Mézes arckrém/ajakbalzsam


Ez volt az 1. krém, amire azt mondtam, hogy : “na, ez jó lett” Smile
Kicsit körülményes az elkészítése a méz miatt, de a bőröm meghálálta a fáradozást.
Elég szilárd állaga van (hasonló a natúr sheavajhoz),emiatt testápolásra egy kicsit bajosabb használni, de gyorsan beszívódik, nem hagy zsíros nyomokat. Ajakápolásra is kiválóan alkalmas!

Hozzávalók
  • 30 g sheavaj
  • 5 g kakaóvaj
  • 12 g olívaolaj
  • 12 g kókuszolaj
  • 10 g méhviasz
  • 10 g tiszta akácméz
  • 2 g kukoricakeményítő

Mézes arckrém/ajakbalzsam

Elkészítés

Én a sheavajat leginkább a gyógyszertárban szerzem be. Ez a finomított változat fehér színű és granulátum formájú. 100 g kerül egy ezresbe. Narancssárga tégelyben árulják. Nincs semmilyen illata. Nem tudom, hogy hatóanyagaiban különbözik-e a natúr sheától, de az én bőrömnek jót tett. Természetesen, akinek van lehetősége, inkább maradjon a teljesen natúr változatoknál. Először kimérem a vajakat, az olajakat és a méhviaszt, és felolvasztom a szokásos módon (enyhén meleg főzőlapon, vagy gőz fölött). A tűzről levéve először a mézzel, majd a keményítővel keverem össze. Egy 100 ml-es tégelyben kényelmesen elfér. A méz miatt azonban kevergetni kell, amíg ki nem hűl, különben leül az aljára. A bázisolaj helyettesíthető tetszés szerint. Ez a krém teljesen natúr, enyhe illatú. Ha arányaiban kevesebb olívát rakunk bele, akkor jobban érvényesül a méhviasz "aromája". Természetesen használható még illóolaj is, de én direkt egy olyan krémet akartam készíteni, ami nem irritálja a bőrömet. Először citromolajjal próbáltam, de attól teljesen kiszáradt a kezem, hiába volt jó illata. A keményítő tulajdonsága, hogy felszívja a zsiradékot, ezért nem fog sokáig fényleni tőle a fejünk:) Megfigyeltem, hogy egy hét leforgása alatt megváltozik a különböző krémek állaga, kenhetősége. Ez talán akkorra éri el végső szilárdságát.

Arckrémek, , , , , , ,

A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz. Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez! Krémkészítőknek pedig: Házi kozmetikumok - vigyázat!

Szerző: Hermici

Nem régen kezdtem bele a házi készítésű kencék készítésébe. Amit nagyon szeretnék megvalósítani: Tusfürdő, sampon, sminkek kifejlesztése;)

10 hozzászólás

Szeretnéd követni a hozzászólásokat? Iratkozz fel hozzászólások Hozzászólások rss csatornája RSS csatornájára.

  • Hanna szerint:
     
    2012. 10. 16. 22:23

    Arra gondoltam tennék bele egy kis makadárndióolajat és e vitamit, hogy turbózzak rajta. Mi a véleményed? Esetleg jojoba vagy szőlőmagolaj? Édesapámnak krónikusan száraz a bőre, gondoltam ez működhetne rá, főleg, ha felturbózom.

  • Hermici szerint:
     
    2011. 10. 25. 09:21

    Szerintem simán visszamelegítheted! Én ajakápolóval bántam el hasonlóképpen, mert túl keményre sikerült, utólag raktam hozzá még olajat. Szerintem aminek árt a melegítés az a méz meg az illóolaj (a hatóanyagok miatt), illetve azok az olajok, amelyek hőérzékenyek. Bár, ha épphogy csak megmutatod neki a meleget, szerintem nem lesz baj. A legutóbbi krémemhez (amit lehet nemsokára megosztokWink kis elemes tejhabosítót használtam kutyulásra, és teljesen sikerült eloszlatni benne minden alkotórészt. Amúgy azt olvastam, hogy az állagán lehet még úgy is javítani, ha miután kihűl, újra átszaladsz rajta “mixerrel” egy párszor. Barátomnak adtam belőle, mert a hegesztőgép használatától nagyon húzódik az arca, és mondta, hogy még a keze is kezd helyrejönni tőle. A lakótársa is használja, akinek meg a motorozástól száraz nagyon a keze, és rendelt is belőle mégSmile szóval szerintem nemsokára leírom ezt a jól sikerült ápoló krémet nektekWink

  • Tündér szerint:
    2011. 10. 14. 07:47

    Na jó, de ha meg már kristályos, akkor esetleg visszamelegítéssel lehet segíteni rajta? Én épp úgy jártam, h túl híg lett a mangóvaj-kakaóvaj-seavaj-búzacsíraolaj-mandulaolaj keverékem, mire kihűlt, de csak simán a konyhában a pulton hűtöttem egy éjszakára. Nem tudtam, h így hirtelen tanácsos hűteni… Frown Most ha visszamelegítem, tennék bele még vajat, sztetek az úgy még azárt jó lesz?

