legalacsonyabb fokozaton pároljuk a növényeket legalább 3 órán keresztül. Fontos, hogy a jég soha ne fogyjon el. A felszálló desztillált virággőz a fazékra tett hideg acéltál alján lecsapódik és az üvegtálba csepeg. Az itt felgyűlt víz a virágvíz :) Nagyon sokféle növényből lehet elkészíteni, lehet próbálkozni fűszernövényekkel, levendulával, rózsával.

Arclemosó, tonik,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Zsidanna
Lakhely: Budapest

Kb. 1 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a házi kozmetikumok készítésével Lukrécia blogjának rátalálása után. Azóta eltelt időben sikerült kicsit önállósodnom, így a családom tagja szinte mind az én kreálmányaimat használják. Amúgy a kertészeti egyetemen kertészmérnök hallgató vagyok, és a gyógynövények megszállottja már igen régóta. :)

35 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

Összesen: 2 oldal1 2
  • jenori szerint:
     
    2014. 03. 03. 00:46

    Sziasztok!
    Szerintetek az alábbi rózsavíz készítés működne egy házi szörp főző készülékben? Ez egy három emeletes edény, alulra teszem a vizet, középre egy üreset(ebbe csöpög le a lé)a tetejére pedig rácsra a gyümölcsöt, és az egészet lefedem. Az eljárás hasonlónak tűnik, csak itt nincs jég. Vajon jó lenne így is?
    Köszönöm a választ!

  • szerint:
     
    2013. 09. 20. 23:28

    Demcsi,

    fölösleges desztillált vizet használni, mert az eljárás maga desztillálja a vizet. Nem lesz különbség.
    A főzet sajnos sokkal gyorsabban romlik, nem a víz miatt, hanem a benne maradt növényi részek miatt. Ez a recept nagyon jó így ahogy van. Macerás, de megéri.

    Lukrécia

  • demcsi szerint:
     
    2013. 09. 16. 12:35

    Sziasztok, megcsináltam, jól sikerült Smile Mentás-citromfüves lett, mert ahhoz volt sok alapanyag a kertben. Szerintetek érdemes lenne eleve desztillált vízzel főzni? És akkor is ezzel az eljárással jó csinálni, vagy desztillált vízzel elegendő lenne főzetet készíteni? Előre is köszi a választ, tippeket!

  • Csillag szerint:
     
    2013. 05. 23. 17:41

    Ma elkészítettem ezzel az eljárással a saját rózsavizemet! Meddig fog elállni, kinek van ezzel valamilyen tapasztalata??? Szappanba is gondoltam, hogy teszek belőle, vajon marad valami az illatából??? IDK

  • bgabi szerint:
     
    2012. 08. 25. 18:47

    Biztos butaságot fogok kérdezni, de remélem nem köveztek meg érte! Mi a különbség az így elkészített virágvíz és a főzet között? Hiszen mindkét esetben hőkezeljük a növényeket.
    Készítettem már rózsavizet úgy, h beleraktam a szirmokat egy kisebb lábasba, annyi vizet öntöttem rá, hogy épp ellepje, felforraltam, és hagytam kihűlni, majd leszűrtem. Nekem ez bevált. Mi változik, ha ezzel az eljárással készítem, amit itt leírtál?

  • Zsidanna szerint:
     
    2012. 08. 14. 18:08

    Kedves Zildiko!
    Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Ha jól emlékszem írtam is, hogy nem én találtam ki, hanem olvastam valahol, de annyira ötletesnek és hiánypótlónak találtam, hogy mindenképpen meg szerettem volna veletek osztani. A rózsa egy csodálatos növény, én is imádom az illatát, nem csodálkozom, hogy a férjednek tetszik. Az én barátom még a levendulát szereti a hajamba nagyon, ezt utolsó öblítésnél teszem rá, és már nem mosom le. Szerintem rózsavízzel is működik Rose
    Heart

  • zolidiko szerint:
     
