Miért érdemes magunk készítenünk a kozmetikumainkat?

– Mert nem kerülnek bele káros alapanyagok

Nem kell aggódnunk allergia, mérgek, rákkeltő anyagok miatt. Amikről tudjuk, hogy rossz, vagy allergiásak vagyunk rá, egyszerűen nem tesszük bele.

– Mert beletehetsz bármit, amit szeretsz

Van kedvenc illatod? Esetleg olajod, aromavized? Rátaláltál valamilyen anyagra, amit különösen szeret a bőröd? Bátran beleteheted bármibe, mert a receptek rugalmasak, az összetevők egymással helyettesíthetők. Használhatsz bio, fair trade alapanyagokat, vagy akár saját magad által szedett gyógynövényeket. Hát van ennél biztonságosabb?

– Mert olcsóbb, mintha boltban vennéd

Furcsán hangzik, de így van, még ha a legjobb minőségű alapanyagokból is készítesz krémet, egy kis tégely ára így is olcsóbbra jön ki, mintha boltban vennéd. Nem kell ugyanis beleszámolnod a gyártási költséget, csomagolást, szállítást, raktározást, reklámot, nagyker és kisker árrést, és a gyártó hasznát. Hallottad már, hogy egy jó nevű kozmetikum árának legalább 30%-a a reklám, 0,1%-a a hatóanyag és 2%-a a tégely – tehát a tégely drágább mint a krém!

– Mert nem kell hosszú időre tartósítani

A bolti kozmetikumok kb. két évig kell, hogy elálljanak, ezért telerakják őket mindenféle tartósítószerekkel. Természetes alapanyagokból álló krémet szinte lehetetlen évekig tartósítani, nem csoda hát, hogy sok mesterséges anyag kerül beléjük. Otthon viszont, ha kis mennyiséget csinálsz biztos lehetsz benne, hogy elhasználod néhány hét alatt. Egy kis E vitaminon kívül nincs szükséged más tartósítószerre.

– Mert környezetkímélő

Nem szennyezed a környezetet kotyvasztás közben, nem keletkeznek káros melléktermékek. Újra fel tudod használni ugyanazokat a tégelyeket, ezért szemetet sem gyártasz. Sőt, még szegény állatoknak sem kell szenvedniük a tesztelése közben. Legfeljebb néhány barátnak és rokonnak :)

– És végül: mert nagyon jó szórakozás!

Ha szereted a kreatív hobbikat vagy szeretsz sütni-főzni, ezt is nagyon élvezni fogod nemcsak a készítést, hanem az eredményt is amit a használatával elérsz. A bőröd előbb-utóbb biztosan meghálálja, hogy nem kőolajjal “ápolod” hanem természetes növényi olajokkal kényezteted. Az alkotás öröm, és ha jól sikerül, akár ajándékba is adhatod.

Ha ezek után megjött a kedved a krémkeveréshez, ajánljuk figyelmedbe a következő oldalt: A kályha, amitől érdemes elindulni.