  • Lukrécia szerint:
     
    2011. 10. 13. 22:07

    Kedves Hermici! Kösz a tippet a sheavajról, most már értem miért lett nekem kristályos a legutolsó dezodor. Kivételesen nem tettem bele a mélyhűtőbe.

  • Hermici szerint:
     
    2011. 10. 10. 16:56

    Tegnap olvastam a shea-vajról:
    Ha nem hirtelen hűtöd le, kristályosodhat!!!
    Vagyis miután kész, rögtön el kell kezdeni hűteni. A méz miatt ugye alapból kevergeted…
    Egy módszer: hideg vízzel teli tálba helyezed az edénykét és kézi habverővel vagy elemes tejhabosítóval kutyulod, amíg besűrűsödik, utána a saját tégelyébe töltöd és beteszed a hűtőbe.

  • Hermici szerint:
     
    2011. 09. 06. 10:58

    Sziasztok!

    Csak most vettem észre, hogy van hozzászólás, valószínűleg nem volt beállítva az e-mail értesítés.
    Igen, ez a krém elég tömör, nagyon kevés kell belőle, mert különben tényleg nem szívódik fel könnyen. Tetszés szerint változtatható az állaga. Ha lágyabbat szeretnél, tégy bele 1-2 g-al több olajat. A kristályosodásnak több oka is lehet, pl a méz fajtája/minősége/mennyisége, ugyanis a méz kristályosodik egy idő után. Minél nagyobb a gyümölcscukor tartalma, annál tovább marad folyékony, ilyen pl az akác (de termelőtől érdemes beszerezni, mert a boltban kapható mézek nagy részét cukrozzák). A másik oka a kristályosodásnak lehet a vajak túlhevítése, ugyanis ha a kakaóvajat túlmelegíted, akkor utána kristályos formában fog megszilárdulni. Így is fel lehet használni, csak kissé körülményesebb az alkalmazása. Ebben az esetben olvaszd fel a kezedben, és úgy kend a bőrödreSmile
    Vagy, használd el ajakbalzsamnakSmile

  • Lukrécia szerint:
     
    2011. 08. 31. 17:54

    Szia Tündi!
    Hermicit kéne megkérdezni, de így látatlanban valószínű, hogy túl sűrű a krém. Ha nagyon zavar, esetleg olvaszd fel és keverj hozzá egy kis olajat (oliva, mandula). De valószínű, hogy így is lehet használni, csak kb. úgy mint a krémdezodort: egy keveset a kiveszel belőle, és az ujjaid között felolvasztod (elmorzsolod), aztán kened fel.

  • Tundi469 szerint:
     
    2011. 08. 31. 11:58

    Kedves Lukrécia!
    Tegnap megcsináltam ezt a mézes krémet, hozzá kell tennem, hogy ez volt életem első krémjeSmile Sajnos azonban nem úgy sikerült, ahogy szerttem volna. Szépen felolvasztottam mindent, összekevertem a belevalókat. Meg is száradt viszonylag hamar, mert kiraktam az erkélyre. Azt érzékelem, hogy ez egy elég tömény krém, de az arcomra nem mertem kipróbálni csak a kezemre. Mikor rákenem a kézre, kellemes az állaga, de a második simításnál elkezd morzsolódni. Szalvétával letöröltem és utána is nehezen szívódik fel. Vajon mit csinálhattam rosszul? Tudom, hogy így távlatból nehéz megmondani, de mitől morzsolódhat?
    Egyébként én inkább ajakbalzsamnak használnám az állaga miatt. Habár említetted az egy hétet, utána egy kicsit könnyebbé válik?
    Köszönöm a válaszodat, Tünde

  • Lukrécia szerint:
     
    2011. 07. 21. 22:15

    Kedves Tündér!
    Sajnos, ez nem az én receptem. Én azért szoktam kérdéseket kapni, hogy a kiskanál-nagykanál hány gramm Smile Szerencsére ez nem egy szigorú recept, a sok olaj/zsír nagyjából egyforma súlyú, és ha nem pontosak a mennyiségek nem lesz következménye, csak a méz ne legyen sok. Tehát ha 5g-ot kinevezel mondjuk 1 kávéskanálnak, és ehhez méred a mennyiségeket, nem tudsz sokat tévedni, biztos jó lesz!

  • Tündér szerint:
    2011. 07. 21. 14:49

    Kedves Lukrécia!
    Itt a mennyiségek kiméréséhez szeretném a segítséged kérni!
    A vajaknál oké a gramm, bár egyszerűbb lenne adagolni, ha teáskanál, vagy borsónyi/diónyi “mértékegysége” lenne.
    Nade az olajnál a grammot már nem tudom mennyi… És nincs gyógyszeres mérlegecském… Frown Az 1 evőkanálnyi az kb. hány g?
    Jajj, meg ami porítva van! Pl. itt a kukoricakeményítő? Ott az 1 teáskanálnyi az hány g lehet?
    És a méz? 1 ek méz az ? g lehet?
    Jajj, ne haragudj a bugyuta kérdésekért, de a “kotyvasztástól” teljesen belelkesedtem, csak nem tudom mit hogy mérjek…
    Köszönöm, ha segítesz!

Mondd el te is a véleményed!

A hozzászólás írásához kérlek lépj be. Ha nem vagy még tag itt regisztrálhatsz.