    2012. 08. 13. 22:43

    Kedves Zsidanna!
    Hálás köszönet ezért a receptért!! Ahogy elolvastam, rögtön nekiestem a kerti rózsáimnak… nem lett ugyan egy kiló, de már nem tudtam tovább várni. Ma már ideje volt a hűtőmet is leengedni, és mivel nem egy mai darab, hát volt jég rajta bőven Beauty . Így aztán a hűtés is megvolt.
    Egész nap rózsaillat lengett a konyhámban, és a legjobb, hogy a Párom folyton bejárkált és szaglászott Big Smile !
    Végre egy illat, amit Ő is érez, mert az eddigi parfümjeim legtöbbjét még csak észre sem vette…
    Most csak így magában fogom használni, mert nagyon tetszik nekem is az illata, de ha lesz még rózsám, újra készítek belőle vizet és ki fogom próbálni Lukrécia golyós deo-ját is!!!
    KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!

  • Viki szerint:
      weboldal
    2012. 05. 05. 13:09

    szuper

  • batora szerint:
     
    2012. 05. 04. 12:40

    Sziasztok!
    Ajánlom figyelmetekbe:
    http://babafalva.hu/aromaviz-kisbabaknak-erzekeny-borueknek-illoolaj-helyett/
    Itt jól le van írva, hogy melyik aromavíz mire jó.

  • Zsidanna szerint:
     
    2012. 04. 18. 18:35

    Szia

    Szerintem Magnólia nem alkalmas, bár kipróbálhatod, soha nem lehet tudni Smile

  • buboreka szerint:
     
    2012. 04. 18. 17:06

    A magnólia (tulipánfa) is alkalmas erre? És lukréciafüggőségre mit ajánlotok?

  • casale szerint:
     
    2012. 03. 15. 23:49

    Lúcia!
    Ez egy libanoni termék neve Rose Water, márkanév: Chotuura Garden, forgalmazó : Dénes_Natura Kft 7634 Pécs, Nagy-berki u. 34., összetétel: víz+rózsakivonat., 250 ml ára cca. 700 Ft
    Én is pumpás üvegből fújom az arcomra.

    Casale

  • Voroske66 szerint:
     
    2012. 03. 15. 10:33

    Kedves Kata!

    Nagyon szuper ötletnek találom ! Ma természetesen ki is próbálom.
    Köszönöm.

  • Voroske66 szerint:
     
    2012. 03. 15. 10:32

    Kedves casale!

    Nagyon köszönöm az ötletet!

  • Lucia szerint:
     
    2012. 03. 15. 09:45

    Kedves Casale!

    El tudnád küldeni a “jóféle” rózsavíz márkanevét vagy gyártóját?
    Előre is köszi.
    Szép napot:
    Lúcia

  • kata szerint:
     
    2012. 03. 15. 08:47

    Nemrég elutaztam,és sem krémet,sem illatokat nem vittem magammal.Így toniknak,parfűmnek,és frissítő testpermetnek is pumpás adagolóba töltött rózsavizet(bolti) használtam.Egész héten éreztem valami kellemes illatot,de azt gondoltam,valaki mástól jön,elutazásomkor derült ki,mikor magamban maradtam,hogy rajtam van az a diszkrét,puha illat.Én mindenesetre illóolajakból szoktam parfűmöt készíteni,aminek szintén nem olyan hosszantartó az illata,de tuti,hogy egyedi.

  • casale szerint:
     
    2012. 03. 14. 21:22

    Voroske66!
    A Mediline-ban remek rózsavíz van, nem gyári de elfogadható ár és minőség.
    Az illata olyan mint a szellőnek a rózsabokor felöl.
    Azt sajnos nem hiszem, hogy a parfümöt helyettesíti. Az illata nem marad meg sokáig a bőrön. Frown
    Casale

  • Kata szerint:
    2012. 03. 14. 15:45

    Sziasztok lányok!Az aromavizeket mindenféleképpen friss növényekből csináljuk,ugye?Vagy nekiálljak a szárított levendulacsokromból levendulavizet fabrikálniQuestion

  • Voroske66 szerint:
     
    2012. 03. 14. 07:41

    Szeretnék venni házi aromavizet. A lányom 15 éves és a szülinapjára lenne meglepetés.Az iskolában már minden gyerek parfümöt használ! Riasztó.
    Kérlek benneteket, hogy segítsetek !
    Köszönön.

  • Rita szerint:
    2012. 03. 07. 21:01

    Hát, lehet, én emlékszem rosszul.
    Kis kezdő vagyok… még csak 4 fajta szappant készítettem, és ebből egy, az első saját recept, még a formában várja a holnapot! A kencékre is kacsintgatok, de még gyűjtöm az infót, mielőtt belevágok.

    Ki fogom próbálni a te rózsás-eljárásod is, amint kinyílnak a rózsák a kertben!

  • Zsidanna szerint:
     
    2012. 03. 07. 20:53

    Szia

    Hát rózsával nem próbáltam még, de biztosan meg lehet csinálni, mert ugye így készítik a rózsa illóolajat is. Arról, hogy hőérzékeny lenne nem hallottam, de olyat már csináltam, hogy a szirmokat addig főztem kis lángon, míg kifehéredtek. Az illata isteni volt és sokáig használtam is Smile

  • Rita szerint:
    2012. 03. 07. 20:47

    Szia Zsidanna!
    Köszönöm a gyors választ! Annyira megörültem ennek az eljárásnak…
    Vajon rózsaszirommal is működőképes az eljárás? Van tapasztalatod róla? Az olvastam, a rózsa elég érzékeny. (talán pont a hőre?)
    Vagy így készül a rózsavíz?

  • Zsidanna szerint:
     
    2012. 03. 07. 20:43

    Sziasztok

    Az aromavizet több évig lehet használni, de inkább hűtőszekrényben tároljuk. Ugye ebben is illóolaj párlat van desztilált vízzel, szóval a megromlás veszélye nem fenyegeti Smile

  • Rita szerint:
    2012. 03. 07. 20:35

    Hát, ez egyszerűen fantasztikus! Alig várom, hogy megcsináljam!
    Én is azt kérdezném, mint az előttem szóló, hogy

    1. Hogyan?
    2. Meddig?

    lehet tárolni a kész párlatot?

  • Zsu szerint:
    2011. 12. 01. 17:29

    Sziasztok,
    ezt a receptet én a cosmio oldalán láttam, fotókkal végigkísérve a folyamatot. Akinek macerás a tégla vagy kő beszerzése, az párolóbetétet tegyen a vízbe, úgy, hogy a víz ne érje el a p.betétet. Erre tegyen rá papírtörlőt vagy valami finom szövésű anyagot és rendezze rá a növényeket. A közepébe mehet az üvegtálka. A többi ugyanaz. Smile
    Zs.

  • tika6427 szerint:
     
    2011. 09. 15. 16:02

    Húú, ez nagyon tetszik. Van két hatalmas citromfű bokrom, fogalmam sincs, mire fogom használni a párlatot, de megcsinálom az biztos. Már úgysem tudok vele mit kezdeni, egy nagy részét leszárítottam, abból van citromfű tea, de azóta megint megnőtt, és azt már erre fogom használni !! Köszönöm!!!

  • Zofka szerint:
    2011. 09. 05. 12:52

    A kérdés az lenne, hogy mennyi ideig tarthatóak el az így készült virágvizek?

    Köszönöm a választ.

  • Zsidanna szerint:
     
    2011. 08. 17. 22:00

    LucaSoma: Örülök, hogy tetszik, majd mesélj hogyan sikerültek a párlataid Smile

  • LucaSoma szerint:
     
    2011. 08. 16. 17:49

    Hát ez rögtön beindította a boszikonyha-fantáziámat! Smile Ki kell próbálnom levendulával és kamillával! Smile Köszi!!

  • Viki59 szerint:
     
    2011. 08. 10. 13:12

    Köszi a receptet ez nagyon klassz lehet ki is próbálom.

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.